" />
Sony Ericsson Yari - herní dimenze posunuta (recenze) | Tisk |  Email
Sdílení:
Linkuj.cz!
Jaggni to!
pošli na vybrali.sme.sk
Facebook
Martin Chroust   
Úterý, 20. říjen 2009
Asijský nádech lze poznat již při prvním kontatku, vyboučuje nový model z řady nebo pokračuje v zajetých kolejích? Odpověď na tuto otázku vám přinese dnešní recenze, ve které blíže prozkoumáme Sony Ericsson Yari.



 

Hlavní klady:

- gesture gaming - nová dimenze mobilního hraní
- rozměrná hlavní ovládací klávesa s velkým potvrzovacím středem
- vestavěný mobilní antivirus (30denní trial verze)
- osvědčená platforma A200, místy s inovovanou grafikou
- zadní pogumovaný kryt neklouže a i díky němu se telefon dobře drží
- 5 Mpix snímač natáčí VGA video
- herní stojánek EC500 přímo v základním balení
- na displej mohou rolovat všechny hry a aplikace, k jejich spuštění je snadný a rychlý přístup

Hlavní zápory:

- hodila by se Wi-Fi
- úzké kontextové klávesy s tužším stiskem, budete se chvíli zvykat
- kryty a displej jsou náchylné na otisky prstů
- horní řada alfanumerických kláves by mohla být o něco níže
- alfanumerické klávesy jsou zarovnány s povrchem v jednom bloku
- boční dvojklávesa se posunula do středu boční hrany a je vcelku nenápadná
- v pohotovostním režimu může na displeji rotovat kalendář s úkoly a poslední fotkou, je však jen na okrasu

Ještě než začnete číst:

Základní rozhled

Sony Ericsson Yari je telefonem výsuvné konstrukce, který nezapře jistou dávku mobilní elegance. Může za to kompaktní vzhled a kombinace pogumovaného zadního krytu se stříbrným lemováním po obvodu telefonu. V ruce se telefon drží dobře, podepsala se na tom i poněkud vyšší hmotnost 115 gramů. Výsuvný mechanismus je řešený poměrně tuhou pružinou, na kterou si však postupem času zvyknete.

PA030169.JPG PA030170.JPG PA030171.JPG PA030181.JPG PA030177.JPG

Hlavním ovládacím prvkem toho telefonu na platformě A200 je kurzorová klávesa s rozměrným potvrzovacím středem. Ten je asi největší, jaký jsme mohli u telefonů Sony Ericsson spatřit, asi proto, že je Yari brán i jako herní telefon. Přední část krytů je zhotovena z lesklých materiálů proto budou všemožné otisky prstů dennodenní záležitostí. Čtyři klávesy po stranách hlavního ovladače mají dost prostoru, takže se také dobře ovládají, horší je to s kontextovými klávesami, které jsou přítomny jen ve formě úzkého proužku s tuhým stiskem. Ze začátku budete místo nich mačkat klávesy se sluchátky, je škoda, že nebyly zvětšeny, protože prostoru je zde dostatek. Nad displejem pak nalezneme ještě dvě herní klávesy, kamerku pro videohovory nebo čidlo regulace podsvětlení. 2,4" displej si poradí s QVGA rozlišením a 262 tisíci barev, k němu nemám co vytknout.

PA030187.JPG PA030215.JPG PA030222.JPG PA030218.JPG PA030217.JPG
 
Na spodní dílu vysouváku je umístěna alfanumerická klávesnice, jednotlivé klávesy jsou zarovnány s povrchem, přesto je stisk znatelný. Možná jen horní řada kláves by mohla být o něco níže, lidé s většími prsty by mohli mít problém s jejím ovládáním. Klávesnice je bíle podsvětlena. Zadní kryt obsahuje dva stereoreproduktory a také čočku 5 Mpix fotoaparátu s přisvětlením. Tlačítko regulace hlasitosti se posunulo zhruba doprostřed pravého boku, na jeho původním místě je umístěna záslepka pro paměťové karty microSD, v základním balení bude přítomna karta o kapacitě 1 GB. Chybět zde nemůže ani dvoupolohová spoušť fotoaparátu nebo místo k umístění poutka na spodní hraně přístroje. Pod zadní skořápkou je umístěna baterie BST-43 s kapacitou 1000 mAh, výdrž telefonu však nemohu objektivně zhodnotit, protože jsem telefon neustále intenzivně testoval. Můj odhad: tři dny provozu.

