" />

Vážení čtenáři SEMania.cz, web byl po osmi letech provozu zakonzervován a již nebudou přidávány nové články. Nicméně web bude nadále funkční a můžete tak stále čerpat z obsáhle databáze informací o produktech Sony Ericsson.

Jak jistě víte, nové telefony jsou nově na trh uváděny pouze pod značkou Sony, proto došlo k rozhodnutí na tomto webu dále nepokračovat.

Děkujeme všem čtenářům, kteří nás četli a také všem autorům, kteří pro vás psali.

Část redaktorů pokračuje ve své tvorbě a s jejich články se můžete setkávat na webech Xperia.cz, SonyMania.cz, SmartMania.cz, MobilMania.cz a dalších.

 Vaše SEMania.cz

 

Bleskovky (tip na bleskovku)
Na úplný závěr roku zde máme jednu příjemnou zprávu - do nabídky našich operátorů se od ledna dostane další komunikátor řady XPERIA. Konkrétně se jedná o model XPERIA Ray, který od začátku příštího roku najdete v nabídce operátora O2. Doufám, že postupný návrat telefonů Sony Ericsson (a do budoucna již jen Sony) bude pokračovat i příští rok. Kvalitou na to tyto přístroje rozhodně mají.
Podle očekávání ještě do konce roku uvolnil FXP (FreeXperiaTeam) nový Android ICS pro Sony Ericsson XPERIA Arc. Nová ROM prozatím ještě není ve finálním stavu a nehodí se pro běžné použití, brzy by ale měla být plně funkční a schopná nasazení. Jindy bychom možná po této zprávě jásali a slavili. Tentokrát je ale uvolnění testovací verze velmi tiché - Sony Ericsson vzal FXP vítr z plachet, sám oficiálně uvolnil testovací ROM pro trojici komunikátorů XPERIA a po několika dnech usilovné práci komunity jsou již tyto ROM vhodné na běžné použití.
Včera byl po trochu delší odmlce certifikován další necustomizovaný firmware pro komunikátory Sony Ericsson letošního roku. Jsem rád, že Sony Ericsson pouze nevyčkává na příchod ICS a i do té doby se snaží svým zákazníkům poskytnout maximální možnou podporu. Sám jsem zvědav, jestli se bude jednat o další vylepšení stávajícího Androidu 2.3.4 (označení by tomu napovídalo) nebo výrobce posune své telefony ještě o stupínek výše na Android 2.3.5, což ale nepovažuji za moc reálné.
Galerie
Sony Ericsson XPERIA Mini Pro - když rozměry neznamenají kompromis (recenze) | Tisk |  Email
Sdílení:
Linkuj.cz!
Jaggni to!
pošli na vybrali.sme.sk
Facebook
Jozef Cmar   
Středa, 24. srpen 2011
Tento týden nás čekají recenze hned trojice nových telefonů Sony Ericsson a hned na úvod tady máme mého favorita - zbrusu nový komunikátor XPERIA Mini Pro. Že už jste telefon s podobným názvem někdy viděli nebo o něm alespoň slyšeli? Máte pravdu, z názvu původního modelu totiž pouze vypadla tři písmenka - X10. To ale naštěstí není zdaleka jediná změna, kterou novinka nabízí. Nový Android, velmi výkonný procesor, větší displej s dvojnásobným rozlišením nebo třeba možnost odemknutí bootloaderu a úprav, o kterých se vám dříve ani nezdálo. Toto vše novinka nabízí za rozumnou cenu.
10~138.JPG 11~131.JPG 12~125.JPG 1~159.JPG


Sony Ericsson se v letošním roce zaměřuje především na komunikátory s Androidem a po představení kvarteta telefonů na začátku tohoto roku jsme se před letními prázdninami dočkali uvedení dalších telefonů s tímto populárním operačním systémem. Výrobce vyslyšel volání uživatelů po představení nástupce modelu XPERIA X10 Mini Pro a dokázal v krátkém čase uvést na trh skutečně ultimativní zařízení. Je téměř jedno, co se vám na první generaci tohoto malého komunikátoru nelíbilo, protože na 99 procent už to je v současném modelu XPERIA Mini Pro opraveno. Telefon nabízí komplexní nabídku funkcí podpořenou výkonným hardwarem, povedeným designem a rozumnou cenou. Má telefon vůbec nějakou nevýhodu? Drobné mušky se najdou, ale i tak se nebojím Sony Ericsson XPERIA Mini Pro prohlásit za nejlepší telefon výrobce pro letošní rok.

