" />
Malý, krásný a výkonný - recenze Sony Ericssonu X10 Mini Pro | Tisk |  Email
Sdílení:
Linkuj.cz!
Jaggni to!
pošli na vybrali.sme.sk
Facebook
Jozef Cmar   
Středa, 14. červenec 2010
Po dlouhém čekání jsme se konečně dočkali a Sony Ericsson uvedl svůj model X10 Mini Pro na náš trh. Tento model je v mnoha ohledech výjimečný, v malém těle kompaktních rozměrů nabízí téměř všechny myslitelné funkce a dokonce v něm nechybí ani do boku vysouvací QWERTY klávesnice. Sony Ericsson XPERIA X10 Mini Pro tak dává pojmu komunikátor zcela nový rozměr. dobře se na recenzi připravte, po jejím přečtení vás možná čeká návštěva bankomatu, výběr peněz a pořízení nového telefonu.
102~3.JPG 104~2.JPG 94~5.JPG 119~2.JPG


Chytré telefony s QWERTY klávesnicí se mi líbí už spoustu let a několik málo jsem jich již vystřídal. Kromě pohodlného psaní ale s sebou tyto přístroje většinou přinášely vyšší hmotnost a také rozměry, používání takového komunikátoru už nebylo příliš pohodlné a ani telefon s otevřeným operačním systémem nereagoval vždy tak rychle, jak bych si přál. Občas jsem tak na přechodnou dobu sáhnul ke hloupému telefonu bez otevřeného operačního systému, který sice nenabízí tolik funkcí, ale je téměř vždy menší a kompaktnější, navíc téměř vždy podstatně rychlejší. Nyní ale máme rok 2010 a na náš trh vstupuje novinka od Sony Ericssonu - model XPERIA X10 Mini Pro, která úspěšně bourá všechny zažité předsudky o komunikátorech. Připravte se na malý a krásný telefon, který v sobě skrývá maximum dostupných funkcí včetně otevřeného operačního systému Google Android, který je vyladěný k maximální rychlosti a spolehlivosti. Ani to ale není vše, po krátkém zkoumání objevíte v malém těle Sony Ericssonu XPERIA X10 Mini Pro do boku vysouvací plnohodnotnou QWERTY klávesnicí, se kterou je skutečně radost pracovat. Nechci přehánět, ale možná zde máme nejúžasnější komunikátor všech dob, zařízení tohoto typu na našem trhu totiž ještě nikdy nebylo a ačkoliv se málokteré novince podaří mě překvapit, X10 Mini Pro je po všech stránkách úžasným telefonem, který je skutečně radost používat. Za několik let redaktorské práce jsem se s žádným telefonem neloučil tak nerad (a současně nebyl tolik spokojený), jako se Sony Ericssonem X10 Mini Pro, což pravděpodobně hovoří za vše.

100~4.JPG 101~2.JPG 102~3.JPG 103~2.JPG
104~2.JPG 105~2.JPG 106~2.JPG 107~3.JPG

Hlavní výhody:
- velmi malé rozměry
- atraktivní vzhled
- skvělá QWERTY klávesnice
- odladěný operační systém
- velmi rychlé odezvy
- podpora rychlých dat včetně Wi-Fi
- velmi přesný a citlivý GPS modul
- kvalitní fotoaparát
- standardní konektory
- pevná konstrukce
- dobrý hudební přehrávač
- široké možnosti přizpůsobení
- rozumná cena
- budoucí upgrade OS

Hlavní nedostatky:
- malé rozměry nemusí sednout každému
- displej by si zasloužil lepší rozlišení
- na každé stránce je možné mít jen jeden widget

108~2.JPG 109~3.JPG 110~2.JPG 111~3.JPG
112~2.JPG 113~2.JPG 114~2.JPG 115~1.JPG

Jako vždy začneme popisem konstrukce a těla telefonu, což je jedna z hlavních zbraní nového telefonu. Než začnu vypisovat jednotlivé rozměry a prvky musím zmínit, že telefon vypadá krásně na první pohled. Umí zkrátka zaujmout a kolibří rozměry jsou něco nevídaného, telefon schováte v podstatě do jakékoliv kapsy, ať je tato sebemenší. X10 Mini Pro je jedním z nejpřitažlivějších telefonů vůbec, vzhled se zkrátka povedl a líbí se. Prvním pohledem byste rozhodně nepoznali, že se v telefonu skrývá kvalitní klávesnice. Ani druhým pohledem bystě telefonu hádali těžko více než polovinu funkcí, které nabízí. Ale přestávám se rozplývat, pojďme ke konkrétním faktům. Rozměry telefonu jsou 90 x 52 x 17 milimetrů, především malá výška je velmi příjemná, šířka je tak akorát a napomáhá pohodlnému držení telefonu, stejně jako ani veliká ani malá tloušťka. Hmotnost je celých 120 gramů, pravděpodobně díky rozměrům ale působí výrazně nižším dojmem a ani při přímém srovnání s X10 Mini, která je výrazně lehčí, jsem neměl pocit, že bych ty gramy navíc jakkoliv cítil. Svou roli pravděpodobně hraje také můj kladný vztah k telefonu, který se traduje od našeho prvního setkání, něco na tom ale bude a malé rozměry umí kouzla. Každopádně těch 120 gramů je stále ještě moc příjemná hmotnost, která vám kapsu rozhodně neutrhne. Přední straně dominuje kvalitní kapacitní displej, který umí v současnosti zobrazit až 65 000 barev. Záměrně píši zatím, jedná se totiž o softwarové omezení použitého operačního systému Android ve verzi 1.6. Pravděpodobně v září se pro X10 Mini Pro chystá veliká aktualizace na Android 2.1, která kromě spousty vylepšení přinese do tohoto úžasného telefonu displej s podporou 16 milionů barev. Už nyní se ale na něj dívá velmi příjemně. Rozlišení je 240 x 320 pixelů, úhlopříčka pak 2,55 palce. Není to moc, ale na téměř veškerou práci to s přehledem stačí.

116~2.JPG 117~2.JPG 119~2.JPG 120~2.JPG
92~7.JPG 93~5.JPG 94~5.JPG 95~5.JPG

Po spuštění vás přivítá pěkné prostředí operačního systému Android, v současnosti se telefon prodává s verzí 1.6, v listopadu tohoto roku by ale všechny tři komunikátory Sony Ericsson měly získat aktualizaci na verzi 2.1. Hned na úvod bych ale rád zmínil, že u modelu X10 Mini Pro není starší verze nijak na škodu a nemusíte se bát, že by vás telefon v čemkoliv omezoval. Vše je velmi rychlé a odladěné, telefon na vše reaguje okamžitě. Během recenze se k tomuto samozřejmě budu vracet, ale považoval jsem za důležité to zmínit hned na začátku. Co zmíním hned na začátku je také to, že předchozí část recenze byla asi tím nejzajímavějším respektive nejnovějším, co vám dnes přinesu. Jak už se dlouho ví (asi už od představení modelů X10 Mini a X10 Mini Pro), vyjma klávesnice a několika skutečných drobností jsou oba telefony po softwarové stránce skutečně naprosto totožné. Ani já jsem při několikatýdenním přímém porovnávání nenarazil na nic, čím by se oba telefony od sebe lišily. Z tohoto důvodu si tedy za základ následujícího textu vezmu výtah z recenze X10 Mini, kterou si můžete přečíst zde. Není to z důvodu, že bych si chtěl ušetřit práci nebo se mi nechtělo psát, ale s komunikátory jsem nyní strávil spoustu času a tak vnímám zanedbatelné rozdíly mezi oběma telefony. Abych napsal jinou recenzi u X10 Mini Pro než u X10 Mini by znamenalo, že bych musel naplno zapojit fantazii a vše se snažil říci jinak popřípadě v jiném pořadí (což by asi dopadlo špatně a stejně byste to prokoukli). Ale končím s omluvami, pojďme se na uživatelské prostředí a funkce Sony Ericssonu XPERIA X10 Mini (Pro :)) podívat společně.