PA030206.JPG PA030198.JPG PA030201.JPG PA030199.JPG PA030213.JPG
 
Uživatelské prostředí zůstává při starém

Ač se v diskuzním fóru spekulovalo o možné nové platformě, jedná se stále o zavedenou A200. Rozvržení uživatelského prostředí tedy zůstává opět při starém, menu jen doznalo kosmetických změn v podobě nových ikon. Jejich vzhled se dá změnit v závislosti na použitém grafickém schématu. V telefonu jsou přednastaveny hned čtyři, další lze samozřejmě stáhnout nebo vytvořit v programu Sony Ericsson Themes Creator. Z pohotovostního režimu je možno využít chytrého vytáčení zadaných znaků, kurzorová klávesa nabídne tři možnosti nastavení vlastních zkratek, směr nahoru je defaultně nastaven na hudební přehrávač.

2~96.png 51~2.png 34~4.png 31~5.png 10~16.png 27~5.png 9~19.png 38~2.png

Sony Ericsson Yari podporuje multitasking, stiskem se symbolem okna lze přepínat mezi běžícími aplikacemi, procházet zmeškané události, zobrazit zkratky nebo záložky na web. Jedním kliknutím se tak dostanete třeba ke kalendáři, psaní nové zprávy, na oblíbené internetové stránky nebo ke kontaktům. K těm ostatně můžete přistupovat přímo z pohotovostního režimu, uplatní se tzv. chytré vytáčení, kdy jsou po postupném zadávání čísel filtrovány kontakty. Stiskem boční dvojklávesy lze zjistit stav baterie nebo paměti v telefonu a na výměnném médiu, při vypnutém displeji zobrazí hodiny i s případnými zmeškanými událostmi. Zelené sluchátko zase zobrazí seznam všech hovorů. Pro rychlejší procházení nabídkami je připravena číselná volba. Uživatelská příručka je přítomna v elektronické podobě, rychlou příručku najdete v tištěné podobě v základním balení. Yari při záplavě nových modelů nikterak nevybočuje ze zajetých kolejí, můžeme tedy čekat i svižný pohyb v nabídkách.

Multimédia

Sony Ericsson Yari je v řadě trojice novinek Enerteinment Unlimited brán jako ten třetí vzadu, přesto má v určitých věcech prvenství. Ve specifikacích přístroje je důležitou položkou akcelerometr, který přetáčí obraz v sekci Média a ve webovém prohlížeči. Právě díky němu lze hrát pohybové Java hry. Herní nabídka je opravdu rozsáhlá, čeká na vás hned 10 titulů, některé z nich lze hrát pohybem (např. bowling), objevuje se i nová verze QuadraPopu (výsledek projektu Capuchin), úplnou novinkou jsou tzv. Gesture games. Pro tuto tématiku jsou připraveny hned dvě hry - Tennis a Fitness.

27~5.png 13~11.png 11~14.png 12~15.png 5~45.jpg 6~79.png 35~3.png 32~5.png   

Telefon by měl být upevněn v herním stojanu EC500 a uživatel před ním musí dodržovat stejnou vzdálenost. Stojan je velmi malý a lze jej složit aby jste jej mohli vzít s sebou na cesty, telefon v něm drží překvapivě dobře. V první hře si zahrajete na tenistu s virtuální raketou, telefon snímá vaše pohyby a v závislosti na nich ovládá hru. Ukazuje kdy má přijít vaše odezva, vy můžete silou máchnutí udělit razanci, hra rozezná různé typy úderů. Druhou hrou je Fitness, spíš než hra bych ji popsal jako cvičení, dělají se zde dřepy, úkroky a stoj na jedné noze, telefon vše monitoruje a na základě splněných dílčích úkolů postupujete na další úrovně. Může se vám to zdát triviální ale u těchto her se pořádně zapotíte. Zvláštní je také pozorovat reakce publika, vidět člověka jak plácá okolo sebe - to se každý den jen tak nevidí.

