" />
Sony Ericsson C903 - levnější a lepší než vypadal (recenze) | Tisk |  Email
Sdílení:
Linkuj.cz!
Jaggni to!
pošli na vybrali.sme.sk
Facebook
Jozef Cmar   
Středa, 23. září 2009
Sony Ericsson C903 to od narození neměl lehké. Přišel v době, kdy Sony Ericsson prožíval velmi těžké období a očekávaly se inovace. Ty ale v případě modelu C903 nepřišly, takže si to od nás telefon pěkně schytal. Předpokládaná cena byla velmi nadsazená a šance na úspěch byla minimální. Ale ne vždy je první dojem správný. Telefon máme v redakci, stojí o tři tisíce méně než bylo avizováno, je krásný, má skvělý fotoaparát a integrovaný GPS modul. Stačí vám to? Mě ano.
10~49.JPG 12~46.JPG 32~24.JPG 54~10.JPG 67~7.JPG


Pokud jste dosud chtěli pořídit telefon Sony Ericsson s kvalitním fotoaparátem, paradoxně jste neměli moc možností, především co se týká výběru konstrukce. Drtivá většina Cybershotů disponuje klasickou konstrukcí a na zbytek se velmi zapomíná. Jediným vysouvacím Cybershotem pak je model C905, který si ale vzhledem k ceně a rozměrům nepořídí zdaleka každý. Přitom vysouvací konstrukce získává v dnešní době stále více na oblibě. Sony Ericsson na tento trend zareagoval sice pozdě, pro nás je ale nejdůležitější, že vůbec zareagoval, a představil model C903. Osvědčené vlastnosti platformy A200 zabalil do krásného kabátku, přidal kvalitní fotoaparát a integrovaný GPS modul a na vše dal vcelku rozumnou cenu. Otázkou zůstává, jestli to na současném přesyceném trhu mobilních telefonů bude k úspěchu stačit.

11~47.JPG 12~46.JPG 13~46.JPG 14~43.JPG 15~46.JPG
16~43.JPG 17~37.JPG 18~39.JPG 19~35.JPG 1~55.JPG

Hlavní výhody:
Perfektní vzhled
Malé rozměry
Kvalitní displej
Dobře vyřešená krytka
Pohodlná klávesnice
Dobrý fotoaparát
Dostatečná rychlost telefonu
Integrovaný GPS modul
Podpora EDGE, UMTS, HSDPA

20~39.JPG 21~34.JPG 22~31.JPG 23~33.JPG 24~30.JPG
25~30.JPG 26~26.JPG 27~32.JPG 28~29.JPG 29~22.JPG

Hlavní nedostatky:
Na krytu zůstávají otisky prstů
Konstrukce telefonu má malou vůli
Uvítal bych tento telefon z kovu
Stále stejný (nekvalitní) vestavěný internetový prohlížeč
Stále chybí aktivní pohotovostní režim

2~53.JPG 30~22.JPG 32~24.JPG 33~24.JPG 38~20.JPG
35~24.JPG 36~20.JPG 37~19.JPG 38~20.JPG 39~19.JPG

Rozměry telefonu jsou 97 x 49 x 16 milimetrů, hmotnost se udržela na velmi příjemné hranici 96 gramů, za což výrobce jednoznačně chválím. Přední straně dominuje rozměrný displej s úhlopříčkou 2,4 palce, který disponuje rozlišením 240 x 320 pixelů a je schopný zobrazit až 260 000 barev. Velkou pochvalu ode mě má C903 za dostatečné fyzické rozměry displeje, vypadá to, že konečně skončila doba sice superjemných, ale zato velmi malých QVGA displejů, tedy displejů s rozlišením stejným, jako má právě C903. Displeji nečiní problém ani přímé sluníčko, pokud mu navíc pomůžete výběrem vhodného schématu, můžete klidně snížit jas displeje, který se dá nastavit v úrovních od 50 do 100 procent. Pod displejem se nachází klasická sestava ovládacích tlačítek, tedy dvě tlačítka kontextová, čtyřsměrové ovládací tlačítko s potvrzujícím středem, tlačítka s červeným a zeleným sluchátkem, korekční tlačítko c a nakonec tlačítko sloužící ke vstupu do menu činností, ve kterém najdete jak zmeškané události, tak i rychlý přístup k internetu nebo seznam právě spuštěných aplikací. Sony Ericsson C903 totiž podporuje multitasking, takže můžete mít naráz spuštěno hned několik aplikací a provádět s telefonem více činností současně.

