" />
Z200 - Tipy a triky (oziveno) | Tisk |  Email
Sdílení:
Linkuj.cz!
Jaggni to!
pošli na vybrali.sme.sk
Facebook
Martin Vagner   
Čtvrtek, 13. květen 2004
Nekolik dní jsem mel moznost testovat Sony Ericsson Z200. Jedná se o velmi milé vécko a i kdyz neoplývá mnozstvím funkcí, tak jsem nasel pár fíglu a vychytávek o které se s vámi podelím.

Jak na kruhový displej...

Pri zavreném telefonu máte moznost na vnejsím kruhovém displeji bocními klávesami prepínat mezi zobrazením analogových hodin nebo digitálních. Druhá varianta je výhodnejsí, zobrazí vám navíc sílu signálu a stav baterie. Mimo to vás displej upozorní na príchozí sms, neprijatý hovor nebo vám napríklad indikuje aktivovaný budík. Stiskem nekteré z bocních kláves dosáhnete i podsvícení displeje na nekolik vterin.

Ztlumení vyzvánení pri príchozím hovoru

Stává se vám, ze potrebujete ihned ztlumit zvonení telefonu pri príchozím hovoru aniz by to osoba na druhém konci zaregistrovala? Se Z200 je to jednoduché, pri zavreném flipu to provedete stiskem bocní klávesy, pri otevreném klávesou ,c,.

Volba prijmutí hovoru

Nevyhovuje vám prijmutí hovoru otevrením telefonu? Pak si pres menu - nastavení - funkce krytu zvolte svou moznost.

Volba ,Moznosti'

Dlouho jsem bádal, kde jsou moznosti, kdyz písu jakýkoliv text (?apríklad pri psaní sms nebo úkolu). Menu Moznosti se nachází na levé klávese od kursorových tlacítek. Nikde na displeji tuto informaci nenajdete. Muzete si zde vypnout diakritiku, vlozit jednoduchý obrázek, nebo nejaký symbol ci smajlíka

Znáte funkce kursorové klávesy ve standby rezimu?

- stiskem kursorové klávesy vlevo se dostanete ihned k napsání nové sms zprávy, ale pokud v rychlém menu zvolíte na první místo jinou vec, pak se vám zobrazí práve tato.
- stiskem vpravo je volba stejná jako u stredové kursorové tlacítko, dostanete se prímo do ikonkového menu.
- stiskem dolu se vám zobrazí první jméno v telefonním seznamu a stiskem nahoru pro zmenu poslední kontakt.

Lze upravit pohotovostní menu?

Levé tlacítko vedle kursorové klávesy slouzí k vyvolání pohotovostního menu. To vám zobrazí moznost aktivování tichého módu, aktivovat infraport, pripojit se na wapové stránky Sony Ericssonu a muzete zjistit stav vaseho telefonu. Bohuzel nelze do tohoto menu nic pridat, takové rychlé menu nacházející se v menu vpravo nahore by tu více sedelo.

Jak na tichý mód

Pokud chcete aktivovat tichý mód tak to jde volbou z pohotovostního menu (klávesa vlevo od kursorové klávesy) anebo dlouhým stiskem klávesy ,c,.


Chcete znát verzi svého firmware?

Tuhle informaci najdete v takzvaném servisním menu.Je to podobné jako u jiných Sony Ericssonu a to postupným stiskem kursorové klávesy a hvezdicky, v tomto poradí: >*<<*<*. (kde > je zmácknutí kursorové klávesy vpravo a < pro zmenu vlevo). Dále volte Sluzba - Info o sluzbe - Informace o softwaru
Podotýkám jen, ze poslední verze firmware z dubna 2004 je R4E.
Zajímavost: pokud zaklapnete mobil pri spusteném servisním menu pak se vnejsí displej jen rozsvítí ale nic nezobrazuje.

Zajímala by vás informace o poctu zavrení flipu?

Velmi zajimavá informace, která vám oznámí jak aktivne pouzíváte svou Z200 je pocet zavrení telefonu. Tuto informaci získáte také v servisním menu postupným stiskem kláves jako v predchozím triku (>*<<*<*). Posléze pres menu sluzba prejdete na testy telefonu a cítac pouzití krytu vám dodá informaci o poctu. Stejne tak dalsí volbou ,celková doby hovoru, zjistíte kolik hodin jste doposud s telefonem provolali.

Zajímá vás vase jedinecné identifikacní císlo vaseho telefonu?

