" />
Týdenní studie manuálu M600i - co telefon prinásí? | Tisk |  Email
Sdílení:
Linkuj.cz!
Jaggni to!
pošli na vybrali.sme.sk
Facebook
Martin Chroust   
Pondělí, 29. květen 2006
Celý týden jsme intenzivne zkoumali první verzi anglického manuálu M600i a nyní vám prinásíme nase poznatky. Urcite je na co se tesit.
 

  
 
 
Jiz pri spustení se nám zde naskytne volba zapnutí telefonu nebo vstup do Flight módu, který se vyzaduje napríklad v letadlech nebo nemocnicích. Je-li vypnuta telefonní cást, nic vám nebrání vyuzívat organizér ci aplikace.
 
 
 
Pro pohyb v menu muzete pouzít Jog Dial, klávesu pro návrat zpet, stylus a dokonce i vase prsty. Klávesa Jog Dial je trojsmerná. Pohyby nahoru a dolu slouzí pro scrolování stránky. Stisknutím Jog Dialu je aktivní volba vybrána. Dalsí klávesou, kterou na tele najdeme, je klávesa pro návrat zpet. Má dve funkce, její stisknutí zrusí volbu nebo vás vrátí o úroven výse, její delsí podrzení vás vrátí do pohotovostního rezimu a nebo ze základního screenu dovolí zamknout/odemknout klávesnici.
 
 
 
Hlavní menu prinásí tyto polozky: Zprávy, Media prehrávac, Telefon, Kalendár, Kontakty, Multimédia, Zábava, Kancelár a Nástroje. Struktura menu:
 
 
 
Klávesnice modelu M600i je tzv. "duální", kazdá klávesa má ve své dolní cásti 2 znaky. Stiskem tlacítka ALT se zase dostaneme k psaní císlic (tj. jedna dvojklávesa znamená jedno císlo).
 
 
 
Stavové ikony v pohotovostním rezimu  
 
Na pribalené karte Memory Stick Micro (M2) najdeme dema a shareware verze programu prímo od výrobce. Samozrejme, ze zde najdete i popsání zpusobu, jak lze plné verze techto aplikací objednat. Na boku telefonu nalezneme gumovou krytku slotu pro pametové karty. Krytka je k telefonu pripevnena, takze nehrozí moznost jejího ztracení. V návodu je poznamenáno, ze není radno vytahovat z telefonu kartu, na kterou je práve zapisováno, ci je z ní cteno - muze hrozit její poskození. Pametové karty lze v telefonu formátovat, prejmenovávat nebo organizovat ulozená data.
 
Organizace multimediálních souboru je jednoduchá, jsou zde zobrazeny dve zálozky. Jedna pro soubory v telefonu, druhá pro soubory na pametové karte. Samozrejmostí je zaskrtávání více souboru ve slozkách, jejich pridávání, mazání a prejmenovávání.
 
Pri psaní textu máme pri stisku tlacítka Dalsí na výber moznost pridání symbolu, zapnutí automatického zacátku vet velkými písmeny nebo zapnutí nebo vypnutí prediktivního psaní T9 - zde je také mozno zvolit první jazyk psaní, druhý jazyk psaní a nebo vlastní slova. Psát znaky na telefonu lze tremi zpusoby - na klávesnici, na virtuální klávesnici nebo rozpoznáváním textu. Psaní mezery je tentokráte netradicne presunuto na znak 0. Znak * slouzí standardne pro zamykání klávesnice, # zase pro aktivaci tichého rezimu
 
Rozeznávání znaku je na dobré úrovni. V manuálu jsou prímo uvedeny zpusoby psaní jednotlivých písmen. Zde je jejich tabulka, rozdelená na cást s písmeny, na cást s císly a na speciální znaky. Tecka znací zacátek psaní perem:
 
 
 
Z telefonu je mozno rozesílat mnoho druhu zpráv. Samozrejmostí jsou textové, e-mailové a MMS zprávy, dále zde najdeme tzv. Beamed Messages (soubory prijaté infraportem nebo pres Bluetooth), konfiguracní zprávy, zprávy operátoru, zprávy z oblasti a v neposlední rade také zprávy Wap Push. E-mailové zprávy mají svoji vlastní sekci Doruceno, ostatní zprávy se vsechny ukládají do jedné sdílené slozky. 
 
  
Vytváríme MMS zprávu
 
 
  
Vytváríme E-mailovou zprávu
 
Pro rychlé vytácení kontaktu je zde menu Speed Contact, kde si sami vlozíte nejvyuzívanejsí císla a podle fotek a jména poznáte, o koho se jedná (dle manuálu to vypadá az na ulození devíti nejpouzívanejsích císel).
 