PA030226.JPG PA030231.JPG PA030233.JPG PA030239.JPG PA030244.JPG

Další Java hry je samozřejmě možné stáhnout z internetu, věřím, že portfolio Gesture games se bude pomalu rozrůstat a s tím budou přibývat i další tituly. Již nyní lze z wapu Sony Ericssonu navíc zadarmo stáhnout hry Baseball a Boxing. V diskusi padl dotaz i na rychlost Javy, zde přidávám výsledky JBenchmarků a FPC Bench.

  • JBenchmark 1 - 3346
  • JBenchmark 2 - 551
  • JBenchmark 3D - 315/325 (LQ/HQ)
  • JBenchmark HD - gaming score 129 (4,3 fps)
  • FPC Bench - heap memory 2031584 bytes, free heap 1359072 bytes, total - 495, fibonacci numbers - 154

Nutno dodat, že vyhodnocování telefonu není na stoprocentní úrovni, i přesto je to ohromná zábava. Popsal bych to jako další dimenzi mobilního hraní. Mezi hrami nalezneme aplikaci Game Carousel, která zobrazuje v pohotovostním režimu všechny nainstalované hry a aplikace. Pokud v pohotovostním režimu stisknete levou kontextovou klávesu, odemknete si přístup k prstenci těchto her a aplikací, mezi kterými listujete nakloněním telefonu nebo směry doprava a doleva. Další variantou možného vzhledu pohotovostní obrazovky je aplikace Calendar Wallpaper,  na displeji se v intervalu desítek sekund střídají Flash hodiny s kalendářem, výpisem úkolů a posledním vyfoceným snímkem. Škoda jen, že se nemůžeme třeba stiskem středu při zobrazení kalendáře dostat přímo do kalendáře, to by se jistě hodilo. Tak je to jen stále pouhá tapeta.

8~24.png 3~49.jpg 2~51.jpg 21~8.png 1~53.jpg 18~9.png 4~44.jpg 16~9.png
 
Když už jsem nakousl multimédia, musím přejit do sekce Média, která všechny tyto soubory sdružuje. Hudební přehrávač doznal grafických změn, při přehrávání hudby si můžete vybrat z devíti stylů zobrazení přehrávače, nechybí kazeta, vinylová deska, magnetofon nebo CD disk. Nově graficky zpracovaný je také ekvalizér, neopomnělo se ani na volbu MegaBass nebo rozšířené stereo. Hudba hraje v dodávaných sluchátkách MH300 velmi slušně, samozřejmě můžete hudbu přehrávat i bezdrátově. Obrázky je možno zobrazit jako slideshow, třídit podle měsíců pořízení nebo zobrazit na Google Maps (pokud byly při focení zaznamenány souřadnice - tzv. geo-tagging). Mezi videosobory nalezneme i rychlý přístup na web YouTube nebo rychlý odběr podcastů.

Organizační funkce, zprávy a kontakty

Sony Ericsson se drží zavedeného standardu organizačních funkcí a tak se v nabídce setkáváme s pěti na sobě nezávislými budíky, kalendářem s opakovanými událostmi, úkoly, poznámkami s možností přichycení na displej, časovačem, stopkami nebo jednoduchou kalkulačkou. Opět se na scénu vrací funkce světlo. V nabídce představených aplikací mohu zmínit např. Walk Mate, navigování přes Wisepilot (je potřeba neomezený datový tarif) či klient YouTube. Správce souborů dělí soubory podle typu i podle svého umístění, v poslední záložce lze zobrazit dohromady soubory v telefonu i na paměťové kartě.Díky vestavěné aGPS můžete využít základní navigaci přes Google Maps, ale ani tak se neubráníte neustálému připojení k internetu a stahování mapových podkladů. Aplikaci Tracker využijete pokud jste sportovně nadaní a rádi vyrážíte běhat nebo na delší túry. Počítá čas, vzdálenost a průměrnou či aktuální rychlost. Poprvé se u telefonu Sony Ericsson setkáváme s mobilním antivirovým programem, který hlídá před vniknutím škodlivých souborů a kódů do telefonu. Otázkou je, jak velkou hrozbou jsou v této chvíli viry pro mobilní telefony, antivirus je totiž zpoplatněn, prvních 30 dní trial verze je však zdarma. Novinkou je i nabídka Přenos souborů, která mapuje všechny stažené a uploadované soubory, je to takový správce stahování na mobilu.