Po spuštění telefonu, které je mimochodem celkem rychlé, vás přivítá celkem netradiční úvodní obrazovka, minimálně pokud držíte X10 Mini PRo v ruce poprvé. Právě proto si ji popíšeme trochu podrobněji. Celkové schéma ovládání je podobné, jako na jiných telefonech s Androidem, X10 Mini Pro je ale v mnoha ohledech specifická, především co se týká struktury menu. Pokud tedy vlastníte například model X10, dost věcí vás možná překvapí. Co se nezměnilo je princip lišt, které můžete vytahovat ze spodní i z horní části obrazovky. Tažením prstu z horního okraje displeje dolů se dostanete k systémovým informacím, tažením prstu ze spodní části displeje nahoru se naopak dostanete do menu. Úvodní obrazovka má v každém rohu ikonu, jejíž funkci si můžete sami nastavit a kdykoliv později změnit, často využívané funkce tak můžete mít neustále po ruce. Hlavní část úvodní obrazovky pak většinou nějaký widget případně doplněk. Tady ale musím zmínit jednu citelnou nevýhodu. Nejprve ale to příjemné - úvodních obrazovek můžete mít v telefonu prakticky kolik chcete s tím, že posouváním prstu doprava a doleva se mezi nimi můžete přesouvat. Vše je pohodlné a velmi rychlé. Zamrzí ale, že na každou obrazovku je možno umístit maximálně právě jeden widget. Třeba u pohledu na kalendář, který zabírá skoro celou plochu displeje to samozřejmě nevadí, jelikož už tam zkrátka není místo, kam byste mohli něco dodat.



Spousta lidí ale ráda používá widgety, které ovládají stav Bluetooth, GPS, Wi-Fi a podobně. Sám je mám na své X10 hned na úvodní obrazovce a díky čtveřici malých ikon je ovládání telefonu velmi rychlé. Tady ale u X10 Mini Pro právě nastává problém - ačkoliv by se těchto malých widgetů na obrazovku bez problémů vešlo hned několik, telefon to zkrátka neumožňuje a na každou stránku dovolí umístit pouze jeden. Tím pádem je možnost rychlého ovládání síťových technologií celkem dost omezená. Naštěstí je ale v telefonu jeden widget přímo od výrobce, který toto umožňuje a díky kterému přeci jen vše můžete mít po ruce. Trochu problém ale nastane v případě, kdy vám třeba nebude vyhovovat jeho vzhlede nebo rozložení. Doplňky, které by se bez problémů vešly na jedinou obrazovku tak musím mít na obrazovkách čtyřech a tím samozřejmě odpadá možnost nějaké rychlé práce s nimi. Docela mi to přijde škoda, tohle se určitě dalo domyslet ještě o chloupek lépe a telefon by to zase posunulo blíže k dokonalosti. Bude tedy záležet na fantazii každého z vás, jak si úvodní obrazovku a jednotlivé stránky přizpůsobí tak, aby se k často používaným aplikacím dostal co možná nejrychleji. Potěší alespoň možnost libovolného přesouvání ikon v rámci menu, tato konkrétní funkce mi zrovna v dospělé X10 docela chybí a o to více se divím, že v X10 Mini Pro se tato funkce objevuje. Ještě více by mě ale potěšilo, kdyby se nepoužívané funkce daly skrýt. Naprogramování podobné věci podle mě moc času nezabere, ale ocenil bych to velmi. Abych ale prostředí jen nekritizoval - díky širokému spektru aplikací, které na Androidu fungují, není žádným problémem si stáhnout nějaké alternativní prostředí, které nabídne plnou customizaci úvodních obrazovek, takže na nich můžete použít kolik widgetů chcete a ovladatelnost to posunuje řádově dál. Mě ale mrzí, že tato možnost není přímo v telefonu, pro méně zkušené uživatele je to komplikace navíc a ne každý by mohl zjistit, že je podobná úprava možná. Za sebe rozhodně doporučuji program Zeam, velmi oblíben je také ADW Launcher. Ideální je vyzkoušet obojí a zakotvit u toho, který vám sedí více, v mém případě je to první zmíněný program.



Základem téměř každého mobilního telefonu je samozřejmě kvalitní telefonní seznam a také pohodlná práce se zprávami. Obojí je u X10 Mini Pro velmi jednoduché, ale maximálně funkční, na rozdíl od X10 Mini bez klávesnice se navíc dočkáme i luxusního zadávání delších textů a vyhledávání čehokoliv potřebného, takže veliká pochvala navíc. Telefonní seznam se může synchronizovat s vaším účtem na internetu, sám ale tohoto příliš nevyužívám. je samozřejmě vícepoložkový a disponuje téměř neomezenou kapacitou na uložené údaje. Ke každému kontaktu se dá uložit desítky podrobností, mezi vašimi známými si tak rychle uděláte přehled. Podobně jednoduše jsou zpracované také zprávy, které se mohou řadit formou konverzací. Pokud vám tento styl nevyhovuje, můžete si z Marketu stáhnout aplikace, které se zprávami pracují jinak, doporučuji vyzkoušet například Handcent SMS. Samozřejmostí je kvalitní emailový klient, separátně přitom stojí aplikací pro přístup ke Gmailu, která ve srovnání s běžným emailovým klientem v X10 Mini Pro nabízí některé funkce navíc, možná bych ale čekal ještě větší provázanost. S vestavěnou aplikací jsem ale byl velmi spokojený, funguje dobře a jednoduchost je zde výhodou. Samozřejmostí je také plná podpora multimediálních zpráv a také prakticky neomezená kapacita na všechny druhy zpráv. Psaní je díky skvělé klávesnici maximálně pohodlné a problémem nejsou ani delší texty.

Pozadu nijak nezůstávají ani funkce organizační. Tady je ale hned na úvod potřeba doplnit, že pokud máte čas a chuť, můžete si organizační funkce (podobně jako třeba aplikace pro práci se zprávami SMS) nahradit vlastními a často také pro vás vyhovujícími alternativami. V tomhle spočívá veliké kouzlo otevřeného operačního systému - telefon si můžete upravit právě tak, jak sami uznáte za vhodné a jak to vyhovuje právě vám. Použitý kalendář je velmi jednoduchý a přitom přehledný, samozřejmostí je jeho přímá provázanost s Google kalendářem (a je jedno, zda jej používáte nebo ne). U jednotlivých událostí můžete nastavit připomenutí, délku trvání, místo a samozřejmě také opakování. Hodně se mi líbí, že kalendář vždycky zobrazuje právě pět celých týdnů z aktuálního měsíce, nejenom dny od prvního do posledního. Jeho hlavní síla ale je v jednoduchosti a provázanosti se svým webovým kolegou, žádné podrobnější nastavení ani funkce nenabízí. Velmi kvalitní a povedené jsou budíky, se kterými se skvěle pracuje a každému zvlášť se dá nastavit jiné opakování. Mám rád jednoduchá a funkční řečení a v tomto směru se mi budíky u X10 Mini líbí maximálně. Co se mi líbí méně je fakt, že při vypnutém telefonu budík nezvoní, to je ale vzhledem k použití otevřeného operačního systému celkem logické. Nechybí ani poznámky, stopky nebo minutka, většinu těchto aplikací jsem ale brzy nahradil kvalitnějšími aplikacemi z Marketu. Tím nechci jejich kvality nijak snižovat, fungují precizně a velmi dobře, ale dají se zkrátka najít i lepší a opět se vracím k tomu, že každý si může sám vybrat, co se mu líbí. Na závěr jsem si nechal jednoduchou, ale velmi pohodlnou kalkulačku. Trochu stranu aplikací pro přístup k sociálním sítím nebo třeba YouTube stojí ta s názvem Backup and Restore, jejíž název hovoří pravděpodobně za vše. Umí snadno a rychle zazálohovat kontakty, zprávy a také nastavení systému.




