" />
Sony Ericsson W960i: Ten nejvyšší z Walkmanů (recenze) | Tisk |  Email
Sdílení:
Linkuj.cz!
Jaggni to!
pošli na vybrali.sme.sk
Facebook
Martin Chroust   
Pondělí, 28. leden 2008
Do rukou se nám dostal Symbianový model W960i, který je v současnosti nejvýše postaveným Walkman telefonem v portfoliu Sony Ericsson.

 

Sony Ericsson W960i je telefon klasické konstrukce s rozměry 109x56x16 mm a váhou 119 gramů. W960i je modelem, který vychází ze Sony Ericssonu P1i, ale také navazuje na předešlý model W950i. Od něj se liší především podporou Wi-Fi, čočkou 3,2 Mpix fotoaparátu na zadní straně nebo také kapacitou interní paměti, která byla zdvojnásobena až na 8 GB. V neposlední řadě byl taktéž vylepšen Walkman přehrávač, avšak co se označení a grafické nadstavby UIQ 3.0 týče, zůstal stále stejný.

 

Celému telefonu dominuje velký TFT dotykový displej s podporou zobrazení až 262 tisíc barev při QVGA rozlišení (tj. 240x320 pixelů). Displej je orámován černým lesklým pruhem, s nímž je zarovnán do jedné roviny. Plyne z toho jedině to, že tento pruh displej opticky zvětšuje, (člověk by ani nechtěl uvěřit, že jeho P1i stojící vedle má displej nachlup stejný s recenzovaným modelem) ale taktéž hrozí možnost jeho poškrábání. Displej je navíc velmi lesklý, takže při pohybu na sluníčku se vám budou do tváře odrážet sluneční paprsky, díky anti-reflexní vrstvě budete moci na displeji stále číst zobrazované údaje. Pod displejem se nachází černý pruh, jehož využití zjistíte až po otevření Walkman přehrávače. Jsou v něm totiž zabudovány 3 dotykové senzory sloužící k ovládání hudebního přehrávače (posun skladby zpět/vpřed, play/stop). Dotykové senzory nejsou příliš citlivé, musíte na ně vyvíjet alespoň lehký tlak, nepostačí vám jen pouhý dotek prstu. Alfanumerická klávesnice je spolu s třemi hlavními ovládacími prvky slita v jednom bloku kláves. Mezi "střechovými" klávesami jsou lehké přechody, takže můžete psát textovky i poslepu, ze začátku si ale musíte na tuto klávesnici zvyknout (resp. v mém případě odvyknout na QWERTY klávesnici, což není jen tak jednoduché). Alfanumerické klávesy jsou z tvrdého plastu, jejich stisk je jistý a mají stejný tvar, to však neplatí o klávesách s hvězdičkou a křížkem, které jsou umístěny až moc blízko spodní hraně. Sony Ericsson přemýšlel, a tak jsou hudební klávesy i klávesy alfanumerické barevně sladěny (prototyp použitý ve videu "ukázka" má hudební klávesy oranžové), bílé podsvětlení je více než dostatečné. Nad displejem má své místo štítek se jménem výrobce a také minikamerka pro videotelefonování v sítích třetí generace. Pro celou přední plochu však platí - leštit, leštit, leštit, jakýkoliv dotek na čelní straně je znát, takže pokud budete k ovládání dotykového displeje používat i prsty, mějte vždy po ruce hadřík z jemného vlákna. Ten mi v základním balení chyběl nejvíce. To samé platí i o klávesnici, na které jsou otisky prstů takřka každodenní záležitostí.


