" />
Sony Ericsson MBW-100: Hodinky s bezdrátovou databankou | Tisk |  Email
Sdílení:
Linkuj.cz!
Jaggni to!
pošli na vybrali.sme.sk
Facebook
Martin Vagner   
Pátek, 8. prosinec 2006
To tu ještě nebylo, Sony Ericsson po autíčku s podporou Bluetooth připravil další unikátní příslušenství. Ve spolupráci se společností Fossil vznikl klenot s označením MBW-100. Jde o luxusní hodinky, které dokáží na miniaturním displeji s pomocí Bluetooth zobrazovat informace z vašeho mobilního telefonu.

 

V dobách, kdy začaly aktivně pronikat mobilní telefony na světové trhy, se začalo smrákat nad potřebou nosit na ruce hodinky. Ty doby, kdy se u hodinek začaly objevovat minaturní displeje s databankou čísel, brzy vzaly za své. Potřeba vlastnit přístroj s ručičkami se velmi rychle ztrácela, moderní mobilní přístroje totiž uměly zobrazit informace o čase. Nicméně kouzlo digitálních či analogových hodinek zůstalo částečně zachováno a nyní se, myslím, vrací do módy. Na tento fakt slyšel Sony Ericsson a připravil limitovanou edici speciálních ,,watch'' s podporou Bluetooth. Ty dostaly označení MBW-100.

  

Dle kolujících informací by se mělo vyrobit přesně 10 tisíc kusů tohoto zajímavého příslušenství ve dvou barevných provedeních. Že by tomu tak mohlo být, lze vypozorovat i z kartičky, kterou získáte společně s koupí hodinek. Jde o certifikát, který jasně označuje, jaké výrobní číslo mají vaše hodinky. Ty naše, které testujeme, se lichotí číslem 5. Při zjišťování dalších informací by se však nakonec omezená edice deseti tisíc kusů měla vztahovat jen na černou verzi hodinek.

  

Hodinky jsou vyrobeny z ušlechtilé nerezové oceli a váží 187 gramů. To je hodnota, která převyšuje i váhu mobilních telefonů. První reakce je spíše alergická, tohle že mám nosit na ruce? Hodinky jsou opravdu těžké, musel jsem si několik dní zvykat. Nyní mi to už tak nepřijde, částečně to je způsobeno tím, že jsem konečně zkrátil kovový pásek na velikost mého zápěstí. Ten nemá žádné jednoduché nastavení, pokud jsou hodinky velké, tak je nutné vyjmout některý z článků na každé straně. Osobně doporučuji, aby hodinky seděly na ruce těsněji a to hlavně proto, abyste cítili vibrace, které upozorní při některé příchozí události v telefonu.

Hodinky lze rozdělit na analogovou a digitální část. Obě skupiny jsou od sebe oddělené až na dobíjení, zdroj energie je totiž stejný. Mechanika ručiček bude zcela jistě přímo z dílny firmy Fossil, a tak se není třeba bát o přesnost. Samotné ručičky jsou pokryty fosforeskujícím materiálem, lze tak lépe zjistit časový údaj za šera či přímo tmy. Trošku mi chybí sekundovka, která by tak přesněji informovala o čase.

  

Důležitější však je displej umístěný ve spodní části. Jde o OLED verzi v rozlišení 96x16 bodů. Kvůli šetření energie zůstává displej čistý bez zobrazení jakýchkoliv informací. Ty se objeví jen po příchozí události v telefonu nebo stiskem některého ze tří ovládacích tlačítek. To vrchní na několik sekund zobrazí informaci o datumu, času, stavu baterky a případném připojení telefonu pomocí Bluetooth. Čas i datum je plně synchronizován s telefonem, takže pokud jej změníte v telefonu, ihned se změní i v hodinkách. Prostřední tlačítko je spojeno s hudebním přehrávačem ve vašem telefonu. Krátkým stiskem lze aktivovat spuštění poslední přehrávané skladby, další stisk vše ukončí. Dokonce lze dlouhým podržením přeskakovat mezi skladbami. Tak se z vás může stát DJ, stačí mít telefon připojen na nějakou reprosoustavu a hodinky poslouží jako skvělý dálkový ovladač.

  

Spodní tlačítko slouží defaultně k nastavení hodinek. V nabídce jsou jen čtyři základní položky. Lze aktivovat či deaktivovat Bluetooth, příjem zpráv, režim vzdálení telefonu od hodinek anebo spustit režim spárování. Kód, kterým telefon spojíte s vaším telefonem, je stejný jaký známe u jiných Bluetooth příslušenství, tedy čtyři nuly. Novější telefony však již zvládnou automatické spárování a sami se nabídnou. 