Než se ale vrhnu na jednotlivé položky nabídky nastavení, dovolím si krátkou odbočku směrem k operačnímu systému a provázanosti se službami Google. Nepopiratelným faktem zůstává, že abyste telefon alespoň trochu mohli využívat, bez účtu od Googlu se neobejdete. Sice jej nemusíte používat pro nic jiného, než pro váš telefon, tím pádem se nikdy nemusíte přihlašovat třeba v počítači, mít od Googlu emailovou schránku a podobně, na druhou stranu jiná cesta skutečně zatím není. Troufám si tvrdit, že určitě existují zákazníci, které tímto postojem Google odradí a jakkoliv chápu postoj mateřské společnosti, možná by neškodila trochu větší benevolence. Ať zamíříte v menu téměř kamkoliv, při prvním spuštění jste nuceni opakovaně zadávat přihlašovací údaje ke svému účtu. Konkrétně třeba při přihlášení do Marketu ale nutné přihlášení moc nechápu... Pochopil bych to v okamžiku, kdy chci komentovat a hodnotit aplikace, ale pokud si je chci jen prohlížet případně stahovat, tak je to podle mě naprosto zbytečné a jen to obtěžuje. Osobně bych ocenil také možnost použití svého účtu u všech služeb, které jej vyžadují, nemusel bych jej tak zadávat opakovaně v několika aplikacích. Kromě standardního nastavení bezdrátových technologií a GPS modulu si můžete například zvolit, zdali chcete povolit instalaci aplikací, které nepochází z Marketu případně zda chcete s Googlem sdílet svoji polohu, čímž můžete ovlivnit výsledky vyhledávání v internetovém prohlížeči. V praxi jsem tuto funkcionalitu ale zkoušel minimálně, takže až čas ukáže, jak propracované to Google v tomto směru má. Líbí se mi také pohodlná práce s pamětí a paměťovou kartou, stejně jako mnoho dalších drobností, které se dá nastavit. Coby zarytého uživatele telefonů Sony Ericsson mi ale zatím stále vadí nemožnost použití schémat... Prostředí je zkrátka modré a buď se vám líbí, nebo se vám nelíbí. Žádná jiná možnost zatím bohužel není a to je podle mě docela škoda... Podobná věc mě mrzí také u vlastní X10, jsem totiž příznivcem černé barvy a ačkoliv modrou mám také rád, nemožnost použití jiné barvy v menu je pro mě občas celkem iritující. Co je naopak fajn je možnost využití baterie, respektive tedy znázornění toho, co vám ubírá nejvíce energie. Vzhledem k nevelké baterii X10 Mini Pro sem doporučuji občas nakouknout a také pořídit nějakého kvalitního správce běžících procesů.




Kromě fotoaparátu, kterému se budu věnovat později, nabízí telefon spoustu dalších možností, jak ukrátit váš volný čas. Základem je kvalitní hudební přehrávač, který sice neoplývá funkcemi, zato je maximálně intuitivní a velmi dobře ovladatelný. Zvuk ze sluchátek je dostatečně kvalitní a pohodlnému poslechu velmi napomáhají také standardní konektor 3,5 mm jack, díky kterému si můžete k telefonu připojit jakákoliv sluchátka, nebo například podpora paměťových karet, díky níž vám místo na vaši hudbu pravděpodobně nikdy nedojde. Ačkoliv displej není příliš veliký, ovládací prvky jsou dostatečně rozměrné a byl jsem s nimi naprosto spokojený. Chybět nemůže ani rádio, to je ale v dnešní době celkem na ústupu, takže si nejsem jistý, kolik budoucích majitelů X10 Mini Pro jej bude aktivně využívat. Podobně spokojený jsem byl také s přehrávačem videa, jeho použití je ale díky parametrům displeje docela na hraně. Ne že by se na video nedalo dívat, ale na celovečerní film to nebude. Téměř ve stejném duchu se pak mohu vyjádřit také o přehrávači videí ze serveru YouTube - funguje výborně, ale ne zrovna obrovský displej není na stálé sledování videa příliš uzpůsobený. Na druhou stranu YouTube není o filmech, ale spíše o krátkých scénách a na ty je Sony Ericsson XPERIA X10 Mini Pro připravená dostatečně dobře. Pokud příliš neholdujete videu a hudbě, můžete se směle pustit do hraní her. v obchodě s aplikacemi, který nabízí v základu každý mobilní telefon s operačním systémem Android, najdete tisíce volně dostupných her. Kvalitnější a propracovanější kousky jsou zpoplatněné, což je pro nás zatím docela problém. Pro naši republiku totiž stále není umožněno přímé nakupování aplikací přes Market a to je docela škoda.



Docela velikou neznámou pro mě byla kompatibilita aplikací, kterých už můžete na Marketu najít několik desítek tisíc, z nichž je spousta k dispozici zdarma, což je samozřejmě pro koncového uživatele příjemné. Trošku ale zamrzí, že v naší zemi zatím nejsou podporovány nákupy placených aplikací, snad se brzy dočkáme nápravy. Ale zpět k displeji a jeho rozlišení. Přeci jen operační systém Android zatím měly telefony většinou s vyšším rozlišením displeje, proto jsem byl dost zvědav, jak si Sony Ericsson XPERIA X10 Mini Pro poradí s nejčastěji používanými aplikacemi. Sám jsem se prvně vrhnul na testování těch aplikací, které sám používám na své veliké X10, po čase jsem také v našem diskuzním fóru založil téma, kde se kompatibilitě aplikací věnujeme a kde kdykoliv mohl napsat název aplikace, kterou chce na X10 Mini Pro vyzkoušet a většinou během krátké doby dostal odpověď včetně screenu s popisem toho, jak si ta která aplikace s X10 Mini Pro rozumí. Po několika týdnech zkoušení a testování velikého množství aplikací mohu směle prohlásit, že s kompatibilitou nebudete mít naprosto žádný problém. Na malém krásném komunikátoru rozchodíte téměř vše, počínaje automobilovou a turistickou navigaci, přes editory Office dokumentů až po nejrůznější správce souborů a další užitečné doplňky. Velmi dobře fungují také widgety na úvodní obrazovku, v některých případech je ale velmi omezující fakt, že na každou stránku můžete umístit právě jeden widget. Především u miniaplikací, které obsluhují GPS, Wi-Fi, Bluetooth a podobně je to škoda (naštěstí je v telefonu jednou již zmíněný widget, který toto dokáže nahradit).





