" />
Banán se povedl - první dojmy ze Sony Ericssonu Elm | Tisk |  Email
Sdílení:
Linkuj.cz!
Jaggni to!
pošli na vybrali.sme.sk
Facebook
Jozef Cmar   
Sobota, 20. březen 2010
Sony Ericsson Elm právě v těchto dnech dorazil na náš trh a jeden kousek už se usídlil v redakci. Telefonek mě zatím stále příjemně překvapuje, vzhledem k výbavě a provedení jsem totiž očekával výrazně vyšší cenu. Nakonec se ale Sony Ericsson Elm s dostatečnou rezervou vešel pod hranici pěti tisíc korun a já vám garantuji, že moc lepších telefonů za tytéž peníze nekoupíte. Dost možná žádný, Sony Ericssonu se model Elm prostě povedl.


Někdo by klidně mohl říct, že na Sony Ericssonu Elm není moc co obdivovat. Levné telefony na platformě A200 už jsme tady měli, stále častěji se také vyskytne telefon s kompletní datovou podporou a navigačním GPS modulem. Výborný fotoaparát a kvalitní klávesnici už jsme na telefonech s platformou A200 také obdivovat mohli. Ještě nikdy se ale nestalo, aby nám výrobce všechny tyto věci nabídnul v jediném modelu. Sony Ericsson Elm se nenápadně může stát klíčovým telefonem pro celou společnost, právě od podobného telefonu se očekávají maximální možné prodeje. Samozřejmě nechci být k telefonu nekritický, časem nějaké chybičky určitě objevím, zatím jsem z něj ale nadšený a dnes si tak můžete přečíst mé první dojmy s krátkodobým používáním tohoto přístroje. Pokud vám vyhovují telefony na platformě A200 a váš současný telefonek pomalu stárne, chybí mu GPS případně Wi-Fi, nebo byste třeba uvítali kvalitní klávesnici, je potřeba rozbít prasátko. Představuji vám Sony Ericsson Elm - šikovný telefon za pár korun (na který jsem čekal).



Balení je podobné, jako u dalších novějších telefonů Sony Ericsson. Zapomeňte tedy na velké papírové krabice, na prvním místě je ekologie (a ještě o něco prvnější jsou peníze :)), takže balení je mnohem menší a kompaktnější, zkrátka tak akorát, aby se do krabičky vše podstatné vlezlo. Menší balení ale není tím jediným, čím chce být model Elm šetrnější k přírodě, oficiální tisková zpráva je v tomto směru velmi podrobná. Na těle telefonu jsou využity recyklované plasty, návod najdete přímo v telefonu elektronický (což ale některým lidem nemusí vyhovovat), přístroj je vyroben pomocí ekologicky šetrných barviv, nechybí různé doplňkové ekologické aplikace. Je třeba ale podotknout, že málokdo si telefon koupí čistě kvůli ekologii (pokud bych to bral do důsledku, nejlepší, co pro ekologii můžete udělat, je nový telefon si nekupovat a vůbec nejlépe žádný nevlastnit a s mobilním telefonem nevolat). Pro většinu zákazníků bude opět rozhodující trojlístek ve složení funkce, vzhled a cena, ačkoliv přesnější by možná bylo pořadí cena, vzhled a funkce. Pojďme se na jednotlivá kritéria podívat. Hned při prvním vybalení telefonu mě zaujal banánový tvar zadního krytu. Telefon je zde skutečně výrazně prohnutý a vypadá to velmi osobitě a netradičně. Navíc je zadní kryt vyrobený z kovu, potěší tak použití kvalitních materiálů. Na fotografiích není prohnutí tak zřetelné, na vlastní oči vás nepochybně překvapí.