Toto zařízení v současné době na trhu nemá žádnou přímou konkurenci a nyní je jen na výrobci, nakolik z tohoto faktu dokáže vytěžit. Telefon jako takový má veškeré předpoklady pro pořádný úspěch. Předem se omlouvám za velmi pozitivní ladění recenze, telefon si ale vysoké hodnocení skutečně zaslouží. Také se předem omlouvám za použití stejných screenů displeje a fotografií z telefonu jak v této recenzi, tak i v nedělní recenzi modelu XPERIA Mini. Až na rozměry, drobné konstrukční odlišnosti a přítomnost hardwarové QWERTY klávesnice jsou totiž oba telefony naprosto totožné a více rozdílů mezi nimi nenajdete. Také z tohoto důvodu už mohu prozradit, že také XPERIA Mini je úžasným telefonem, o tom ale více až v neděli. Dnes totiž veškerá pozornost právem patří Sony Ericssonu Mini Pro. Pojďme si pořádně projít veškeré jeho funkce a vlastnosti a na úplný začátek pro vás mám stručný výčet těch nejdůležitějších (ať již pozitivních nebo negativních) vlastnosti tohoto komunikátoru.



Klíčové přednosti Sony Ericssonu XPERIA Mini Pro
+ kompaktní rozměry
+ obrovský výkon
+ velmi svižný běh systému
+ Android ve verzi 2.3.3
+ kvalitní a dostatečně rozměrný displej
+ technologie Bravia
+ kompletní podpora rychlých dat
+ rozumná cena
+ dvojice barevných variant
+ pohodlná QWERTY klávesnice
+ možnost odemknutí bootloaderu
+ kvalitní fotoaparát, možnost nahrávat video v HD rozlišení
+ přisvětlovací dioda
+ technologie xLOUD
+ podpora schémat
+ náhradní kryt v balení
+ kvalitní fólie v balení
+ na Android velmi solidní výdrž

Hlavní nedostatky Sony Ericssonu XPERIA Mini Pro
- senzorová tlačítka pod displejem (ale toto je spíše subjektivní)
- nízko posazení tlačítko Home (pro jeho stisk je třeba držet telefon nízko nebo ohýbat prst, ani jedno není pohodlné)
- baterie klidně mohla mít 1500 mAh
- konstrukce není 100 procentně precizní
- uvítal bych větší propracování některých defaultních aplikací (například dialeru, který nevyhledává pomocí T9)



Pojďme si nejprve telefon představit po stránce hardwaru. Rozměry tohoto malého komunikátoru jsou 92 x 53 x 18 milimetrů a především podobná tloušťka se už dnes moc nenosí a to ani pokud přihlédnu k faktu, že se jedná o telefon s plnohodnotnou vysouvací klávesnicí. Stále ale platí, že tenčí telefony se zkrátka více líbí a výrobce by se toho příště měl více držet. Hmotnost je pak podobně rozumných 136 gramů a to včetně baterie s kapacitou 1200 mAh, která se nachází pod zadním krytem a zaručuje telefonu více než dobrou výdrž. Základním ovládacím prvkem je opět dotykový displej, který je ale po všech stránkách lepší, než který jsme viděli u původního modelu X10 Mini Pro. Úhlopříčka je celé tři palce a to už je na pohodlné ovládání telefonu dostatečná hodnota, výrazně se vylepšily také ostatní parametry. Displej tak nově zobrazí až 16 milionů barev a nabízí rozlišení 320 x 480 pixelů. Právě nižší rozlišení displeje proti vyšším modelům je zárukou velmi rychlého chodu telefonu, o tom ale až v dalších kapitolách.



Dříve Sony Ericsson přímo z výroby lepil na displej velmi kvalitní fólii, která téměř nebyla vidět a byla skutečně velmi kvalitní. U modelu XPERIA Mini Pro najdete kvalitní fólii také v základním balení, tentokrát si ji ale na telefon musíte sami nalepit, výrobce ji totiž dodává zvlášť. Rozhodně ale potěší, že si ji nemusíte nikde zvlášť kupovat a máte ji přímo na konkrétní telefon. Když už jsem načal obsah balení, kromě standardních věcí zde najdete také 2 GB paměťovou kartu (což není mnoho, ale na základní použití stačí) nebo třeba náhradní výměnný kryt. Především tmavě modrý zadní kryt vypadá skutečně skvěle, v mém balení ale bohužel nebyl (telefon mám ze zahraničí). Pod displejem se nachází jedno klasické hardwarové tlačítko a dvojice tlačítek senzorových a právě sem budu směřovat asi největší výhradu vůči celému telefonu. Začnu senzorovými tlačítky - ač je tento styl ovládání velmi moderní a toto provedení se hodí do designu telefonu, z pohledu uživatelského komfortu a jistoty ovládání se jedná o krok zpět neb nikdy nezískáte tak dobrou odezvu, jako u klasického tlačítka.

