" />
Telefony řady Walkman se stávají minulostí, rok 2010 bude pravděpodobně jejich posledním | Tisk |  Email
Sdílení:
Linkuj.cz!
Jaggni to!
pošli na vybrali.sme.sk
Facebook
Jozef Cmar   
Středa, 30. prosinec 2009
Když byl před mnoha lety představen první telefon řady Walkman, všichni hudebním telefonům připisovali velikou a růžovou budoucnost, zejména v podání společnosti Sony Ericsson. V době uvedení na trh byl model W800i jednoznačně nejlepším hudebním telefonem na trhu. Pokud se podíváme na portfolio výrobce od modelu W800i do současnosti zjistíme, že hudební telefony v jeho nabídce velmi výrazně převážily ostatní řady telefonů. Nyní nás čeká veliký třesk - telefony řady Walkman se chystají do důchodu.



Sony Ericssony řady Walkman již několik let tvoří páteř nabídky našeho oblíbeného výrobce. Jejich pomyslný konec tedy bude velmi velikým zásahem do dosavadního portfolia, podle mě je ale právě konec éry hudebních telefonů tím krokem, kterým se Sony Ericsson definitivně vymaní z pout minulosti a vyrazí vstříc novým modelům a novému rozdělení celé své nabídky mobilních telefonů. Samozřejmě nelze očekávat, že lusknutím prstu zmizí všechny Sony Ericssony řady Walkman z nabídek obchodů, minimálně do roku 2011 v nabídce některé telefony řady W zůstanou, už proto, že na příští rok je naplánovaná poslední trojice hudebních přístrojů s logem Walkman. Poté již ale nastane soumrak a pomalý odchod do minulosti. Ačkoliv si Walkmany našly mnoho spokojených fanoušků, sám jsem k nim nikdy vztah nezískal a stále pro mě symbolizují politiku společnosti bez velkých změn a inovací. Právě proto toužebně očekávám okamžik, kdy celá hudební řada telefonů odejde do zaslouženého důchodu a bude nahrazena novým proudem.



Pokud se podíváme na to, kolik telefonů řady Walkman výrobce od modelu W800i představil, dojdeme k úctyhodnému číslu. Bez nějakého většího přemýšlení či hledání v seznamech mě z hlavy napadly tyto telefony řady Walkman, které jsem měl možnost testovat nebo vyzkoušet: W200, W205, W300, W302, W350i, W380i, W395, W508, W550, W580i, W595, W610i, W660, W700i, W710i, W760, W800i, W810i, W850i, W880i, W890i, W900i, W910i, W950i, W960i, W980i, W995

Jak vidíte, není jich zrovna málo a nevylučuji, že jsem na nějaké ještě zapomněl. Ve většině případů se jedná o jednoznačně povedené telefony po stránce hudební, jen málo z nich ale je skutečně promyšlených a zaměřených na konkrétního zákazníka. Hudební telefony Walkman mě ale provázely na SEManii několik let a i když jsem nikdy žádný nepoužíval coby primární telefon (vyjma svého M600i, který v sobě disponoval firmwarem z modelu W950i, tedy o Walkman se jednalo, byť nápis na krytu byl jiný), zažil jsem s nimi spoustu věcí.



Jelikož se éra hudebních telefonů řady Walkman pomalu krátí, je podle mě na čase více či méně bilancovat, co nám tyto telefony přinesly a jak byly úspěšné. Paradoxně se nejúspěšnějším (a podle mě také jednoznačně nejlepším) telefon řady Walkman stal hned její první zástupce - dnes již legendární model W800i. Ve své době nabídl špičkový hudební přehrávač a bohaté příslušenství v základním balení, to vše zabalené do pěkného líbivého kabátku. Navíc nechyběl ani perfektní fotoaparát, který ve své době patřil k tomu nejlepšímu, co tehdejší trh nabízel. Právě spojení nekompromisních hudebních i fotografických vlastností se ukázalo tou správnou volbou, výrobce se ale od tohoto konceptu držel dál a ač je to trochu paradoxní, první model řady Walkman byl zároveň také posledním modelem této řady, kde nebyl cítit nádech větších či menších kompromisů).



Vše bylo napraveno až s příchodem modelu W995 v letošním roce, to už ale telefonům řady Walkman zvonil umíráček. Provázet nás však budou ještě dlouhé roky a z paměti fanoušků hned tak nevymizí. Nových přístrojů již ale bude stále méně, pomalu totiž začíná nová éra společnosti Sony Ericsson, která se nese ve znamení hesla Entertainment Unlimited. V této strategii na telefony řady Walkman nezbylo místo a sám jsem velmi zvědav, jestli stejně nedopadnou také telefony řady Cybershot. Budoucnost nám poví víc, Walkmany jako takové se ale chystají do mobilního důchodu.



