" />
Zkušenosti s prototypem XPERIE | Tisk |  Email
Sdílení:
Linkuj.cz!
Jaggni to!
pošli na vybrali.sme.sk
Facebook
Martin Chroust   
Úterý, 7. říjen 2008
Po týdenním používání telefonu se s vámi podělím o zkušenosti s prototypem očekávaného Sony Ericssonu XPERIA X1.

XPERII jsem dostal před týdnem a stal se z ní na krátkou dobu můj hlavní telefon. P1čku jsem založil stranou a chystal jsem se vstoupit do tajů operačního systému Windows Mobile 6.1. V tomto preview nebudu zmiňovat specifikace přístroje, které naleznete všude po internetu nebo na webu výrobce, avšak zaměřím se spíše na subjektivní dojmy a na to, co mě překvapilo.

PA060238.JPG PA060236.JPG PA060240.JPG PA020199.jpg  PA020191.jpg

  • Luxusní vzhled a hliníkové kryty, co víc si přát?

Když vezmete XPERII poprvé do ruky, poznáte, že jste se ocitli v jiné váhové kategorii. Hliníkové kryty jsou na 145 gramech citelně znát, pro někoho to bude klad, pro někoho zápor, mě osobně větší hmotnost nijak nevadí. Na prototypu bylo poznat, že prošel již několik novinářských redakcí, objevil jsem škrábanec na zadním krytu a také na dílu s klávesnicí. Server Mobilmania.cz si stěžoval na nemožnost ovladatelnosti XPERIE stylusem, to jsem napoprvé zpozoroval také, po kalibraci displeje však vše šlape tak jak má. Černé kryty přístroje strašne rády přijímají okolní prachové částice, s otisky prstů bojuje hlavně displej. Ten jsem měl pořád umazan. Věřím že tento neduh vyřeší koupě ochranné fólie a hlavně hadřík. Displej podporuje zobrazení portrait a landscape (tj. na výšku a na šířku), bohužel v prototypu (ani ve finální verzi) nebude čidlo pohybu, takže se musíme spokojit s automatickým překlopením displeje po vysunutí klávesnice. Další možností je přiřadit vybrané klávese, aby displej převracela (tuto činnost jsem nastavil pravé kontextové klávese), což oceníte zejména při sledování filmů. Co se týče odezvy po vysunutí a zaklapnutí displeje, je zde nepatrné zdržení, které však přikládám rannému firmwaru prototypu. Server Theuniwired.net publikoval video, kde je zdržení takřka nulové. Displej disponuje obrovskou jemností, tak čistý displej jsem již dlouho neviděl. Podporováno je pouze 65 tisíc barev, protože operační systém Windows Mobile si s větší paletou barev neporadí. V telefonu bylo k dispozici "pouze" 256 MB operační paměti, v sériově vyráběných modelech X1 bude RAM o velikosti 384 MB.

PA020180.jpg PA020187.jpg PA020182.jpg PA020228.jpgPA020201.jpg

  •  Klávesnice je opravdu rozměrná, rychle si na ni zvyknete

S hlavními ovládacími prvky jsem problém neměl, velmi rychle jsem si zvykl na optický joystick s alfanumerickou klávesou v jednom. Ta má směry nahoru a dolu zkráceny natolik, že je téměř nelze stisknout, směry do boku, jsou však o mnoho větší. U optického joysticku lze nastavit citlivost, takže jej ovládáte podobně jako touchpad na notebooku. Klávesa OK poslouží k uzavření volby v menu, najdete ji i na plnohodnotné QWERTY klávesnici, takže je vždy dostupná. Výsuvná klávesnice nabízí čtyři řady oddělených kláves s jemným povrchem, které jsou v úhlopříčce navýšeny nad okolní povrch. Zde by se hodil alespoň zdrsněný povrch. Klávesnici bohužel nemohu srovnat s konkurentem ze stáje HTC, modelem Touch PRO, což se objevilo i v dotazech, nikde jsem se k němu bohužel nedostal. I když jsem po prvním ohledání nebyl s klávesnicí spokojen, již za pár dní jsem si na ní, po přesedlání z modelu P1, velmi rychle zvykl. Psaní na klávesnici oběma palci není žádný problém, EN prototyp si dokonce poradil i s některými ryze českými znaky (ne se všemi) s diakritikou. Při psaní textů se prediktivní slovník neustále učí nová slova (i česká) a dokonce je přednostně nabízí. Pokud tedy budete vlastnit anglickou verzi a budete psát na telefonu delší texty (klávesnice k tomu přímo vybízí), slovník se české výrazy velmi rychle naučí. Když už jsme u českého jazyka, mohu prozradit, že jsem se s ním setkal i v kalendáři, kde jsou zobrazovány dny a měsíce v naší mateřštině.