10~138.JPG 11~131.JPG 12~125.JPG 1~159.JPG
2~153.JPG 3~156.JPG 4~156.JPG 6~142.JPG

Ani klasické prostřední tlačítko ale není zárukou naprostého pohodlí. Což o to, veliké je dost a mačká se velmi dobře. Problémem je ale jeho umístění. Tlačítko je totiž umístěné hrozně nízko a díky tomu se s ním nepracuje dobře. Jednou variantou je držet telefon úplně za okraj, pak palcem relativně dobře na tlačítko dosáhnete. Druhou variantou je při práci s klávesou prst ohýbat. Ideální a pohodlné není ani jedno řešení, ale zvyknout se to dá. Přesto mě trochu mrzí, že musel uživatelský komfort ustoupit atraktivnímu provedení. Po přibližně dvou týdnech používání už ale tento problém neregistruje, když člověk nemá na výběr, tak si zkrátka zvykne (a upřímně - na Mini Pro si budete zvykat velmi rádi). Ve spodní části telefonu se nachází pouze ouško pro na šňůrku, na levém boku pak nenajdeme vůbec nic zajímavého, vše důležité je totiž na straně prav. Zde najdete jak tlačítko pro ovládání hlasitosti (je dostatečně rozměrné a dobře se s ním pracuje), tak také dvoupolohovou spoušť digitálního fotoaparátu. Také chod této klávesy je velmi příjemný a pomáhá pohodlnému fotografování. Celý bok telefon obíhá decentní stříbrný proužek, který hodně oživuje jinak nepříliš atraktivní černé provedení. Osobně mám sice černou barvu velmi ráda celočerný telefon by mi vůbec nevadil, v tomto směru jsem ale spíše výjimka a tak se výrobci nedivím, že zvolil právě toto řešení.

Na horní straně se audiokonektor jack a také micro USB konektor chráněný krytkou. Provedení rkytky se mi ale vůbec nelíbí, ta na Sony Ericssonu XPERIA Mini je nesrovnatelně pohodlnější a praktičtější. Najdeme zde také malé vypínací tlačítko - podle mého mohlo být klidně podstatně větší. Stejně jako u tlačítek pod displejem ale i tady zkrátka platí, že výrobce v těchto detailech dbal spíše na atraktivní provedení než na maximální funkčnost. A také tady platí, že po pár týdnech si na drobné tlačítko pro spuštění telefonu zvyknete. Na zadní straně se nachází čočka digitálního fotoaparátu a hned nad ní přisvětlovací dioda. Pod zadním krytem se nachází již jednou zmíněná baterie s kapacitou 1200 mAh, která při běžném použití vystačí na dva dny provozu. Pokud si s telefonem trochu pohrajete a upravíte si pár věcí, můžete výdrž ještě znatelně prodloužit, ale o tom až později. Po vysunutí spodního dílu se objeví velmi kvalitní a pohodlná QWERTY klávesnice, kterou mohu jen a pouze chválit. Tlačítka mají jistý stisk a píše se na nich skutečně výborně. Rychlé práci pomáhá dostatečně veliký mezerník (má velikost tří standardních kláves) a také kvarteto šipek, takže se můžete snadno a rychle posouvat do všech směrů. Toto předchozí model neměl a při práci s textem to moc pohodlné nebylo, novinka už ale podruhé tuto chybu nezopakovala. Rychlost zadávání textu je po pár dnech velmi solidní. Za všechno ostatně hovoří fakt, že ani při přímém srovnání s klávesnicí na mém BlackBerry nebyla XPERIA Mini Pro nijak v pozadí, klávesnice je skutečně velikou devizou tohoto přístroje. Trochu strach mám ale z vysouvacího mechanizmu, ten mi nepřijde stoprocentní.



Konstrukci telefonu tedy máme úspěšně za sebou, pojďme se podívat na programové vybavení telefonu. Jednou z hlavních nevýhod starších modelů X10 Mini (Pro) je nemožnost jejich oficiální aktualizace na novější operační systém. Na XDA (a také na našem webu) sice najdete několik zajímavých ROM s vyšším Androidem, stále jsou ale postaveny na jádře ze staršího Androidu a tudíž některé věci budou vždy absentovat. Novinka už takové problémy nemá a pravděpodobně ani nikdy mít nebude, už z výroby má totiž Android ve verzi 2.3.3 a s jistotou můžeme očekávat také další aktualizace na vyšší verze operačního systému. Operační systém Android je velmi otevřenou platformou, co vám tedy v telefonu chybí, to se téměř s jistotou dá doinstalovat pomocí aplikace z Marketu, proto část věnovanou programovému vybavení berte trochu s rezervou. Pokud v telefonu provedete root, můžete téměř všechny systémové aplikace nahradit za vlastní alternativy a v podstatě tak přetvořit celý telefon. My se ale budeme samozřejmě věnovat recenzi telefonu ve stavu, v jakém jej běžně koupíte v obchodě. Ve svém telefonu mám v současnosti firmware 4.0.A.2.368, tedy naprosto stejný firmware, jaký je už v současnosti uvolněný také pro modely Arc, Neo a Play. Veškeré informace v recenzi se tedy vztahují k telefonu s touto verzí firmwaru, po plánovaných aktualizacích se mohou některé věci mírně změnit, téměř s jistotou to ale bude k lepšímu. Ještě než se začtete do textu, doporučuji shlédnout jednotlivá videa v článku. Přeci jen jsou živé obrázky a bezprostřední dojmy v ledasčem lepší, než čistě psaný text a o telefonu si tedy podle mého uděláte lepší představu.