Váš pohled na zadní straně jako první upoutá kruh okolo čočky vestavěného 3,2 Megapixelového fotoaparátu, jemuž sekundují dvě malé přisvětlovací diody. Fotky lze díky přítomnosti autofocusu (= automatického zaostřování blízkých objektů) považovat za stejně kvalitní, jako u telefonů z modelové řady Cyber-Shot. Ve všech případech ale platí, že v dobrých světelných podmínkách vznikají kvalitní fotografie, v opačných případech jde kvalita výsledných snímků rapidně dolů, mnohdy nepomůže ani přisvětlovací dioda, která osvítí zhruba 1-2 metry vzdálené objekty, ty ostatní i přesto zůstávají zahaleny tmou. Navíc je fotografie plná šumu. Digitální zoom funguje ve formě výřezů. Čím větší zoom, tím větší zrnění na fotografii, při maximálním zvětšení dostaneme fotografii pouze s rozlišením VGA (640x480 pixelů). Vpravo od čočky fotoaparátu se nachází externí reproduktor, jehož zvukové kvality jsou opravdu výborné. Samozřejmě nemůžete čekat zvuk jako z Hi-Fi soustavy, ale na svou velikost jej hodnotím na výbornou, při maximální hlasitosti však nepříjemně chrastí. Na zadní straně je umístěno pak již pouze vlisované logo výrobce. Po odsunutí zadního krytu se odhalí baterie s označením BST-33 s kapacitou 950 mAh. Není mi však jasné, proč je v modelu P1i umístěna baterie s kapacitou o 220 mAh vyšší, správně by to mělo být naopak, protože Walkman přehrávač je přeci jenom datově více náročnější. Až po vyjmutí baterie se dostanete k SIM kartě, slot pro paměťové karty nikde na hranách telefonu nenajdete, stejně tak chybí i pod baterií, vystačit si budete muset s pevným diskem. Na zádech telefonního přístroje se nachází vůbec ten nejpřednější ovládací prvek, který sice používat nemusíte, ale díky němuž je práce s telefonem svižná a hlavně přesná. Řeč je o dotykovém peru, jenž barevně splývá s černým pozadím, takže bude chvíli trvat než jej najdete. Pero je však samo o sobě rozporuplné tím, že je trojhranné a celé z plastu, možná ale díky tomu, že je trojhranné, ve mně vzbuzuje pocit, že jej mám držet jako tužku při psaní. Na barevně sladěnou kombinaci kovu a plastu u P1i budete muset zapomenout, z útrob telefonu vytáhnete černé celoplastové pero, které vypadá na poměry telefonu dosti lacině. Na to, že se nacházím v cenové kategorii 14 tisíc a výš jsem čekal něco luxusnějšího. Výrobce tento neduh kompenzuje přidáním náhradního pera do základního balení.

 

Zajímavá je i barevná kombinace telefonu. Černou lesklou čelní plochu a černě pogumovanou zadní stranu doplňují tenké bílé pruhy na bočních hranách, které telefon opticky snižují, avšak roztahují do šířky. Ač je Sony Ericsson P1i tenčí a tlustší pouze o 1 milimetr, máte-li oba modely vedle sebe, W960i vypadá výrazně tenčí, ale také výrazně širší. Mohou za to pravděpodobně barevné kombinace a použité lesklé materiály na čelní ploše. Na levém boku je umístěn stříbrný výstupek, což není nic jiného než úchytka pro umístění poutka pro pověšení smartphonu na krk. Přijde mi ale, že tyto prvky jen narušují design přístroje a pochybné je i jejich využití. Viděli jste už někdy manažera, kterému by se na krku houpal P1i nebo W960i? Asi o centimetr níž se nachází nedocenitelný ovládací prvek, totiž kolečko JogDial, které při držení telefonu v levé ruce bezpečně padne na palec, který se může starat o scrolování v nabídkách nebo při potvrzování voleb díky jeho stisknutí. O něco níž vrytý nápis vystrnadil zpětnou klávesu s šipkou, která se přesunula nad alfanumerické klávesy. Jste-li již nyní majitelem některého z předešlých smartphonů od Sony Ericssonu s grafickou nadstavbou UIQ 3.0 (M600i, P990i či W950i), budete prstem stále stlačovat plast, jako byste čekali, že vás díky vrzání krytu telefon vrátí o nabídku zpět. Vedle klávesy s šipkou se ještě nachází klávesa W sloužící ke vstupu do Walkman přehrávače a korekční klávesa "C", k základnímu ovládání již netřeba více kláves.