4~82.png 5~81.png 10~16.png 28~6.png 42~2.png 41~2.png 43~2.png 44~2.png      

Při psaní zpráv je na displeji k dispozici osm řádků textu, vložením některého z objektů se textovka transformuje na multimediální zprávu. Přijaté zprávy mohu být v klasickém náhledu nebo v konverzačním režimu. Ke každému kontaktu, se kterým jste si psali, je vedena historie, takže můžete snáze vědět na co v konverzaci navázat nebo se znovu neopakovat. Samozřejmě zůstalo zachováno i původní rozvržení přijatých textovek, můžete mezi nimi přepínat směry doprava a doleva, zvolený režim zůstane zapamatován i při dalším spuštění. Zprávy lze v telefonu třídit, přesouvat mezi telefonem a paměťovkou nebo je umisťovat do patřičných kategorií (např. oblíbené, důležité, pracovní, popř. si můžete vytvořit svou vlastní). Ukládat je můžete do sdílené interní paměti telefonu nebo na paměťovou kartu, jejich maximální počet je tedy omezen jen zbývajícím místem ve vybraném úložném prostoru. E-mailový klient nabídne intuitivní a jednoduché nastavení, stačí jen zadat e-mailovou adresu a heslo a nastavení se pokusí vyhledat sám. Pokud neuspěje, musíte mu potřebné informace zadat ručně, ve většině případů freemailů však nebudete mít žádný problém. K odeslaným mailům můžete přidat i různé typy příloh.

33~4.png 31~5.png 7~29.png 26~6.png 37~2.png 36~2.png 24~9.png 25~7.png

Telefonní seznam pojme až 1000 kontaktů, celkově jste ještě omezeni počtem čísel, kterých nesmí být více než sedm tisíc. Ve většině případů této mety nedosáhnete, takže si s touto kapacitou bohatě vystačíte. Ke každému kontaktu lze přidat hned sedm čísel, tři e-maily, webovou adresu, obrázek, vlastní vyzvánění a melodii zprávy nebo hlasový příkaz. Chybět nemohou ani kontaktní informace na domovskou adresu a práci, poznámky či narozeniny, které můžete hned zapsat do kalendáře i s vybráním připomenutí. Volat můžete z telefonního seznamu, přes rychlou volbu dlouhým podržením kláves 1-9, nebo již zmíněným chytrým vytáčením z pohotovostního displeje. Příchozí hovory se mohou ozvat klasickým vyzváněním, vibrováním, vzrůstajícím vyzváněním, nebo jejich kombinací (v telefonu je připravena řada melodií ve formátu MP3). Stranou nezůstávají ani videohovory, lze použít přední kamerku nad displejem.

Fotoaparát

Nastavení fotoaparátu nabídne rozličné možnosti. Nechybí zde detekce úsměvů nebo obligátní dekorační rámečky, scény, detekce obličeje, makro režim, přisvětlení, časovač či měření vzdálenosti. Efekty a vyvážení bílé pomohou s obarvením fotek nebo docílení lepších výsledků (např. na přímém sluníčku), zvuk uzávěrky lze manuálně vypnout. Níže zobrazené fotografie mají zmenšené náhledy, celý balík všech fotografií v originálním rozlišení naleznete zde.








Barevná věrnost není stoprocentní, ale řadím ji k těm lepším, snímky jsou ostré a bez jakýchkoliv šumů a deformací. Doporučuji manuálně nastavovat vyvážení bílé, líbí se mi i makro fotografie. Fotoaparát si někdy neporadil s ostrým přechodem mezi stínem a světlem tím, že část snímku přesvětlil. Fotografie interiérů dokazují to, co jsme už mnohokrát opakovali, čím více světla, tím lepší fotografie. Nepomůže tomu ani přisvětlovací dioda, která osvětlí leda focený text v horších světlených podmínkách, zázraky od ní nečekejte. Telefon dokáže natáčet i ozvučené videosekvence ve formátu VGA, škoda, že nebyl implementován stabilizátor obrazu. Pokud natáčíte a nemáte ruce v klidu nebo nestojíte na jednom místě, budou videa „protřepaná“. Kvalita videa je na slušné úrovni, i co se zvukové kvality týče.

