" />
Sony Ericsson Vulcan je zde - zapomeňte na XPERII | Tisk |  Email
Sdílení:
Linkuj.cz!
Jaggni to!
pošli na vybrali.sme.sk
Facebook
Jozef Cmar   
Sobota, 24. říjen 2009
Když se před rokem a půl v únoru objevila XPERIA X1, byli z ní překvapeni úplně všichni. V době svého představení neměl přístroj konkurenci, průtahy v zavádění na trh však způsobily, že v v té době již několik podobných zařízení na trhu bylo a úspěšně se prodávalo. Úspěch komunikátoru XPERIA X1 tím byl samozřejmě velmi poznamenán, co ale nebylo poznamenáno jsou jeho funkce a pozice jednoho z nejlepších a nejvybavenějších komunikátorů na trhu. Nyní ale nastal čas loučení, zapomeňte na původní XPERII, Sony Ericsson představil nástupce s kódovým označením Vulcan.



Hned na úvod se omlouvám, že v celém článku používám relativně rozměrné fotografie. Budiž pro mě ale omluvou, že se mi nová XPERIA po stránce vzhledu skutečně moc líbí, takže mi přijde zbytečné schovávat vám plnou velikost obrázků do naší galerie a zbytečně vás nutit si jednotlivé obrázky rozklikávat. Podle mě vzhled zkrátka stojí za to a nový Vulcan je jedním z nejkrásnějších komunikátorů, které kdy spatřily světlo mobilního světa. Ale konec snění, pojďme se podívat na samotný přístroj.




Nejprve si dovolím pár slov k velikosti, konstrukci a displeji. A vezmu to pěkně od konce, nejprve se tedy podíváme na displej. Ten si zachoval výborné rozlišení 800 x 480 pixelů, obraz je velmi kvalitní a zároveň se na displej vejde současně obrovské množství informací. Displej opět zobrazí 65 000 barev, ale zcela upřímně - kdo z vás dokáže vyjmenovat barev alespoň dvacet bez toho, aby šel cestou modrá, světlejší modrá, ještě světlejší modrá, ještě více světlejší modrá... Zkrátka a dobře si myslím, že 65 000 barev je naprosto dostatečné číslo, čímž ale nechci ani shazovat displeje, které disponují obsáhlejší barevnou škálou. Fyzické rozměry displeje mi také vyhovují, především úhlopříčka 3,2 palce mi naprosto sedí a přijde mi tak akorát. Reakce displeje na moje doteky jsou výborné, zatím jsem se nikde nesetkal s žádným problémem - naprostá spokojenost. Rozměry telefonu jsou 110 x 54 x 16 milimetrů a přístroj se v ruce skvěle drží. Vždy, když mám Sony Ericsson X2 v ruce, mám výborný pocit, že něco pořádného držím. vyhovuje mi především tloušťka 16 milimetrů - telefon díky ní není obrovský, na druhou stranu se ani nejedná o nějakou centimetrovou placku. Občas se někde mihnou zprávy o perfektní hmotnosti 115 gramů, ve skutečnosti ale přístroj skutečně váží o celých 40 gramů více a v původní tiskové zprávě od Sony Ericssonu se jednoduše vyskytla chyba. Spousta webů po celém světě ji ale zatím stále vydává za pravdu. Výše uvedená hmotnost ale rozhodně není na škodu, obzvláště když uvážíme skvělé dílenské zpracování


Jedním z hlavních lákadel nového komunikátoru je nová verze operačního systému Windows Mobile. V případě modelu X2 se tedy setkáváme s verzí 6.5, která obsahuje velké množství změn, které mají jediný cíl - udělat z operačního systému Windows Mobile více konkurenceschopný operační systém. V poslední době oblíbenost mobilních Windows neustále klesá, spousta uživatelů zjišťuje, že zdaleka nevyužije všechny funkce, které Windows Mobile nabízí, takže se postupně kloní k jednodušším operačním systémům. Mnoho uživatelů podlehlo kouzlu Apple iPhone, technicky založenější uživatelé zase stále častěji volí operační systém Android, který sice není na trhu příliš dlouho, ale zažívá rychlý vývoj a snad velmi brzy se dočkáme také představení prvního Sony Ericssonu s tímto velmi slibným operačním systémem. Microsoft si toto vše uvědomil a nejnovější verze mobilních Windows se mi líbí mnohem více, než předchozí verze. Ať už se vám ale operační systém Windows Mobile líbí nebo nelíbí, o ohromné spoustě možností, které nabízí snad ve všech možných ohledech, vůbec nelze polemizovat. Telefonní seznam disponuje prakticky neomezenou kapacitou, ke každému kontaktu je možné uložit desítky údajů. Samozřejmostí jsou kvalitní organizační funkce, navíc pokud vám jakákoliv funkce nesedí, nic vám nebrání si ji doinstalovat v jiné podobě pomocí aplikace, ať již volně dostupné či placené. Stav, ve kterém telefon zakoupíte, umožňuje X2 okamžitě naplno používat, pokud ale máte čas a chuť, můžete si celý telefon výrazně upravit k obrazu svému tak, aby vám maximálně vyhovoval. Pokud se chcete o Windows Mobile 6.5 dozvědět maximum informací, doporučuji zamířit na Smartmanii, kde se kolega Jirka zabývá komunikátory už dlouhou dobu na vysoké úrovni a naprosto upřímně - moje znalosti o Windows Mobile jsou naprosto zanedbatelné, takže než si hrát na všeználka, raději doporučím obrátit se tam, kde se dozvíte informací nejvíce. Mnoho zajímavostí se ale dozvíte také na našem fóru v sekci věnované právě operačnímu systému Windows Mobile a řadě komunikátorů XPERIA, spousta uživatelů ve své X1 již dlouhou dobu testuje různé verze ROM s Windows Mobile 6.5, jejich zkušenosti pro vás mohou být vodítkem při výběru nového telefonu.