Klikněte pro zobrazení původního obrázku Klikněte pro zobrazení původního obrázku Klikněte pro zobrazení původního obrázku

Hned po spuštění telefonu si určitě všimnete nového launcheru, který ale i tak patří k těm aplikacím, které si můžete snadno a rychle nahradit nějakou vlastní oblíbenou alternativou. Já to nakonec udělal také, ale až po několika dnech používání a za tu dobu musím říci, že defaultní řešení patří rozhodně k tomu nejlepšímu, co jsem zatím v mobilních telefonech viděl. Zatímco dříve byly možnosti defaultního launcheru u Sony Ericssonu docela omezené, novinka už jej má velmi propracovaný. Najdeme zde pětici obrazovek s možností přidávat na každou stránku vlastní widgety a konečně padlo omezení, kdy na každé stránce mohl být jen jeden. Ovládání pomocí ikon v rozích displeje zůstalo, nově se ale do každého rohu vejdou až 4 ikony. Na jednu obrazovku si tedy můžete umístit spoustu odkazů a mít tak po ruce všechny oblíbené aplikace. Sám jsem nakonec od defaultního řešení ustoupil jen z toho důvodu, že se nedá navolit méně než právě těch 5 obrazovek, zatímco mě pohodlně stačí jediná.

Základem každého komunikátoru je kvalitní telefonní seznam a tady tentokrát výrobce nepochválím. Stále platí, že například použitý dialer patří k těm nejjednodušším vůbec a docela mě mrzí, že na tom výrobce nezapracoval. Náhradu na Marketu sice najdete za pár vteřin (a bude to zadarmo), tím spíše ale výrobce mohl použít nějaké kvalitnější řešení s vyhledáváním kontaktů pomocí T9 tak, jako už to spoustu let má u svých telefonů bez otevřeného operačního systému. V tomto směru tedy žádné zlepšení, přitom by stačilo docela málo. Když už jsme u toho, co mi chybí přímo v telefonu a musí se do něj dodávat, přidám další věc - po stisknutí vypínacího tlačítka bych ocenil volbu restart. Ta se dá do telefonu s rootem sice dohrát, ale takto užitečnou položku bych rád v telefonu viděl standardně. Prozatím jsem si ji dohrával do každé XPERIE s Androidem a jak je vidět, ještě nějakou dobu si ji dohrávat budu muset. Telefony od jiných výrobců přitom tuto položku standardně ve vypínacím menu mají a občasný plánovaný restart telefonu není na škodu.

Klikněte pro zobrazení původního obrázku Klikněte pro zobrazení původního obrázku Klikněte pro zobrazení původního obrázkuKlikněte pro zobrazení původního obrázku Klikněte pro zobrazení původního obrázku Klikněte pro zobrazení původního obrázku

Za telefonní seznam tedy dávám palec dolů, pojďme ale ještě zpátky k defaultnímu launcheru. Ikony v menu se vám řadí do mřížky 4 x 4, přičemž si samozřejmě pořadí ikon můžete libovolně přeskupovat případně využít některé z řazení, které nabízí přímo telefon (například dle abecedy nebo podle počtu spuštění). Osobně jsem používal tu druhou variantu, takže jsem si menu nijak nenastavoval a často používané aplikace se mi rychle posunuly hned na první stránku. Hodně velikou podporu si telefon zaslouží za podporu schémat (což je ale obecná vlastnost použité verze firmwaru, nabízí je totiž také modely Arc, Neo a Play). Snadno a rychle si tak přímo v telefonu můžete měnit pozadí systémových aplikací a nejste už striktně odkázáni na standardní modrou barvu, která dlouhé roky telefonům Sony Ericsson dominovala a kterou jsem vždycky rychle nahrazoval něčím jiným, jelikož jsem na ni pomalu začal bývat alergický. Sám jsem u svého telefonu zakotvil trochu překvapivě u červeného provedení, telefon ale takto vypadá skutečně skvěle a rozhodně bych neměnil, se stylem uživatelského rozhraní jsem takto naprosto spokojený. Chvíli jsem sice zkoušel i černou nebo oranžovou variantu, červená se ale nakonec ukázala být tou pravou pro můj telefon. Rozhodující je ale fakt, že máte na výběr a že pro tuto změnu nemusíte do telefonu nic nahrávat.