 
Speed Contacts 
 
M600i nabízí moznost ulození stránek do pameti telefonu, takze si je lze mozno prohlízet v offline verzi. Dále zde najdeme podporu blokování vyskakovacích (pop-up) oken prohlízece. Lze nastavit také zobrazení prohlízece - Na displej, Full screen nebo Landscape mód. Samozrejme ze zde také fungují rychlé zkratky pro ovládání prohlízece. Zde je jejich seznam:
 
 
 
 
 
Ctecka RSS
 
I kdyz Sony Ericsson M600i nespadá do velmi pocetné rodiny Walkman, zdedil po ní cást hudebních funkcí. V média prehrávaci je mozno vytváret Playlisty ci prehrávat vybrané skladby (at jiz poporade nebo libovolne). Ekvalizér nabídne funkci MegaBass. Prehrávání videa je také samozrejmostí
 
V menu obrázku nalezneme jejich editor, ve kterém muzeme vytváret nové obrázky nebo upravovat stávající. Muzeme napríklad delat výrezy, otácet nebo zvetsovat jejich velikost, samozrejme ze lze také pouzívat kliparty nebo rámecky. Objevíme zde také nástroj pro kreslení stylusem do obrázku (je mozno menit tloustku krivky a její barvu), do obrázku muzeme vkládat text ci vyuzít nespocetných filtru pro výsledný efekt. Tento editor dokáze upravovat nejbeznejsí formáty obrázku - jpg, bmp, gif a png.
 
 
 
Chcete-li daný obrázek (fotografii) jen jemne upravit, stací dát v menu Dalsí polozku Upravit. Tímto lze zmenit kontrast, intenzitu, svetlost nebo barevnou vyvázenost celé fotografie.
 
Sony Ericsson nemohl zapomenout ani na Záznam zvuku. Ten je te? "chytrejsí", a tak pokud chcete, muze zacít nahrávat práve tam, kde jste minule skoncili. MusicDJ umí na telefonu slozit stále jen ctyrhlasou polyfonní melodii - grafika je velmi podobná tomu, co známe z ostatních telefonu Sony Ericsson.
 
V Sony Ericssonu M600i jsou standardne prednastaveny 2 hry. První nese název Vijay Singh Pro Golf 2005, jedná se o 3D golfový 18ti jamkový turnaj. Druhou hrou je známý QuadraPop od Sony Ericssonu.
 
Ve slozce kancelárských aplikací nalezneme dve hlavní a jsou to Quickoffice a Pdf+. Quickoffice se skládá ze trí cástí Quickword (umoznuje editaci dokumentu .doc a .txt), Quicksheet (umozní editaci souboru .xls a dalsích tabulkových souboru), Quickpoint (umozní vytváret prezentace). Pdf+ zase dokáze v prístroji zobrazit soubory ve formátu PDF. Pri psaní krátkých údaju muzeme vyuzít Poznámky, které mohou být textové (psány na klávesnici) nebo grafické (nácrtky stylusem).
 
Jsme-li u organizacních funkcí, musíme se zastavit nad kalkulackou. Zatím to vypadá tak, ze nepodporuje priority, ale zato nabízí dalsí vylepsení. Mezihodnotu lze ulozit do pameti a poté je vyvolat, zlepseno je také pocítání s procenty. Nekomu se také mozná bude hodit Prevodník jednotek, kde lze prevádet hodnoty délky, zvuku, váhy, teploty, rychlosti, rozlohy a meny (je nutno dodat aktuální kurz). Ve specifikacích modelu M600i dále nechybí casovac ani stopky.
 
S pocítacem lze prenáset objekty pres infraport, Bluetooth nebo pres USB kabel. U poslední moznosti pri zapojení kabelu k pocítaci máme moznost volby pro mód Telefon (s nainstalovanými ovladaci dovolí synchronizaci, zálohu, prenos soboru atd.) nebo Prenos Souboru (bez ovladacu muzeme prenáset hudbu ci obrázky do telefonu a z telefonu, M600i se v takovémto prípade tvárí jako Výmenný disk).
 
