" />
Seznámení s Palm Wireless Keyboard | Tisk |  Email
Sdílení:
Linkuj.cz!
Jaggni to!
pošli na vybrali.sme.sk
Facebook
Jirí Pesek   
Úterý, 2. listopad 2004
Klávesnice, která komunikuje s Px00 pomocí infraportu.

Jelikoz psaní dlouhých textu na P900 není úplne pohodlné a nejrychlejsí, rozhodl jsem se dokoupit si nejakou externí klávesnici. V úvahu pripadaly pouze 3: Stowaway Palm Wireless Keyboard (výrobce Think Outside), Palmtop Wireless a Stowaway Bluetooth Wireless (výrobce Think Outside). Protoze klávesnice Palmtop se u nás neprodává, Bluetooth klávesnice je prílis drahá, vybral jsem si Stowaway Palm Wireless Keyboard. Tuto klávesnici si muzete na Cybexu koupit za 1576 korun. Klávesnici napájí dve baterie typu AAA, které jsou obsazeny v balení.









Urcite jste si vsimli, ze klávesnice nese v názvu "Palm". Ano, tato klávesnice je urcena pro operacní systém Palm, jenze existuje ovladac umoznující spojení s operacním systémem Symbian UIQ. Po nainstalování tohoto driveru se objeví v menu polozka "keyboard". Po spustení je v programu zobrazeno malé okénko pro psaní. Po zvolení príslusné klávesnice muzete hned vyzkouset, jestli vse funguje. Není tedy nutné zapínat infraport, o vse se stará príslusný ovladac. Klávesnici lze nyní pouzívat vsude, kde chcete neco napsat. Potesilo me i moznost psaní zprávy pri zavreném flipu.



Prenosnou klávesnici není nutné nijak zapínat, po rozlození je okamzite k dispozici, jen je potreba nasmerovat „tycinku“ s infraportem na infraport telefonu. Pro zjednodusení práce s telefonem je mozné pouzít nekolik klávesových zkratek.

Jak je to s cestinou?

Abychom mohli psát ceské znaky, je nutné doinstalovat ovladac. K dispozici jsou 2 verze: CZ1.80 a starsí verze. O odlisnosti techto ovladacu a zpusobu psaní se budu venovat v dalsím clánku.

Te? uz k samotné klávesnici.

Klávesnice s telefonem komunikuje pres infracervený port, který má dosah az jeden metr. Snímac je umísten na pohyblivé „tycince“ pripevnené ke stojánku klávesnice urcený pro vase zarízení. A tady nacházím první problém majitelu "pécek", kterí pouzívají telefon s flipem. Kdyz totiz dáme telefon na urcené místo do stojánku, flip zakrývá nekolik kláves z horní rady a tudíz je nutné telefon presouvat, coz není moc praktické.



Vyresit se to dá tak, ze telefon polozíte vedle klávesnice nebo si ho dáte na stojánek od SE jako já. Do stojánku lze také telefon umístit nalezato, ovsem tady chybí softwarová podpora otocení displeje.


Klávesnice je vyrobena z tvrzeného plastu. Zvolena byla tmavá barva, témer identická jako plastový kryt kolem displeje P900. Rozlození a slození zajistuje otocný kloub umístený uprostred klávesnice. Rozmery klávesnice jsou 260x151x12 mm pri otevreném stavu, po uzavrení se velikost redukuje na 139x97x18 mm. Aby klávesnice neklouzala po povrchu, jsou ve spodní cásti pridelány gumové podlozky proti posunutí.


Klávesy jsou rozlozeny ve ctyrech radách chybí samostatná císelná rada, pro psaní císel je tedy nutné pouzít funkcní klávesu. Na klávesnici se mi píse velice dobre, klávesy mají jistý stisk a dostatecný zdvih. Odezva je velice rychlá, stisknuté písmeno se okamzite objeví na displeji. K pohodlí také prispívá kvalitní dílenské zpracování. Trosku obtíznejsí je ale zavírání. Po prehnutí poloviny klávesnice k druhé obe cásti nedoklapnou, pomuze az priklopení stojánkem a následným docvaknutí pojistkou, která slouzí pri otevreném stavu klávesnice jako podpera stojánku, aby se klávesnice s telefonem nepreklopila. Ovsem zmena polohy této pojistky vyvolá prasknutí a následný pocit utrzení. Nastestí se mi to zatím nepodarilo. V zavreném stavu vypadá klávesnice jako malá knízka ci diár.

Hodnocení

Tato klávesnice si u me získala velkou oblibu. I kdyz je psaní ceských znaku trosku obtíznejsí, myslím si, ze se na to dá zvyknout. Nekomu mozná trochu bude chybet císelná rada. Tuto klávesnici bych doporucil vsem, kterí na svém telefonu písí delsí texty. Klávesnice má sice drobné chybky, ale vzhledem k cene, za jakou se prodává, je to výborná koupe. 

P.S.: Hádejte na cem jsem psal tento clánek? :-) 

Komentáře
Příspěvky vyjadřují názory uživatelů a nejsou nijak redigovány.
Vyhrazujeme si však právo příspěvky odstraňovat.
. Autor: Anonym Datum: 2006-12-30 23:41:58
Funguje tato klávesnicee i s nokií n70?? Děkuji za odpověď.
. Autor: Pinochio Datum: 2005-12-19 18:37:24
Kde se dá stáhnout ovladac, aby klávesnice psala cesky?? Link v clánku nefunguje :cry . Díky

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář.
Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

 
< Předch.   Další >