Pravděpodobně nejvíce se o funkcích telefonu (potažmo Androidu 2.3.3) dozvíme v položce nastavení, zde totiž najdeme téměř kompletní výčet důležitých funkcí. Telefonu nechybí kompletní podpora rychlých dat a samozřejmostí je také přítomnost Wi-Fi, která si bez problémů poradí také se šifrováním. Pochválit musím stabilitu připojení, ani veliké objemy dat nejsou pro tento telefon žádným problémem. Pro plné využití přístroje je ale fajn mít v telefonu internet od vašeho operátora, rozhodně to ale není podmínkou, hodně záleží na stylu využití. Sám například neomezená data mám, používám je ale výhradně na emaily. Aplikace se dají instalovat přímo na paměťovou kartu a tím šetřit místo v telefonu, právě toto dříve hodně chybělo a starším telefonům se celkem rychle plnila interní paměť. Když už jsme nakousli tu paměť - telefon nabízí 320 MB vnitřní paměti, přičemž si ale poradí i s paměťovými kartami microSD a to až do velikosti 32 GB. Sám používám kartu s poloviční velikostí a naprosto bez problémů, na běh telefonu nemá žádný negativní vliv. Zvuk z telefonu je velmi dobrý a zásluhu na tom má také technologie xLOUD, která vylepšuje hlasitost reproduktoru. Kvalitu fotografií (ke kterým se ještě dostaneme) pak naopak vylepšuje technologie Bravia. Nechybí samozřejmě ani integrovaný GPS modul, po několika dnech testování mohu směle prohlásit, že je dostatečně přesný pro běžné použití a potěší také integrovaný kompas. S telefonem se rozhodně jen tak neztratíte.

k~10.jpg l~7.jpg m~7.jpg n~5.jpg o~5.jpg p~5.jpg q~2.jpg
r~3.jpg s~2.jpg t~2.jpg u~2.jpg v~2.jpg w~2.jpg x~3.jpg

Editor zpráv je trochu jednodušší, vše se řadí do přehledných konverzací. Tady výrobce neexperimentoval a udělal dobře. Už základní řešení je dostatečně pohodlné a komu by nevyhovovalo, může si vybrat vlastní. Do telefonu je kompletně integrována podpora sociální sítě Facebook, pokud tedy na ní trváte dostatek času a chcete být v neustálém kontaktu s vašimi přáteli, telefon vám velmi výrazně vyjde vstříc. Osobně mě ale trochu mrzí, že standardní cestou nejdou tyto aplikace odinstalovat. Přeci jen ne každý z nás je na sociálních sítích aktivní. Pokud jste tedy na tom stejně jako já a nechcete mít v telefonu zbytečné ikony, budete muset provést root a tyto aplikace smazat. Organizační funkce asi nikoho nepřekvapí, najdete zde plně synchronizovaný a velmi přehledný kalendář, nechybí ani opakovaný budík. Osobně bych ale čekal také aplikaci na psaní poznámek nebo třeba časovač a stopky, žádná z těchto věcí se ale v telefonu nenachází a budete tedy opět nuceni pohledat na Marketu. Tady výrobce úplně nepochválím za výběr funkcí, které do telefonu dát přímo a které ne. Zrovna poznámky jsou u telefonu s kompletní QWERTY klávesnicí podle mého na místě a ani stopky nejsou neužitečnou funkcí, navíc tyto aplikace nezaberou téměř žádné místo v paměti telefonu.

Potěší ale dobrá práce s multimédii všeho druhu, telefonu nechybí kvalitní hudební přehrávač a povedená je také galerie obrázků. Vše funguje velmi rychle a jednoduše. Neříkám, že se jedná o nejkvalitnější možné řešení, ale prozatím jsem v tomto směru neměl žádný problém. Pokud by vás omrzela hudba uložená přímo v telefonu, můžete pohledat na internetu nebo využít klasické FM rádio. Co dalšího nám výrobce do telefonu nachystal? Opět nechybí například Timescape, tedy aplikace na kompletní sledování vaší komunikace s přáteli. Přímo v základu zde najdete podporu pro Twitter a Facebook, další rozšíření se dají zdarma stáhnout. Dle ohlasů na internetu tato aplikace ani dříve nepatřila příliš k oblíbeným a ačkoliv je nyní její běh podstatně rychlejší, stejně ji asi moc zákazníků využívat nebude. Graficky je sice velmi pěkně zpracovaná a určitě má co nabídnout, sám jsem ji ale téměř nepoužil. Pokud nemáte účet na výše zmíněných sociálních sítích, nevidím důvod pro její použití. V opačném případě ale její používání mohu doporučit, budete tak neustále online.

Chybět nemůže ani povedený internetový prohlížeč, na Marketu ale najdeme například Operu nebo Firefox. Už defaultní řešení ale pracuje velmi dobře a ač sám web příliš na telefonu neprohlížím, cokoliv jsem potřeboval, to jsem přes telefon rychle našel. Když už jsme u rychlých dat a internetu - chybět nemůže samozřejmě ani aplikace YouTube, jejíž význam asi nemá smysl jakkoliv dále objasňovat. Samozřejmostí je přítomnost obou emailových klientů, přičemž jeden z nich je ušitý na míru Gmailu, ten druhý pak můžete použít pro ostatní poskytovatele. Pro běžnou práci jsou tyto aplikace více než dostatečné, oceňuji velmi jednoduché nastavení a také svižný chod. Účet u Googlu je potřeba také pro stahování aplikací z Marketu, bez něj přijdete o jednu hlavních výhod operačního systému Android. Na Marketu se nachází skutečně obrovské množství aplikací, přičemž většina je k dispozici zdarma nebo za velmi nízkou částku. Další užitečné doplňky od výrobce:

