" />

Vážení čtenáři SEMania.cz, web byl po osmi letech provozu zakonzervován a již nebudou přidávány nové články. Nicméně web bude nadále funkční a můžete tak stále čerpat z obsáhle databáze informací o produktech Sony Ericsson.

Jak jistě víte, nové telefony jsou nově na trh uváděny pouze pod značkou Sony, proto došlo k rozhodnutí na tomto webu dále nepokračovat.

Děkujeme všem čtenářům, kteří nás četli a také všem autorům, kteří pro vás psali.

Část redaktorů pokračuje ve své tvorbě a s jejich články se můžete setkávat na webech Xperia.cz, SonyMania.cz, SmartMania.cz, MobilMania.cz a dalších.

 Vaše SEMania.cz

 

Bleskovky (tip na bleskovku)
Na úplný závěr roku zde máme jednu příjemnou zprávu - do nabídky našich operátorů se od ledna dostane další komunikátor řady XPERIA. Konkrétně se jedná o model XPERIA Ray, který od začátku příštího roku najdete v nabídce operátora O2. Doufám, že postupný návrat telefonů Sony Ericsson (a do budoucna již jen Sony) bude pokračovat i příští rok. Kvalitou na to tyto přístroje rozhodně mají.
Podle očekávání ještě do konce roku uvolnil FXP (FreeXperiaTeam) nový Android ICS pro Sony Ericsson XPERIA Arc. Nová ROM prozatím ještě není ve finálním stavu a nehodí se pro běžné použití, brzy by ale měla být plně funkční a schopná nasazení. Jindy bychom možná po této zprávě jásali a slavili. Tentokrát je ale uvolnění testovací verze velmi tiché - Sony Ericsson vzal FXP vítr z plachet, sám oficiálně uvolnil testovací ROM pro trojici komunikátorů XPERIA a po několika dnech usilovné práci komunity jsou již tyto ROM vhodné na běžné použití.
Včera byl po trochu delší odmlce certifikován další necustomizovaný firmware pro komunikátory Sony Ericsson letošního roku. Jsem rád, že Sony Ericsson pouze nevyčkává na příchod ICS a i do té doby se snaží svým zákazníkům poskytnout maximální možnou podporu. Sám jsem zvědav, jestli se bude jednat o další vylepšení stávajícího Androidu 2.3.4 (označení by tomu napovídalo) nebo výrobce posune své telefony ještě o stupínek výše na Android 2.3.5, což ale nepovažuji za moc reálné.
Galerie
Sony Ericsson T707 - v redakci jen náhodou (minirecenze) | Tisk |  Email
Sdílení:
Linkuj.cz!
Jaggni to!
pošli na vybrali.sme.sk
Facebook
Jozef Cmar   
Neděle, 20. února 2011
Sony Ericsson T707 rozhodně nepatří k horkým novinkám letošního (ani minulého) roku, ačkoliv se ale jedná o pěkný a povedený telefon, výrobce se rozhodnul jej na náš trh nedodávat a proto jsme dosud ani nijak moc nespěchali s jeho recenzí. Nyní se nám ale naskytla možnost tento telefon na pár týdnů vyzkoušet a toho jsme samozřejmě využili. Dnešní recenze vám tak odpoví na otázku, zdali je na škodu fakt, že jste si Sony Ericsson T707 v České republice oficiálně  nemohli koupit. Podle mě docela ano, véčkových telefonů je na trhu stále méně a ačkoliv jejich oblíbenost dále pomalu klesá, stále podle mě mají potenciál. Samozřejmě vím, že recenze tady měla být mnohem dříve, ale tehdy ještě nebyla možnost si telefon půjčit.
0~2.JPG 11~116.JPG 12~110.JPG 15~106.JPG


Hned na úvod recenze se chci omluvit, že telefon není úplně nový a také že recenze vychází o několik let později. Sony Ericsson T707 se na našem trhu nikdy oficiálně neprodával, proto jsme ani moc neřešili jeho recenzi. Nakonec se ale naskytla možnost si jej na pár týdnů alespoň půjčit a abychom to tady měli pokud možno kompletní, rozhodl jsem se krátkou recenzi sepsat. Zaměřím se především na vzhled telefonu a své dojmy z něj, rozepisovat tady standardní vlastnosti platformy A200 by nemělo větší smysl...

