" />
Dlouhodobé zkušenosti se Sony Ericssonem Vivaz - mezi Symbiany téměř dokonalý | Tisk |  Email
Sdílení:
Linkuj.cz!
Jaggni to!
pošli na vybrali.sme.sk
Facebook
Jozef Cmar   
Středa, 30. červen 2010
Chytré telefony Sony Ericsson s operačním systémem Symbian jsem měl vždy hodně rád. Dříve jsem vlastnil (a stále vlastním) hned několik telefonů se Symbianem UIQ2 i se Symbianem UIQ3, proto jsem z přechodu na Symbian S60 moc radost neměl a ačkoliv je Satio kvalitní telefon, z několika důvodů mi moc nesedlo. Nyní je na trhu Sony Ericsson Vivaz, který mě naopak zaujal natolik, že jsem si jej sám pořídil a jsem s ním velmi spokojený. V dnešním článku se dozvíte proč.
10~97.JPG 12~86.JPG 29~46.JPG 36~40.JPG


Sony Ericsson před více než rokem poprvé vypustil oficiální informace o konceptu s názvem Idou, ze kterého se po čase vyklubalo současné Satio. Kvalitní a dobře vybavený přístroj, nicméně také první zařízení svého druhu od Sony Ericssonu a s tím souvisí fakt, že se výrobce při jeho vývoji a výrobě dopustil několika chybek. Satio především je docela velké, nenabízí žádné standardní konektory a v době uvedení na trh stále docela dost peněz. Proto jsem se zaradoval, když společnost Sony Ericsson letos uvedla na trh další model se Symbianem S60 a rozměrným dotykovým displejem - Vivaz. Ten naštěstí nezopakoval žádnou z chyb svého předchůdce a nabídnul atraktivní vzhled v několika barevných variacích, malé rozměry a nízkou hmotnost a také dvojici standardních konektorů. Když k tomu připočítáme ještě výhodnější cenu, dostáváme na první pohled povedený telefon, jehož jsem už několik měsíců majitelem. Nyní se s vámi tedy podělím o své dlouhodobé zkušenosti. Dojmy jsou téměř výhradně pozitivní a když už se objeví nějaká výhrada, padá spíše na vrub použitého operačního systému Symbian S60, což ale Sony Ericsson zas tak moc ovlivnit nemůže. Jaký tedy Vivaz je, kde má silné stránky a kde naopak je šance na další zlepšení?



Jedním z hlavních taháků pro mě byl vzhled, který je velmi atraktivní. Už při představení přístroje mě zaujaly jeho malé rozměry, které jsou ještě umocněny zakulaceným tvarem. Díky tomu se telefon nejen schová v každé kapse, ale také se výborně drží, pokud tedy nemáte enormně velikou ruku. V opačném případě se totiž telefon v ruce díky malé velikosti téměř ztrácí. Přední straně dominuje dotykový displej, který není zrovna obrovský, je ale velmi jemný a dost e podílí na pohodlném ovládání telefonu. Líbí se mi jeho čitelnost na slunci, která je velmi dobrá, také odezvy jsou na dobré úrovni, i když třeba s X10 se to samozřejmě srovnávat nedá. K telefonu je přibalený i stylus, který u telefonu nosívám, spíše tak činím ale kvůli jeho vzhledu, jelikož k telefonu ladí a mě se zkrátka líbí, použil jsem ho snad jednou (a to v době psaní recenze před několika měsíci, kdy jsem si zkrátka jen chtěl zkusit, jak to s ním jde). Pod displejem se nachází trojice tlačítek, která jsou sice velmi tenká, ale dost dobře se mačkají a totéž mohu říci i o dalších ovládacích prvcích na boku telefonu. Velikou spokojenost ve mě budí dvojice standardních konektorů, konečně mohu používat sluchátka bez jakékoliv redukce, pro nabíjení si navíc vystačím s obyčejným microUSB kabelem, kterých mám doma hned několik a v případě potřeby se dá za pár desetikorun koupit téměř v každém elektru. Ani po mnoha měsících jsem si ale nezvykl na poslední dvě věci, které se týkají konstrukce přístroje.