  

Výdrž hodinek na jedno nabití bude pro spoustu uživatelů směrodatnou informací. První recenze z Mobile-Review.com hovořila o výdrži 2-3 dny, což je hodnota, která by nikoho z nás nepotěšila. Naštěstí realita je zcela jiná, hodinky testujeme již patnáctý den a pokles baterie je opravdu minimální. Graf zobrazuje nabití baterie ve čtyřech dílcích, za uvedenou dobu používání klesl zatím jen o jeden. Takže hodnoty výdrže můžeme zatím jen odhadovat, ale tipuji, že se dostaneme někam na 20-25 dní bez použití nabíječky.

  

Systém nabíjení je řešen pomocí speciální redukce, která se jako kramlík nacvakne z boku na hodinky a vespod dosedne  miniaturní konektor o dvou pinech. K ní pak připojíte standardní nabíječku s konektorem Fast Port. Nabítí by dle manuálu mělo trvat déle jak dvě hodiny. Je zajímavé, že konektor není chráněn proti vodě, hodinky jsou totiž vodotěsné. Přesto se nemusíte bát se s nimi koupat, výrobce garantuje až ponoření do třicetimetrové hloubky...

Režim přijmutí nové události v telefonu je také indikován vibrací hodinek. Bohužel vibrace nejsou nijak silné a tak pokud vám hodinky pevně nesedí na ruce, tak se často stane, že chvění neucítíte. To platí hlavně u příchozí zprávy v telefonu, kdy hodinky třikrát krátce zavibrují a obálka na displeji bohužel po pár sekundách tak zmizí. Když promeškáte tento okamžik, tak se již z hodinek nedozvíte, že proběhla nějaká událost. Stejné je to u zmeškaného hovoru. Hodinky umí informovat číslem nebo rovnou jménem z vašeho seznamu v okamžiku příchozího hovoru. Pokud je číslo delší, tak má snahu chvilkami rolovat, ale to se neděje vždy. Líbí se mi, že MBW-100 nemají problém s diakritikou, všechna písmenka se zobrazí korektně. Hovor lze přijmout i s pomocí hodinek(také odmítnout - dlouhý stisk vrchního tlačítka). To se hodí hlavně tehdy pokud řídíte vozidlo. Na uchu máte Bluetooth sluchátko, telefon v kapse, a tak jednoduše stiskem vrchního tlačítka přijmete hovor. Telefon nemá problém komunikovat pomocí Bluetooth zároveň jak s hodinkami tak se sluchátkem.

  

Zajímavostí Bluetooth hodinek je režim, který indikuje jejich vzdálení od spárovaného telefonu. Bohužel hodnota to není nijak závratná. Ve volném prostranství se vzdálenost pohybuje okolo pěti metrů, jakmile se však objeví jakákoliv překážka, tak hodinky obratem indikují ikonou na displeji a vibrací, že jste mimo dosah telefonu. Dokonce vzniká problém, když spojení na těsno zastíníte vlastním tělem. Stačí mít hodinky na jedné ruce, telefon v kapse na opačné straně a vzniká malý problém. Opětovné připojení obou zařízení lze provést s pomocí hodinek, kdy stisknete jakékoliv tlačítko.

Jako každé zařízení, tak i Bluetooth hodinky MBW-100 disponují verzí firmware. Ta první nese označení: CAH1090866_R1C. Tuto informaci lze zjistit přepnutím telefonu do režimu spárování a následně pětkrát stisknete spodní tlačítko. V případě jakýchkoliv problémů s komunikací pomocí Bluetooth doporučuji čas od času uvést hodinky do továrního nastavení. Opět přejděte do režimu spárování a na několik sekund podržte obě funkční tlačítka. Jak dojde k rozsvícení displeje, tak jsou hodiny zresetovány.

  

Podpora jednotlivých modelů Sony Ericssonu je velmi úzká. Výrobce garantuje plnou funkčnost u osmi posledních modelů - K610i, Z610i, W810i, K790i, K800i, Z710i, W710i a W850i. Spárování a komunikace s jinými modely je také možná, nicméně může se objevit nějaký zádrhel.. U smartphonů s UIQ3 vznikal problém se zobrazováním příchozích zpráv a také nebylo možné ovládat s pomocí hodinek hudební přehrávač. Jak by si hodinky poradily s telefony jiných výrobců, jsem neměl možnost ověřit.

Oživeno(8.1.2007):

Hodinky Sony Ericsson MBW-100 jsme recenzovali již před vánocemi. V ní jsme si stěžovali, že hodinky velmi špatně komunikují se smartphony z vlastní stáje. To se však změnilo s příchodem nových verzí firmware R9EA001 pro všechny tři chytré modely. Hodinky totiž nyní zvládnout konečně zobrazit i informaci o příchozí zprávě. Spolupráce s telefonním seznamem byla bezproblémová i se starším firmem a tak zůstává jen režim spouštění hudebného přehrávače. Ten se nespustí korektně, naskočí první nabídka, která dělí přehrávač na hudbu, rádio nebo video. Pokud však přehrávač a některou ze skladeb spustíte a necháte běžet na pozadí, tak si s ovládáním již hodinky poradí.