Rozměry telefonu jsou 93 x 50 x 14 milimetrů, hmotnost je dle mého optimálních 95 gramů. Telefon se především tloušťkou řadí k malým telefonům, naopak šířka je ale docela značná a podle mně trochu brání v pohodlném držení telefonu. Jelikož byl ale telefon určený pro dámy, hlavní věcí je jeho vzhled a ten je v případě T707 skutečně perfektní. Netradičně působí horní strana telefonu, která ukrývá malý informační OLED displej. Abych byl naprosto upřímný, tato část telefonu se mi vzhledově až tolik nelíbí, mám ale zkrátka jiný vkus a model T707 kvůli tomu nezatracuji. Také spodní strana přístroje a jeho boky jsou relativně střídmé a moc rušivých elementů zde nenajdeme. Díky použité barevné kombinaci, kterou jsem měl k dispozici, ale i tak telefon budil zaslouženou pozornost. Například v černé barvě bych se nebál jej používat sám, červená varianta ale působí velmi křiklavě, což ale jistě vyhovuje mladším dámám či slečnám. Po otevření telefonu se ukáže dostatečně rozměrný barevný displej se standardním rozlišením 240 x 320 pixelů, který je schopný zobrazit 262 tisíc barev. K jeho kvalitám nemám žádné připomínky, vzhledem k použité konstrukci ale mohl být ještě o něco větší. Pod displejem se nachází klávesnice, tady ale moc chválit nebudu. Ačkoliv na tlačítka zde byla spousta místa, jsou relativně malé a nepříliš pohodlné. Platí to jak o alfanumerických klávesách, tak také o bloku funkčních kláves. Hmatově je jejich odlišení velmi nevýrazné a na psaní poslepu rovnou zapomeňte. Klávesnici spolu s fotoaparátem rozhodně považuji za největší slabiny Sony Ericssonu T707.



Menu telefonu se nedočkalo naprosto žádných změn a nutno uznat, že ani nejsou třeba, telefony na platformě A200  fungují spolehlivě a jsou velmi uživatelsky přívětivé. Opět se tedy setkáváme s maticí dvanácti ikon, další podnabídky jsou již jen textové. Telefonní seznam se změn nedočkal, na druhou stranu je třeba říci, že mě ani nenapadá, co bych v něm změnil (snad jen stále špatné řazení jmen s diakritikou na začátku by už se hodilo opravit, tento neduh je ale typický pro telefony Sony Ericsson již pět let). Co zůstalo zachováno je především výborné hledání v telefonním seznamu, které funguje přímo z úvodní obrazovky, navíc na principu T9. Přiznávám se, že jsem si na tuto funkci stále ještě nezvykl a občas postaru otevírám kontakty a teprve v nich hledám, přesto mi toto vylepšení, které je společné pro všechny telefony na platformě A200, přijde jako velmi příjemné. Ke každému z kontaktů je možno uložit desítku různých detailů, pochybuji, že někdy využijete všechny (a využít byť i polovinu mi přijde rovněž nereálné). Celkem takto můžete uložit až 1000 kontaktů a k nim přiřadit až 7000 položek.