Jak je tedy vidět z výše uvedeného textu, ani menší fyzické rozměry displeje a jeho nízké rozlišení nejsou nijak omezující. Samozřejmě, že pro některé uživatele už je displej zkrátka docela malý, snad žádný telefon se ale nikdy nemůže zalíbit všem a dokonalý není ani Sony Ericsson XPERIA X10 Mini Pro. To co nabízí ale zvládá skutečně skvěle. Aplikace můžete stahovat přes Market, který najdete přímo v telefonu a který nabízí tisíce kvalitních aplikací, z nichž mnohé jsou k dispozici zdarma. Pro jejich stahování využijete jistě kompletní podporu rychlých dat včetně HSDPA, pokud ale neradi platíte svému operátorovi, oceníte také integrovanou kartu Wi-Fi. S tou telefon používám velmi často také já a během mnoha hodin připojených přes Wi-Fi jsem si nevšiml žádných výpadků nebo například nestability signálu. Potěší také integrovaný GPS modul, který je velmi citlivý a velmi rychle je schopen určit polohu telefonu. Jak jsme si ukázali o něco výše, pro telefon není problém pracovat s kvalitními autonavigačními aplikacemi a problémem není ani turistická navigace.



Pokud tedy hledáte malý navigátor, který můžete mít neustále u sebe a který vám dobře poslouží jak v přírodě, tak i třeba v automobilu nebo na kole, je pro vás Sony Ericsson XPERIA X10 Mini Pro tou správnou volbou. Díky otevřenému operačnímu systému Android navíc můžete GPS modul využít ve spouště aplikací, záleží jen na vaší fantazii. Já osobně si vystačím s již zmíněnou turistickou navigací TrekBuddy a také Navigonem do automobilu. Obě aplikace používám také na X10 a na obou telefonech fungují skutečně skvěle, to už ale trochu odbíhám od tématu této recenze. Ještě se vrátím k podpoře rychlých dat - operační systém Android je primárně nastavený tak, že připojení k internetu vyžaduje téměř ke všemu, pokud se tedy nechcete vyhnout nemilému překvapení, tak si buď nechce u svého operátora aktivovat neomezený datový balíček, případně si nechte zakázat přístupové body. Jelikož Android bez internetu ale není tím pravým, je ideální se ve druhém případě alespoň občas pohybovat v dosahu nějaké Wi-Fi sítě.

Telefonu samozřejmě nechybí ani fotoaparát, také ten se ale nijak neliší od toho, který najdeme v Sony Ericssonu XPERIA X10 Mini Pro. Stejné jsou všechny jeho parametry, stejně jako klady a zápory práce s ním a možnosti nastavení. Především pro zopakování a připomenutí si tedy uveďme ty nejdůležitější vlastnosti. V tomto směru vás tedy spíše odkážu na následující článek, kde se fotoaparátu věnujeme o něco více. Snímky jsou dostatečně kvalitní a s novou verzí FW se dále zlepšují, absence jakékoliv možnosti nastavení ale přeci jen zamrzí a občas by se hodilo do fotografie nějakým způsobem zasáhnout. Ovlivnit můžete pouze druh scény případně použití přisvětlovací diody, nic dalšího už vám telefon nenabídne.

DSC00002~1.jpg DSC00003~1.jpg DSC00004~1.jpg DSC00005~1.jpg DSC00006~1.jpg
DSC00007~2.jpg DSC00008~1.jpg DSC00009~2.jpg DSC00010~1.jpg DSC00011~2.jpg
DSC00012~1.jpg DSC00013~2.jpg DSC00014~4.jpg DSC00015~2.jpg DSC00016~3.jpg
DSC00017~3.jpg DSC00018~2.jpg DSC00019~1.jpg DSC00020~1.jpg DSC00021~2.jpg
DSC00022~0.jpg DSC00023~0.jpg DSC00024~1.jpg DSC00026~1.jpg DSC00027~1.jpg
DSC00028~0.jpg DSC00029~0.jpg DSC00030.jpg DSC00031.jpg DSC00032.jpg
DSC00033~0.jpg DSC00034.jpg DSC00035.jpg DSC00036.jpg DSC00037.jpg
DSC00038.jpg DSC00039~0.jpg DSC00040.jpg DSC00041~0.jpg DSC00042.jpg
DSC00043.jpg DSC00044.jpg DSC00045.jpg DSC00046.jpg DSC00047~0.jpg
DSC00048.jpg DSC00049.jpg DSC00050.jpg DSC00051.jpg DSC00052.jpg
DSC00053.jpg DSC00054.jpg DSC00055.jpg DSC00056.jpg DSC00057.jpg
DSC00058.jpg DSC00059.jpg DSC00060.jpg DSC00062~0.jpg DSC00063.jpg
DSC00064.jpg DSC00065.jpg DSC00066.jpg DSC00067.jpg DSC00068.jpg
DSC00069.jpg DSC00070.jpg DSC00071.jpg DSC00072.jpg DSC00073.jpg
DSC00074.jpg DSC00075.jpg DSC00076~0.jpg DSC00077.jpg DSC00061.jpg

Trochu netradičně na závěr jsem si nechal kapitolu věnující se osobní zkušenosti s QWERTY klávesnicí na Sony Ericssonu X10 Mini Pro. Tu už používám několik měsíců, takže už jsem si na nic dost zvyknul a mám s ní mnoho zkušeností. V poslední době preferuji výhradně telefony s QWERTY klávesnicí, ať již se jednalo o P1i nebo nyní některé komunikátory od BlackBerry. Po několika měsících používání tedy mohu směle prohlásit, že klávesnice na X10 Mini Pro je velmi pohodlná a práce s ní je maximálně rychlá, vše má ale jednu podmínku. nesmíte mít příliš veliké prsty, jinak vám hrozí, že budete mít problém s mačkáním jednotlivých tlačítek. Vše má totiž své pro a proti a v tomto směru jsou dojmy z klávesnice na Mini Pro úplně stejné, jako když někomu půjčím své BlackBerry. Komu se prsty na klávesnici vejdou, je na výsost spokojený - mezery mezi tlačítky jsou malé, takže na vše dosáhnete bez přehmatávání, odezva je rychlá a stisk jistý. Pokud ale máte větší prsty, tak se výhoda malých rozestupů může rychle změnit na nevýhodu. Tady to tedy je jasně o tom, jak to komu sedne, před koupí doporučuji klávesnici vyzkoušet. Obecně vzato bych ji doporučil spíše mladším lidem (předem se omlouvám, pokud jsem se někoho dotknul). Pokud vám už doma říkají dědo nebo je to na spadnutí, malé rozestupy by pro vás mohly být problémem. Pokud naopak ještě máte šikovné prsty, X10 Mini Pro vám dá možnost je naplno využít pro rychlé psaní. Asi samozřejmostí je fakt, že na psaní všemi deseti to není, osobně píši dvěma prsty a myslím, že rozhodně nejsem pomalý, i když proti BlackBerry 9700 tam nějaké zpoždění stále je. Pokud ale textů píšete mnoho, je klávesnice dobrým řešením.