Velikou otázkou pro mě byl operační systém, především po předchozí zkušenosti se Sony Ericssonem Satio. Dotykovou verzi Symbianu S60 nemám zrovna v lásce, ve srovnání s jinými operačními systémy je jeho vývoj velmi pomalý, občas až žádný. Možnosti operačního systému také nedosahují na modernější kolegy, o některých nelogických věcech v ovládání nemluvě. Přesto (nebo možná právě proto) jsem dal telefonu šanci a nakonec jsem byl spokojený. Hned na úvod poznamenám, že Sony Ericsson Vivaz mi v současnosti přijde jako možná nejlepší telefon s operačním systémem Symbian S60. Vyvážený, malý a šikovný, bez žádných větších nedostatků. Netvrdím, že nejsou vybavenější stroje (některé jsem i sám testoval), ale Vivaz na mě působí velmi vyrovnaným dojmem a to je podle mě jeho nejsilnější stránka. Rychlost a odezvy operačního systému jsou na výborné úrovni, rychlý procesor a vysoká odladěnost je znát. Systém jako takový funguje spolehlivě, od doby recenze se prakticky nic nezměnilo a také rozdíly, ve srovnání s jinými telefony od ostatních výrobců jsou malé. Velmi kvalitní je integrovaný GPS modul a výborné zkušenosti mám také s integrovanou síťovou kartou Wi-Fi. Co bych ale vypíchnul je úvodní obrazovka, se kterou moc nejsem spokojený. Především mi vadí malé možnosti přizpůsobení (pokud nepočítám možnost pořízení aplikace SPB Mobile Shell, která úroveň uživatelského rozhraní posouvá o několik úrovní nahoru, bohužel se ale jedná o placený program), ovládání mi také nepřijde vždy nejšikovnější. Z velké části je to tím, že Androidu a X10 jsem již velmi rozmlsaný a zvyknutý si vše udělat tak, aby se mi to líbilo. tato výhrada ale směřuje spíše na samotný operační systém, než na model Vivaz. Velmi dobře se mi pracuje se softwarovou klávesnicí, prakticky nedělám překlepy. Líbí se mi také přehledný kalendář s měsíčním náhledem, něco takového bych uvítal hned na úvodní obrazovce. Líbí se mi práce s multimédii, na ty je telefon jak dělaný, často poslouchám hudbu a výjimečně kouknu i na nějaké krátké video na YouTube.



Velmi zvědavý jsem byl na fotoaparát a videokameru. Již při recenzi telefonu před několika měsíci jsem zjistil, že telefon si více libuje v nahrávání videa, zatímco ve fotografování k naprosté špičce nepatří. Novější verze softwaru ale vše postupně ladily ke stále větší použitelnosti a mé spokojenosti. Ačkoliv jsem spíše nefotící uživatel, vyhovují mi široké možnosti nastavení, které fotoaparát v modelu Vivaz nabízí. Stejně se ale téměř vždy spolehnu na automatiku, která podává konzistentní výsledky, se kterými jsem spokojený. Když si ale občas s fotografiemi chci hrát, telefon mi vyjde vstříc. Mnohem více používám nahrávání videa, což měl být (a také je) jeden z hlavních taháků Sony Ericssonu Vivaz. Přídomek HD není na zadním krytu náhodou, video disponuje vysokým rozlišením a výbornou kvalitou, mezi mobilními telefony se již od začátku řadí k tomu nejlepšímu, co jsme zatím mohli vidět. Často při natáčení některých situací nechávám doma svůj fotoaparát a spoléhám se výhradně na Vivaz, který mohu mít stále s sebou. Díky paměťové kartě s kapacitou 8 GB, která byla již v základním balení, mám k dispozici dostatek úložného prostoru na fotografie i na videozáznamy. Původně nějaké místo zabíraly také mapové podklady, po pořízení komunikátoru X10 (který má ještě větší displej a ještě rychlejší procesor) se ale tato data stěhovala právě do něj. Dlouhou dobu jsem zvažoval, jak na svých výletech za fotografiemi Vivaz chránit, nějakou dobu jsem používal látkové pouzdro, které je přímo u telefonu, ani to mi ale moc nesedí a tuto otázku nemám dosud vyřešenou, takže telefon nosím většinou v obalu od sluchátek Koss. Ani to ale není ideální řešení a především na výlety na kole by to chtělo něco lepšího, uvažuji o pouzdru od společnosti Krusell a následně také o držáku na kolo.

08022010009.JPG 08022010011.JPG 08022010013.JPG 08022010014.JPG 08022010018.JPG
08022010019.JPG 08022010020.JPG 08022010021.JPG 08022010022.JPG 08022010023.JPG
08022010025.JPG 08022010026.JPG 08022010027.JPG 08022010028.JPG 08022010030.JPG
08022010031.JPG 08022010033.JPG 08022010040.JPG 08022010042.JPG 08022010045.JPG