 

Na pravém boku Sony Ericssonu se nachází dvojúrovňová klávesa pro fotografování, namáčknutím se objekt zaostří a až domáčknutí stojí za zobrazením fotky na displeji telefonu. Dále se zde nacházejí klávesy pro korekci hlasitosti, a to jak hudby při přehrávání v reproduktoru či sluchátkách ale také i při hovoru. Na spodní hraně se nachází již tradičně konektor FastPort, na horní hraně zase bílé zapuštěně tlačítko pro zapnutí či vypnutí telefonu. Infraport zde chybí, avšak jeho využití je plně nahrazeno bezdrátovou technologií Bluetooth.

 

  • Ikony k rychlému přístupu k vybraným funkcím a maticové menu 

Zapnutí telefonu trvá delší dobu, na úplné načtení je nutno počkat něco přes minutu. Při načítání systému jste průběžně informování statusbarem. Můžete si zvolit ze dvou módů. Telefon klasicky spustí přístroj, zatímco Flight mód zapne přístroj ale dočasně deaktivuje telefonní část, funkce přehrávače tím zůstane nenarušena. Pohotovostní obrazovka je stejná jako u ostatních UIQ3 telefonů, jen je na tapetě vyhrazeno barevně odlišné pole, kde se při přehrávání skladby na pozadí zobrazují informace o přehrávané skladbě a interpretovi, chybět nemůže ani přebal alba. Ve stavovém řádku najdou své místo ikony aktivních funkcí a nebo také indikátor zbývající energie či, v ideálním případě, pět čárek signálu se jménem operátora. Pro rychlý přístup k funkcím slouží šipka v levém horním rohu, dokáže vytvořit nové položky do kalendáře, poznámek, úkoly, spustit editor zpráv, nastavit hlasitost, zjistit údaje o čase nebo jen zamknout klávesnici (k tomuto účelu slouží i delší podržení klávesy s obrácenou šipkou). Naopak znak v pravém roku displeje spouští správce úkolů, díky němuž se můžete pohodlně dostat ze zapuštěných úrovní menu zpět do pohotovostního stavu či hlavní nabídky. Najdete zde také informace o spuštěných aplikacích a o množství kB, které "cucají" z paměti RAM. Po najetí je k dispozici zhruba 74 MB volné operační paměti, což je asi 60% celkové paměti RAM. V levém dolním rohu se nacházejí informace o aktuálním datu a čase, po kliknutí na čas se zobrazí okno i s časem v jiném časovém pásmu, které lze samozřejmě vybrat. Dále jsou tu budíky, které lze nastavit až tři, včetně jejich doby opakování. Pro rychlý přístup k vybraným službám slouží na displeji tlačítko s šipkou a třemi tečkami, které rozevře plných 15 slotů pro umístění ikon pro rychlý přístup k vybraným funkcím. Můžete tak nastavit vlastní zkratky pro přístup ke zprávám, rádiu či k vlastním nainstalovaným aplikacím.

 

 