3~54.JPG 40~21.JPG 41~18.JPG 42~15.JPG 43~11.JPG
44~15.JPG 45~12.JPG 46~13.JPG 47~10.JPG 48~9.JPG

Spousta tlačítek se nachází také na boku telefonu. Na tom pravém zaujme především dvoupolohová spoušť integrovaného digitálního fotoaparátu, která indikuje přítomnost autofocusu. Ten je však v telefonech řady Cybershot standardně již od počátku a pevně doufám, že ani v budoucnu se nedočkáme žádného telefonu řady Cybershot, který by autofocusem nedisponoval. Dále je zde možnost přepnutí na mód videokamery případně vstupu do galerie. Ještě o něco více nahoře se nachází dvoutlačítko, které slouží ke korekci hlasitosti případně se jím ovládá digitální zoom. Pokud jej stisknete ve chvíli, kdy je telefon zamknutý, zobrazí vám aktuální čas a zmeškané události, pokud jej stisknete v pohotovostním režimu při odemknutém telefonu, zobrazí vám jeho aktuální stav včetně například stavu baterie. Horní a dolní hrana přístroje jsou ve srovnání s pravým bokem telefonu vyloženě nezajímavé, kromě poutka pro provlečení šňůrky, které se nachází na spodní hraně přístroje se zde totiž nenachází nic, co by stálo za zmínku, žádné ovládací prvky. Ty se ostatně nenachází ani na levém boku přístroje, zde se však alespoň usadil konektor fast port (opět konektor na boku telefonu, současná móda v podání společnosti Sony Ericsson se nezapře) a také slot na paměťové karty Memory Stick Micro. Tu si ale k telefonu budete muset dokoupit, v základním balení se totiž žádná nenachází. Potěší vás jistě alespoň fakt, že telefon v současné době v pohodě podporuje i 16 GB paměťové karty Memory Stick Micro, místo v telefonu by vám tedy hned tak dojít nemělo. Vzhledem k tomu, že výrobce postupně přechází na nový standard paměťových karet jsem moc zvědavý, zdali se ještě objeví i 32 GB paměťové karty, které nové Sony Ericssony na platformě A200 rovněž podporují.

49~13.JPG 4~52.JPG 50~12.JPG 51~10.JPG 52~10.JPG
53~8.JPG 54~10.JPG 55~9.JPG 56~8.JPG 57~8.JPG

Po vysunutí klávesnice jsem byl zpočátku relativně rozpačitý. Jednotlivá tlačítka jsou od sebe minimálně odlišena, takže jsem měl z pohodlnosti tlačítek celkem strach. V té doby už jsem měl ale dostatečně vyzkoušená ovládací tlačítka pod displejem a jelikož ta se ovládala perfektně, jsou dostatečně vystouplá a mají jistý stisk, tak nějak jsem doufal, že alfanumerická klávesnice na tom bude podobně případně bude jen o malý kousek horší. Do chvíle, než jsem si alfanumerickou klávesnici vyzkoušel naživo to vypadalo, že se Sony Ericssonu podařilo vyrobit skvěle ovladatelný telefon. Už vás dále nebudu napínat, také alfanumerická klávesnice je skvěle zpracovaná a je radost ji používat. Jednotlivá tlačítka sice nejsou nijak oddělená, jsou ale dostatečně rozměrná, mají jistý stisk a nízký zdvih, takže spokojeni budou i uživatelé, kteří napíší několik set zpráv měsíčně. Právě precizní ovladatelnost je podle mě jednou z hlavních výhod modelu C903. Tou další je pak kvalita vysouvacího mechanizmu. V podání Sony Ericssonu jsem si již dříve zvykl na to, že kvalita konstrukce je málokdy stoprocentní a na nějakou vůli si člověk bohužel musí zvykat téměř vždy. V případě mnou testovaného kusu se ale žádná vůle neobjevila, takže jsem v tomto směru optimista. Věřím, že jsem neměl štěstí na kus, ale že kvalitní konstrukce bude devizou jak všech vyrobených telefonů C903, tak i všech následujících telefonů Sony Ericsson. Velmi šikovná je posuvná krytka na zadní straně telefonu, která výborně chrání čočku integrovaného digitálního fotoaparátu a kterou si model C903 vypůjčil u fotoaparátů Sony. Pod zadním krytem se pak nachází baterie BST-33, která je schopna dodávat telefonu energii přibližně po dobu tří až čtyř dní.



