" />
Decustomizace + nový firmware pro malé komunikátory Sony Ericsson s Androidem (návod) | Tisk |  Email
Sdílení:
Linkuj.cz!
Jaggni to!
pošli na vybrali.sme.sk
Facebook
Jozef Cmar   
Úterý, 12. říjen 2010
V brzké době se Sony Ericsson chystá uvolnit novou verzi operačního systému Android pro své komunikátory, oficiálně si ale v naší republice budeme muset počkat ještě o něco déle. Už nyní se s X10 Mini a X10 Mini Pro stalo běžnou záležitostí, že na novější verze firmwaru jsme nuceni čekat, zatímco v zahraničí už si delší dobu mohou užívat nové verze s vyšší stabilitou a rychlostí. Napravit to ale naštěstí není těžké. Dnes vám ukážeme, jak si do X10 Mini a X10 Mini Pro nahrát aktuální verze firmwaru (samozřejmě s podporou češtiny). Odměnou vám bude rychlejší telefon a také jistota, že na nové verze firmwaru už nikdy nebudete muset čekat déle než ostatní.
15~97.JPG 1~119.JPG 21~78.JPG 22~72.JPG


Nejprve si dovolím pár slov úvodem. Sám vlastním jak X10 Mini, tak X10 Mini Pro. Ačkoliv mám telefony z oficiální české distribuce a na internetu se živě diskutuje o nových verzích firmwaru, které přináší vyšší rychlost a stabilitu, pro tyto telefony na našem trhu žádná aktualizace zatím uvolněná nebyla. Po delší době mě toto čekání přestalo bavit a začal jsem hledat nějaké řešení maje na paměti, že dříve to u hloupých telefonů šlo velmi jednoduše upravit. Díky XDA jsem brzy zjistil, že komunikátory s Androidem jsou na tom stejně, stačilo tedy trocha hledání a nakonec jsem se dostal k výsledku. Přemýšlel jsem, jaký firmware do telefonů nahrát, abych měl jistotu, že se dalších aktualizací dočkáme dříve. Volba padla na necustomizovanou verzi firmwaru pro Velkou Británii. Po úpravě, kterou si dnes popíšeme, mám v obou telefonech nové verze firmwaru (tentokrát již aktuální), samozřejmostí je zachování češtiny. Pokud si této vymoženosti chcete užívat také, ukážeme vám jak na to. Jen pro vysvětlení návodu: u telefonů s Androidem slouží k identifikaci přístroje soubor build.prop, právě jeho modifikací se tedy dosáhne toho, že při následné aktualizaci přes SEUS se vám do telefonu stáhne nový necustomizovaný firmware.

Samotný návod si rozdělíme na dvě části, záleží na tom, jestli máte nainstalovaný nějaký správce souborů, který umí měnit vlastnosti složek (dokáží ze složky určené pouze pro čtení udělat i složku pro zápis). Typickým příkladem je (skvělý) Root Explorer, který stojí cca 70 kč a funguje výborně, ukážeme si ale jak postupovat i v případě, že tuto aplikaci nemáte (jednotlivé postupy se liší jen ve druhém kroku, jsou označeny písmeny a a b). Před samotnou aktualizací doporučuji si vše pečlivě zazálohovat, při správném použití sice o žádná data nepřijdete, i tak je ale lepší mít po ruce pro všechny případy zálohu.

1. proveďte na svém telefonu root dle tohoto návodu

2a. (pokud máte nainstalovaný Root explorer) - stáhněte si následující tento balíček. Archiv otevřete, soubor build.prop příslušný vašemu telefonu (záleží jestli máte X10 Mini nebo X10 Mii Pro) zkopírujte na paměťovou kartu a následně do složky system přímo v telefonu (pokud by to nešlo, stačí v Root Exploreru nahoře kliknout na tlačítko mount R/O) a přepište jím původní soubor (pokud se vás telefon zeptá)

2b. (pokud Root explorer nemáte) - stáhněte si následující tento balíček. Archiv otevřete a extraktujte do Pc, otevřete složku náležící vašemu telefonu, připojte jej v režimu nabíjení a spusťte Dark10 Series Installer (názvem se nenechte zmást, používám modifikované soubory z jiných úprav, neb je to rychlejší, než vytvářet vlastní). Zvolte možnost 7, načež je postupně třeba napsat níže uvedené řádky, ovšem s tím rozdílem, že nepíšete speciální znak na začátku (ten se tam doplní sám, pokud budete děla vše správně) a první mezeru. Na konci řádku vždy dejte enter a chvíli počkejte. Výjimkou je první řádek, poté co dáte enter budete muset povolit tzv. Permission přímo na telefonu (objeví se zde nabídka, pouze klikněte na povolit a pokračujte dalšími řádky).

$ su
# mount -o remount,rw -t yaffs2 /dev/block/mtdblock2 /system
# chmod 4755 /system/bin/sh
# exit
$ exit

Poté zvolte možnost 5, soubor build.prop se vám tímto zkopíruje do složky system (což v prvním postupu můžete udělat přímo, takto na to musíme touto oklikou). Po zkopírování zvolte možnost 9, aplikaci zavřete a telefon odpojte.

3. restartujte telefon

4. telefon znovu vypněte, připojte jej k SEUSu a aktualizujte si firmware vašeho telefonu

5. máte hotovo, vaše X10 Mini (Pro) je vybavena novým necustomizovaným firmwarem včetně češtiny



Oba dnes zmíněné komunikátory jsou skvělými telefony, pomalejší uvolňování nových verzí firmwaru ale může dobrý pocit trochu pokazit. Právě proto jsem ale vděčný za snadnou možnost decustomizace. Podobně jako u starších telefonů Sony Ericsson bez otevřeného operačního systému stačí i tentokrát upravit jediný soubor v telefonu, který aktualizační službě SEUS dává informace o tom, jaký firmware se má do telefonu nahrát. Ačkoliv mám oba telefony z české distribuce a necustomizované, ani pro jeden z nich oficiální cestou zatím žádná aktualizace dostupná nebyla. Po provedení výše zmíněných úprav jsem aktualizoval oba telefony a firmware mám nyní v obou aktuální, jak ostatně dokládají výše publikované screeny. Navíc mám jistotu, že ani do budoucna nebudu muset na jednotlivé aktualizace čekat déle, než je nezbytně nutné. Přeci jen uvolňování firmwaru je pro zákazníky ve Velké Británii na jiné úrovni, než u nás, jedná se o nesrovnatelně významnější trh a tam si zkrátka výrobce žádné průtahy dovolit nemůže. Díky šikovným lidem z XDA si ale podobný komfort nyní můžeme užívat i my.

O tomto návodu můžete diskutovat na našem fóru zde

Sony Ericsson XPERIA X10 Mini můžete zakoupit na oficiálním e-shopu Sony Ericsson

Sony Ericsson XPERIA X10 Mini Pro můžete zakoupit na oficiálním e-shopu Sony Ericsson



Komentáře
Příspěvky vyjadřují názory uživatelů a nejsou nijak redigovány.
Vyhrazujeme si však právo příspěvky odstraňovat.
Autor: RedRose Datum: 2010-10-24 16:56:47
predpokladam ze pro velkou X10 to taky nejak pujde... Je tady nekde navod?
Autor: mareki81 Datum: 2010-10-15 23:20:34
Vyskusal som to a funguje to. Teraz mam konecne aktualny firmware

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář.
Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

 
< Předch.   Další >