  • Čtyři možnosti vzhledu hlavní obrazovky, schémata hrají významnou roli 

Pro vstup do hlavního menu slouží tlačítko se čtyřmi tečkami. Hlavní menu má klasicky podobu matice devíti neanimovaných ikon, které jsou dostatečně velké na to, aby je bylo možno ovládat i prsty. Vzhled menu lze samozřejmě změnit, můžete jej ještě srovnat do podoby seznamu, stejně tak, jako je možno do hlavního menu přidávat nové složky. Aktuální ikona je vždy podkreslena či jinak výrazně označena. Podúrovně jsou již pouze v podobě seznamu. Co se možnosti psaní zpráv týče, připravem je editor zpráv, který si poradí s textovými, e-mailovými i multimediálními zprávami. Cizí mu nejsou ani aplikace pro Instant Messaging, ty však musíte doinstalovat od dodavatelů třetích stran. Potom máte velkou možnost výběru, v jaké aplikaci se připojíte k vašemu ICQ, MSN či Skype účtu. Při psaní jakýchkoliv textů je možno využít rozpoznávaní psaných znaků, přičemž platí, že znak napsaný celý nad šipkami bude číslo nebo pomocné znaky (např. pomlčky a lomítka), znak napsaný jen pod šipkami bude malé písmeno. Velké písmeno musí přesahovat obě dvě pomyslná pole. Rozpoznávání je na velmi dobré úrovni, znaky nemusíte psát jen tak nahodile, v manuálu najdete seznamy všech způsobů jak na displeji napsat daný znak. Pro každé písmeno neexistuje jeden ale hned několik způsobů, takže jeden z nich vám do oka určitě padne. Nechcete-li využít tohoto způsobu psaní, můžete využít psaní na softwarové klávesnici. Ta je ve srovnání se Sony Ericssonem P1i větší a při troše šikovnosti na ni lze psát i nehtem ukazováčku. Poslední možností jak přidávat psané texty do telefonu je psaní na alfanumerické klávesnici i s využitím slovníku T9, osobně ale preferuji psaní na dotykovém displeji nebo softwarové klávesnici, když už ji máme k dispozici.

 

  • Píšeme zprávu na Sony Ericssonu W960i pomocí softwarové klávesnice, která je větší než u P1i 

Nad otázkou psaní textu se musí zamyslet každý uživatel sám. Sony Ericsson W960i totiž nabízí kancelářský balík QuickOffice, který zaručuje spolehlivou práci se soubory XLS, TXT a DOC (tj. dokumenty Excelu a Wordu), ty je možno prohlížet, editovat či utvářet úplně nové soubory a to vše v zobrazení klasickém na šířku. Jediné co mi ve wordu chybí je přidávání obrázků do dokumentů, jinak jsem se vším spokojený. Aplikace PDF+ zase slouží k zobrazení dokumentů ve formátu PDF, jejich tvorba však není možná. Nabídku kancelářských aplikací doplňuje Skener vizitek. Jeho úspěšnost není vždy 100%, ale vcelku dokáže dobře posloužit. Kalendář je možno zobrazit v denním, týdenním a měsíčním náhledu. Lze do něj přidávat opakované události. Den, na který je v kalendáři něco zapsáno, je od ostatních graficky odlišen malou značkou. Je jen škoda, že kalendář nelze umístit na pozadí, když to umí i některé low-end telefony bez operačního systému (např. LG-KU380). Úkoly nahradí vaše papírové poznámky v kapse u košile, po jejich splnění je můžete "odfajfknout". Neukončené úkoly se mohou zobrazovat i na titulní obrazovce. Pokud v menu Zařízení zvolíte pohotovostní aplikaci jako pracovní, prostor pro Walkman přehrávač se zúží a objeví se standardní menu Dnes, kde můžete sledovat události jako zmeškaná volání, přijaté zprávy, události v kalendáři, již zmíněné úkoly, nebo třeba i stahovat nové e-maily. Pokud u takto nastaveného pohotovostního režimu spustíte hudbu, na pozadí se objeví animované bubliny. Poznámky mohou být textové a jednak i ručně psané, s trochou nadsazení můžeme říci že se jedná až o jednoduchý grafický editor, ovšem obrázek z něj nejde uložit v žádném formátu, takže je jen na prohlížení v telefonu. 

 

  • QuickWord na šířku displeje, stejně tak lze na bok umístit i přehrávač videa 

Na kancelářské a organizační funkce úzce navazují aplikace v menu Nástroje. Pro jednoduché počty je zde jednoduchá kalkulačka, která zvládne sčítání, odčítání, násobení a dělení, konvertor jednotek a měn (po nastavení správného kurzu), stopky a časovač snad ani nepotřebují komentář. Sekce ukrývající se pod pojmem "Čas" zobrazuje hodiny v aktuálním časovém pásmu plus čas ve vybraném časovém pásmu, takže můžeme v jednu chvíli sledovat i kolik že to mají v Londýně. Budíky lze nastavit tři. Každý může mít nastaveno rozdílné opakování i jinou melodii. To, co organizační funkce standardně nenabízejí, lze dodat pomocí dalších SIS aplikací. V dnešní době o ně již není taková nouze a je relativně z čeho vybírat, a to jak mezi plnými verzemi tak i freewarem.