Tělo telefonu jako takové je velmi kompaktní, rozměry jsou 110 x 45 x 14 milimetrů při hmotnosti 90 gramů. Když už jsme začali na zadním krytu, najdete zde také čočku integrovaného digitálního fotoaparátu s rozlišením pět megapixelů, kterému nechybí ani autofocus a přisvětlovací dioda. Boky telefonu jsou posety tradičními ovládacími tlačítky a bohužel zde opět najdeme také nepříliš vzhledově povedený konektor Fast port. Absenci standardních konektorů a v tomto směru jakýsi příklon k minulosti je pro mě asi největší nevýhodou celého telefonu, na druhou stranu pokud by disponoval standardními konektory, neměl by v budoucnu výrobce moc co inovovat. Ale i tak škoda, na tak pěkný telefon se Fast port už kvůli vzhledu nehodí, o jeho spolehlivosti a standardizaci nemluvě. Dostáváme se na přední stranu, kde se nachází kvalitní displej s úhlopříčkou 2,2 palce, který je schopen zobrazit až 262 tisíc barev a má klasické rozlišení 240 x 320 pixelů. Pod ním se nachází jedna z nejkvalitnějších a nejpohodlnějších klávesnic poslední doby - dostatečně velká tlačítka s jasným stiskem je prostě radost používat. Vše je dostatečně velké, žádné titěrné ovládací prvky se zde nekonají. Hned po několika minutách používání ovládám Sony Ericsson Elm s naprostou jistotou.



Vnějšek tedy máme za sebou, pojďme se podívat, co nalezneme uvnitř a jaké funkce si pro nás Elm připravil. Základ opět tvoří osvědčená platforma A200, která už se několik let příliš nemění (což je dobře i špatně současně, záleží, z jakého úhlu pohledu se na to díváte). Nechybí samozřejmě propojení na sociální sítě nebo zobrazování zpráv ve formě konverzací. Zajímavě vypadá Widget Manager, jeho test najdete v nejbližší době v samostatném článku. Menu je opět tvořeno maticí dvanácti ikon, ty ale v telefonu prodávaném O2 mají poněkud jiný vzhled než dříve a velmi se podobají těm, které nalezneme v modelu Vivaz. Na výběr máte ze čtyř povedených schémat, které pěkně ladí s celkovým designem telefonu. Menu je velmi rychlé, telefon je nad poměry Sony Ericssonu skvěle odladěný a šlape naprosto spolehlivě. Další podnabídky jsou již jen textové a dá se mezi nimi rychle pohybovat pomocí číselných zkratek. Potěší použití standardních paměťových karet microSD, původní Memory Sticky Micro jsou tak definitivně minulosti. Líbí se mi také dostatečně veliká vnitřní paměť přístroje - 280 MB je v dnešní době na obyčejný telefon velmi nadstandardní hodnota a pokud neposloucháte hudbu ani nevyužíváte mapy, vystačíte si klidně i bez paměťové karty. Ta se stejně v balení nenachází, takže ji budete muset tak jako tak dokoupit. Spojení s vnějším světem zajistí kompletní podpora rychlých dat, v praxi jsem v Olomouci testoval HSDPA a naprosto bez problémů, dobře funguje také Wi-Fi. Zapracovalo se také na kvalitě GPS modulu, pokud mi vyjde čas, uděláme nějaké srovnání s C702, který GPS nabídnul jako první. Fotoaparát zatím nenabízí maximální úroveň fotografií, ta se bude zvyšovat postupně s novými verzemi softwaru, uvidíme, jak na tom budou necustomizované telefony.



Sony Ericsson Elm je v této chvíli možná nejlepším telefonem v poměru cena/výkon. Za své peníze získá zákazník skutečně špičkový telefon plný moderních funkcí, který navíc atraktivně vypadá a jako bonus přidává šetrnost k životnímu prostředí. Za těch pár dní, co mám telefon u sebe, jsem zatím nenarazil na žádnou podstatnější vadu, která by potenciálního zájemce měla od koupě odradit. Ačkoliv se zraky většiny návštěvníků našeho webu pravděpodobně upínají ke komunikátorům a chytrým telefonům, neměly by opominout také model Elm. Sám silně zvažuji, že si jej pořídím jako druhý telefon (jako hlavní přístroj totiž vyžaduji komunikátor s QWERTY), pro většinu zákazníků ale Elm dobře obstojí i jako hlavní telefon. Ani u ostatních výrobců nenaleznete za podobné peníze vybavenější telefon, pokud dokáže Sony Ericsson tohoto faktu využít, model Elm by se klidně mohl stát nejprodávanějším Sony Ericssonem roku 2010. Předpoklady na to rozhodně má a vývojáři se vyhnuli jakýmkoliv pokusům, ať již s výbavou nebo ovladatelností, a vytvořili zkrátka maximálně funkční a pěkně vypadající telefon. Sony Ericsson Elm se mi vážně líbí, jedinou kaňkou je pro mě opět použití konektoru Fast-port a s tím související absence standardních konektorů, jako je 3,5 mm jack nebo microUSB. Ale toho se snad dočkáme příště, i tak je Elm za cenu pod hranicí pěti tisíc korun velmi výhodnou koupí.