Komentáře
Příspěvky vyjadřují názory uživatelů a nejsou nijak redigovány.
Vyhrazujeme si však právo příspěvky odstraňovat.
Autor: Nitram47 Datum: 2010-01-03 10:56:22
Walkmany mali lepsie sluchatka dodavane, cyber-shoty zas AF. V tom vidim jedine rozdiely. Ze W konci, som len rad. Konecne bude menej dvojiciek :-P
Autor: v6ak Datum: 2010-01-02 16:13:20
Ono je to pochopitelné. Svého času byly hudební telefony novinkou a vytvoření řady W bylo dobrým marketingovým tahem. Dnes je ale přehrávání hudby celkem samozřejmost a mnozí lidé mohou dostat z toho pocit, že když si koupí SE ne-Walkman, tak jej nebudou moci použít na přehrávání hudby. Pokud takový člověk chce jak dobrý foťák, tak přehrávač, tak bude mít dost možná u SE problém vybrat. Na foťák by se hodil Cybershot, ale u něj má pocit, že není na hudbu. 
Myslím, že Cybershoty v této fázi nejsou. Pokud tu nebude jiný důvod (ale ani tomu bych se nedivil), dávám jim ještě alespoň dva roky.
. Autor: roxetak Datum: 2009-12-30 12:22:28
Ako vidim, isiel som do Uiq3, platforma uiq skoncila, chcem si kupit posledneho walkmana na platforme uiq - w960i a walkmany koncia ... Co bude dalej? ... Ked si planujem kupit este Satio ... predpokladadm, ze to tiez bude posledny a jediny zastupca Symbianu S60.
. Autor: roxetak Datum: 2009-12-30 12:19:59
Pocinanie SonyEricsson v poslednej dobe mi pripomina spravanie jednookeho Kyklopa, ktoremu prave vypichli oko. Proste rusi to, co bolo dobre, kvalitne rokmi osvedcene a bezoko, ci dokonca bezhlavo sa hrnie do noviniek, neprebadanych, neznamych vod, ktore maju neisty vysledok. neviem ci taketo pocinanie prinesie SonyEricssonu tolko vytuzeny zisk.
. Autor: Skrblík Datum: 2009-12-30 10:57:48
miva - nesouhlasím s tebou, neb já na své K750i měl funkci megabass už od samého začátku, což ukazuje, že Walkmany žily jen z oblbování uživatelů... 
Joza-jak to pozoruji, dle mě byly jednoznačně nejúspěšnější modely W810 a W580 - neb W810 nabídl "tvrdší" vzhled a EDGE, a W580 asi kvůli vzhledu, jinak nevim... :-D. Nicméně velmi zajímavý článek :-)
. Autor: Skrblík Datum: 2009-12-30 10:56:42
Nesouhlasím s tebou, neb já na své K750i měl funkci megabass už od samého začátku, což ukazuje, že Walkmany žily jen z oblbování uživatelů... 
Joza-jak to pozoruji, dle mě byly jednoznačně nejúspěšnější modely W810 a W580 - neb W810 nabídl "tvrdší" vzhled a EDGE, a W580 asi kvůli vzhledu, jinak nevim... :-D. Nicméně velmi zajímavý článek :-)
Autor: Joza Datum: 2009-12-30 08:42:39
Sám jsem na tom podobně, osobně jsem ve Walkman přehrávači nikdy neviděl nějakou zásadní výhodu (možná právě proto jsem se až dosud Walkmanům vyhýbal...), na hudbu bohatě stačí jakýkoliv telefon na platformě A200
Autor: miva Datum: 2009-12-30 08:21:06
Telefonu s W logem jsem měl taky spoustu ale kromě lepšího ovládání hudby si stejně myslím že na hudbu je používaný stejný chip jaku u ostatních SE. Od dob W610 respektive co řada C dostala mega bass raps. média mi nepřijde rozdíl k kvalitě a přednesu hudby. 8)
Autor: CrackonoS Datum: 2009-12-30 02:01:32
Podle me je to jen dalsi vymaneni se z pout SonyEricssonu znackou Sony a tim, ze budou delat jeste vetsi zmatek rusenim zabehnutych rad jakou Walkman je a vymyslet Aino, Satio apod. akorat prispivaji k jeste vetsimu zmatku. Kdyz se nad tim zamyslim, tak mi prijde, ze ta jejich sekce EU bude zachvili shromazdovat vsechny rady a telefony se budou lisit jen pismenama znacici radu.

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář.
Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

 
< Předch.   Další >