Vzhledem k tomu, že menu telefonu je stejné, jako v případě modelu W995, dovolím si obrázky z prostředí telefonu použít právě z recenze modelu W995. Změn je skutečně málo, na druhou stranu ale sám vlastně prakticky žádné nepožaduji. Pokud už jste někdy používali nějaký telefon na platformě A200, následující odstavce můžete klidně vypustit. Hned na úvod ale také zmíním, že mi stále chybí větší využití úvodní obrazovky, kam by se dala natlačit spousta zajímavých údajů včetně výpisu z kalendáře. Sony Ericsson ale zatím naše prosby tiše ignoruje a změna by měla přijít až s novými modely na podzim tohoto roku. Pojďme se ale podívat na samotné prostředí v modelu C903.

Menu je standardně tvořeno maticí dvanácti ikon, využít ale můžete také další tři způsoby zobrazení menu. Buď ve formě sloupce, ve formě kruhu nebo pomocí stále populárnějších flash menu, kterých si můžete do telefonu nahrát prakticky neomezené množství a vzhled menu si jimi řádně upravit. Prostředí se dá barevně výrazně upravit pomocí oblíbených schématek. Pohyb v menu je možný také pomocí číselných zkratek, které používání přístroje umí velmi citelně urychlit. Celý koncept menu je velmi promyšlený a několika lety ověřený, rychle se v něm zorientuje také nezkušený uživatel, který dostal do rukou svůj první telefon Sony Ericsson.



Telefonní seznam je devizou přístrojů Sony Ericsson již dlouhou dobu a model C903 to potvrzuje. Ani v tomto směru se totiž žádné úpravy od předchozích modelů neudály, takže s klidem můžeme použít pasáže například z recenze modelu W995. Do telefonu se vejde až 1000 kontaktů, přičemž ke každému je možné vyplnit několik desítek položek. Limitem je 7000 položek, což by mělo bohatě stačit, na druhou stranu by možná bylo fajn tento limit úplně odstranit a nechat uživatele, aby sami uvážili, čím volné místo ve svém telefonu zaplní. Mezi mé nejoblíbenější funkce patří zálohování telefonního seznamu na paměťovou kartu a také rychlé hledání, kdy přímo z úvodní obrazovky stačí začít psát jméno kontaktu (s využitím T9), který chcete vytočit, a telefon průběžně filtruje seznam možných kontaktů. Nechybí ani vyzváněcí profily, kterých je v telefonu celkem sedm a je možno je libovolně upravovat. K dispozici je také režim letadlo, při kterém jsou vypnuty všechny vysílací moduly.



Editor zpráv je společný jak pro SMS, tak i pro multimediální zprávy a sám pozná, co přesně v daný okamžik píšete. Mezi hlavní výhody bych zařadil prakticky neomezenou kapacitu na SMS zprávy, která je limitována pouze volnou pamětí telefonu a navíc lze ukládat příchozí zprávy i na paměťovou kartu. Líbí se mi také možnost zobrazit příchozí a odchozí zprávy ve formě konverzace. Tuto možnost mají nové Sony Ericssony počínaje modely W705 a C510 (zpětně se dá nahrát i do modelu C905). Jedná se o příjemné oživení prostředí zpráv, které se jinak roky neměnilo. Výrobce chválím za to, že lze prostředí vypnout, přeci jen ne každému musí nutně vyhovovat. Emailový klient umožňuje snadno pracovat s přílohami, automaticky kontrolovat schránku a mnoho dalšího. Nově je navíc nastavení emailové schránky velmi jednoduché a v několika krocích jej zvládne i naprosto nezkušený uživatel. Vzhledem k přítomnosti sítí třetí generace pravděpodobně nikoho nepřekvapí podpora videohovorů.