Líbí se mi sdílená paměť pro SMS zprávy, stejně jako možnost ukládat je na paměťovou kartu. Organizační funcke byly u telefonů Sony Ericsson vždy na výši a ani v případě T707 tomu není jinak. Přímo v menu najdete 5 nezávislých budíků, každému můžete nastavit vlastní opakování, vyzvánění, text a další podrobnosti. Nechybí ani poznámky, přehledný kalendář, úkolovník, dikafon, kalkulačka a paměť na kódy. Také podpora rychlých dat nezklame, v telefonu se nachází GPRS, EDGE, UMTS ani HSDPA. Chybí jen Wi-Fi, ale to se u telefonu určeného pro slečny promíjí. Fotoaparát je pro mě docela zklamáním. Chybí mu totiž automatické ostření a to je velké mínus. Nic nezachrání ani relativně vysoké rozlišení, k čemu jsou tři neostré megapixely? Abych ale fotoaparát jen nekritizoval, snímky nejsou zas tak hrozné, navíc fotoaparátu nechybí široké možnosti nastavení. Telefon umí samozřejmě natáčet také video a to v rozlišení 240 x 320 pixelů.  Nechybí kvalitní hudební a videopřehrávač, potěší také rádio s RDS.



Sony Ericsson T707 je povedeným telefonem na platformě A200, který nabízí veškeré standardní funkce, na které už jsme nějakou dobu zvyknutí, mimo atraktivní vzhled ale nepřináší žádný zásadní bonus navíc. Právě vzhled ale měl být hlavní zbraní tohoto telefonu a troufám si tvrdit, že by se telefon líbil i u nás. Sony Ericsson k tomu ale zaujal odlišné stanovisko, takže si model T707 u nás můžete pořídit jedině neoficiální cestou. Podle mě je to škoda, minimálně z toho důvodu, že telefonům Sony Ericsson občas vyčítáme málo atraktivní barevné kombinace, ve kterých se většina telefonů prodává. Právě model T707 by v tomto směru byl jistě vítaným oživením portfolia a dá se předpokládat, že by něžnější část populace tento telefon do svého výběru při koupi nového přístroje zařadila. Uvidíme příště, třeba se na nás usměje štěstí... Každopádně Sony Ericsson T707 se mi moc líbil, nabízí osvědčenou a prověřenou platformu A200 a i když mě prakticky ničím nepřekvapil, nemusí to být vždy jen na škodu obzvláště když telefon chce zaujmout především svým vzhledem a o něco méně dbá na nabídku funkcí. Tentokrát na konci recenze výjimečně nenajdete odkaz do internetového e-shopu Sony Ericsson, jak jsem již totiž několikrát zmínil, tento telefon se u nás oficiálně neprodával a s pravděpodobností, která hraničí s jistotou, se už na tomto nikdy nic nezmění ani v budoucnu. Docela škoda... Podobně jako skončily véčkové telefony nyní odchází i platforma jako celek. Sám jsem docela zvědav, jestli někdo z výrobců třeba nepředstaví povedené véčko s Androidem. Podle mého by to nemuselo být úplně špatné, pokud by se nějak zkombinovaly výhody véčkové konstrukce s tímto operačním systémem a s dotykovým displejem. Neumím si to úplně představit v praxi, ale výrobci snad něco vymyslí.


Komentáře
Příspěvky vyjadřují názory uživatelů a nejsou nijak redigovány.
Vyhrazujeme si však právo příspěvky odstraňovat.
Autor: nokos Datum: 2011-02-21 13:40:03
No to ano, ale olakovane to vypada preci jen kapku lepe :-)
Autor: Joza Datum: 2011-02-20 23:16:46
myšleno to samozřejmě bylo bez ohledu na stav telefonu :) Myslel jsem tím samotné provedení
Autor: nokos Datum: 2011-02-20 23:04:20
"Netradičně působí horní strana telefonu, která ukrývá malý informační OLED displej. Abych byl naprosto upřímný, tato část telefonu se mi vzhledově až tolik nelíbí" - dle prilozenych fotek se ale jedna o pristroj, ktery jiz jaksi nema puvodni vzhled. Lak je zcela oloupan (timto trpi vsechny T707).

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář.
Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

 
< Předch.   Další >