Screen30.jpg Screen35.jpg Screen17.jpg Screen02.jpg

  • Personalizaci panelů se meze nekladou

Ale zpět k uživatelskému prostředí. Jeho hlavní předností, a vlastně jedinou odlišnou vlastností, která jej liší od ostatních přístrojů s WM 6.1, jsou Xperia panely. U panelů je možno přepínat zobrazení na celý displej nebo je rozložit pro leváky a pro praváky. Na obrazovce jich můžete vidět až 9, z nichž lze nahradit osm, defaultní panel z WM nelze odstranit. Přidání nových panelů je jednoduché, stačí z webu nějaké stáhnout a z File manageru nainstalovat, poté je můžete za vybraný panel nahradit. V současnosti jsou na webu Sony Ericssonu k dispozici 4 panely ke stažení, s uvedením XPERIE na trh si troufám odhadovat, že toto číslo rychle poroste. Mezi přednastavené panely dále patří 3D fish Panel, Google Panel, Media Xperience Panel, XperiaRadio Panel a Sony Ericsson Panely 1 a 2. U posledních zmiňovaných je na displeji vyhrazeno 10 pozic pro objekty (hodiny analogové, digitální, kalendář, rychlé spuštění, RSS, apod.) a v nastavení si můžete zvolit vaše preferované rozestavení stejně tak jako barevnosti pozadí. 3D Fish panel moc využití nenabídne, pokud dáte na displej prst, ryby poplují za ním, pokud rybku klepnete, poleká se a odpluje kousek dál. Ryby jsou také informační, takže v závislosti na jejich změně můžete zjistit zmeškané hovory (na displeji čtyři ryby místo tří), přijaté zprávy (ryba Rancyu chytne zlatý přeliv), vypnuté zvuky (rybka Wakin se zabarví dostříbrna) a baterii pod 10% (černá ryba se začervená). O tom, že se nejedná o zbytečnou funkcí, svědčí i fakt, že rybkám a jejich jménům je v manuálu vyhrazena část stránky.

 Screen10.jpg Screen24.jpg Screen32.jpg Screen25.jpg

  •  Psaní zprávy, formátování ve wordu, hledání v telefonním seznamu a displej při hovoru

Po kliknutí na ikony v pravém horním rohu displeje se zobrazí otevřené aplikace a také využití paměti RAM, já měl po najetí k dispozici okolo 75% operační paměti a nemůžu si stěžovat, prodejní kusy budou mít paměti ještě více! Specifikace hovoří o 400 MB interní paměti, to je sice pravda, ale operační systém Windows část zabírá, takže je uživateli k dispozici cca 280 MB. Pro vložení paměťové karty musíme sundat zadní kryt baterie, takže můžeme za chodu vložit i 16 GB microSDHC. Byl zde názor na náhodnou ztrátu zadního krytu, který nedrží pevně, takovéto spekulace mohu vyvrátit. Z defaultního správce souborů lze odesílat soubory přes Bluetooth (volba Beam File), jinak lze ještě klasicky poslat v MMS zprávě nebo e-mailem (volba Send). Pro přehrávání hudby a videí je zde jeden reproduktor na boku, tuším ale, že by měly finální XPERIE hrát stereo. Zvuk nemohu u betavzorku objektivně zhodnotit, zatím se mi zdá být takový "plechový". Co se týče dotazu na přehrávání videa, nejen já, ale i okolí, nevěřícně zíralo na trailer k nové bondovce Quantum of Solace. Přátelé tomu říkali mobilní kino, žádné trhání obrazu, skvělá kvalita, skvělý zážitek. Žádné vlastnosti videa vám zde neukážu, jedná se o předprodukční vzorek a tak si to, stejně jako kvalitu natáčeného videa a nafocených fotografií, necháme až na prodejní kus. Dotaz padl taktéž na hudební přehrávač, v telefonu naleznete klasický Windows Media Player a nebo panel od Sony Ericssonu. Ani u jednoho jsem nenašel možnost nastavení ekvalizéru, což mi docela chybí. V balení jsou s telefonem i sluchátka s jackem, jejich hudební reprodukce je na vysoké úrovni.

Screen13.jpg Screen01.jpg Screen29.jpg Screen16.jpg

  •  3D ryby, Sony Ericsson hudební panel, Opera 9.5 fullscreen a RSS čtečka

Pro prohlížení internetu lze využít Internet Explorer nebo Opera 9.5, ta oproti konkurentovi nabízí možnost zazoomování části stránky. Pokud se na stránku díváte v nezvětšeném režimu, text je docela malý. Telefon má po svém obvodu čtyři informační diody, které znázorňují nejen zmeškané události, vybitou baterii a nabíjení, a jejich barvy i styl blikání je pokaždé odlišný. Padl i dotaz ohledně zamykání přístroje. Můžete tak učinit dlouhým stisknutí klávesy s červeným sluchátkem nebo jen stačí telefon uspat zapínacím tlačítkem (do tohoto režimu stejně po nějaké době přejde automaticky, časovou prodlevu lze rovněž nastavit). Jako velmi rychlý a efektní způsob se jeví zamknutím dotykem, kdy kliknete na Today screenu na nápis Device unlocked a telefon se zamkne. Při průměrném testovacím používání, kdy jsem chtěl zjistit a vyzkoušet co nejvíce věcí, mi telefon na jedno nabití vydržel okolo dvou dní. Nabíjení trvá okolo tří hodin, nabíječka je v podobě zástrčky se zdířkou pro USB kabel. Pokud tedy máte nabíječku neustále po ruce, máte i miniUSB kabel, velmi praktické.