- průvodce nastavením -  v několika krocích nastavíte hlavní parametry svého telefonu v pěkném průvodci
- TrackID - pomocí internetu umí identifikovat téměř jakoukoliv skladbu (stačí kousek nahrát a odeslat)
- připojená zařízení - jelikož XPERIA Mini Pro podporuje standard DLNA, najdeme zde přehledného správce
- Update center - kontroluje dostupné aktualizace telefonu, zajistí vždy aktuální firmware
- Správce Liveware - slouží pro správu připojeného příslušenství (například handsfree)



Ačkoliv to možná nepatří do standardní součásti recenze, neodpustím si ani malou odbočku směrem k neoficiálním úpravám telefonu. Díky oficiální možnosti odemknout bootloader u nových telefonů Sony Ericsson se možnosti úprav výrazně rozšířily a zároveň zjednodušily. Jak jsem již naznačil v úvodu článku, snažím se telefony vždy maximálně upravit pro své vlastní potřeby a jelikož Mini Pro je mým vlastním telefonem, dal jsem si na tom skutečně záležet. V telefonu tedy najdete upravený indikátor baterie a také povedené fonty z Motoroly. Nechybí ani výrazné promazání nepotřebných systémových aplikací nebo třeba odstraněná bootovací obrazovka. Asi největších změn doznalo samotné jádro systému, které je výrazně přetaktované a podle potřeby může fungovat až na frekvenci 1,9 GHz. Osobně ale raději používám jako strop hodnotu 1,6 GHz, vyšší už dlouhodobě nejsou pro kondici procesoru zrovna vhodné. V době nečinnosti se procesor naopak sám podtaktuje a běží na frekvenci 122 MHz, což výrazným způsobem ovlivňuje výdrž baterie. Některé z úprav jsem natočil na video a vy si jej tak níže můžete prohlédnout. Asi ne každému se chce si s telefonem tolik hrát, na stranu druhou získáte naprostý originál vyladěný k vašim vlastním představám a to za to podle mého stojí. Pokud si vše uděláte podle svého gusta, budete s telefonem nepochybně ještě více spokojeni, než byste jinak byli. Ale jak už jsem v tomto článku několikrát zmiňoval, v případě modelu XPERIA Mini Pro to není podmínka, spíše jen moje doporučení.



Plný výkon telefonu po přetaktování prakticky není možné při rozlišení displeje využít, například při některých hrách nebo při navigaci ale dostatek výkonu rozhodně není na škodu. Kdykoliv navíc můžete bootloader znovu zamknout a získat tím zpátky záruku, rozhodně se tedy není čeho bát. V současné době se již testuje výrazně upravené jádro pro Sony Ericsson XPERIA Mini Pro, které nabídne další zásadní vylepšení a v nejbližší době tak snad i plně funkční Recovery menu. Tady zatím narážíme na problém s chybějícím hardwarovým tlačítkem zpět (na telefonu je pouze senzorové tlačítko zpět, to se ale aktivuje až po startu telefonu). Samozřejmě chápu, že ne každému se chce s telefonem hrát, právě to je ale výhoda modelu Mini Pro a dalších nových telefonů Sony Ericsson. Telefony jsou plně funkční a dostatečně odladěné již po vybalení z krabice, pokud ale chcete telefon na míru, je vám umožněn i tento vyšší stupeň úprav.



Na závěr jsem si nechal digitální fotoaparát, který najdete spolu s přisvětlovací diodou na zadní straně telefonu. Poslední dobou jsem si u telefonů Sony Ericsson zvykl na trochu slabší výsledky, ani u dražších telefonů nebyly pořízené snímky vždy bez chyb. Podání barev je dlouhodobě na velmi dobré úrovni, snímky ale poškozuje velmi necitlivá komprese a ztráta ostrosti. U modelu Mini Pro tomu bohužel není jinak a také tady se setkáváme sice se snímačem o rozlišení 5 megapixelů, přesto ale kvalita fotografií není výborná. Výrobce by se měl trochu zamyslet nad tím, že fotografie z modelu TXT Pro jsou datově často větší než ty z dnes recenzovaného telefonu, který ale přitom nabízí podstatně vyšší rozlišení a tomu by měla odpovídat také kvalita fotografií. Potěší alespoň přisvětlovací dioda a také možnost nahrávat kvalitní videozáznamy. Tak trochu tradičně můžeme v dalších verzích firmwaru postupně počítat s vylepšováním fotoaparátu, toto by měl ale výrobce odladit vždy již před startem prodeje.Pokud si ale snímky nebudete prohlížet v plném rozlišení, ale třeba jen na monitoru počítače, kvalita bude dostatečná. Nechybí několik různých režimů a velmi podrobné nastavení videa. Co ale ještě jednou pochválím je podání barev, které je velmi reálné. V tomto směru odvádí fotoaparát velmi dobrou práci.

