" />
Sony Ericsson CHA-30 - kdo z vás jej zná? | Tisk |  Email
Sdílení:
Linkuj.cz!
Jaggni to!
pošli na vybrali.sme.sk
Facebook
Jozef Cmar   
Sobota, 1. srpen 2009
Dnes si krátce představíme jedno staré a podle mě nepříliš známé příslušenství z dílny společnosti Sony Ericsson. Kolik z vás bez hledání ví, co je CHA-30 (pěkně exotický název) a k čemu slouží? Pokud nevíte, odpovědi se dozvíte v tomto článku.
10~38.JPG 14~32.JPG 18~31.JPG 21~26.JPG


Sony Ericsson CHA-30 bylo představeno již před mnoha a mnoha lety. Jedná se o elektronické pero, které pomocí IR vysílače a přijímače vedle samotné náplně snímá pohyby pera a umí je ukládat do své vnitřní paměti. Teoreticky je takto možné uložit až dvě stránky textu. Spárování pera probíhá velmi zajímavě, je třeba připojit CHA-30 k nabíječce a poté sundat vršek. Také další práce není zrovna jednoduchá, peru by velmi prospěla jakákoliv ovládací tlačítka. Také velikost pera není zrovna malá, ostatně to by mělo být zřejmé také z přiložených fotografií na konci článku, kde velikost pera můžete srovnat s velikostí mobilního telefonu.



Perem lze vzhledem ke klasické náplni normálně psát na jakýkoliv papír, nejlepší volbou je ale využít speciální papír určený přímo pro použití s CHA-30. Přímo s perem dostanete jeden bloček papírů, po spotřebování musíte další dokoupit. Fungje to velmi jednoduše, spuštěným perem například na papír do kolonek napíšete SMS zprávu, vyplníte text, číslo odesílatele, zatrhnete odeslat a zpráva se odešle. Zajímavé co říkáte? Bohužel je na CHA-30 poznat, že už má svoje roky a zdaleka ne vše bylo při jeho návrhu dotaženo do konce. Řeč je především o relativně krátké výdrži baterií, stejně tak o absenci tlačítek, které by práci velmi usnadnily. Bez celkem obsáhlého manuálu se rozhodně neobejdete.



CHA-30 je skutečně velmi zajímavé a netradiční příslušenství. Je ale škoda, že výrobce toto a podobné další projekty nerozvíjí a nechává je stranou svého zájmu. Přitom by se elektronické pero dalo skutečně dobře využít, dovedu si pro něj představit mnoho různých využití. Bohužel se ale toto pero nástupce nedočkalo a pravděpodobně již nedočká. Podobně jako legendární CAR-100 se tak i CHA-30 přesune mezi sběratele, kteří jej nepochybně budou opečovávat, jelikož v rukou budou mít skutečně skvost, na který je v České republice velmi těžké narazit. Sám jsem moc šťastný, že jsem se stal majitelem tohoto příslušenství a patří k mým nejcennějším kouskům. Níže si můžete prohlédnout další fotografie.






















Komentáře
Příspěvky vyjadřují názory uživatelů a nejsou nijak redigovány.
Vyhrazujeme si však právo příspěvky odstraňovat.
Autor: king_of_freedom Datum: 2009-08-09 16:20:54
jsem rád, že někdo stále probírá starší nápady SE. nebýt toho, ani bych nevěděl, že něco takového měli v nabídce a co je hlavní, neměl bych jeden kousek objednaný. pravda, stál mě 25 liber, ale to mi za to opravdu stojí, vždyť i za CAR-100 jsem dal podobnou částku..
Autor: king_of_freedom Datum: 2009-08-09 16:16:56
jsem rád, že někdo stále probírá starší nápady SE. nebýt toho, ani bych nevěděl, že něco takového měli v nabídce a co je hlavní, neměl bych jeden kousek objednaný. pravda, stál mě 25 liber, ale to mi za to opravdu stojí, vždyť i za CAR-100 jsem dal podobnou částku..
Autor: king_of_freedom Datum: 2009-08-09 16:13:53
jsem rád, že někdo stále probírá starší nápady SE. nebýt toho, ani bych nevěděl, že něco takového měli v nabídce a co je hlavní, neměl bych jeden kousek objednaný. pravda, stál mě 25 liber, ale to mi za to opravdu stojí, vždyť i za CAR-100 jsem dal podobnou částku..
. Autor: zdenekm Datum: 2009-08-04 09:48:01
Sám mám podobný model od Nokie DT 2, který jsem využíval jiným způsobem. Při klasickém ručním psaní na přiložený rastrový papír (z originálu jsem si ho dál kopíroval) pero zaznamenávalo do paměti text a ten jsem si pak přes BT přetáhl do mobilu nebo notebooku jako stránku ze sešitu. Pokud jsem psal tiskacím písmem (zvláštnímy tahy) tak se text převedl do textového editoru a šlo jej upravovat. 
Pero také může měnit barvu písma poklepáním na zvláštní značku v bloku a další kousky. 
Je to pěkná hračka, ale vhodná jen pro toho kdo si musí dělat ryché poznámky a nebo náčrtky od ruky. 
Zdenek 
. Autor: minosk Datum: 2009-08-04 09:34:21
firma používá konkurenční na mobilní sběr dat 
http://www.youtube.com/watch?v=wZekYANZg2c 
Autor: miva Datum: 2009-08-04 09:03:33
Taky pamatuju doby kdy bylo v prodeji. A nebylo zrovna levné, jestli si dobře pamatuju tak stálo kolo třech tísíc, což byla dost masírka 8)
. Autor: MonikaSh Datum: 2009-08-01 20:31:45
Jo, a kór teď v létě. Mě by teď taky chyběla potřebná múza k napsání recenze. 
 
Tohle pero jsem už od počátku prodeje nepovažovala za důležitý doplněk SE. Přes poznámky v mobilu jsem se dostala ke stejnému výsledku a ještě jsem si vypomohla T9kou. S nástupem WM, kdy jsem dokázala napsat článek přes poznámky v mobilu, se toto zařízení pro mě stalo již úplnou zbytečností. Neb na "inkoustové" věci mám "párkra", na bitové WM. ;)
Autor: Joza Datum: 2009-08-01 08:26:44
Recenze budou, ale je třeba vydržet, nejsem stroj :)
Autor: sniper321 Datum: 2009-08-01 07:14:49
Je to ale cvalda :grin :grin :grin :grin :grin
Autor: Sasakr Datum: 2009-08-01 03:50:33
No to je k neuvěření :eek
. Autor: Skrblík Datum: 2009-08-01 00:16:04
jo a mimochodem, kdy se dočkáme slíbených recenzí na nové telefony? :roll už se těším... :)
. Autor: Skrblík Datum: 2009-08-01 00:14:14
když tak čtu tvoje články, jsem rád, že se ještě nejdou lidé, kteří jsou SE od dob K750i stále věrní, kteří se nenechali zblbnout iPhony a kteří si SE opravdu váží... kéž by nás bylo víc... jinak: to pero... udělat to SE znova a jak ty říkáš propracovanější a za good cenu... ve škole vytáhneš před kámošema... můžou se jít vycpat :grin

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář.
Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

 
< Předch.   Další >