" />
Sony Ericsson T715 - události na úvodní obrazovce (recenze) | Tisk |  Email
Sdílení:
Linkuj.cz!
Jaggni to!
pošli na vybrali.sme.sk
Facebook
Jozef Cmar   
Neděle, 29. listopad 2009
Když jsem před mnoha měsíci recenzoval Sony Ericsson T303, zaujal mě perfektní vzhled telefonu, ale velmi mě zklamala funkční nabídka. Závěr recenze se nesl v tom duchu, že bych uvítal další podobně stylový přístroj, ale tentokrát plně vybavený a na platformě A200. Řešení sice nepřišlo hned, ale přišlo a to je nejdůležitější. Sony Ericsson T715 nabídne prověřené funkce v krásném malém kabátku za rozumnou cenu.
12~67.JPG 13~66.JPG 1~80.JPG 24~45.JPG 35~33.JPG


Sony Ericsson T715 se mi po stránce vzhledu líbil již od chvíle, kdy jej výrobce představil a tak jsem samozřejmě byl velmi zvědavý, jestli tato náklonnost zůstane zachována i ve chvíli, kdy se mi do rukou dostane skutečný telefon. Nechci předbíhat, ale již nyní mohu napsat, že se mi T715 naživo skutečně moc líbí a po stránce vzhledu se jedná o jednoznačně povedený telefon. Za celou dobu testování jsem na něm nenašel žádné větší nevýhody, přístroj je malý, šikovný, dobře se ovládá a využívá zavedené platformy A200. Pár drobností, které se daly vyřešit jinak, by se ale našlo. Mezi hlavní neduhy tohoto telefonu patří nepříliš výkonný fotoaparát, kterému chybí automatické ostření a také provedení aktivního pohotovostního režimu, od kterého jsem očekával malou revoluci v podání Sony Ericssonu, nakonec jsem na něm ocenil pouze to, že se dá vypnout a člověk jej není nucen používat. Obě tyto drobnosti ale rozhodně nepokazí jinak veskrze kladný dojem z povedeného telefonu. Pojďme se na něj pořádně a podrobně podívat.

10~75.JPG 11~71.JPG 12~67.JPG 13~66.JPG 14~64.JPG
15~65.JPG 16~61.JPG 17~55.JPG 18~55.JPG 19~50.JPG

Jak už jsem předeslal, telefon působí velmi malým dojmem. Konkrétní rozměry jsou 91,5 x 48 x 15 milimetrů, hmotnost se ustálila na necelých 97 gramech. Ačkoliv se nejedná o nijak skvělé hodnoty a spíše dnešní průměr, telefon v ruce skutečně působí drobným dojmem, za což mohou horní i spodní zkosené hrany. Také hmotnost mi přijde optimální a v tomto směru bych na modelu T715 nic neměnil. Přední straně vévodí dostatečně rozměrný displej s úhlopříčkou 2,2 palce, který je schopen zobrazit až 262 000 barev a disponuje rozlišením 240 x 320 pixelů. Pokud se na telefon dívám s odstupem času zjišťuji, že by mu možná slušel ještě o něco větší displej, ten by ale zase narušil vyvážené proporce telefonu a ten už by pak nebyl tak pěkný. Displej jako takový chválím, ale na místě výrobce bych příště klidně použil ještě o něco větší, budoucí uživatelé to nepochybně ocení. Pod displejem se nachází standardní sestava ovládacích tlačítek, která jsou dostatečně dobře ovladatelná a velmi pěkně vypadají.