96~6.JPG 97~4.JPG 98~4.JPG 99~4.JPG

Sony Ericsson XPERIA X10 Mini Pro si mě získal především svou komplexností. Telefon obstojí stejně dobře jako malá stylovka s dotykovým kapacitním displejem, jako výkonný komunikátor s QWERTY klávesnicí, rychlými daty a integrovaným GPS modulem. Je jen na vás, jak se k novému telefonu postavíte, ale X10 Mini Pro vaše nároky téměř jistě splní. Velmi oceňuji, že se výrobce vyvaroval jakékoliv výraznější chyby, jako se mu to občas podařilo v minulosti. Po nějaké době se do redakce opět dostal telefon, který budu jen velmi nerad vracet. Abych byl naprosto upřímný, hodně zvažuji jeho pořízení. V poslední době se mi líbí mnoho telefonů, ale Sony Ericsson X10 Mini Pro je zkrátka výjimečný v mnoha ohledech a moc se mi nedaří to ignorovat. Láká mě představa skutečně kapesního zařízení, ve kterém ale nechybí nic podstatné. Ani starší verze operačního systému není nijak naškodu, po očekávaném podzimním updatu ale lze očekávat, že zařízení bude ještě o něco lepší, což už si dost dobře neumím představit. Komunikace dostává nový rozměr, Sony Ericsson si zaslouží obrovskou pochvalu. Model XPERIA X10 Mini Pro nemá v současnosti žádného přímého konkurenta a je zkrátka perfektní...

Sony Ericsson XPERIA X10 Mini Pro můžete zakoupit na oficiálním e-shopu Sony Ericsson


Komentáře
Příspěvky vyjadřují názory uživatelů a nejsou nijak redigovány.
Vyhrazujeme si však právo příspěvky odstraňovat.
. Autor: Gilraen Datum: 2011-08-09 22:01:09
Ahoj, vážně uvažuju o koupi tohodle malýho sympaťáka :) Měla bych pár dotazů na uživatele, co už ho vlastní delší dobu. Nepatřím mezi ty, u kterých je mobil záležitost na půl roku, tak by mně zajímala životnost :) 
 
Jak je to s prachem v displeji,klávesnici,ďouře na sluchátka a usb? 
Neopotřebují se rychle tlačítka a vysouvání qwerty? 
Dočetla jsem se všude možně, že je třeba často nabíjet. Neodešla vám už po roce baterka? 
Funguje správně displej po delší době? 
 
Předem díky za odpovědi ;)
. Autor: animula Datum: 2010-08-27 13:41:09
Ja som videla u vodafone okolo 5-6000 Kč. Dosť drahý. Preto je dobrá tá súťaž, ale máme malú šancu to vyhrať. :sigh Ale je dobrá zábava otočiť 3D fonik :)
Autor: kameraman Datum: 2010-08-27 10:49:12
To ani ja neviem ako to robia, ale velmi sa mi to páči :D. Aj vtedy som hral , kedy tie slová mali zbierať, aj teraz som už zúčastnil, viem že nemám šancu lebo som vždy nešťastný v takých veciach, ale nevadí, aspoň som len dobre bavil :D. A na prvý pokus sa my to podarilo otočiť :D čítal som že telefón už predávajú aj operátory. Neviete že aké ceny majú?
Autor: janokimak Datum: 2010-08-23 11:15:44
Noo nepovedz, všetci máme šancu vyhrať, ide tu o 10 telefónov, nie o jeden :)) Mal si pravdu, ja som prvý krát čudoval, že ako sa to mohol objaviť na obrazovke.. ako to robia?:OO :?
. Autor: adamhouska Datum: 2010-08-23 10:44:59
Co se týče soutěži od SE, tak je rozhodně lepší než ta minulá s Fingerdance... Ta byla na nic, ale tahle alespoň stojí za to vyzkoušet doma, i když ten telefon nevyhraješ. Ty co nejsou v 3D modelování doma, z toho budou mít haluz. 8)
Autor: verbatim902 Datum: 2010-08-22 16:14:31
"Telefon totiž nepodporuje přenos dat přes bluetooth a droidí aplikace bluetooth file transfer vám přenese data pouze z telefonu ven, nikoli opačně" 
 
Jde to i opačně - osobně vyzkoušeno - ale myslel jsem, že z toho vyrostu... Už aby byl ten update a hlavně během záři :-)
. Autor: marekberez Datum: 2010-08-17 12:01:42
Taky jsem to ještě párkrát zkusil, ale ani u mě to nešlo přes facebook. Nechtěl jsem se kvůli tomu na Facebook přihlašovat, tak jsem to zkusil asi před hodinou u kámoše, přes jeho facebook. Vypadalo to fakt dobře! Teď už se jenom modlim, abych ten telefon nevyhrál, jinak se šíleně pohádáme o tom, čí by ten telefon byl :x :grin
Autor: GoodBoy Datum: 2010-08-16 16:25:19
U mňa to neišlo :S .. ja som to skúsil cez facebuk... inak to funguje najlepšie len s IE , s firefoxom som mal problémy pri spustený kamery..
. Autor: marekberez Datum: 2010-08-16 11:08:03
dá se to hrát i bez toho abych se musel prihlásit na facebook?!
. Autor: GoodBoy Datum: 2010-08-16 10:26:31
Ahojte, našiel som súťaž o mini pro :D. pozrite si na tú stránku --> http://www.sonyericsson.com/catchlife/index.php?cc=cz&lc=cs&section=x10minisspecial  
 