10~40.jpg 11~36.jpg 12~34.jpg 13~27.jpg 14~28.jpg
15~23.jpg 16~24.jpg 17~18.jpg 18~19.jpg 19~19.jpg
1~75.jpg 20~14.jpg 21~17.jpg 22~14.jpg 23~14.jpg
24~14.jpg 25~11.jpg 26~10.jpg 27~12.jpg 28~10.jpg
29~12.jpg 2~74.jpg 30~11.jpg 31~11.jpg 32~11.jpg
33~8.jpg 34~9.jpg 35~10.jpg 36~8.jpg 3~73.jpg
4~68.jpg 5~66.jpg 6~58.jpg 8~48.jpg 9~45.jpg

Hodnocení sice tentokrát nebude úplně krátké, ale bude se nést ryze v pozitivním duchu. Sony Ericsson před přibližně dvěma měsíci představil velmi kvalitní a vzhledově povedený telefon, který dokázal rychle a za rozumnou cenu dostat na trh. A co více - ani po docela intenzivním testování jsem na telefonu nenašel žádné zásadnější problémy, které by mě jakkoliv omezovaly v používání telefonu. Hardwarová klávesnice je natolik kvalitní, že jsem snad poprvé začal zvažovat, jestli má smysl ještě jako primární telefon používat komunikátor BlackBerry, což je nepsaný etalon mezi telefony s kvalitní plnohodnotnou klávesnicí. Nabídka funkcí je komplexní, telefon nabízí obrovský přebytek výkonu a také velmi široké možnosti úprav. Telefon už po vybalení z krabice je plně připravený na používání, pokud si ale rádi hrajete a chcete přístroj posunout ještě dál, můžete provést odemknutí bootloaderu a začít instalovat úpravy. Sám jsem se v tomto směru stal jedním z testerů na XDA a mohl jsem tak být nápomocen při ladění a vydání rootu pro tento telefon a také pro paralelní model XPERIA Mini. Telefonu nechybí ani moderní technologie z dílny Sony, jako například Bravia pro vylepšení kvality fotografií. Potěší na Android velmi solidní výdrž, také displej je kvalitní a rozměry přitom zůstávají v rozumné normě. Ať se na telefon dívám z jakéhokoliv pohledu, stále nevidím žádné slabé stránky.

Hned od začátku prodeje je navíc XPERIA Mini Pro dostupná hned ve dvojici barevných variant, také toto beru jako příjemné plus. Pokud bych přeci jen telefonu měl něco vytknout, bylo by to asi senzorové provedení tlačítek pod displejem. Preferuji totiž klasická tlačítka (možná jsem nemoderní, ale nabízejí větší jistotu při ovládání). Pokud jsem byl s předchozími telefony (Arc, Neo, Play) spokojený, z modelu XPERIA Mini Pro jsem vyloženě nadšený. A ačkoliv mě třeba někdo obviní ze zaujatosti, kvality tohoto telefonu mi nikdo nevymluví. Důkazem pro toto tvrzení budiž také fakt, že jeden z mých předchůdců ve vedení webu už si telefon pořídil (tímto zdravím Martine, telefon ti rád někdy upravím :)) a druhý už na něj šetří peníze. Oba přitom patří k velmi náročným uživatelům, kteří rozhodně nesáhnou po něčem nekvalitním. Možná se tedy vrací sláva Sony Ericssonu, který je schopný nabídnout dostatečně kvalitní komunikátory i pro nejnáročnější uživatele. Navíc v současnosti nemá XPERIA Mini Pro na trhu přímého konkurenta, který by její prodeje mohl ohrozit...

Sony Ericsson XPERIA Mini Pro v bílé barvě můžete zakoupit na oficiálním e-shopu Sony Ericsson

Sony Ericsson XPERIA Mini Pro v černé barvě můžete zakoupit na oficiálním e-shopu Sony Ericsson



Komentáře
Příspěvky vyjadřují názory uživatelů a nejsou nijak redigovány.
Vyhrazujeme si však právo příspěvky odstraňovat.
Autor: RedRose Datum: 2011-09-23 18:13:55
2MILHAUS: ono jde spis o to ze SonyEricsson NIKDY zadnou aktualizaci na Froyo 2.2 NESLIBIL!! Neexistuje jedine oficialni (ani neoficialni) prohlaseni SE ve kterem by to slibil... Bylo to jen prani vsech majitelu a nic jineho...
. Autor: MILHAUS Datum: 2011-09-19 19:53:33
Zasmál jsem se u věty: "s jistotou můžeme očekávat také další aktualizace na vyšší verze operačního systému". 
Mám v současnosti X10 mini Pro a rád bych připoměl, že i pro můj telefon výrobce sliboval a vše zkončilo studenou sprchou a zklamáním v podobě těchto pár vět:  
"Sony Ericsson dlouho sliboval, přesto nakonec slib nedodrží. Všechny dosavadní modely Xperia, tedy X8, X10, X10 Mini a X10 Mini Pro se už aktualizace na Android 2.2 Froyo nedočkají. Důvod? Výrobce vsází na budoucnost a dosavadní uživatele hází za hlavu. Není to přitom poprvé!" [leden 2011] 
 