Informaci o IMEI vasí Z200 zjistíte opet v servisním menu postupným stiskem kláves >*<<*<* a pres volbu Sluzba - Info o sluzbe - Konfigurace. V tomto menu zjistíte i informaci o aktivním Sim Toolkit, prípadne o podpore jednotlivých GSM sití (900,1800,1900)

Informace z oblasti

Pokud nastavíte v menu zprávy - informace z oblasti na zapnout, tak se vám bude ve standby rezimu zobrazovat ke kterému vysílaci je vás telefon pripojen. Tedy mesto nebo její cást. Tato funkce je bohuzel aktivní jen u Eurotelu, který ji jediný podporuje. Dalsí drobnou nevýhodou je, ze vám tato informace prekryje aktuální datum.

Telefon nabízí i zálohu 10 e-mailových adres

V telefonním seznamu máte moznost si ulozit az 10 e-mailových adres v samostatném seznamu. Bohuzel je nijak v telefonu nevyuzijete. E-mailového klienta najdete az na Z600.

Dá se telefon resetovat?

Jako ostatne vetsina Sony Ericssonu umí i Z200 v nastavení volbou obnovit nastavení celý telefon dostat zpet do továrního nastavení. Jen dávejte pozor na to, ze prijdete o vsechny vase ulozená data v telefonu (telefonní seznam, ulozené sms, obrázky, melodie)

Jak na wap?

Pokud chcete pouzívat wap pak je nutné aktivovat ho u svého operátora, ale hlavne nastavit datové profily v telefonu. Postup jak na to najdete v tomto clánku. Jinak pokud máte vse nastavené, pak se nejrychlejí k wapu dostanete dlouhým stiskem klávesy na levo od kursoru.

Zobrazení cítace sms zpráv

Tato nabídka je trosku skovaná jinde nez bych ji cekal. Najdete ji v menu Hovory - Cas a cena - Cítac sms. Podobnou informaci máte hned po ní, tak vás informuje o prenesených datech wapu a GPRS. Po master resetu se vsak tyto informace snulují.

Chcete pouzívat minutku pri hovoru?

Z200 vás muze kazdou minutu informovat krátkým pípnutím o délce hovoru. Tuto volbu aktivujete v menu Hovory - Cas a cena - Merice hovoru - Pripomenutí minut, kde zapnete nebo vypnete.

Presmerování hovoru

Tuhle sluzbu najdete opet v menu Hovory - Ovládání hovoru

Zálozky Wapu

Menu - Sluzby Wap - Zálozky

Rychlá zmena jazyku

Stalo se vám, ze jste zkusili cizí jazyk a te? nevíte jak ho zmenit. Potom je tu resení. Ve standby rezimu zmácknete <0000> a toho co se deje na displeji si nevsímejte. Touto kombinací se dostanete prímo na anglický jazyk. Volbou <0000> pak na volbu jazyka automaticky.

Obrázky v kontaktech

I tato funkce je vám k dispozici, zvolte Telefonní seznam a následne Obrázky, zde si pak postupne vyberete obrázek a k nemu jméno. Poznámka: Nekolikrát jsem zkousel posílat obrázek z jiného telefonu pres infraport, abych u kontaktu mel obrázek, který chci a bohuzel se mi to nekolikrát nepodarilo!!!

Rychlé vytácení

Volba rychlého vytácení také u Z200 funguje. Stisknete císlo a potvrdíte yes a voláte to císlo, které máte na SIM karte ulozené pod ním. Císla na SIM karte muzete libovolte menit pres volbu Telefonní seznam a Upravit. Pokud chcete vedet presne a pohotove jak máte císla na SIMce ulozená pak stisknete napríklad císlo 2 a dejte krízek. Objeví se seznam císel, tak jak jsou pod kterými císly ulozena na karte.

Rychlé hledání v telefonním seznamu

Pokud dlouze stisknete klávesu s písmenem, které v seznamu hledáte, pak se ihned dostanete na ten kontakt, který první zacíná práve tímto písmenem.

Vypnutí mikrofonu

Pokud potrebujete vypnout mikrofon pri hovoru, aby vás druhá strana neslysela, pak stisknete krátce klávesu c.

Komentáře
Příspěvky vyjadřují názory uživatelů a nejsou nijak redigovány.
Vyhrazujeme si však právo příspěvky odstraňovat.

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář.
Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

 
< Předch.   Další >