25~43.JPG 26~39.JPG 27~44.JPG 28~41.JPG 29~33.JPG
2~78.JPG 30~32.JPG 31~36.JPG 32~34.JPG 33~33.JPG

Po vysunutí se objeví kvalitní alfanumerická klávesnice, u které mě ale celkem překvapilo, že je černé barvy, očekával jsem původně spíše stříbrnou. Co ale chválím je dobrá barevná sladěnost celého telefonu, k čemuž černá klávesnice dostatečně přispívá. Tlačítka jsou dostatečně rozměrná, velmi dobře se mačkají a mají jistý stisk. Zvědav jsem byl na vysouvací mechanizmus, který je v případě modelu T715 velmi kvalitní. Výrobce si na něm vyloženě dal záležet. Na bocích přístroje se tentokrát nachází minimum ovládacích tlačítek, nalezneme zde především dvoutlačítko sloužící pro regulaci hlasitosti a samozřejmě také konektor Fast-port. Tentokrát jeho umístění na boku telefonu vítám, je totiž umístěný na místě, kde zavazí minimálně, navíc díky tomu může být horní i dolní hrana telefonu zkosená, což vypadá velmi efektně. Zadní kryt je kovový a jeho sundávání není příliš jednoduché, mnohem složitější je ale jeho vrácení na původní místo. Velkou roli na tom hraje již zmíněný kov, který přeci jen není tak poddajný jak plast. Použití kovu na stylovém telefonu jednoznačně schvaluji, jen tak dál (a příště se nemusí šetřit a kovu může být i více). Na zadní straně telefonu nechybí ani čočka integrovaného digitálního fotoaparátu a také přisvětlovací dioda, kterou lze použít jako světlo. Výdrž telefonu se při běžném používání pohybuje na hranici 3 dnů. Zmínit je potřeba také konektor na microSD karty, formát Memory Stick Micro, který společnost Sony Ericsson velmi dlouho prosazovala, se tak pomalu ale jistě stává minulostí (na čemž ale nevydělá každý, především zákazníci, kteří už nějakou paměťovou kartu s vyšší kapacitou mají spíše zapláčou, obecně vzato se ale jedná o krok do budoucnosti).
 


Jak je vidět na šestici výše uvedených obrázků, menu telefonu nedoznalo žádných větších úprav. První tři obrázky zobrazují tzv. flash menu, která jsou v telefonu celkem tři a jsou velmi povedená a kvalitně graficky zpracovaná. Komu flash menu nevyhovuje, může si nechat zobrazit standardní ikony a to jedním ze tří způsobů, jak rovněž zobrazují výše zobrazené screenshoty, a to buď ve formě mřížky, případně v kruhu nebo sloupci. Osobně nejvíce preferuji klasickou mřížku, která sice možná nevypadá tak efektně, jako ostatní způsoby, umí ale velmi urychlit práci s telefon a lze využívat číselných zkratek přímo pro vstup do jednotlivých nabídek. Pokud si na ně aspoň trochu zvyknete, umí výrazně urychlit celou práci s telefonem, hlavně pokud si zapamatujete cestu k nejpoužívanějším funkcím. Ty funkce, které využíváte nejčastěji, si můžete nastavit do zkratek a přiřadit jim některý ze směrů hlavní ovládací klávesy, případně (pokud jich bude více, než 4) si další dát do menu činností, které se navíc stará o správu běžících aplikací. Sony Ericsson T715 totiž (podobně jako všechny telefony na této platformě) podporuje multitasking, tedy současný běh více aplikací, mezi kterými se dá libovolně přepínat. Oceníte to například pokud často býváte přes mobilní telefon na ICQ.



Pochvalu si zaslouží zpracování telefonního seznamu. Pro majitele telefonů Sony Ericsson sice žádné inovace ve srovnání s předchozími modely nepřináší, jeho zpracování je ale příkladné a nenapadá mě prakticky nic, co by se na něm dalo vylepšit. Je vícepoložkový, ke každému kontaktu můžete uložit několik desátek údajů, přičemž limitováni jste počtem kontaktů, který nesmí překročit tisícovku, a také počtem jednotlivých údajů, jejichž počet je omezený hodnotou 7 000. Samozřejmostí je rychlé vyhledávání v telefonním seznamu přímo z úvodní obrazovky pomocí technologie T9, stejně jako možnost rychlé zálohy (a následného obnovení) telefonního seznamu na paměťovou kartu microSD. Telefonní seznam používám na telefonech s platformou A200 již dlouhou dobu a podle mě jej mají skutečně výborně zpracovaný, drobné inovace by samozřejmě stávající majitele těchto telefonů potěšily, nenapadá mě ale žádná výrazná nevýhoda, kterou bych měl v tomto směru modelu T715 vytknout. To samé se dá říct i o prostředí zpráv. Opět chybí jakékoliv inovace, na druhou stranu zpracování je již z dřívějška natolik kvalitní a propracované, že bych na něm nic moc neměnil. Editor zpráv je společný jak pro SMS, tak pro multimediální zprávy a telefon dle vloženého obsahu sám zjistí, o jaký typ zprávy se jedná. Samozřejmostí je neomezená kapacita na přijaté i odeslané zprávy, které si můžete nechat zobrazit formou konverzace s jednotlivými svými kontakty. Tuto funkci (kterou doporučuji, přispívá k větší přehlednosti konverzace s jednotlivými kontakty) ale samozřejmě nemusíte používat a můžete ji vypnout. Pochvalu si zaslouží emailový klient, který disponuje množstvím funkcí, co ale oceňuji nejvíce je jednoduché nastavení, díky kterému si možnost mít neustále po ruce své emaily mohou vyzkoušet i uživatelé, pro které bylo dříve nastavení celkem komplikované a neporadily si s ním.



