" />
Sony Ericsson Jalou - bude se dámám líbit? | Tisk |  Email
Sdílení:
Linkuj.cz!
Jaggni to!
pošli na vybrali.sme.sk
Facebook
Jozef Cmar   
Čtvrtek, 13. srpen 2009
Sony Ericsson včera představil nový telefon určený téměř výhradně pro dámy - model Jalou. Za velmi netradičním jménem se skrývá podobně netradiční véčko, ale moc veliké odpoutání od zažitých konvencí nečekejte. Také výbava ničím nepřekvapí a navazuje na současné telefony na platformě A200. Může tato kombinace na konci letošního roku slavit u slečen a dam úspěch? Na Odpověď si ještě pár měsíců počkáme.



Největší zbraní nového telefonu by měl být vzhled a malé rozměry. Ty jsou 73 x 45 x 18 milimetrů, což sice není mnoho, ale především tloušťka přístroje mě u takto zaměřeného modelu rozhodně zaráží. Skoro dva centimetry se už v dnešní době nenosí, alespoň že hmotnost je velmi příjemná a činí necelých 84 gramů. Na přední straně telefonu se kromě čočky integrovaného digitálního fotoaparátu nachází také monochromatický displej s rozlišením 36 x 128 pixelů. Neoplývá sice barvami, ale poskytne vám ty nejdůležitější údaje o zmeškaných událostech aniž byste museli telefon otevřít. Parametry vnitřního displeje jsou samozřejmě někde jinde, má úhlopříčku rovné dva palce a je schopný zobrazit až 262 tisíc barev. Rozlišení je 240 x 320 pixelů a co je zajímavé, umí se proměnit stiskem jednoho tlačítka v decentní zrcátko, což budoucí majitelky nepochybně ocení.



Po stránce organizačních funkcí neočekávám žádnou výraznější změnu od zaběhnutých standardů. Opět se setkáme s propracovaným kalendářem, kalkulačkou, budíkem, poznámkami, úkolovníkem, časovačem a stopkami. Zprávy půjdou opět zobrazit ve formě konverzace a jejich počet bude omezený pouze dostupnou pamětí. Telefonní seznam umožní uložit až 1000 kontaktů, ke každému lze navíc uložit několik desítek doplňujících údajů. Fotoaparát pořídí snímky v rozlišení až 3,2 megapixelů, bohužel mu ale opět chybí autofocus, takže kdo bude chtít kvalitní snímky, pravděpodobně se modelu Jalou vyhne. Hudbu budete moci ukládat do interní paměti, která čítá rovných 100 MB, případně na paměťovou kartu microSD. Pomalu ale jistě tak dochází k odklonu od karet Memory Stick Micro, což sice pravděpodobně potěší nové majitele, kteří kartu teprve budou kupovat, současní majitelé telefonů Sony Ericsson ale moc rádi nebudou. Pokud by se vám hudba v telefonu omrzela, můžete využít také FM rádio s funkcí RDS, případně si zahrát některou z předinstalovaných her. Zajímavě vypadá nová aplikace, která vám bude poskytovat informace o aktuálním znamení zvěrokruhu či různých speciálních akcí během celého roku. Zní to zajímavě, ale uvidíme, jak to bude fungovat v praxi. Ocenil bych ale, kdyby tyto doplňky byly přímou součástí systému a nejednalo se o pouhé doinstalované Java aplikace.



Rychlá data jsou u platformy A200 standardem a novinka v tomto směru nic neztratila.Naopak, nově získala také podporu technologie HSUPA, tedy technologie sloužící k rychlému nahrávání dat v sítích třetí generace. Tato technologie doplnila osvědčenou čtveřici GPRS, EDGE, UMTS a HSDPA. Prohlížení internetu bude opět možné pomocí integrovaného webového prohlížeče, na kratší vzdálenost budete telefon s jinými přístroji moci spojit pomocí Bluetooth, které podporuje i profil A2DP, takže si užijete bezdrátového stereo poslechu hudby, tak i pomocí USB kabelu, který ale není součástí standardního balení a bude jej třeba dokoupit. Když už jsme u standardního balení, kromě samotného telefonu, baterie a nabíječky získáte pouze manuál a klasická drátová sluchátka, paměťovou kartu v základním balení nehledejte.



Sony Ericsson Jalou je na poměry našeho oblíbeného výrobce relativně odvázaný přístroj, při pohledu na jeho tvary na fotografiích ale mám pocit, že se výrobce mohl odvázat ještě více. Navíc véčkové telefony v dnešní době nejsou příliš v módě, jednoznačným boom zažívají telefony vysouvací. Také výbava ničím nepřekvapí, opět se setkáváme s osvědčeným konceptem postaveným na platformě A200. Pokud k tomu přidáme relativně extravagantní vzhled, bude to stačit? Jelikož sám nejsem dáma, nebudu si nyní hrát na proroka a nebudu předvídat, jak se telefon bude líbit našim drahým polovičkám. Můj subjektivní pocit je ale ten, že výrobce mohl jít s designem mnohem dál. Sony Ericsson Jalou bude u nás k dispozici ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku v černé variantě za zatím nespecifikovanou cenu.


Komentáře
Příspěvky vyjadřují názory uživatelů a nejsou nijak redigovány.
Vyhrazujeme si však právo příspěvky odstraňovat.
Autor: miva Datum: 2009-08-13 15:53:00
No alespoň něco trochu jinak ženám většinou o funkce na prvním místě
Autor: Sasakr Datum: 2009-08-13 10:54:21
Omg proč jenom 2 palce?

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář.
Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

 
< Předch.   Další >