Jako sporic obrazovky lze mimo defaultního nastavit obrázek nebo slideshow zvolených obrázku. A nyní záverecný pohled na specifikaci telefonu: 
 
 
 
Manuál muzete stahovat z tohoto odkazu

Komentáře
Příspěvky vyjadřují názory uživatelů a nejsou nijak redigovány.
Vyhrazujeme si však právo příspěvky odstraňovat.
. Autor: Anonym Datum: 2007-01-04 18:14:33
nevite nekdo, jestli v m600 bude ceska verze SW a pripadne dale zaznamnik hovoru? jako casty ridic bych uvital, moje nyni jiz mrtva p900 to neumela. 
Co BT ? P900 mela jen headset a moc si nerozumela s HF v aute.
. Autor: houmii Datum: 2006-06-02 22:54:31
http://mobil.idnes.cz/sony-ericsson-m600i-03b-/katalog.asp?view=detail&znacka=3&page=2&id=385 
tady treba taky písou, ze rádio nemá :roll
. Autor: MartinVagner Datum: 2006-06-02 07:26:50
Ano rádio v M600i bude ;)
. Autor: houmii Datum: 2006-06-02 05:02:29
Máte nekdo informace jestli M600i má FM rádio? Myslím, ze by byla velká skoda kdyby ho nemel :?
Autor: shark Datum: 2006-05-31 08:59:32
"Ano, rezervy tam byly, predevsím u M600i, ale to se jeste doresí. " 
 
jen aby ;-)
. Autor: Pantani Datum: 2006-05-30 20:07:50
Tak jsem si zhruba precet celej ten manuál. Mám N6630 a mobil pouzívám pro práci - chci mít rychlej a kvalitní prístup k poznámkám (hlas, text), k adresári, Today, kalendár. Fotáky a wifi me zajímají jen na okraj. Z tohodle pohledu mi 6630 nevyhovuje (je to moc na hraní, spousta veci nedotazených) a M600i s UIQ se dle manuálu zdá bejt softwarove o dost lepsí - PRO ME OSOBNE, otázkou zustává ovládání. 
 
Je tu nekdo kdo zkousel obe platformy (s60 vs. UIQ)? Muze nekdo srovnat kvality toho operacního systému z pohledu ciste uzivatele-pracanta? 
Dík
Autor: OldrichMládek Datum: 2006-05-30 19:49:34
vezte ze M600i a P990i jsou príjeme rychlé:-) a to jeste nemeli finální firmware. Ano, rezervy tam byly, predevsím u M600i, ale to se jeste doresí. 
 
M600i se zacne prodávat cerven/cervenec, P990i srpen/zárí
Autor: shark Datum: 2006-05-30 08:44:47
no a nevite, kdy se teda bude u nas prodavat ?
Autor: shark Datum: 2006-05-30 08:22:25
no, nerek bych, ze rychlost procesoru je vzdy ten nejdulezitejsi udaj. tohle nejsou windowsy, aby to muselo mit 3ghz procesor. 
ale pravda je, ze jak jsem videl videoukazky m600 a jak znam starsi p900, rychlejsi by to byt mohlo...a je jedno jak toho dosahnout - optimalizaci systemu, rychlejsim cpu, nebo pameti...
. Autor: dayvee Datum: 2006-05-29 20:28:53
bicek: no davat dalsich 6 kil by se nechtelo nikomu, ale kdyby to bylo v cene (ktera by byla vo 6kil vyssi) nikdo by ani nebrept :-D 
 
btw: 80mb jako interni pamet neni spatny, ale hold to chce ty pametovky... coz neni problem. gigovka staci :) ale jenom ctvrt gigaherze je malo, podle me to chce tak nejmin dvojnasovek. k tomu jeste philips... buhueeee... btw: jakej ma ten procik cache se nepise ? :D
Autor: MartinChroust Datum: 2006-05-29 17:04:00
jj dle manuálu u M600i bude v balení tato nová nabíjecka
. Autor: bicek Datum: 2006-05-29 16:50:49
jestli k telefonu bude ta nova nabijecka s tim pruchozim fastportem tak to bude dobry. treba ji budou davat uz ke vsem novym modelum-doufam ze ji v zakladu dostane i P990 :-) Je to vec kterou bych urcite chtel ale kupovat si ji za dalsich +- 600 by se me moc nechtelo
. Autor: Hzik Datum: 2006-05-29 09:04:50
tu pamet sem myslel operacni, ale ten procak se zda fajn.
Autor: miramax Datum: 2006-05-29 08:39:10
Procesor bude Philips 208MHz
. Autor: shark Datum: 2006-05-29 08:30:41
internal user storage : up to 80 mb user data
. Autor: Hzik Datum: 2006-05-29 00:12:23
jakou ma pamet a procesor se tam nepise prosim? :)

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář.
Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

 
< Předch.   Další >