Postaráno budete v telefonu mít o zábavu. Základem je kvalitní hudebni přehrávač, kterému nechybí spousta funkcí a jehož kvality jsou podpořeny FM rádiem, kterému nechybí funkce RDS. Rádio jako takové je sice v současné době spíše na ústupu, pro zjištění aktuálních zpráv nebo počasí kdekoliv zdarma ale poslouží velmi dobře. Nesmíte si ale zapomenout doma sluchátka, bez nich se totiž rádio nespustí. Ačkoliv se tak telefon příliš netváří, dost dobře se dá použít i na hraní her. Disponuje v současné době nejrozšířenějším rozlišením displeje a vzhledem k dostatečnému výkonu a velmi pohodlné klávesnici si hraní her skutečně užijete. Dlouhou chvíli mohou zahnat také videa z portálu YouTube, někdo jiný si zase odpočne při konverzaci se svými přáteli na Facebooku. Pouze jednou pravděpodobně využijete trojici aplikací PhotoDJ, MusicDJ a VideoDJ, které (jak už název říká) slouží k jednoduchým úpravám multimediálních souborů daného typu. Spíše více oceníte aplikaci TrackID, která umí u jakékoliv skladby, kterou právě posloucháte, zjistit interpreta, název, album ze kterého pochází a další informace o této skladbě.



Pokud bych měl vypíchnout jednu funkci, která mě zklamala, jedná se jednoznačně o fotoaparát. Také tentokrát mi nezbývá, než se slzou v oku zavzpomínat na model T650i, což byl první skutečně stylový přístroj v podání společnosti Sony Ericsson, kterému už ale před mnoha lety nechyběl špičkový fotoaparát s autofocusem. Od té doby se ale kvalitní fotoaparáty ve stylových telefonech nenosí a ani model T715 v tomto směru nevybočuje z řady. Což o to, rozlišení je dostatečné, tři megapixely vidím jako optimální hodnotu a více nežádám. Také možnosti nastavení jsou dostatečně široké a výslednou fotografii umí velmi ovlivnit. Nekoná se ale to nejdůležitější - autofocus. Ať se to Sony Ericssonu líbí nebo ne, bez automatického ostření prostě kvalitní snímky z fotoaparátu nepolezou a to je také případ modelu T715. Sice se dá argumentovat, že u stylového telefonu nejsou funkce a kvalitní fotoaparát tak důležité, tento argument ale slyšíme od doby modelu T650i neustále dokola a pomalu mě přestává uspokojovat. Co je na tom, udělat krásný telefon s kvalitním fotoaparátem? Nebo se styl a autofocus v případě Sony Ericssonu navzájem vylučují? Možná to nyní vypadá, že fotoaparát je pro mě to nejdůležitější - není. Ale když už ěnco fotím, chci aby to vypadalo a v tomto určitě nejsem sám.

10~76.JPG 11~72.JPG 12~68.JPG 13~67.JPG 14~65.JPG
17~56.JPG 18~56.JPG 19~51.JPG 1~81.JPG 20~57.JPG
21~52.JPG 22~49.JPG 23~49.JPG 24~46.JPG 25~44.JPG
2~79.JPG 3~79.JPG 4~78.JPG 5~82.JPG 6~76.JPG

Velmi zvědavý jsem byl na organizační funkce, především na nový pohotovostní režim, který sliboval netradiční grafiku a zajímavé prvky pro upozornění na aktuální události. Moje těšení však bylo naprosto zbytečné a pokud mě kvalita (respektive díky absenci autofocusu nekvalita) fotoaparátu hodně zklamala, pak nové provedení pohotovostního režimu mě vyloženě vytočilo. Podobný nedodělek si může dovolit vypustit vývojář, který začíná zdarma vydávat své první aplikace, ale ne veliký výrobce mobilních telefonů. co přesně mi na aplikaci nesedlo? Stručně řečeno, všechno. Abych znovu nepopisoval věci již jednou popsané, odkáži vás na tento článek, ve kterém jsem se na pohotovostní režim u nejnovějších telefonů Sony Ericsson podrobně zaměřil a shrnul, proč se v současném stavu na displeji mého telefonu nikdy neobjeví. Zopakuji alespoň hlavní výhodu tohoto řešení, kterou je fakt, že se tato novinka dá vypnout a nikdo vás naštěstí nenutí ji používat.