Komentáře
Příspěvky vyjadřují názory uživatelů a nejsou nijak redigovány.
Vyhrazujeme si však právo příspěvky odstraňovat.
Autor: dominikas Datum: 2010-05-01 20:37:57
mužete mi poradit vyměnila jsem starý se K800i za nový elm ale fotky na elmu jsou uplně hrozné vubec neodpovídají skutečnosti mužete mi poradit co stím,je to v nastavení nebo je telefon špatný už jsem zkoušela vše a fotky jsou pořád do modra a nebo tokové tmavé barvy nikde.,venku fotky ještě ujdou ale fotky focené doma vubec,čekala jsem na nový tel ale ted jsem s něho v rozpacích poradíte mi někdo prosím díky moc sona
. Autor: coolio Datum: 2010-04-19 22:03:12
Které aplikace na Elmu používají wifi? Předpokládám ICQ, Skype tam asi není, a pak ořezaný webový prohlížeč. 
Je tam náhodou možnost spustit voip nebo SIP klienta pro hlasové hovory přes wifi?
. Autor: coolio Datum: 2010-04-19 22:03:09
Které aplikace na Elu používají wifi? Předpokládám ICQ, Skype tam asi není, a pak ořezaný webový prohlížeč. 
Je tam náhodou možnost spustit voip nebo SIP klienta pro hlasové hovory přes wifi?
. Autor: Hrnča Datum: 2010-04-17 22:15:08
Dobrý den ve svém SE ELM se nemůžu připojit na ICQ, Jimm ani Opera mini, pokaždé mi hlásí že je chyba v připojení, ale ostatní funkce jako je Facebook, interní prohlížeč mi fungují. Nastavení mám stejné jako jsem měl ve svém starém mobilu K800i a tady vše fungovalo bez problému. Nevíte kde může být chyba? Děkuji za odpověd!
. Autor: C510 Datum: 2010-04-13 10:27:43
Elm je možné pripojiť k WPA2 bez problémov. 8) Skúšal som to doma na wifine. ;) 
 