Přítomnost sítě třetí generace využijete také při surfování na internetu. Nabídka datových technologií je až na Wi-Fi kompletní, využívat tedy můžete GPRS, EDGE, UMTS i HSDPA. Vestavěný internetový prohlížeč ale není nejlepší, jaký je na trhu, proto doporučuji sáhnout po volně šiřitelné Opeře Mini. Velkou výhodou pro pohodlné surfování je dostatečně rozměrný displej a také pohodlná klávesnice. Pro komunikaci na kratší vzdálenosti dobře poslouží Bluetooth včetně podpory profilu A2DP, který kromě přenosu souborů nebo poslechu hudby můžete využít například i na ovládání počítače. Samozřejmostí je také možnost propojení telefonu s počítačem pomocí datového kabelu, ten ale není součástí standardního balení. Pokud jej ale zakoupíte, můžete počítat s podporou USB Mass Storage, při připojení telefonu tedy nebude nutná žádná další instalace ovladačů, počítač se o vše postará sám. Právě u modelu C903 si můj notebook našel ovladače velmi rychle a během krátké doby jsem mohl využívat další programy, jako například My Phone Explorer. Rychlá data využijete i při prohlížení videí na severu YouTube.



Trochu jiným způsob připojení zajišťuje integrovaný GPS modul. Pokud máte zájem o navigaci, využijte aplikaci Wayfinder navigátor. V telefonu se nachází tříměsíční zkušební verze této aplikace, poté je nutné licenci zakoupit (pokud se rozhodnete aplikaci dále používat). Mapy lze naštěstí do telefonu stáhnout předem, přesto se při vyhledávání trasy neobejdete bez připojení k internetu. Přesnost určení polohy se většinou pohybuje kolem pěti metrů. Využít můžete také aGPS, kdy si telefon stáhne polohy jednotlivých satelitů z internetu a fixace se tím velmi urychlí. Prakticky v každé recenzi telefonu Sony Ericsson, který disponuje integrovaným GPS modulem, doporučuji vyzkoušení aplikace TrekBuddy a ani tentokrát neudělám výjimku. Pokud chcete GPS modul vašeho telefonu Sony Ericsson využít na maximum, neváhejte a TrekBuddy si do vašeho telefonu nainstalujte.

Organizační funkce zůstaly také beze změn a jsou snad jedinou oblastí, kde bych inovace rozhodně uvítal. Jak už jsem zmínil v úvodu recenze - pohotovostní obrazovka je velmi nevyužitá a přitom by na ni šly dát například události z kalendáře nebo například přímo záběr na aktuální měsíc. Možností a nápadů by se samozřejmě našlo více, stačilo by jen chtít. Nespekulujme ale nad něčím, co telefon nemá, zaměřme se na to, co telefon skutečně nabízí. Základ tvoří přehledný kalendář, ve kterém si můžete nastavit jak výchozí zobrazení, tak i první den v týdnu. Ten je doplněn pěticí na sobě nezávislých opakovaných budíků disponujících rozsáhlým nastavením, jednoduchým úkolovníkem, přehledným správcem souborů, časovačem, stopkami, kalkulačkou a pamětí na kódy. Chválím především budíky a správce souborů, jsou velmi propracované a je radost s nimi pracovat. Dobře poslouží také možnost doinstalovávat Java aplikace, které umí užitnou hodnotu citelně zvýšit. Práce s Java aplikacemi a vůbec celá implementace této technologie v telefonech Sony Ericsson je na maximální možné úrovni a podobně jako další modely od této společnosti nemá v tomto směru model C903 moc konkurenci. Java je navíc dostatečně rychlá a výkonná.