Už původní XPERIA byla velmi silná v možnostech připojení k internetu, na novém modelu tak nebylo potřeba činit nějaké rozsáhlejší změny. Opět se zde setkáváme s kompletní podporou rychlých dat, reprezentovanou technologiemi GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA a nechybí ani HSUPA (můžeme tedy ve zkratce hovořit o podpoře HSPA). Samozřejmostí u kvalitního komunikátoru je také síťová karta Wi-Fi. Její citlivost je velmi dobrá a nesetkal jsem se s žádným problémem se stabilitou příjmu signálu. Díky dostatečně silné baterii navíc energie při surfování na internetu neubývá tak rychle, jako u jiných komunikátorů. Chybět nemůže ani podpora standardu DLNA, který slouží k rychlému sdílení multimédií. Zachován zůstal také integrovaný GPS modul s velmi dobrou citlivostí, který oceníte jak při navigaci v automobilu, tak i při turistice v přírodě (kam sice Vulcan na první pohled moc nepatří, pokud ale někdy budu model X2 vlastnit (a že bych moc chtěl), výlety do přírody se spuštěným GPS modulem jej neminou). Z rychlosti nalezení satelitů a přesnosti určení polohy by se především první Sony Ericssony s integrovaným GPS modulem, jako například C702, měly poučit. Kromě spousty pracovních funkcí umí Sony Ericsson X2 také skvěle zkrátit čas a možností k tomu má skutečně mnoho. Kvalitní hudební přehrávač s 3,5 mm konektorem jack, skvělý displej jako stvořený pro sledování filmů, FM rádio s RDS, možnost sledovat videa z portálu YouTube, výborný osmimegapixelový fotoaparát, kterému nechybí autofocus a diodový blesk. Hudbu můžete poslouchat také bezdrátově a to díky technologii Bluetooth, mezi výčtem podporovaných profilů totiž nechybí ani oblíbený A2DP.


Ačkoliv jednoznačně nejsem fanouškem operačního systému Windows Mobile ( nejsem schopen využít ani čtvrtinu funkcí, které tyto přístroje nabízí), nový komunikátor Sony Ericsson se mi jednoznačně líbí. Skvěle vypadá a jeho papírové parametry za vzhledem nijak nezaostávají. Pokud navíc přístroj přinese Windows Mobile 6.5 v dostatečně odladěné verzi, začnu přechod na tento operační systém zvažovat a pak bude nový komunikátor od Sony Ericssonu prvním, který pořádně vyzkouším a který následně pravděpodobně také pořídím. Na závěr zopakuji jen myšlenku z úvodu článku - zapomeňte na X1, která přišla na trh relativně pozdě a navíc se potýkala s praskajícími kryty. Sony Ericsson Vulcan je hezčí, vybavenější a bude jednoduše lepší. Možná si někteří z vás myslí, že je to velmi odvážné tvrzení, já si ale za ním stojím a novému modelu jednoznačně věřím. Během několika málo týdnů bude dostupný i na našem trhu a vzhledem k počáteční ceně na hranici 14 tisíc korun se myslím o svůj úspěch nemusí příliš bát. Právě tento přístroj spolu s modelem Satio může nastartovat společnost Sony Ericsson k lepším hospodářským výsledkům a především také k zachování celé společnosti. Sám jsem již měl možnost Sony Ericsson X2 nějakou dobu používat a mohu říct, že komunikátor je to prostě perfektní a i přes mou nechuť k operačnímu systému Windows Mobile jsem velmi na pochybách, jestli neopustit kombinaci Symbian UIQ3 a A200 a nevrhnout se právě do víru mobilních Windows. V nejbližších týdnech dorazivší Vulcan mi ukázal, že by to nemusel být špatný krok.

Komentáře
Příspěvky vyjadřují názory uživatelů a nejsou nijak redigovány.
Vyhrazujeme si však právo příspěvky odstraňovat.
Autor: sego Datum: 2009-10-26 13:44:16
chystám objednávku :grin :grin :grin :grin :grin
Autor: Joza Datum: 2009-10-24 16:06:57
Ono dost záleží na tom, jaký kdo FW má :)
Autor: JOJO2531 Datum: 2009-10-24 15:56:46
rádio zatial nebude, bude dostupné az v dalsom firmware
Autor: Joza Datum: 2009-10-24 14:52:29
Ve finálním přístroji určitě chybět nebude, moc bych se divil, pokud by SE v tomto couvl, byla by to škoda. Ale uvidíme, až bude na trhu finální verze
Autor: Zbyszek Datum: 2009-10-24 14:07:55
X2 má rádio s RDS? V katalogu mobilmania a na stránkách SE v nabídce není.
Autor: Joza Datum: 2009-10-24 12:28:44
Jak jsem psal i ve fóru, panely používat můžeme a nemusíme, sice nedoznaly velkých změn, ale někomu vyhovovat mohou. Každopádně mi přijde lepší mít v telefonu funkci, kterou lze vypnout, než ji nemít vůbec.
Autor: chemer Datum: 2009-10-24 11:30:49
Zajímavý pohled. Jsem uplně ve stejné situaci jako Josef. Ještě před rokem bych o WM ani neuvažoval. Nyní o X2 vážně přemýšlím, jako o mém dalším telefonu.
. Autor: mike-biker Datum: 2009-10-24 10:54:40
Přístroj se mi líbí i klávesnice vypadá povedená, snad se na ní bude psát lépe naž na Xperii X1. Nicméně se divím pár věcem. Panely, které totálně pohořely v prvním díle se zde objevují opět.

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář.
Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

 
< Předch.   Další >