" />
Sony Ericsson W200i: Walkman za málo peněz | Tisk |  Email
Sdílení:
Linkuj.cz!
Jaggni to!
pošli na vybrali.sme.sk
Facebook
OldřichMládek   
Středa, 25. duben 2007



Přinášíme vám recenzi Sony Ericssonu W200i.


 

Sony Ericsson W200i je telefonem klasické konstrukce vycházející z modelu K310i. Přibyl "branding" Walkman, černooranžový design, podpora paměťových karet a rádio. Je zde i určitá podobnost s modelem W800i, po kterém získal recenzovaný model klávesnici - tu ovšem nemůžeme hodnotit tak dobře, jako u prvního Walkmanu W800i. Model W200i svými rozměry 101x44x18 mm skvěle padne do ruky. Váha přístroje činí 85 gramů. 
  

Barevná varianta Rythm Black a Pulse White

 4~12.jpg 6~13.jpg 5~13.jpg
  
Jak popsat vzhled? Na čelní straně je umístěn displej s rozlišením 128x160 pixelů, který je bohužel pasivní, na sluníčku hůře čitelný. Pod ním jsou umístěny hlavní ovládací prvky, kterým vévodí joystick. Z něj moc dobrý pocit nemám, několikrát se mi stalo, že nezaregistroval pohyb mého palce do některého ze směrů, k jeho ovládání tak musíte použít větší sílu. Po stranách joysticku nalezneme dvouklávesy, z nichž horní části slouží jako kontextové klávesy a dolní jako klávesa pro návrat a korekční klávesa "c".

 

Podsvícení klávesnice je rovnoměrné

Alfanumerická klávesnice je dělena do čtyř řad po 3 klávesách, což na první pohled připomíná model W800i. Ovšem u low-lend Walkmanu jsou klávesy vyzdviženy více nad povrch a oranžově podsvíceny. Je-li zamknuta klávesnice a stisknete jakékoliv tlačítko, pro odemknutí jste navádění podsvětlením kláves, které musíte použít (hvězdička a pravá kontextová klávesa). Zkosení předního dílu přechází logem Walkman ve spodní hranu, na které je umístěn datový konektor Fast-Port. Na levé hraně se nachází klávesa sloužící k rychlému spuštění Walkman přehrávače a také záslepka pro paměťové karty Memory Stick Micro. Plastový výlisek drží dobře, o jeho ztrátu strach nemám. Na pravém boku je umístěna dvouklávesa sloužící k regulaci hlasitosti a nápis Walkman, abychom nezapoměli s jakým telefonem máme tu čest.

 3~13.jpg 1~14.jpg 2~10.jpg   
    
Na zadním krytu je umístěna čočka fotoaparátu, který je bohužel jen VGA. Vedle něj je designově umístěno logo Walkman, jenž je obklopeno reproduktorem. Po odklopení větší části zadního dílu se dostaneme k baterii BST-36, která má kapacitu 780 mAh. Z konstrukce přístroje mám dobrý pocit, nikde nic nevrže, ani při silnějším tlaku. Na svrchní hraně má své místo, jak okénko infraportu, tak zapínací tlačítko. 

Hlavní menu nemá jednotnou podobu, mohou za to schémata, která změní nejen barevnost menu a animaci v pohotovostním režimu, ale i jeho strukturu. U schématu Default se jedná o matici dvanácti ikon, kdy aktivní ikona pulzuje. Při nastavení schémata Cheerful jsou na displeji tři ikony, a vždy jedna z nich je aktivní, od té se také odrážejí všechny kuličky, které jsou zespod "vypouštěny". Nejzajímavější schéma nese název Stencil Art, u něj je matice ikon nerovnoměrná a aktuální ikonu vždy podbarví náhodně rozstříknutá barva (žlutá, světleoranžová, tmavěoranžová, světlemodrá, tmavomodrá, zelená nebo růžová). Pokud si nevystačíte z předinstalovanými schématy, další můžete do telefonu nahrát z počítače pomocí dodávaného USB kabelu nebo IrDA. Po prvním připojení k počítači musíte nainstalovat ovladače k datovému přenosu, W200i totiž nepodporuje USB Mass Storage.

   

Walkman a rádio

 

Sony Ericsson W200i je nejnížším zástupcem modelové řady Walkman, takže nesmí chybět propracovaný hudební přehrávač. Jedná se o Wlakman přehrávač 1.0, tedy ne ten, který se nachází v nejnovějších Walkman telefonech. I přesto je ale zvuková kvalita výborná, hudbu lze přehrávat buď z hlasitého reproduktoru nebo z dodávaného handsfree HPM-64. Přehráváte-li hudbu z reproduktoru, reprodukce je nadmíru kvalitní, maximální hlasitost je opravdu vysoká.. Přehráváte-li hudbu v dodávaných sluchátkách, při nižší hlasitosti je znát šum na pozadí, při vyšších hlasitostech jsem jej nezpozoroval. Ve Walkman přehrávači jsou skladby řazeny dle interpretů a následně podle alb nebo je možno zobrazit všechny skladby najednou. Z nabízených voleb je možno nechat přehrávat skladby náhodně  nebo nastavit opakování skladeb. Pro upravení zvukového výstupu je možno vybírat z pěti přednastavených hodnot ekvalizéru (včetně MegaBass), ovšem já si zvolil ruční nastavení, protože mi ani jedna z přednastavených voleb nevyhovovala. Integrované rádio se v menu nachází přímo pod logem W. Podporuje RDS, takže na dispeji vždy roluje informace o stanici, popř. detaily o přehrávané skladbě a jejím interpretu. Telefon umí do paměti uložit až 20 stanic, rádio může být, stejně jako Walkman, minimalizováno na pozadí. Rádio také může být nastaveno jako melodie budíku takže vás ráno může vzbudit vaše oblíbená stanice.

