" />
Odstraňujeme nepotřebné aplikace ze Sony Ericssonů s operačním systémem Android (návod) | Tisk |  Email
Sdílení:
Linkuj.cz!
Jaggni to!
pošli na vybrali.sme.sk
Facebook
Jozef Cmar   
Čtvrtek, 23. září 2010
Sony Ericsson XPERIA X10 (stejně jako modely X10 Mini a X10 Mini Pro) patří k nejlepším telefonům současnosti, to ale neznamená, že by telefon byl dokonalý. Některé softwarové doplňky od výrobce sice potěší, jiné ale už udělají radosti méně. Všechny aplikace od Sony Ericssonu ale mají jednoho společného jmenovatele - běžnou cestou není možné je odstranit, takže zpomalují telefon a snižují výdrž baterie i když je vůbec nepoužíváte. Naštěstí zde máme root a s ním je spojená možnost odstranění těch aplikací, které nevyužíváte. Pokud se bojíte zásahu do systémových souborů, máme řešení i pro vás. Neváhejte, získáte rychlejší telefon s vyšší stabilitou a výrazně delší výdrží.
10~116.JPG 19~83.JPG 1~127.JPG 8~115.JPG


Původně jsem byl majitelem Sony Ericssonu XPERIA X10, nakonec mě ale potřeby redakce donutily pořídit také X10 Mini a nově i X10 Mini Pro, na našem webu se tak brzy dočkáte množství dalších návodů pro tyto povedené telefony. Jako nejdůležitější úpravu ale zatím považuji dnešní návod, úpravy získané odstraněním nepotřebných aplikací případně jejich zmražením mají totiž největší přínos na celkový výkon telefonu. Výrazně se vám zvýší kapacita volné operační paměti RAM, znatelně se také prodlouží výdrž vašeho přístroje a v neposlední řadě získáte přehlednější menu, ve kterém vám nebudou překážet ikony těch funkcí, které nepoužíváte. Před samotným začátkem úprav doporučuji ještě navštívit naše diskuzní fórum, kde se úpravám několik uživatelů věnuje skutečně aktivně a kde si můžete přečíst spoustu cenných rad. Na závěr návodu přidávám odkazy na konkrétní diskuze, ve kterých diskutujeme o úpravách telefonů. Nejprve ale pojďme na samotný návod. V něm si ukážeme jednak jak aplikace z telefonu úplně odstraňovat, naučíme se je ale také takzvaně zmrazit (což se hodí, pokud nechcete přímo zasahovat do operačního systému telefonu, ale chcete si užíva všech výše popsaných výhod).

1. proveďte rootnutí telefonu (zabere to jen pár desítek vteřin)
- návod pro XPERII X10 najdete zde - http://forum.semania.cz/index.php?topic=26556.0
- návod pro XPERII X10 Mini/X10 Mini Pro najdete zde - http://forum.semania.cz/index.php?topic=26575.0

2. stáhněte si z Marketu aplikaci Titanium Backup, která vám dá velmi široké možnosti pro práci s aplikacemi

3. stáhněte rozšíření BusyBox pro váš konkrétní telefon (aplikace vám jej sama nabídne, jedná se o cca 2 MB balíček dat, stačí v samotném programu na úvodní stránce kliknout na tlačítko Problems)

4. nyní se dostáváme k výběru ze dvou variant práce s aplikacemi, které jsem zmiňoval na začátku. Odvážnějším a zkušenější se mohou vrhnout přímo na odstraňování aplikací (kterému se budu věnovat v části a), těm méně zkušeným doporučím pořídit si tzv. Donate verzi výše zmíněné aplikace Titanium Backup, která vám naopak umožní vrhnout se na část návodu b, kde nebudete aplikace přímo odstraňovat, ale dojde pouze k jejich zmražení. Výsledek je stejný pouze s tím rozdílem, že úpravy v této části jsou kdykoliv plně vratné. Abyste získali Donate verzi, stačí autorovi poslat třeba přes PayPal nějaký malý finanční obnos, podpoříme tím vývojáře jedné z nejlepších aplikací vůbec a získáte funkčně neomezenou verzi již dvakrát zmíněné aplikace.