Kliknite na tisk a vytlačte ten marker (tá čierno-biela obrázka ). Potom klik na pokračovať a cez facebook si spustite jednu webcam aplikáciu. Ten marker držte tak,aby sa to webcamera videla.. aplikácia vám to spracuje a uvidíte mini pro v rukách :D:D:D. Otočte v 360° a už ste aj súťažili :D . U mňa to išlo len s Internet explorerom.. neviem prečo, ale nevadí.. skvelá hra :D
Autor: VaRo Datum: 2010-07-28 07:23:55
Slovy Járy Cimrmana: "Budoucnost bude patřit Androidu". Více: 
http://mobil.idnes.cz/sony-ericsson-vidi-budoucnost-v-androidu-se-symbianem-uz-nepocita-10b-/mob_sonyericsson.asp?c=A100721_152924_mob_denik_ada
Autor: VaRo Datum: 2010-07-27 13:17:07
BT zamrzí, to máš recht, ale to by měl řešit upgrade fw. Chápu ale, že jsou lidi, kteří na něj nechtějí čekat. Mini pro mám. Trochu mě zklamal displej (po čase to už není tak hrozný, možná zvyk...), ale nadchl vestavěný reproduktor. Zvukový výstup mi nepříjde tak žalostný, jak popisuješ, jsou ale i lepší. EQ by snad měl být obsažen též v novém firmu, ale to nevím jistě. Hlavní výhodou tohoto modelu stále zůstává solidní cena a na trhu s mimiaturními smárty jeho jedinečnost...
. Autor: Srp Datum: 2010-07-27 12:59:02
Tak už jsem se té "nádhery" zbavil. Telefon totiž nepodporuje přenos dat přes bluetooth a droidí aplikace bluetooth file transfer vám přenese data pouze z telefonu ven, nikoli opačně. Nechápu že o tom SE neinformuje. Jinak zapomente na aspon trochu slušnější poslech hudby. Zvuk je hrůza, plochý, nevýrazný. Možná pokud posloucháte jazz tak dejme tomu, ale i tak. Absence toho eq je v tomto případě fatální.
Autor: Marakesch Datum: 2010-07-23 16:38:11
tak to s equalizerom a moznostami fotaka je znama vec uz z x10 mini.  
ja sa opaknem, ale som trosku sklamany, ze cakam na top ponuku vo velkosti vivazu , ale s androidom a ta neprichadza. X8 nepovazujem za top ponuku, to je velmi limitovany telef. 
v casoch ked konkurencie za fakt slusne ceny ponuka namaxovane mstroje
. Autor: Srp Datum: 2010-07-23 11:25:12
1. absence ekvalizéru a vůbec jakékoli možnosti úpravy zvuku u hudebního přehrávače 
2. absence autospouště ( a jakéhokoli dalšího nastavení )u fotoaparátu
Autor: Marakesch Datum: 2010-07-20 08:36:18
vie niekto,ze ci v buducnosti nejakym novym firmware-om pridaju moznost mat na display-i viac nez len 1 widget ?
Autor: cola2600 Datum: 2010-07-18 14:09:42
Tento model pokud se nepletu má procesor ze starší řady armv6 takže si na tom ještě ktomu s takovím rozlišením nezahrajete žádnou novější 3d gamesku na androidy :-)
Autor: DiCE Datum: 2010-07-17 20:25:05
Bude možnost změnit schéma po updatu na novy OS. Píšete, že tato možnost není, ale na obrázků u recenze je vidět fialové pozadí. Mohl by mi někdo vysvětlit jak to tedy je ?
Autor: MonikaSh Datum: 2010-07-17 12:17:03
Dík za objasnění. Každopádně jsem myslela tu HW klávesnici.
Autor: VaRo Datum: 2010-07-15 22:12:43
to byla sw a pokud někdo hledá hw qwertz, zkuste toto: 
http://androidforum.cz/navod-na-hw-qwertz-klavesnici-t1529.html
Autor: VaRo Datum: 2010-07-15 21:36:08
qwerty x qwertz se řeší třeba tady: 
http://androidforum.cz/latinime2-ceska-sw-klavesnice-t4010.html
. Autor: pje Datum: 2010-07-15 19:01:47
rád bych to řekl s jistotou, ale momentálně žádný android po ruce nemám (úprava od SE nemůže mít na to podstatný vliv). Z povahy androidu nicméně plyne, že variant klávesnic je k dispozici více, jen nemusí být uživatelsky od počátku k dispozici. VaRo snad upřesní...
. Autor: pje Datum: 2010-07-15 18:56:33
Předmět recenze je povedený po všech stránkách, soft je vždy buď kvalitní nebo nekvalitní,což u androidu 1.6 s otiskem SE ladičů a s garancí rychých upgradů platí to první. Chalanom z pod tatier by som priatelsky odporučil, aby sa pítali radšej mozgu a nie horkom pretlakovanej biopumpy. X10 Mini Pro je zařízení bez viditelných a omezujících slabin, je kvalitně vyrobený a funkčně svižný a spolehlivý, dokonce i vydrží více než by se dalo čekat, a to materiálně i energeticky. Marně hledám za daný peníz (se započtením otevřeného OS zdarma) srovnatelně výhodné a funkční zařízení s designem, za který se nemusím stydět. Mimochodem, na svém Thinkapdu X40, který mi slouží ke spokojenosti léta, nemám jedinou funkční výhradu navzdory zastaralosti a nízké výkonnosti HW komponent - prostě to dobře slouží a současně i solidně reprezentuje. Racionálně nelze tehle smartfoun za nic dehonestovat a činit tak recenzentovi vypovídá o úrovní těch, co tak činí. Kolik zbytečných osobních invektiv je kvůli pitomému spotřebnímu elektronickému hejblátku...
Autor: MonikaSh Datum: 2010-07-15 18:39:55
Hoši, zklidněte svůj testosteron, a přestaňte se přesvědčovat, kdo z vás je lepším kohoutem. :grin  
Na autora - dá se změnit qwerty na qwertz tak, jak to mají někteří "korejci"?
Autor: Marakesch Datum: 2010-07-15 17:04:06
inac (sorry Tomasoo) nchapem, ako sa mohol odoslat moj prispevok pod Tomasoo menom - chybicka se vloudila - admin , ak to vies napravit, pls. zmen to. 
 
Varo: je to chyba stranky - neze ta napadne hovorit ,ze som s Tomasoo-m ta ista osoba, nie som.  
ale zas tentokrat (aj ked je mi to divne) s tebou aj celkom ,ze suhlasim 8)
Autor: VaRo Datum: 2010-07-15 16:41:13
1. Pravdu nemáš, kdybys sledoval trochu ekonomické výsledky jednotlivých výrobců, věděl bys, že SE po dlouhé, předlouhé době vylezl z červených čísel... a problémy zmítají, krom jiných Nokií, která na to nebyla zvyklá... 
2. Takovej uživatel, co píšeš, kolikrát ani neví, jakou verzi Androidu foun má a je mu to fuk. To, že je dobře, že SE šel touto cestou (s nižší verzí OS) můžu doložit i tím, že po delší odmlce tento model postupně do své nabídky zařadili i všichni relevantní nadnárodní operátoři, kteří po malérech s předchozími smárty této značky tímto dávají najevo zlepšení vzájemných vztahů => tím SE zásadním způsobem ovlivní své tržby. A pokud firmy budou ve velkém nakupovat X10-ku mini (a to je to nejdůležitější), zaměstnanci určitě nebudou nadávat, že tam nemají nejnovější verzi OS, kord, když jeho aktualizace je dnes už otázkou několika mála minut a zvládne ji i amatér, který umí číst... dřív to bylo daleko daleko těžší... navíc už možná dnes ve fabrice do nových kousků začínají nalévat Androida 2.1...
Autor: ToMaSoo7 Datum: 2010-07-15 16:21:14
pretoze Varo, aby som ti vysvetlil moj myslienkovy chod - podla mna bezny uzivatel ked vidi moznost kupit SE s 1.6 al. inu znacku s vyssou verziou os (mobil porovnatelnej vybavy), moze sa stat, ze si vyberie inu znacku len preto, ze mu pride narocne urobit si doma update na vyssiu verziu os. 
 
a dominantne android znacky maju kopec super modelov na trhu s vyssim os. tak preco by bezny uzivatel (nie absolutny fanusik SE) cakal ked si moze vybrat co hlada inde ?? SE chce predat mobily aj ludom , ktori znacku SE nepouzivaju roky ako asi ty a urcite ja. inac ide SE do kelu.. resp. v keli uz je, ide o to ci sa odtial konecne vyhrabe tam kam patri. toto dufam tiez chapes..
Autor: VaRo Datum: 2010-07-15 16:08:05
Marakeschi, Marakeschi - Ty snad za to ani nemůžeš... :grin Hezkej den Ti přeju ;)
Autor: Marakesch Datum: 2010-07-15 15:49:12
ale ani ja nejak extra nevidim 1.6 ako minus (len ciastocne kvoli neskor casu), ale upgrade nevidim ako plus skor ako samozrejmost. urcite ma chapes. preto by som ja mozno volil nedat ani ani. ale toto nie je nic tak vazne, co by prekazalo. 
 
vies Varo, clovek sa vytoci najma vtedy, ked to co sa o nom pise je zvacsa pravda. 
 