Ačkoliv patří model C903 do produktové řady Cybershot, rozhodně to neznamená, že by si neporadil s přehráváním hudby. Rozdíly mezi telefony řady Walkman a zbytkem portfolia se pomalu stírají a absence přehrávače Walkman tak pomalu ale jistě přestává být nevýhodou. I standardní hudební přehrávač Sony Ericsson totiž má spoustu funkcí a muziku kvalitně přehraje, pokud by vám nestačil, je možné doinstalovat přehrávač další. Do vnitřní paměti přístroje se vleze maximálně jedno album, proto doporučuji hned při koupi přístroje pořídit také paměťovou kartu Memory Stick Micro s vhodnou kapacitou. Telefon si bez problémů poradí i s kartou o kapacitě 16 GB, což už je pořádná porce místa nejen na hudbu, ale také na fotografie nebo mapy, případně můžete telefon použít i na zálohování důležitých souborů nebo jako flash disk. Pokud se vám omrzí hudba uložená v telefonu, můžete si pustit například video případně FM rádio. To ale jako obvykle zahraje pouze po připojení standardně dodávaných sluchátek.



Velmi zvědavý jsem byl na fotoaparát a to po předchozí ne úplně pozitivní zkušenosti s W995. V modelu C903 se nachází snímač s rozlišením 5 megapixelů, kterému nechybí autofocus a přisvětlovací dioda. O nově vyřešené krytce jsem již mluvil v úvodu článku, tak snad jen ještě jednou zmíním, že se mi nové řešení, které je převzaté z fotoaparátů Sony, velmi líbí a vyhovuje mi. Ani jednou se mi nestalo, že by došlo omylem k odsunutí krytka a aktivaci fotoaparátu. Krytka chrání čočku skutečně velmi spolehlivě, rychlost fotoaparátu je velmi dobrá, jeho ovladatelnost je také na vysoké úrovni. Možnosti nastavení fotoaparátu se nijak neliší od předchozích modelů řady Cybershot, zbývá tedy jediné. Posoudit kvalitu snímků, které model C903 produkuje. Nahrávání videa Sony Ericsson ignoruje už dlouhou dobu a tak nepřekvapí, že také v případě modelu C903 se setkáme pouze s rozlišením 240 x 320 pixelů a ne zrovna úžasnou kvalitou.

10~56.JPG 11~53.JPG 12~52.JPG 13~51.JPG 14~49.JPG
15~51.JPG 16~48.JPG 17~42.JPG 18~44.JPG 19~39.JPG
1~61.JPG 20~44.JPG 21~39.JPG 22~36.JPG 23~38.JPG
24~35.JPG 25~34.JPG 2~59.JPG 30~25.JPG 31~29.JPG
26~30.JPG 27~35.JPG 28~32.JPG 32~27.JPG 33~27.JPG
29~25.JPG 34~21.JPG 35~27.JPG 36~23.JPG 37~22.JPG
38~23.JPG 39~22.JPG 3~59.JPG 47~13.JPG 48~12.JPG
40~24.JPG 42~18.JPG 49~16.JPG 4~58.JPG 50~15.JPG
53~10.JPG 54~12.JPG 55~11.JPG 56~10.JPG 57~10.JPG
58~11.JPG 61~7.JPG 62~9.JPG 63~9.JPG 64~8.JPG
65~7.JPG 66~8.JPG 68~8.JPG 71~9.JPG 73~6.JPG
74~9.JPG 75~8.JPG 77~6.JPG 7~56.JPG 80~6.JPG
44~18.JPG 45~15.JPG 46~16.JPG 51~12.JPG 52~12.JPG
DSC00330.JPG DSC00331.JPG DSC00332~0.JPG DSC00333.JPG DSC00334.JPG
DSC00336.JPG DSC00341~0.JPG DSC00342.JPG DSC00344.JPG DSC00345.JPG
DSC00347.JPG DSC00348.JPG DSC00349.JPG DSC00350.JPG DSC00351.JPG
DSC00352.JPG DSC00353.JPG DSC00354.JPG DSC00355~0.JPG DSC00356.JPG
DSC00337.JPG DSC00338.JPG DSC00339~0.JPG DSC00340.JPG DSC00346.JPG

