" />
Sony Ericsson IDP-100 - drahý a nepraktický | Tisk |  Email
Sdílení:
Linkuj.cz!
Jaggni to!
pošli na vybrali.sme.sk
Facebook
Jozef Cmar   
Neděle, 1. únor 2009
Sony Ericsson loni v září představil dosti netradiční příslušenství, kterým je fotorámeček IDP-100. Po čtyřech měsících se objevuje na trhu a byl jsem velmi zvědav, zda moje osobní zkušenost překoná zažitou nechuť k podobně extravagantním zařízením. Již nyní mohu říci, že mě zařízení nepřesvědčilo.
22~10.JPG6~20.JPG26~7.JPG


Fotorámeček má rozměry 205 x 145 x 25 milimetrů, hmotnost bez stojánku činí rozumných 320 gramů. Displej (či spíše LCD obrazovka) s úhlopříčkou 7 palců má rozlišení 800 x 480 pixelů. Tělo tvoří velmi decentní plast, kromě malého nápisu Sony Ericsson se na přední straně nedočkáte žádných designových kreací. Pod displejem se nachází ovládací tlačítka, kterým se budu věnovat později. Na zadní straně se nachází úchyt pro připojení stojánku, zapínací tlačítko, napájecí konektor, USB konektor pro připojení k Pc a také dva sloty na paměťové karty, jednak na starší Memory Stick Duo a SD, tak i na novější a modernější Memory Stick Micro a MicroSD karty. Když k tomu přičteme ještě Bluetooth, konektivita tohoto fotorámečku je skutečně dostatečná. Pojďme se již ale podívat na praktické použití a zkušenosti.

klikněte pro zobrazení původního obrázku

Nejprve jsem na zadní stranu připevnil stojánek, to aby orazovka jen tak někde neležela. Další možností je připevnění na zeď, to jsem ale nevyzkoušel. Trápení se stojanem mi totiž plně stačilo. Jeho nasazení je totiž velmi nepohodlné. Navíc mám pocit, že se už ani nepočítalo s tím, že by jej budoucí majitel někdy chtěl znovu oddělat. Chápu, že se nasazování a sundávání stojanu nebude konat každý den, ale strachovat se při jeho demontáži o to, aby se mi na pohled křehká obrazovka nezlomila v ruce mi nepřijde příjemné. Sám jsem stojan nasadil a sundal jednou a naprosto to naplnilo mou touhu po jeho testování.

klikněte pro zobrazení původního obrázku

Když už máte stojan připevněný, nezbývá než fotorámeček zapnout tlačítkem na zadní straně. Přivítá vás přehledné menu, ve kterém se pohybujete pomocí dotykových (senzorových) tlačítek pod displejem. Sem směřuje další má výhrada na IDP-100. Tlačítka jsou totiž všechno, jen ne přesná. Možná jsem si na ně jen správně nepřivykl, tak jako tak jsem všechny úkony dělal vždy až tak na třetí pokus. Sice je tento styl ovládání působivý, ale o ergonomii si můžete nechat zdát.

klikněte pro zobrazení původního obrázku

Nejčastěji budete na obrazovce promítat fotografie, ať už jednu stacionární, nebo prezentaci. Jak jsem se zmínil již na začátku, fotorámečku nechybí dva sloty na paměťové karty, navíc zde nalezneme také integrovanou paměť 128 MB, která sama stačí pro spoustu fotografií. Zajímavostí je možnost posílat fotografie do IDP-100 pomocí technologie Bluetooth, ani tady se to ale neobešlo bez problémů. Při připojení nového telefonu se vám na displeji fotorámečku zobrazí spárovací kód, který je poté nutné zadat v telefonu. Zní to jednoduše, ale připojit svou C702 se mi tímto způsobem povedlo až tak na sedmý pokus a to se nepokládám za natolik negramotného, abych nedokázal přepsat čtyři číslice.

10~20.JPG1~21.JPG6~20.JPG

Kromě samotného zobrazení fotografií se mi líbila možnost nechat si ukázat velké digitální nebo analogové hodiny. To ale zvládne i spousta zařízení za desetinu ceny (a klidně i méně). Pochybuji, že by si někdo koupil IDP-100, aby si na něm nechal zobrazovat aktuální čas.

7~17.JPG8~19.JPG


Nechybí ani základní možnosti nastavení. Můžete si vybrat jiný jazyk, než angličtinu, s češtinou se bohužel neshledáte. Dále je možné nastavit automatické zapnutí a vypnutí fotorámečku, režim zobrazování fotografií (originální rozlišení nebo fullscreen), interval mezi dvěma snímky při prezentaci, přechodové efekty u snímků, zapnout nebo vypnout světelný senzor, který reguluje podsvícení a samozřejmě také nastavit čas. Nechybí ani informace o využité paměti.

Práce s obrázky je (když si odmyslím nepohodlná tlačítka) velmi snadná a intuitivní, snímky lze různě řadit, označovat a prohlížet jejich alba. Alespoň tady si IDP-100 zaslouží pochvalu.

3~21.JPG4~20.JPG5~22.JPG2~20.JPG

Sony Ericsson IDP-100 je rozhodně zajímavé zařízení, ale nepochybně je určeno jen pro velmi specifický okruh uživatelů. Ne každému se líbí koncept fotorámečku, navíc se nejedná o nikterak levné zařízení, cena totiž atakuje hranici 4000 korun. Když k tomu připočteme nepříliš pohodlné ovládání, nutnost stálého připojení ke zdroji elektrické energie, máme před sebou výrobek, který rekordy v prodejnosti rozhodně atakovat nebude. To ale nepochybně ani nebylo cílem autorů, podobné zařízení si zkrátka koupí ten, kdo pro něj najde rozumné využití. Pro mě (a bojím se, že i pro drtivou většinu lidí) je podobné zařízení naprosto nevyužitelné.

Sony Ericsson IDP-100 lze zakoupit na X-Store.CZ

Komentáře
Příspěvky vyjadřují názory uživatelů a nejsou nijak redigovány.
Vyhrazujeme si však právo příspěvky odstraňovat.

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář.
Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

 
< Předch.   Další >