Upozorňujem Vás však na to, že Elm nakoniec nie je odolný voči prachu ani striekajúcej vode :cry - v tlačovej správe je vraj chyba. Zdroj: diskusia na českom e-shope - http://obchod.sonyericsson.cz/sony-ericsson-j10i2-elm-black?Filter=true  
. Autor: dominikas Datum: 2010-04-12 17:56:53
mužete mi poradit vyměnila jsem starý se K800i za nový elm ale fotky na elmu jsou uplně hrozné vubec neodpovídají skutečnosti mužete mi poradit co stím,je to v nastavení nebo je telefon špatný už jsem zkoušela vše a fotky jsou pořád do modra a nebo tokové tmavé barvy nikde.,venku fotky ještě ujdou ale fotky focené doma vubec,čekala jsem na nový tel ale ted jsem s něho v rozpacích poradíte mi někdo prosím díky moc sona
. Autor: wyziv Datum: 2010-04-09 10:50:50
Taky jsem měl K770i a ELM je velmi výborná náhrada za něj.
. Autor: wyziv Datum: 2010-04-09 10:49:07
ELM je již můj čtvrtý sonyericsson v řadě a nedám na ně dopustit. Chtěl jsem nějaký lepší telefon (wifi a GPS) a objevila se mi nabídka na ELM jako dotovaný telefon od oprátora, tak jsem ho vzal. Vůbec mi nevadí elektronický manuál- kdo už sonyericsson měl, tak ho ani nepotřebuje. Ovládání je super, wifi taky, GPS - musím kouknout po nějaké navigaci s mapami, protože Visepilot, který je tu nainstalován neobsahuje mapy a načítá je z internetu a to jediné mi nevyhovuje. ELM mě velmi mile překvapil a myslím, že bude mít velký úspěch - u mého operátora již za 3 dny už nebyl na skladě, takže jsem měl vlastně štěstí, že jsem ho ještě stihnul koupit a nemusel čekat na další dodávku.
. Autor: kepac Datum: 2010-03-29 00:51:24
Kdepak mame recenzi? :) Uz se na ni tesim a celkem me zajima. Taky silne uvazuji o koupi ackoliv me trosku odrazuje design ale verim ze to bude adekvatni nahrada za moji vyslouzilou k770. Vim ze o A200 neni uz pomalu moc co psat ovsem tomuto modelu by urcite pomohla a to i z duvodu ze recenze tady prejima mobilmania. PS: prosim o nezodpovezeny dotaz na WPA2. Ackoliv jsem to googlil tak jsem nenasel zminku ani na jine modely a ani na tento(i white paper sem si prosel)
. Autor: albi22 Datum: 2010-03-25 21:03:09
Dobry den, zajimalo by me jaky system vyuziva SE Elm u GPS navigace. Jestli "on board" kdy si mapy stahne do pameti nebo "off board" kdy k navigaci potrebuje internet v mobilu? 
Jinak Elm vypada velice dobre a uz se tesim az jej koupim. 
Diky za odpoved [email protected]
Autor: SE123 Datum: 2010-03-23 01:54:39
Je mozne Elm pripojit k wifi WPA2?
Autor: bzukendap Datum: 2010-03-21 23:12:49
taky pravda :grin
Autor: Joza Datum: 2010-03-21 12:27:19
No, téměř stejny :) Které dva telefony na platformě A200 nejsou po stránce funkcí téměř stejné (nebo snad záleží na vzhledu telefonu a kvalitách klávesnice, jaký FW je uvnitř). Už od počátku (od K850i) zde máme A200, ke které občas přilepíme GPS, občas Wi-Fi, občas obojí a občas taky nic (někdy aspoň čidlo polohy).
Autor: bzukendap Datum: 2010-03-21 12:07:54
vsechny odladene byt nemuzou..jasna vec. ale tydle 2 sou temer stejni..az na konstrukci a ten display. takze muze bez problemu prebrat FW od bratra.
Autor: obluda zelená Datum: 2010-03-21 07:09:10
Jsou odolné vůči stříkající vodě, ne úplně voděodloné, např. na potopení. 
Jo, mě se taky víc líbí Hazel.
. Autor: xsarahdi Datum: 2010-03-20 23:07:45
a nemali byt tieto telefóny vodeodolné :? :? :? ...HAZEL ma väčší displej a 16mil farieb...
Autor: sego Datum: 2010-03-20 17:35:22
:grin :grin :grin
Autor: Joza Datum: 2010-03-20 16:47:34
No pokud by to bylo jak říkáte, tak máme všechny modely naprosto odladěné a nemáme co zlepšovat
Autor: bzukendap Datum: 2010-03-20 16:21:00
jj hazel bude mit velmi podobny FW, temer totozny. a co se vyladi na ELMu tak daj rovnou do Hazel. Ikdyz je pravda ze to zpozdeni mu muze jistym zpusobem ublizit :(
Autor: v6ak Datum: 2010-03-20 15:20:31
Odladěnější? Myslím, že Hazel a Elm budou mít velmi podobný FW, takže opravy z jednoho nejspíš půjdou i do druhého. Ale jinak chápu, o čem mluvíš. 
 
v6ak
Autor: Joza Datum: 2010-03-20 10:55:58
S Hazel to vidím trochu hůře - bude na trhu později a za stejné funkce bude chtít více peněz, mezitím bude Elm zase odladěnější a levnější
Autor: bzukendap Datum: 2010-03-20 10:37:02
SE se zas neco povedlo :) Uz aby tu byl i braska Hazel 8)

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář.
Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

 
< Předch.   Další >