Inovace á-la Yari

Delší dobu jsme namítali, že Sony Ericsson u nových modelů nepřidává žádné inovace, s představením telefonů spadajících do série Enterteinment Unlimited však na změny konečně došlo. Mimo kosmetických věcí typu přebarvení ikon došlo i na pohybové hry, mobilní antivirus, herní stojánek v základním balení nebo VGA natáčení videa. Mobilní hráči budou mít z nového vysouváku určitě velkou radost - i jako nejnižší multimediální telefon z představené trojice dokáže uživatele zaujmout. Pokud k tomu ještě připočteme všechny přednosti a stabilitu platformy A200, dostáváme komplexní zařízení, kterému chybí snad jen o něco větší displej nebo Wi-Fi, o které se spekulovalo ve fázích prototypu. Uvidíme, jak se Sony Ericssonu Yari podaří na trhu prorazit, úvodní cena je stanovena na 5 790 Kč a oproti předchozím odhadům je tedy již o čem přemýšlet.

Fotogalerie:

PA030221.JPG PA030225.JPG PA030223.JPG PA030235.JPG PA030238.JPG
PA030196.JPG PA030197.JPG PA030205.JPG PA030191.JPG PA030193.JPG 
PA030189.JPG PA030186.JPG PA030185.JPG PA030181.JPG PA030175.JPG 

Firmware testovaného zařízení:  R1BA044

Obsah základního balení:

PA030248.JPG
PA030246.JPG

- Sony Ericsson Yari
- baterie BST-43 (1000 mAh)
- herní stojánek EC500
- nabíječka
- USB datový kabel
- handsfree MH300
- rychlá uživatelská příručka

Za zapůjčení děkujeme oficiálnímu e-shopu Sony Ericsson, kde lze Sony Ericsson Yari zakoupit