Screen53.jpg Screen51.jpg Screen49.jpg Screen23.jpg

  • FW prototypu, hardwarová specifikace, úprava nabídky Start a konfigurace menu Today

Prototyp máme zapůjčen na omezenou dobu a proto jsme se nemohli pustit do hlubšího prozkoumání funkcí. Tyto informace berte spíše jako ochutnávku nebo jako týdenní názor a pocity uživatele, kterého přístroj nadchl natolik, že uvažuje o jeho zakoupení v zahraničí, abychom vám recenzi finálního produktu mohli přinést co nejdříve. Sony Ericsson Xperia je jeden z nejvybavenějších telefonů na trhu a stačil pouze týden na to, abych si ho zamiloval.

PA060249.JPG PA060254.JPG PA060255.JPG PA060256.JPG PA060257.JPG

  • Nabíječka, USB kabel, sluchátka s jackem a pohled na základní balení z obou stran

Pozn.: Vaše další případné dotazy můžete pokládat do komentářů pod článkem, zkusím na ně odpovědět. Pokud se vám nedaří přihlásit na SEManii, tím pádem zde nemůžete přidat komentář a proto se vyjádřete ke článku v tomto vlákně na fóru. Více fotografií naleznete pohromadě v naší fotogalerii. Pokud se chcete pročíst manuál XPERIE v angličtině, stahujte jej zde.


Komentáře
Příspěvky vyjadřují názory uživatelů a nejsou nijak redigovány.
Vyhrazujeme si však právo příspěvky odstraňovat.
. Autor: puskin Datum: 2008-10-11 00:45:11
Toz Jozefe, mas to v mailu... Ale kvalita nic moc, toceno K850kou, a pri jizde na schodech se pohyblive obrazky snimaji mooooc spatne... :-)
. Autor: Tomcat Datum: 2008-10-09 18:28:20
Dnes jsem v prodejně SE v obchodním centru Paladium dostal info, že Xperia bude u nás dostupná až v únoru :eek :eek :eek
Autor: Joza Datum: 2008-10-09 14:59:41
díky, bylo by to moc fajn, kontakt na mě je v odkazu Redakce, pro jistotu: [email protected]
. Autor: puskin Datum: 2008-10-09 14:57:45
Az zase budu na Baker Street, zkusim to... Ale nejsou to staticke obrazky, beha to jako videoprezentace na LCD panelech kolem eskalatoru... (Asi 25 panelu, kazdy o rozmeru zhruba A4)
Autor: Joza Datum: 2008-10-08 12:01:19
Nešlo by ty reklamy vyfotit a poslat na mail?
. Autor: puskin Datum: 2008-10-08 09:06:48
Od vcerejska jsou na nekterych stanicich londynskeho metra (konkretne treba Baker Street) videt reklamy O2 na Xperii. Nelenil jsem a zabehnul do O2 specialky na Oxford Street, a mam uz i cenove info! Cili pokud je clovek stavajicim zakaznikem O2 a chce si obnovit smlouvu na dalsi obdobi, tak k tarifu za 30 liber mesicne bude Xperia za 149£, pri 35£/m stoji 99£, a pri 40£/m vyjde na 49£. Zadarmo bude jenom k tarifu za 70 liber mesicne. Nicmene jak vim z predchazejici zkusenosti (vloni K850i), staci zavolat na infolinku O2 a chtit po nich PAC code (autorizacni kod k prenosu sveho cisla k jinemu operatorovi), no a po kratke diskusi je mozno vyse zminene ceny zhruba o 100 liber snizit. Zatim X1cku nemeli na sklade, dodavky potvrzene pro treti rijnovy tyden. Loucim se s pozdravem Xperii zdar! :)
. Autor: DJ Teef Datum: 2008-10-08 00:24:00
No dnes som zistil ze do obchodov alebo kontkretne do O2 v UK bude dostupna Xperia od 18.10.2008. 
Dnes som sa hral s maketou,fakt v pohode telefonik,torsku tazsi ale co uz,len mam obavy z pisania,ale kedze tu pisete ze po chvili ste si na to zvykli tak ma to upokojilo.Ties klavesi su malicke ale da sa na to zvyknut si myslim ako som sa tam sn im asi 10 minut hral
. Autor: milennium Datum: 2008-10-07 17:16:43
Taky uvazuji o zakoupeni XP1 "někde venku",ale kde ? Všude je jen předobědnávka a nikde není přesné datum uvedení do prodeje... 
Takže nevím...

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář.
Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

 
< Předch.   Další >