 

  • Jak jsem již zmínil, ne pokaždé se skenování vizitky povede, detaily jsou nepřesné, ale základní věci zůstanou 

Hudební funkce jsou zastoupeny rádiem a Walkman přehrávačem. Rádio se nachází v menu Zábava, ale bez připojených sluchátek jej nespustíte, fungují totiž jako anténa. Rádio podporuje RDS, takže jste vždy na displeji informování o přehrávané skladbě a jejím interpretu. Můžete využít také funkce trackID, pokud posloucháte rádio, které údaje o skladbách nevysílá. Telefon nahraje část skladby (nejen z rádia, ale třeba i z externích zdrojů), odešle na vzdálený server a obratem vám přijdou informace o názvu skladby a jménu interpreta. Databáze samozřejmě neobsahuje všechny umělce, ale spíše ty zahraniční známé (Shakira, Avril Lavigne, Robbie Williams,...) určitě rozpozná.

 

  • Hudební přehrávač nabízí animace na pozadí, rádio hned po spuštění začne vyhledávat dostupné stanice, pokud v databázi žádné ještě nejsou 

Hlavní gró telefonu je soustředěno především ve Walkman přehrávači, který spustíte třeba stiskem klávesy W. Hudba je zde tříděna podle interpretů nebo alb, přehrávat můžete také všechny hudební stopy zároveň nebo jen ty, které patří k určité náladě. Pokud si u každé skladby uděláte mravenčí práci a zařadíte je mezi jednu ze čtyř nálad (šťastný, smutný, energický nebo tíživý), můžete potom přehrávat skladby i podle druhu vaší aktuální nálady. Nálada s sebou nese i barevnost létajících bublinek, což je celkem efektní. Do telefonu můžete vložit jakékoliv playlisty vytvořené předem v počítači a nebo si je telefon vytvoří sám a to podle toho, které skladby jsou nejčastěji přehrávané, naposledy přidané skladby, skladby s nejvyšším hodnocením (každé přehrávané skladbě lze přiřadit jednu z pěti hvězdiček), stejně tak i nejméně přehrávané nebo poslední přehrané. Stroj času dokáže přehrávat skladby pouze z určitých let a období (např. 80. léta). Při přehrávání na displeji vidíte přebal alba, název písně, jméno interpreta a název alba, ze kterého skladba pochází. Jste informováni také o zbývajícím čase skladby. Během přehrávání můžete aktivovat náhodné přehrávání skladeb, opakování skladeb (např. skladba nebo album se bude opakovat pořád dokola). Nastavení ekvalizéru nabídne 11 nastavení včetně MegaBassu. Vlastní nastavení vyvážení zvuku provést nelze, ale s přednastavenými hodnotami si v pohodě vystačíte. Při přehrávání kolečkem scrolujete mezi skladbami v dané sekci či albu, pro korekci hlasitosti lze využít klávesy na pravém boku.

 

  • 8 GB pro vás znamená moře volného místa, ve skutečnosti je ho ale trošku méně, i tak je ale interní paměť nadstandardní 

Samozřejmě lze také přenést hudbu do Bluetooth sluchátek, ta si ale musíte případně dokoupit. V balení se nacházejí pouze drátové Walkman špunty ladící s barvou telefonu. Walkman přehrávač může hrát také v pohotovostním displeji, díky multitaskingu můžete mít na pozadí spuštěno mnoho aplikací. Hudby lze do telefonu přenést nejlépe pomocí datového USB kabelu, pro vaše hudební soubory je připraveno 8 GB, ve skutečnosti je to poněkud méně, ale i tak je to obrovský prostor na uskladnění nejen vašich souborů, ale i různých dat. Telefon lze bez problému použít podobně jako FLASH disky, 8 GB kapacita je vskutku královská, ani nevadí, že nepodporuje paměťové karty. V takovémto nepřeberném množství lze mezi skladbami samozřejmě vyhledávat pomocí napsaných znaků, jinak byste se v záplavě hudebních souborů doslova utopili.