Asi nemá cenu zastírat, že si mě Sony Ericsson C903 jednoznačně získal. A to dokonce natolik, že kdybych měl vybírat mezi ním a současným topmodelem W995, bral bych právě C903. Telefon je velmi krásný, skvěle se ovládá, dobře fotí, nechybí integrovaný GPS modul. Platforma A200 (na které C903 běží) je již dostatečně vyladěná. Telefon je radost používat, navíc si jej můžete přizpůsobit k obrazu svému. Líbí se mi také cena, necelých sedm tisíc není v okamžiku uvedení na trh za takto vybavený a pěkný telefon přehnaná částka. Navíc jsme se konečně dočkali stylového vysouvacího Cybershotu, který mi v nabídce Sony Ericssonu dlouho a citelně chyběl. C903 budu z testování jen nerad vracet, navíc se každým dnem víc a víc bojím toho, že se nevidíme naposledy, ale že neodolám a C903 pořídím natrvalo. Třeba pod stromečkem by se mi velmi pěkně vyjímal. Na úplný závěr - ať už o novém telefonu uvažujete nebo ne, skočte někam do obchodu a C903 si zkuste. Její ovladatelnost a vzhled jsou velmi návykové. Neručím ale za následný průvan ve vašich peněženkách.

Sony Ericsson C903 můžete zakoupit na oficiálním e-shopu Sony Ericsson

58~9.JPG 59~6.JPG 5~55.JPG 60~8.JPG 61~6.JPG
62~8.JPG 63~8.JPG 64~7.JPG 65~6.JPG 66~7.JPG
67~7.JPG 68~7.JPG 69~6.JPG 6~50.JPG 70~7.JPG
71~8.JPG 72~7.JPG 73~5.JPG 74~8.JPG 75~7.JPG
76~2.JPG 77~5.JPG 78~2.JPG 79~5.JPG 7~49.JPG
80~5.JPG 81~4.JPG82~3.JPG83~2.JPG 84~4.JPG

Komentáře
Příspěvky vyjadřují názory uživatelů a nejsou nijak redigovány.
Vyhrazujeme si však právo příspěvky odstraňovat.
. Autor: KMB Datum: 2009-10-31 08:14:41
pěkný a uživatelsky přívětivý telefon. Nicméně zřejmě chybí (?) informační dioda zmeškaných událostí. To není maličkost. A pozici na trhu mu neusnadní - bohužel jako dalším SE - omezení kontaktů na 1000! Pro telefony v cenách i přes 10.000,-Kč (AINO apod.) je to neomluvitelné, je to škoda. Skutečnš je řada potenciálních kupců, pro které je 1000 málo.
Autor: Skrblík Datum: 2009-09-24 22:45:28
hmmm to jedno, aspoň se projdu do paládia :-D
Autor: Skrblík Datum: 2009-09-24 07:12:23
jak je to teda s tim houpaním, když telefon položímnas stůl? :upset
Autor: sego Datum: 2009-09-24 06:21:23
No tak doufám že od sonyericson!!! :grin :grin :grin :grin
Autor: Joza Datum: 2009-09-23 22:52:31
Recenzi C903 jsem psal dříve, než byl model X2 představený, každý se může splést :) Asi půjdu do nějakého smartphonu
Autor: Skrblík Datum: 2009-09-23 19:32:29
no, má to dořešený stání na stole? Když se kouknu na tu masivní krytku, nehoupe se to? :?
Autor: miva Datum: 2009-09-23 15:13:57
Měl jsem možost si ho také osahat ale ten kousek co jsem měl v ruce měl skutečně dost velkou vůli ve vysuvacím mechanismu tak doufám že to byl problém jenom jednoho kusu :?
Autor: sego Datum: 2009-09-23 12:39:33
Neříkal jsi náhodou že silně uvažuješ o X2????????? :grin :grin :grin :grin :grin

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář.
Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

 
< Předch.   Další >