  
Summary

Sony Ericsson MBW-100 jsou luxusní hodinky s luxusní cenou. Materiál je kvalitní, designově jde o velmi povedené příslušenství. Maličko jsem měl problém s váhou hodinek a ne příliš povedeným systémem nastavení řemínku na velikost zápěstí. Trošku mě mrzí krátká informace o aktivní události, kterou velmi lehce zmeškáte. Naopak kladně hodnotím překvapivě velkou výdrž na jedno nabití, možnost spouštět hudební přehrávač a přijímat hovory. Jsem překvapen, že nebyl problém se zobrazováním diakritiky a režim vzdálení hodinek je také zábavný. Sony Ericsson opět potvrdil jak má rád technologii Bluetooth a že se nebojí experimentovat v neznámých vodách. Hodinky vítejte!

 

 Plusy:

- luxusní vzhled

- možnost spouštění hudebního přehrávače

- podporované zobrazení jména kontaktu dokonce s diakritikou

- slušná výdrž na jedno nabití

Mínusy:

- váha

- regulace nastavení pásku

- zmeškané události nijak zpětně nezjistíte

- občasné nechtěné stisky středového tlačítka 

 

Komentáře
Příspěvky vyjadřují názory uživatelů a nejsou nijak redigovány.
Vyhrazujeme si však právo příspěvky odstraňovat.
Autor: sugarek Datum: 2008-06-05 22:53:47
Pratele komunikuji ty hodinky s nokii N95+8gb????? vi nekdo ?
. Autor: Kylian Datum: 2007-01-27 14:12:53
Sice nevím jak s W800, ale s K750 přehranou na W800 hodinky chodí úplně bez problémů. Oznámení hovoru i sms funguje spolehlivě.
. Autor: richard0404 Datum: 2007-01-20 12:00:13
Zkoušel nekdo jak hodinky spolupracuji s W 800i protože na lince SE tvrdí že s W 800i nechodí díky za odpoved.
Autor: Anonym Datum: 2006-12-14 17:33:23
tak na to zapúomeň Miláčku nekradu  
:grin
. Autor: Juraj Pistansky Datum: 2006-12-14 17:25:54
funguju aj z k600i?? 
Autor: Anonym Datum: 2006-12-11 11:49:59
kolik pak stojí taková sranda? a kde se daj pořídit?
. Autor: Anonym Datum: 2006-12-10 16:28:34
Zdravim, viem ze pisem na SEmaniu,ale je problem to otestovat s nejakou E Nokiou? V kamennom obchode sa kupit nedaju a kupit ich cez net bez zaruky ze pojdu sa mi velmi nechce :)))
Autor: Anonym Datum: 2006-12-08 09:39:40
Zda se ze na mobilmanii maji asi jinou baterku nebo tomu davaj mnohem vic pohulit...Jejich deklarovana vydrz testovaciho modelu se zda evidentne jina...
Autor: MartinVagner Datum: 2006-12-08 06:33:37
Tím myslím režim kdy je člověk mimo dosah telefonu. O tom, že se hodinky neodpojí hned je dáno zpozděním, kdy hodinky čekají, že se v dosahu Bluetooth zpětně objeví. Dosah BT opravdu není velký, stačí si tělem zastínit telefon a hodinky zhruba po jedné minutě zakřičí, že chybí telefon v dosahu...Nevěřím, že problém je jen u našich testovaných hodinek...
. Autor: Anonym Datum: 2006-12-08 01:27:19
Luxusni vzhled? Asi jste nikdy nevideli nejake luxusni hodinky ze? Nejsou uplne skarede, ale ze by vypadaly luxusne, to ani nahodou.
Autor: OldřichMládek Datum: 2006-12-08 00:52:48
Možná máte jinou verzi firmware. Možná záleží i na telefonu který k tomu používáte. Buďte jenom rád že nemáte tyto problémy.
. Autor: martinz01 Datum: 2006-12-08 00:41:11
Co máte na mysli tím "režimem vzdálení hodinek"?  
Když čtu článek tady a na mobilmánii, tak každý nabízí zcela rozdílné informace. Moje hodinky například nemají problém se vzdáleností. Jak "telefon na jedné straně a hodinky na druhé" tak ani nemám problém jít do další místnosti a spojení se nepřeruší. Na mobilmanii také ne. Vaše problém mají. Já mám 9431.

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář.
Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

 
< Předch.   Další >