Ať se na to dívám z jakéhokoliv pohledu, Sony Ericsson Vivaz byl krok správným směrem. Široká nabídka funkcí, perfektní vzhled a hned několik barevných variant, to jsou největší taháky, které na telefonu lákají a které stojí za jeho velmi dobrou prodejností. Ve srovnání s mnoha jinými modely vidím hlavní výhodu Vivazu v tom, že nemá žádné vyloženě slabé místo. Předchozí Satio nebylo úplně malé, navíc mu chyběla dvojice standardních konektorů. Novější Vivaz přidal atraktivnější vzhled, nižší cenu a zaměření na video, což jsou věci, které v dnešní době zkrátka letí. Ani po několikaměsíčním používání se mi nepovedlo na Sony Ericssonu Vivaz nalézt závažnější nedostatky, s telefonem jsem velmi spokojený, i když jej často odkládám stranou. Důvodem je XPERIA X10, která mi vyhovuje více především díky jinému operačnímu systému. To ale není chyba modelu Vivaz, je to zkrátka o osobních preferencích každého z nás. Vivaz patří k tomu nejlepšímu, co se dá mezi současnými telefony se Symbianem pořídit a pořízením přístroje rozhodně chybu neuděláte. Pokud píšete spoustu zpráv případně to myslíte vážně s mobilním e-mailem, můžete pořídit novější Sony Ericsson Vivaz Pro, který nabídne vysouvací (a velmi pohodlnou) QWERTY klávesnici. Pokud rovněž vlastníte Sony Ericsson Vivaz, podělte se o své dojmy s námi v komentářích pod článkem, pro potenciální zájemce o telefon jsou vaše zkušenosti neocenitelné. Na závěr si ale jednu drobnou výhradu přeci jen neodpustím, ať jen nechválím - ten zadní kryt baterie se mi nelíbí ani po mnoha měsících, stále netrpělivě čekám, kdy se mi jej podaří zlomit...

Sony Ericsson Vivaz v černé barvě můžete zakoupit na oficiálním e-shopu Sony Ericsson

Sony Ericsson Vivaz v červené barvě můžete zakoupit na oficiálním e-shopu Sony Ericsson

Sony Ericsson Vivaz ve stříbrné barvě můžete zakoupit na oficiálním e-shopu Sony Ericsson



Komentáře
Příspěvky vyjadřují názory uživatelů a nejsou nijak redigovány.
Vyhrazujeme si však právo příspěvky odstraňovat.
. Autor: Liebezeit Datum: 2011-01-23 18:53:24
dostal jsem telefon sony ericsson vivaz a v tom balicku nebyl ani navod ani pametova karta jenom sluchatka tuzka usb a nabijecka takze nemam ani paru o tom jak si stahnout hru prosim poradte mi protoze mobil menit nechci :? :?
Autor: SE_HELP Datum: 2010-07-24 14:35:05
Všetky novinky od SE majú kvalitný fotoaparát (Vivaz, Vivaz PRO, X10, X10 mini/mini pro). Bezplatná navigácia je GoogleMaps, ale ktomu potrebujete internet pripojenie.
. Autor: martinholly Datum: 2010-07-23 11:22:51
dobry den potreboval bych si koupit mobil s kvalitnim fotoaparatem a s bezplatnou GPS navigaci. a jelikoz mámdlouholety vztah k sony ericssonu tak najlepsi by bylo od této znacky.poradte mi prosim.dekuji.
. Autor: srobek Datum: 2010-07-14 13:45:07
Design: stříbrný banán, který je po krajích náhodně posázen tlačítky a konektory.
Autor: m600 Datum: 2010-07-02 12:54:29
V naprosté většině souhlasím s autorem článku. Telefon mám dva měsíce a po prvotních patáliích se softem jsem naprosto spokojen. Telefon mám od O2 a každýmu kdo uvažuje o koupi právě tady doporučuju ihned po rozbalení napíchnout na počítač a přehrát software, ten co tam je je totiž tragickej, telefon je pomalej, občas neotevřete menu a jiný specialitky... Po přehrání jsem nemohl uvěřit vlastním očím. :-) Souhlasím i s úvodní obrazovkou, možnosti personalizace jsou hodně omezený. Naprosto doporučuju již zmíněnou aplikaci SPB Shell, je prostě vynikající. Placená sice je, ale jednak je spoustu možností jek to obejít a jednak se dala do konce minulýho měsíce stáhnout zdarma pomocí kódu na PlayNow poukázce dodávané s každým Vivazem. Většina aplikací funguje spolehlivě jen programy určený primárně pro Nokie tam nejdou. Někde jsem četl, že by měl bejt způsob jak tam rozjet i Ovi Maps ale eště jsem to podrobnějc nezkoumal. Ne úplně souhlasím s chválou autora nad standardníma konektorama... Jako odvěkýmu uživateli SonyEricssonů mi teď například zbylo spoustu příslušenství který s Vivazem neužiju. Dřív jsem měl nabíječku doma, v práci, v autě a u přítelkyně, teď abych tahal jednu všude s sebou... Jasně, nakoupím za pár kaček usb kabely ale ne všude mám možnost napíchnout to na počítač nemluvě o tom, že když mám telefon úplně vybitej přes usb se mi prostě nenabije. A to jsem se pomalu dostal k věci co mě štve-výdrž baterie... Jak jste na tom vy? Já při svým vytížení mobilu nabíjím většinou denně. Jo, hodně surfuju po Opeře Mini (i tuhle odpověď píšu přes ní), řeším e-maily, občas spustím navigaci nebo video ale klidně bych snesl delší výdrž... Částečně to teď kompenzuju použitím profilu Letadlo v noci nebo v práci a dostanu se tak na dva dny. Každopádně tenhle telefon je opravdu dobrá volba, jeho pořízení nelituju a asi jen tak nezačnu... ;-)

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář.
Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

 
< Předch.   Další >