I já vsázím na budoucnost a je dost možné, že již nebude spojena s komunikátorem značky SE. 
Autor: pje Datum: 2011-09-18 14:48:09
Rád bych věděl, jestli dlouhodobě známý problém s nezvládnutím foto SW je řešitelný rootovsky. Podle mne je hw foťáku schopen mnohem lepšího výstupu...
Autor: pje Datum: 2011-09-18 14:47:13
Rád bych věděl, jestli dlouhodobě známý problém s nezvládnutím foto SW je řešitelný rootovsky. Podle mne je hw foťáku schopen mnohem lepšího výstupu...
Autor: pje Datum: 2011-09-18 14:43:55
Mně vyhovuje qwerty, psát na tomhle deseti je trochu sci-fi...
Autor: pje Datum: 2011-09-18 14:41:44
Osobně považuji za tragédi, že androidí Eriky nemají foťák, který zachycuje realitu především ostře, barevná věrnost nikdy nemá u fotomobilů podstatný smysl (fajnšmekři fotí opravdu něčím jiným). Tohle opravdu není foťák, lepší je spousta fixfokusů. Jinak s možností superuživatelskoé konfigurace jde o první závažný důvod k tomu, abych si Androida od SE někdy pořídil. Čím více je mobil počítačem, tím více jej chci plně kontrolovat.
Autor: C510 Datum: 2011-09-02 00:00:39
a tie fotky....vyzeraju otrasne....moja stara C510 robila ostrejsie a Elm krajsie celkovo...nieco otrasne...prepalene, neostre.... :cry
Autor: C510 Datum: 2011-09-01 23:59:39
tak takto chlapci....xperky mini pro maju nejake problemy so sumom pri natacani videa - vyrobca pracuje na jeho odstraneni. http://talk.sonyericsson.com/thread/22121?tstart=0
. Autor: Fenyamg Datum: 2011-09-01 22:51:06
Chtěl bych se zeptat, zda-li jste nezkoušeli se připojit v počítači k internetu přes mobilní telefon (propojit USB) a jak je spojení stabilní?
Autor: Joza Datum: 2011-08-28 07:24:14
Co se týká klávesnice, někdo má QWERTY někdo (já měl štěstí) má QWERTZ. Zprovoznění auto regulace bude dle mého otázka FW
Autor: HanysR Datum: 2011-08-26 19:18:30
Takze mohu souhlasit celkem s recenzi. Telefonek je rychly, prijemny, klavesnice ja paradni az na to ze je qwerty a ne qwertz. To je obrovske minus a nevim proc. Displej je trosku nazloutly mi prijde a jde to videt jen na bilem pozadi a s porovnanim jineho stroje. Nerozumim jedne veci - Mini Pro nema senzor okolniho osvetleni a automatickou regulaci podsviceni? Senzor ma, protoze zapina podsviceni tlacitek ale neumi to regulovat? V tomto pocasi jsem tedy nucen mit podsviceni neustale na 100% a to mi prijde celkem zbytecne. Diky za odpoved jak to skutecne je.
Autor: EifelCZ Datum: 2011-08-25 01:06:54
Parádní recenze, autor mi mluví z duše, ve všem souhlasím. Jen by mě zajímalo, zda se u nás dají dokoupit výměnné zadní kryty, protoze jsem k mému telefonů nedostal zmíněný tmavé modrý, ale takový světle modrý a rád bych si chtěl nějaké dkoupit. Díky moc.
Autor: Sherpa Datum: 2011-08-24 12:18:33
no vyzera naozaj dobre. mam ho v plane vymenit za velku x10 uz par mesiacov akurat ma dost neprijemne prekvapila kvalita fotiek. ta kompresia bije do oci a navyse maju tie fotky vyse 1MB! pri takom stupni kompresie by mohli mat 200kb
Autor: fifo171 Datum: 2011-08-24 11:09:46
mam o tento telefon zaujem, ale mam jednu otazku :) 
mohol by mi niekto potvrdit, ci ma Xperia Mini Pro tento problem pri nahravani videa ??? 
 
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1225448
. Autor: oldrich.mladek Datum: 2011-08-24 09:54:50
Xperka mini pro se opravdu povedla, mě okouzlila na první pohled.  
Co se týče senzorových tlačítek, tak fungují naprosto spolehlivě a je to jen o zvyku, já už bych nechtěl klasická tlačítka, ale je fajn, že Home tlačítko je klasické HW, usnadňuje to odemykání telefonu, jen je na mě dost tuhé, umístění mi nevadí. 
 
Co se týče konstrukce, tak měl jsem v rukou dva kousky a oba byli naprosto precizní, žádná vůle vysouvacího mechanizmu, prostě paráda.  
 
1500 mAh baterka by byla fajn, ale aspoň 1200, je to lepší, než u telefonů s 1500 mAh a 4" displejem :-). 
 
Škoda, že qwertz varianta se neprodává i u nás, když už ji vyrábí a prodávají v sousedním Německu. Ale člověk to překousne. Pro záruku cokoliv.

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář.
Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

 
< Předch.   Další >