VGA fotoaparát 

 

Integrovaný fotoaparát je stejný, jako u modelu K310i. Čočka fotoaparátu se nachází na zadním dílu. Je zapuštěná, takže je v bezpečí před možnými škrábanci. Fotoaparát je typu VGA, což znamená, že telefon dokáže fotit v maximálním rozlišení 640x480 pixelů. Obrázek lze ještě digitálně zvětšit (interpolovat) na dvojnásobné rozlišení, ovšem bude tím trpět kvalita fotky. Fotoaparát není podporován přisvětlovací diodou, takže musí stačit možnost nastavení nočního režimu. Dále lze využít efekty, samospoušť nebo nastavit zvuk uzávěrky, v tichém režimu se zvuk neozývá Videozáznam je možno pořizovat v maximálním rozlišení 176x144 pixelů.

 

 

 

 

Zábava

 

Pro volný čas jsou v telefonu přednastaveny dvě Java hry. Jednou z nich je QuadraPop - tetris s hudební tématikou. Druhá nese název treasure Tower - úkolem této 3D hry je v každém levelu doskákat na vrchol věže a odletět ve vzducholodi. Další hry lze do telefonu dohrát přes dodávaný USB kabel, pomocí IrDA, přes Wap 2.0 nebo přes jednoduchý HTML prohlížeč. Vyfotografované obrázky lze dále upravovat v aplikaci PhotoDJ, v MusicDJ lze složit čtyřhlasou polyfonní melodii, což je oproti podporovaným 40hlasým melodiím málo. Interní paměť činí  27 MB a je dále rozšiřitelná paměťovými kartami M2 (Memory Stick Micro). V základním balení je přibalena karta o velikosti 128 MB, na kterou se vejde přibližně 30 čtyřminutových skladeb CD kvality. Dle potřeby lze samozřejmě dokoupit větší Memory Stick.

Psaní a volání, organizace času

 

Sony Ericsson W200i podporuje mimo textových a multimediálních zpráv i e-maily. Při psaní lze požít slovník T9, rozepsanou SMS lze převést na zprávu multimediální. Alfanumerické klávesy jsou od sebe dostatečně odděleny, takže při psaní nehrozí žádné překlepy. Hroší je to ale s pomalostí telefonu, často se mi stávalo, že jsem klávesu stiskl 3x, ale napsal se pouze druhý znak. Telefonní seznam je vícepoložkový, vejde se do něj až 1000 kontaktů. Organizační funkce jsou stejné, jaké známe z ostatních telefonů Sony Ericsson. Uživatel může nastavit dva na sobě nezávislé budíky, z nichž jeden je jednoduchý a u druhého lze nastavit dny, kdy se má opakovat. V nabídce dále nechybí kalendář (události v něm nejsou opakovány), úkoly, poznámky, jednoduchá kalkulačka, stopky či paměť kódů. Pro data je připraveno pouze GPRS. Sony Ericsson W200i podporuje i profily, přepínat je lze jednoduše stiskem vypínacího tlačítka. 

Závěrečné hodnocení

Sony Ericsson W200i je zajímavým modelem, nabízí mnoho pokročilých funkcí ale také některé jeho vlastnosti musely ustoupit do pozadí díky ceně. Hledáte-li telefon s kvalitním hudebním přehrávačem a podporou MP3 souborů a rádia a nezáleží vám na fotoaparátu, aktivním displeji a při procházení menu vás nějaké to spoždění neodradí a nechcete kupovat dražší telefony, Sony Ericsson W200i je určen právě pro vás.  

Cena Sony Ericssonu W200i se v internetových obchodech pohybuje na hranici 4200,- Kč. 

Obsah balení:

- telefon Sony Ericsson W200i
- baterie BST-36
- nabíječka CST-60
- USB datový kabel
- handsfree HPM-64
- uživatelský manuál 

Klady:

- pevná konstrukce
- Walkman přehrávač                   
- podpora paměťových karet M2
- FM rádio s RDS
- zajímavá schémata

Zápory:

- pasivní displej
- nepohodlná alfanumerická klávesnice
- joystick někdy nereaguje
- pouze VGA fotoaparát 

Další fotografie (včetně fotek barevné verze Pulse White) naleznete v naší galerii.

Sony Ericsson W200i lze zakoupit na X-Store.CZ


Komentáře
Příspěvky vyjadřují názory uživatelů a nejsou nijak redigovány.
Vyhrazujeme si však právo příspěvky odstraňovat.

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář.
Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

 
< Předch.   Další >