Komentáře
Příspěvky vyjadřují názory uživatelů a nejsou nijak redigovány.
Vyhrazujeme si však právo příspěvky odstraňovat.
Autor: Horys one Datum: 2009-11-03 16:19:08
Doufam že vyší takt procesoru než je 185Mhz.. Když je to herní telefon :)
Autor: MartinChroust Datum: 2009-10-25 12:53:33
Datum a čas není pro recenzi potřebné, myslím, že to zvládneme i bez něj ;) upřímně, vašemu příspěvku jsem se zasmál, rýpnout za každou cenu někdy vypadá opravdu kýčovitě :)
Autor: tech7 Datum: 2009-10-24 19:16:20
Děkuji, to sem nečekal. Škoda jen, že to bude dříve či později smazané. Trochu nechápu, co je tohle za server, když mu dělá problém 14MB, ale asi lepší neřešit. 
PS: mohl jste na tom Sony Ericssonu U100i (toto označení se mi zdá lepší, než nějaké japonské jméno) nastavit datum a čas ;)
Autor: MartinChroust Datum: 2009-10-24 18:45:30
Zmenšené fotografie jsou nejlepší pro web traffic, takže zvětšené náhledy jsou v rozlišení 800x600 oprávněně. Na druhou stranu uznávám, že jsem nedal ke stažení balík všech fotek v plném rozlišení, což tímto napravuji. Odkaz se nachází před zobrazenými obrázky
. Autor: tech7 Datum: 2009-10-24 10:54:58
To si jako děláte srandu, fotky 800x600? Takto zmenšené vypadají dobře snad z každého telefonu. Do recenze fotky jedině v plném rozlišení! Tyto nemají žádný význam.
. Autor: Horciciatko Datum: 2009-10-23 07:39:12
hmmm, tak ma napadlo, nedal by sa niekde zavesit obsah telefoniku (flash, java, Capuchin)? dakujem :)
Autor: MartinChroust Datum: 2009-10-22 21:05:51
Připojení na net přes mobil jsem nezkoušel, je to pořád to samé, připojit přes PC Suite a jde se na věc. Pokud tam je nějaká chyba, je určitě softwarového rázu. Poslouchal jsem hudbu na maximu s MPS-50 a megabassem a žádné praskání jsem nezaznamenal. Opět, můžete mít jinou verzi FW, pokud máte problémy věřím že to spraví další softwarový update
Autor: Skrblík Datum: 2009-10-22 20:29:51
pokud se nejedná o HW chyby, doporučuju se tim nějak moc nevzrušovat a počkat na nový FW - mě s C902 také velice pomohly nové verze :roll
Autor: necris Datum: 2009-10-22 19:27:05
Mam dve otazky na recenzenta: 1) ako ti slo pripojenie na net cez PC (mobil ako modem) ak si skusal, nme to blbne, prpojim sa az tak na treti krat 2) neskusal si pripojit mobil k nejakym vykonnejsim roproduktorom, nastavit ekvalizer na megabass a dat hlasitost naplno, ked to spravim tak sa zacnu ozyvat take divne praskajuce zvuky.
Autor: v6ak Datum: 2009-10-22 18:50:50
Má ještě smysl opakovat, že velikost heapu se může měnit a u SE se skutečně mění? Obecně nevidím smysl v tom srovnávat normálním způsobem velikost něčeho, co se ve velikosti přizpůsobuje aktuálním potřebám ;-) 
Jednoduchý pokus: 
1. Změřit heap 
2. Něco spustit 
3. Změřit heap. V případě méně náročné aplikace bude možná někdy potřeba se vrátit k 2.
Autor: Skrblík Datum: 2009-10-21 22:28:48
to necris: díky moc 
to martinchroust: mno, snad se to zlepšuje... např. u C510 je to stále solidně moc :sigh
Autor: MartinChroust Datum: 2009-10-21 19:51:18
Yari již u sebe nemám, ale pokud si dobře vzpomínám tak tam žádné drastické zpomalení nebylo. Prostě mi to přišlo stejné, jako u ostatních přístrojů
Autor: necris Datum: 2009-10-21 19:37:18
Ja som zo slovenska. Ale bratranec ma tu c702 tak ked ho uvidim tak porovnam.
Autor: Skrblík Datum: 2009-10-21 19:29:47
doprava mám taky správce... ale s tou rychlostí to snad bude lepší - u mé C902 je to už taky o něčem jiném... tak zajdi do paládia a porovnej, máš to možný? :?
Autor: necris Datum: 2009-10-21 19:27:32
Rychlost nic moc. Zatial mam zaplnenu polku karty. Ale nemam to s cim porovnat. Mne je to aj tak jedno mam nastavene na "pravu sipku" spravca suborov. Ta zlozka Media sa my nepacila uz ked som ju videl na c702-ke a som zvyknuty zo starej k550-ky na spravcu.
Autor: Skrblík Datum: 2009-10-21 17:54:56
A jakej máš názor na spomalení telefonu při používání složky Média? :?
Autor: necris Datum: 2009-10-21 17:36:55
Uz ho mam doma :grin Je to super telefon
Autor: Skrblík Datum: 2009-10-20 22:48:44
dále dotaz: brzdí stále složka Média telefon tolik a jak moc spomaluje ve hrách puštěný zvuk oproti předchůdcům? (samozřejmě, jak píšeš - pokud si to pamatuješ a pokud jsi to vůbec testoval :-)
Autor: MartinChroust Datum: 2009-10-20 20:43:36
Frekvenci procesoru neznám, Yari již nemám u sebe, VGA videa jsou natáčena s 24 fps
Autor: Skrblík Datum: 2009-10-20 19:46:16
ještě se chci zeptat, zda by si nemohl přihrát i výkon procesoru? vím, že tato hodnota není úplně podstatná, ale baví mě srovnávat... můžu tipnout? tak 140mhz (soudím podle mizerných JB výsledcích)
Autor: Sasakr Datum: 2009-10-20 17:52:54
Rofl no to je herní mobil! Ten výsledek FPC Bench je k smíchu! No, snad se někdo nenachytá a na hry si to opravdu nekoupí. Každopádně díky za výsledky. 
 
A s jakým FPS to video ve VGA je?
Autor: MartinChroust Datum: 2009-10-20 11:45:02
To mohla být charakteristika Yari ve fázi prototypu, prodejní verze natáčí opravdu VGA video
. Autor: xsarahdi Datum: 2009-10-20 10:43:54
ahojte...to natáčanie videa vo VGA kvalite ma potešilo ale na GSMarene je písané, že točí stále len QVGA pri 30fps.. :? :? :? TAK ako to je vlastne...môžete to upresniť a pridať nejaké video??? Dik
Autor: misanoo Datum: 2009-10-20 05:44:55
Dobra recenzia.. skutocne elegantny mobil, ktory v bielo-cervenej kombinacii urcite kupim manzelke, skoda ze nema wi-fi ;)

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář.
Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

 
< Předch.   Další >