Pokud si odmyslím nový pohotovostní režim (který stejně vypnete a používat nebudete, takže jakoby v telefonu vůbec nebyl), budete se zbytkem organizačních funkcí jistě spokojeni. V telefonu se nachází přehledný správce souborů s dostatkem funkcí, který je rozdělený do tří záložek podle toho, zda vidíte soubory z paměti telefonu nebo z paměťové karty, případně z obou současně. V závěsu se nachází pětice budíků, každý je možné velmi detailně nastavit a jejich zpracování je skutečně perfektní, bez nejmenší výtky. Nechybí ani přehledný kalendář (který by si ale více možností zasloužil), úkolovník, poznámky, stopky, časovač, kalkulačka nebo paměť na kódy. Organizační funkce se v telefonech Sony Ericsson již delší dobu nemění a je trochu škoda, že v nich nenacházíme prakticky žádné inovace. Ačkoliv jsou zpracované velmi kvalitně, potenciálně zájemci o nové telefony potřebují vidět inovace, aby měly důvody kupovat nové telefony. Mnoho inovací nenajdeme ani v internetovém prohlížeči, osobně bych místo drobných inovací uvítal přímou integraci Opery Mini do systému s možností její občasné aktualizace. Kvality tohoto prohlížeče jsou mnohem dál, než konkurenčních prohlížečů. Pro přenos dat můžete využít některou ze čtveřice technologií GPRS, EDGE, UMTS a HSDPA. Pro bezdrátový poslech hudby (o němž jsem se již dříve zmínil) lze využít technologie Bluetooth, tutéž technologii lze použít také na posílání souborů, kontaktů nebo například vzdálené ovládání počítače.

44~24.JPG 45~20.JPG 46~21.JPG 47~18.JPG 48~17.JPG
9~74.JPG 6~75.JPG 51~17.JPG 7~75.JPG 50~20.JPG

Sony Ericsson T715 je povedeným přístrojem, který si za základ vzal osvědčenou platformu A200, kterou zabalil do krásného a malého kabátku. Jednoznačně tím zamířil na uživatele, kteří nepotřebují spousty funkcí, ale je pro ně důležitý styl, telefonování a posílání zpráv. Model T715 toho samozřejmě zvládne mnohem více a uspokojí i středně náročného uživatele, zaujme také velmi kompaktními rozměry a příznivou cenou, která se pohybuje pod hranicí pěti tisíc korun. Spolu s modelem Jalou, který se nedávno také objevil na našem trhu se jedná o velmi stylová dvojčata, která jsou postavena na totožné platformě a chtějí být stylovými telefony. Zatímco Jalou je malé kompaktní véčko, model T715 zvolil konstrukci vysouvací. Který z nich bude úspěšnější teprve uvidíme, povedené jsou ale oba dva. Snad jen ten aktivní pohotovostní režim se mohl udělat jinak.

Sony Ericsson T715 si můžete zakoupit v oficiálním e-shopu Sony Ericsson

35~33.JPG 36~29.JPG 37~28.JPG 38~29.JPG 39~28.JPG
3~78.JPG 40~30.JPG 41~27.JPG 42~24.JPG 43~20.JPG

Komentáře
Příspěvky vyjadřují názory uživatelů a nejsou nijak redigovány.
Vyhrazujeme si však právo příspěvky odstraňovat.
. Autor: spiritstar Datum: 2010-02-10 08:18:43
Prosím o informaci zda má tento telefon senzor okolního světla a reguluje intenzitu podsvětlení displeje. Podle fotografií vlevo nad displejem cosi je co by to naznačovalo ale v tech parametrech jsem to nenašel. 
Děkuji
Autor: Joza Datum: 2009-11-29 10:36:35
Článeček chystám, ale fotky mi skoro nikdo nedodal :) A sám jich mám málo...
Autor: sego Datum: 2009-11-29 08:28:15
super recenze. 
 
 
Jo a jožo nechistáš náhodou nějáký ten článeček o brněnským srazu(hlavně nějáké fota) :? :? :? :? :? :? :? :? :? :?

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář.
Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

 
< Předch.   Další >