a) pokud chcete aplikace trvale odstranit z telefonu, stačí vám ta verze aplikace Titanium Backup, kterou stáhnete z Marketu. U vámi vybraných aplikací k odstranění pak vždy stačí kliknout na tlačítko uninstall a dojde k jejich trvalému odstranění z telefonu. P5edevším u různých her a doplňkových programů tak můžete činit bez obav, pozor ale na systémové aplikace, tady už to nemusí být bez následků, nejprve tedy navštivte níže uvedené odkazy na našem fóru

b) pokud nechcete do telefonu tolik zasahovat, bude potřeba pořídit si již zmíněnou Donate verzi, odměnou vám ale bude možnost aplikace takzvaně mrazit pomocí tlačítka Freeze. Aplikace se doslova zmrazí a po restartu zmizí také její ikona z menu. Velikou výhodou je ale fakt, že pomocí tlačítka Defrost ji kdykoliv můžete obnovit do původního stavu a nedochází tedy k přímým zásahům do operačního systému telefonu. Ideální je samozřejmě kombinovat obě metody, co se dá odstranit naplno skutečně smazat, co se občas hodí jen zmrazit a oživit až ve chvíli, kdy danou funkci potřebujete

5. po dokončení všech úprav doporučuji restartovat telefon, aby se změny mohly naplno projevit. Pokud jste postupovali správně, výsledkem je výrazně lepší telefon, než jste dosud používali. Pokud se náhodou někdy něco pokazí nebo odstraníte něco, co jste odstranit neměli nezoufejte, aktualizací softwaru přes SEUS můžete váš telefon kdykoliv uvést do původního továrního nastavení. Pro tyto případy je ale vhodné mít vytvořenou zálohu vašich dat.



Obecná diskuze o odstraňování aplikací

Které aplikace je možné bez problémů smazat

Mrazíme aplikace na komunikátorech s Androidem


V nejbližších dnech se všechny tři dnes zmíněné modely dočkají nové verze operačního systému Android. Ačkoliv s téměř stoprocentní jistotou bude tato aktualizace dobře vyladěná a dál posune možnosti tohoto tria telefonů, také potom bude mít dnes zmíněná úprava smysl. Tím primárním cílem už možná nebude uvolnění operační paměti, telefony jsou totiž samy o sobě velmi stabilní. Cílem bude spíše zpřehlednit si menu a také zvýšit výdrž baterie, která sice není špatná, ale rozhodně by mohla být i lepší a asi se na našem webu nenajde nikdo, komu by delší výdrž vlastního telefonu vadila. Také pro mě byly rozhodujícím faktorem pro vrhnutí se do úprav poslední dvě věci, tedy vyšší přehlednost menu a zvýšení výdrže. Telefony používám aktivně a potřebuji, abych se na ně mohl spolehnout. Jelikož jsem majitelem celého zmíněného tria, můžete se i v budoucnu těšit na další návody a také zkušenosti s novým operačním systémem, který se doufám již během víkendu dostane do našich telefonů.

Sony Ericsson XPERIA X10 v bílé barvě můžete zakoupit na oficiálním e-shopu Sony Ericsson

Sony Ericsson XPERIA X10 v černé barvě můžete zakoupit na oficiálním e-shopu Sony Ericsson

Sony Ericsson XPERIA X10 Mini můžete zakoupit na oficiálním e-shopu Sony Ericsson

Sony Ericsson XPERIA X10 Mini Pro můžete zakoupit na oficiálním e-shopu Sony Ericsson



Komentáře
Příspěvky vyjadřují názory uživatelů a nejsou nijak redigovány.
Vyhrazujeme si však právo příspěvky odstraňovat.

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář.
Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

 
< Předch.   Další >