a co ako ,ze si tu dlhsie ?? mas komplex starsieho, ze uz nikto dalsi sikovnejsi sa po tebe nemoze narodit ?? tak to sa mas sakra s cim vyrovnavat.. nezavidim 
 
a aby som sa snazil byt objektivny, to tvoje posled. vysvetlenie o 1.6 z pohladu SE by aj logiku malo, ale kedze SE jaksi neni ani jedina a momentalne uz vobec nie dominantna znacka na trhu, tak s tebou tak ci tak ja nesuhlasim.
Autor: Joza Datum: 2010-07-15 15:07:40
Tady se to zase jednou rozjelo ve velkém, viditelně jsme rozděleni na dva tábory :) A já jen zopakuji to svoje - odladěný systém ve verzi 1.6 s jistotou upgradu za dva měsíce je pro mě zkrátka plus. Jasně, kdyby to bylo za měsíc, bylo by to lepší, za týden by to bylo ještě lepší. Ale na tomto už se nedá lpět. Starý Android vnímám maximálně jako drobnou komplikaci, ale není to mínus a pro někoho, kdo si telefon nepořizuje na měsíc nemůže být o nevýhodě ani řeč.
Autor: VaRo Datum: 2010-07-15 14:56:52
ToMaSoo7 - ty seš vážně nezmar.  
1. Tak ještě jednou a naposled. SE, když připravoval svou grafickou nastavbu k OS, nemohl ještě použít novou verzi Androida, protože ještě ofiko 100%-ně odladěná nebyla a ve finanční situaci a po malérech s předchozími smárty, si to prostě a logicky ani nové vedení SE nechtělo testnou a vsadilo na jistotu => logicky připravili odladěnou verzi 1.6. Souhlas? 
 
Takže nemůže být minusem něco, co nemá jinou alternativu, tzn.buď by byl smárt s 1.6 kou nebo nebyl žádný. 
 
Současně SE oznámil, že bude od září free upgrade na vyšší verzi a opět řeči o tom, proč to už není verze 2.2 jsou k ničemu, viz mé vysvětlení výše. 
 
Za necelé 2 měsíce už budou z výrobních pásů sjíždět X10-ky mini s odladěným a SE upraveným Androidem 2.1, ted za necelá 2 měsíce je naše diskuze zde absolutně o ničem.  
 
A bude-li mít prodej X10-ky mini úspěch, jako že asi jo, budou i další ofiko upgrady OS. 
 
Takže rekapitulace nemůže být minusem něco, co v době svého uvedení nemá alternativu, už jsi to popchopil???
Autor: ToMaSoo7 Datum: 2010-07-15 14:47:59
Nemusi to skoncit remizou, ak mi nejak logicky odvovodnis to ze stary android nieje v minusoch a aj to preco si dal moznost ubgrade do plusou tak uznam ze mas pravdu. 
Ale ty mi to neodvovodnis, lebo ziadne logicke vysvetlenie neexistuje.
Autor: VaRo Datum: 2010-07-15 14:40:05
To jsem někde napsal? ToMaSoo7 nejsi nějak příbuznej s Marakeschem? Už jsem ti psal, že v naší diskuzi končím, tak už to pochop... ;) Ty máš svůj názor a já zas svůj, takže to nemůže skončit jinak, než remízou = další diskuze je zbytečná a jen zabírá místo na serveru. Měj se. :)
Autor: ToMaSoo7 Datum: 2010-07-15 14:32:44
A z toho si usudil ze nikto nemoze mat pravdu len ty ze? 
Autor: VaRo Datum: 2010-07-15 14:01:17
... mám strašně rád když mě poučuje někdo, kdo možná ještě ani nebyl na světě, když jsem už flashoval svůj první mobil... a tím končím, pro ostatní omluva :grin
Autor: VaRo Datum: 2010-07-15 13:58:49
a za 2. Marakesch - nikde jsem nepsal, že různé verze Androida se líší pouze v grafice, tak pls, nelži nebo se nauč česky a nepiš tu takový hlouposti.
Autor: VaRo Datum: 2010-07-15 13:47:35
Marakesch - jsem na tomhle webu a v jeho redakci téměř od jeho počátku, takže spousta lidí mě zná osobně i z několika desítek srazů..., což se o Tobě asi říct nedá. Takže tvé pindy k mé osobě si ušetři, to spíš něco vypovídá o Tobě a Tvém vychování, synku. Jinak oslovení "pionýr" na tomto webu není nic nového ani hanlivého, ale to ty, jako úplný nováček, nemůžeš vědět... btw - a je mi 45 let, ať máš víc času na něco kloudnějšího, než si to zjišťovat, ty lustrátore.
Autor: MonikaSh Datum: 2010-07-15 12:22:59
Uzavřela bych to asi tím, že největší plus je WiFi a QWERTY klávesnice. A možná ještě více emailových profilů, než jen ten "hlídaný" GMAIL. 
A jako nevýhodu nemožnost spouštět java aplikace a rozšíření aplikací jen přes Market. Když jsem u toho marketu, stále ještě platí omezení platby pro ČR?
Autor: Marakesch Datum: 2010-07-15 11:58:52
na uvod - opat raz velmi kvalitna recenzia. 
 
ale pri citani komentarov nemozem inac, nez suhlasit s Tomasoo7. 
presne to iste mi udrelo do oka ako prve, ze v pluse ja update ??  
 
prirovnanie s autami sa mi zda total uplne mimo - update z 1.6 na 2.1 neni ako novy facelift - to by bola zmena HW (karoserie), pricom my hovorime o vylepseni SW cize pri autach by sedelo ,ze do novej octavky montuju vylepseny motor - uspornejsi, vykonnejsi. o tom je SW update (pri telef., compoch, comkolvek porovnatelnom) ! 
 
a k VaRo - ty mas svoj zarputily pohlad, ktoreho sa drzis, neberiem ti to, len nechapem, preco ked niekto s tebou nesuhlasi a takych bude isto viac, zacnes hned vypisovat, ze je "prehriaty z tepla a pionier". nemyslis, ze ludia mozu mat iny nazor ?? vies, ono nezaskodi obcas rozsirit obzor o ine weby, kde sa - pokial to sam nemas odskusane sam - aspon docitas, ze android 1.6 a 2.1 resp. planovany 2.2 neni o len grafike, design-e ale predovsetkym o vylepseni systemu.  
 
SE je moja najoblubenejsia znacka mobilov, ale to neznamena, ze dam klapky na oci a nebudem pozerat co robi konkurencia. v tomto pripade (co sa tyka verzie os android) SE naozaj zaspal. ci sa ti to paci al. nie. 
aj ked netvrdim, ze su tym mobily SE polohodnotne ako pise Joza. urcite nie a nemyslim si ani,zeby to kohokolvek napadlo, ked by to Joza uviedol, ze system zatial len vo verzii 1.6 
 
kazdy nech si VaRo o tebe urobi svoj obraz sam.. 
niekde som cital, ze mas 50 rokov. tak asi len fyzicky.. 
a nemusis mi pisat ,ze som tiez pionier, uz si mi to pisal minule, takze to uz viem. teraz je na rade udelenie bobrika neposlusnosti :D
Autor: VaRo Datum: 2010-07-15 11:08:16
A mě už to neba, piš si co chceš... :) Ty vo voze, já vo koze...
Autor: ToMaSoo7 Datum: 2010-07-15 10:32:54
Co do toho pleties MS? 
ale ak si myslel apple tak je verejne zname ze ked bude novy iOS(co sa vie ze bude) tak pojde nahrat aj do stareho iphonu, tak mi vysvetli preco v kazdej recenzii nieje napisane v plusoch moznost buduceho upgrate OS? 
 