 

  • Kalkulačka a prohlížeč obrázků 

Závěry jsou u recenzí vždy složité, každý čtenář s napětím očekává, že právě v tomto odstavci se dozví, zda recenzovaný telefon stojí za to koupit či nikoliv. Sony Ericsson W960i je skvělý multimediální telefon s výborným a propracovaným Walkman přehrávačem, dotykovým displejem, 8 GB, 3,2 Mpix fotoaparátem, Wi-Fi, FM rádiem, s rozpoznáváním psaného textu a s nádherným designem. Telefonní seznam má neomezenou kapacitu a je vícepoložkový, přijaté zprávy se taktéž ukládají do sdílené interní paměti. Co mi chybí, jsou vyzváněcí profily, které nelze ani doinstalovat. Materiál na přední straně je velmi náchylný na upatlání, pro budoucího uživatele je hadřík nutností, v průběhu testování začal povrzávat zadní kryt baterie, který nedoléhá přesně na plastový protikus. Chtělo by to doladit pár drobností, jako třeba zrychlit pohyb v menu, přidat rychlejší procesor, při landscape módu (na šířku obrazovky) roztáhnout softwarovou klávesnici přes celé dostupné místo a ne aby se krčila v pravém rohu. Pozadí v pohotovostním režimu by mohlo být animované, kalendář na pozadí by určitě nebyl k zahození. To samé platí i u spořiče displeje ve formě hodin, my přeci chceme vědět kolik je hodin jen při letmém pohledu na displej! Konkurence zvládá do telefonu umístit 3,5" jack, tak proč to nezvládne Sony Ericsson, lídr v hudbě v mobilu? Pokud se toto do budoucna vylepší, budu spokojeným zákazníkem Sony Ericssonu. Na druhou stranu stavím vedle všech kladů a záporů také cenu přístroje. Rozdíly mezi modely P1i a W960i sice jsou, ale pokud mluvíme o cenovém rozdílu 5.500,- Kč v neprospěch dnes testovaného smartphonu, bude to těžké rozhodování. 8GB M2 karta je k mání kolem 3.000 Kč...

Další screeny displeje 

 



Fotografie z fotoaparátu (v původním rozlišení)

 

 

Klady Sony Ericssonu W960i

- elegantní design

- Walkman přehrávač s mnoha funkcemi nastavení, FM-rádio 

- všestranný multimediální telefon

- interní 8GB flash disk

- 3,2 MPix fotoaparát s Autofocusem

- podpora Wi-Fi

- možnost editace souborů DOC, XLS a prohlížení souborů PDF

- bohaté příslušenství v krabici (handsfree, pouzdro, USB kabel, nabíječka, náhradní stylus) 

Zápory Sony Ericssonu W960i

- stále budete mít "upatlaný" displej, hadřík v balení chybí 

- klávesa s šipkou se přesunula dopředu, což může někoho zmást

- pomalý pohyb v menu

- lacině vypadající dotykové pero

- hodil by se spořič hodin

- absence IrDA

- málo inovací oproti předešlým modelům (chyby UIQ3 přetrvávají)

- absence slotu pro paměťové karty

- povrzávající zadní kryt

- pouze LED dioda na přisvětlení snímané scény nestačí

- poměrně vysoká prodejní cena, ujme se na trhu? 

Obsah balení 

- telefon Sony Ericsson W960i

- baterie BST-33  950 mAh

- stereo handsfree HPM-80

- pouzdro na telefon

- USB datový kabel

- průchozí nabíječka

- náhradní stylus

- uživatelský manuál

- CD s ovladači a PC Suite 

TIP: Další fotografie (i názorná srovnání s modelem P1i) naleznete v naší galerii.

Pod článkem je pro vás samozřejmě vyhrazen prostor pro vaše názory, postřehy a komentáře 


Komentáře
Příspěvky vyjadřují názory uživatelů a nejsou nijak redigovány.
Vyhrazujeme si však právo příspěvky odstraňovat.

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář.
Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

 
< Předch.   Další >