Tak dalsi priklad: HTC HD2 pri uvedeni do predaja mal v strede fotky ruzovy flak, vyrobca dal hned vediet ze to riesi a vyda nato update. 
Myslis ze pisali do plusou ze to HTC opravy? 
Nie, aj tak davali do minusov. 
Viem, nieje to totozna situacia, tam islo o opravu chyby tu ide o opravu nedostatku. 
 
Teraz mi 100% napises ze to nepovazujes za nedostatok, ja ti hned odpoviem ze to nedostatok je.
Autor: VaRo Datum: 2010-07-15 08:38:35
Navíc blbosti píšeš ty a nechápu proč sem motáš ajfouna. Uvedení 4-kového firmu pro nižší ajfouny, když už je zmiňuješ, MS nikdy tak, jako SE u Andoidů, předem jasně nestanovil nebo mi chceš tvrdit, že jo?
Autor: VaRo Datum: 2010-07-15 08:36:00
ToMaSoo7 - ty seš vážně zarputilej pionýr. Opět a naposled píšu. Nižší verze OS není vlastnost, kord když za necelé 2 měsíce už budou z výrobních pásů sjíždět X10-ky s novějším OS. Tudíž to nehodnotím jako vlastnost, která je neměnná, jakou by např. byla absence wifi, GPS, AF atd... už to konečně chápeš???
Autor: ToMaSoo7 Datum: 2010-07-14 23:41:07
VaRo tak to co si napsal je pekna blbost, clanok ma byt aktualny vtedy ked je vydani a nie pol roka potom. 
 
Chces mi povedat ze ked vysiel iOS4 na iPhone tak vsetky recenzie prepisovali? 
 
Alebo napr. ked vysiel novy FW do C905ky co pridal nove zobrazenie SMS(konverzace) tak ste to doplnili do recenzie aby to bolo aktualne?
Autor: ToMaSoo7 Datum: 2010-07-14 23:34:46
Trosku to prirovnanie nesedi, kedze ja sa v androide dost orientujem. Mal som asi mesiac X10, cez 3mesiace mam Nexus One(raz android 2.1 inokedy android 2.2). Preto sa povazujem za cloveka ktory vie ktora verzia androidu co obnasa. A ver mi, rozdiel nieje len vo "facelite". 
A X10MP som mal doma asi tizden, tak som ju podaroval sestre. 
 
 
Autor: Ganimed Datum: 2010-07-14 22:17:56
ToMaSoo7 a MonikaSh 
 
Jste to porad jeste nepobrali co ???? To je jak hučet do duba.  
Přirovnam to opět k autum, budete tu mit vedle sebe 2 auta škoda octavia jednu starší a druhou novější s novym faceliftem, budou stat priblizne (novejsi bude o neco malo drazsi) stejne a budou stejne vybavene, a vy reknete i kdyz tomu nerozumite ze ta nova je lepsi jen proto ze to nekdo napsal nebo ze se to lisi vyzsi ciselnou radou, ikdyz by jste meli moznost ze tu starou octavii vam upgradujou na novou zdarma ?  
 
Malo kdo oceni kvalitni zarizeni kdyz ho nema, nereknu kdyby to byl symbian komunikator, ktery na vyssi verzi OS upgradovat nejde, ale je to android a vyhoda je hlavne moznost upgradu na vyzsi verzi, navic snadno se kritizuje neco co si clovek nevyzkouci a nezapada to mezi ostatni co ?
Autor: MonikaSh Datum: 2010-07-14 20:57:54
Musím se chalanů zo Slovenska zastat. Android 1.6 má ještě nějaké ty nedodělky - nemožnost vložit nový kontakt, pro psaní smsky jen jeden řádek a nemožnost nainstalovat nějakou tu java aplikaci. A proto bych řekla, že, 1.6 je horší jak 2.1 Ale třeba to hoši od SE vylepšili. Nevím, nemám nic s androidem (jsem uživatelka WM). Prodávám jen, co jsem se dočetla tam či onde.
Autor: VaRo Datum: 2010-07-14 20:09:31
ToMaSoo7 - píšeš hlouposti, protože už od září bys musel tento článek opravovat. Android v nižší verzi totiž není ničím, co by bylo neměnné a trvale definitivní, je to jen přechodná záležitost, kterou si m ůže doma odstanit každý amatér, proto bych ji do minusu nepočítal. A upgrade na vyšší verzi(e) je zcela jistě plusem.
Autor: ToMaSoo7 Datum: 2010-07-14 20:01:04
teraz si ma nepochopil 
Pisal som ze v minusoch malo byt: 
android pouze ve verzi 1.6 
 
A dalej som pisal ze budoucí upgrade OS podla mna nema co v plusoch robit..
Autor: Joza Datum: 2010-07-14 19:58:34
Jde o to, že drtivá většina lidí Androidu tolik neholduje a pokud jednoznačně zamínuskuju OS 1.6, bude to vypadat, že SE prodává nějakou polofunkční vykopávku a to není pravda. Drtivá většina lidí nebude ve starší verzi ničím omezena, zásadnější info je to, že vše běží jak má
Autor: VaRo Datum: 2010-07-14 17:44:41
ToMaSoo7 - asi jsi vážně přehřátej. Plusujeme brzkou možnost ofiko upgradu, ne, že má starý OS, čti pořádně. Kup/půjč nám nějakej mobil s novým Andoidem, určitě ho rádi na měsíc vyzkoušíme a pak ti to tu zhodnotíme... :grin
Autor: ToMaSoo7 Datum: 2010-07-14 16:54:04
Ja som nepovedal ze sa mi grafika nepaci, skor opacne. 
A chapem ze SE trva kym to prerobia na novy OS. 
Len podla mna mal byt jednoznacne stary android v minusoch, a nie este chvalit SE zato ze dobehnut zameskane. 
Mali by ste si niekto aspon na mesiac vyskusat nejaky telefon s androidom 2.1/2.2. 
 
Autor: VaRo Datum: 2010-07-14 16:12:37
ToMaSoo7 - to bude z toho horka. Jinak je otázkou, zda možnost upgradu je + nebo -? Osobně se přidávám na stranu Jožky. Ono udělat odladěnou grafickou nástavbu na OS chvíli trvá, pak je jasné, že SE bude vždy ve skluzu při poskytování "SE-brandovaných" aktuálních verzí OS. Modrá je dobrá a za sebe grafiku chválím. Lze možná polemizovat, zda by aktualizace nemohly být dříve, ale to jak tak vše, o čem lze diskutovat...
Autor: ToMaSoo7 Datum: 2010-07-14 15:48:24
A proc na PC nemas Win 95? ved je odladeny a rychly. 
 
Zacinam si pripadat jak cvok, nejak tu vsetko v poslednom case kritizujem. 
 
 
 
Autor: Joza Datum: 2010-07-14 11:14:31
Jde o to, že telefon je skvěle odladěný a rychlý už nyní. Člověk nijak není přímo omezený tím, že má starší OS. Proto je to v recenzi takto napsáno. X10 Mini Pro bych bral, i kdyby upgrade nebyl možný. To že je je zkrátka bonus navíc
. Autor: ToMaSoo7 Datum: 2010-07-14 08:59:19
Recenzia velmi pekna, chvalim pekne citanie ale hned na zaciatku ma zarazila jedna vec: 
Vyhoda: budoucí upgrade OS 
To si robis prdel? 
1. minus by mal byt stary android 
2. Update az v zari 
3. update len na verzi androidu 2.1 
 
Ale inak telefon velmi pekny, podla mna najlepsi telefon z androidom od SE.

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář.
Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

 
< Předch.   Další >