" />
Menu Sony Ericssonu M600i aneb jak vypadá nové rozhraní UIQ 3.0? | Tisk |  Email
Sdílení:
Linkuj.cz!
Jaggni to!
pošli na vybrali.sme.sk
Facebook
Martin Chroust   
Pondělí, 17. červenec 2006
V redakci aktivne pouzíváme M600i jiz nekolik dní a prinásíme vám pohled na menu telefonu, zpracované v nejnovejsím UIQ 3.0.
 

Sony Ericsson M600i je novým smartphonem tohoto svédsko-japonského výrobce. Lze ríci ze v tomto prípade jde o predstupen nez dorazí Sony Ericssonu P990i. Jelikoz je vsak tento ocekávaný model stále v nedohlednu, podívejme se spolu na to, jak vypadá menu Sony Ericssonu M600i, který jiz pomalu vstoupil na trh.
 
Výchozí zobrazení displeje je velmi prehledné. Sipka vlevo otevre rychlé volby treba pro nastavení telefonu ci aktivaci prenosových sluzeb (IrDA, Bluetooth). V pravém horním rohu nalezneme ikonu Správce úkolu, zde jsou zobrazeny poslední nebo práve bezící aplikace, mezi nimiz je mozno prepínat nebo je ukoncovat - jedná se o pravý multitasking, který se ve smartphonech od Sony Ericssonu v tomto provedení objevil poprvé. Pod názvem operátora nalezneme polozku Dnes, která indikuje úkoly, upomínky kalendáre, zmeskaný volání, neprectené dorucené zprávy a po nabídnutém nastavení e-mailové schránky taky dorucené e-maily.
 
 
 
Hlavní menu Sony Ericssonu M600i je maticové, standardne s devíti ikonami. Menu lze také pro prehlednost zobrazit jako seznam. Samozrejmostí je pridávání nových slozek do menu. Ikony jsou graficky povedené, neanimované. Oznacená ikona je vzdy znatelne vetsí nez ty okolní. 
 
 
 
Správce úkolu je sekce, ve které vidíte vsechny spustené ci naposledy pouzité aplikace, mezi kterými je mozno prepínat a nebo je uzavírat. Z tohoto zobrazení je také mozno vstoupit do hlavního menu nebo do základního zobrazení (Nabídka Aktivita). U spustených aplikací navíc vidíte, jakou cást pameti telefonu práve zabírají. 
 
 
 
Zprávy se na telefonu mohou psát tremi zpusoby. Jedním z nich je psaní na QWERTY klávesnici. Musím se priznat, ze na její ovládání jsem si zatím úplne nezvykl. Stisk kláves je vsak bez odporu, je jistý, pracuji zatím bez vetsích preklepu. Nyní ale zminme softwarové psaní. Dalsím ze zpusobu je totiz psaní pomocí virtuální klávesnice - chcete-li psát na telefonu i ze zacátku rychle, pak piste jenom dotyky perem na displej. Chcete-li si vyzkouset neco nového, je zde pro vás pripraveno rozpoznávání znaku pro psaní perem na dotykovém displeji(majitelé rady P dobre znají). Zpusob psaní je známý, malá písmena písete do spodní cásti displeje,pod stredový trojúhelnícek, chcete-li psát velká , musíte nejvyssí cáru písmena protáhnout az na cerný geometrický útvar. Pro psaní císel postací úzký pruh nad touto cernou sipkou. Rozpoznávání znaku je na dobré úrovni, nejistý pocit mám jen z psaní písmene "i", jeho napsaní se mi zatím nepovedlo, i kdyz jsem psaní znaku nastudoval v manuálu. Zatím se vsak s tímto druhem psaní seznamuji.
 
 
 
 
Organizacní funkce se az na výjimky, ukrývají v sekci nástroje. Kalkulacka vyuzívá celý displej, ale nepodporuje priority - nevadí, muze být nahrazena doinstalovanou vedeckou kalkulackou. Stopky jsou ve stejném formátu, jak je známe z ostatních "nesymbianových" telefonu Sony Ericsson - nabídnou az devet mezicasu. Mimo casovace zde dále nejdeme konvertor(vyzná se v hodnotách vzdálenosti, objemu, hmotnosti, teploty, rychlosti, plochy a meny) nebo nastavení o case (telefon vám bude hlídat cas ve dvou nezávislých mestech a automaticky nabídne buzení 3x denne pro vstávání, cas obeda a cas spánku - samozrejme, ze tyto budíky lze editovat ci povolovat). Pro dalsí cást organizacních funkcí musíme zavítat do sekce Kancelár v Menu telefonu. Zde najdeme balík aplikací Quickoffice, který dokáze otevírat, editovat a vytváret soubory *.doc (Quickword) nebo *.xls (quicksheet). V textovém procesoru lze vyuzít mnoha formátování textu, v tabulkovém procesoru lze vyuzít komfortu funkcí, které známe z Exelu (Suma, Funkce, atd.). Tuto dvojici jeste doplnuje prohlízec dokumentu ve formátu *.pdf. Nesmíme zapomenout ani na kalendár, jemuz je v Menu telefonu vyhrazena jedna celá polozka.
 
 
 
 
  
Správce souboru najdeme také v sekci Nástroje. Na displej se vejde v jednu chvíli osm slozek. Pri detajllnejsím zobrazení ve slozkách lze videt maximálne 4 soubory (v závislosti na typu souboru). Samozrejmostí je vytvárení nových slozek, jejich editace, presouvání souboru nebo zobrazení volného místa, jak v pameti telefonu, tak i na karte M2. Na pametové karte jsem nalezl slozku fotoaparát, do které se vsak zádné snímky z fotoaparátu ukládat nemohou - M600i jej nemá a proto mi zarazení této slozky na pametovou kartu pripadá víceméne podivné.
 
 
 
Schémata jsou obsazena snad ve vsech telefonech Sony Ericsson, tak ani u modelu M600i nemohou chybet. V telefonu jsou prednastaveny ctyri základní: Default, Ambient, Tranquil, Vibrant. Pokud vás omrzí, je mozno do telefonu stáhnout dalsí prostrednictvím kabelu, bluetooth nebo infraportu.
 
 
 
 
Prehrávac médií má v menu také samostatnou sekci. Je rozdelen na Video a Hudbu. Video je plynulé, muze být prehráváno i ve fullscreen módu (klávesnice je pri polození nabok napravo - radeji bych vsak uprednostnil opacnou polohu, jelikoz M600i pri polození nabok nestojí a to díky vycnívajícímu kolecku Jog Dial). Hudební prehrávac je hodne propracovaný. K zlepsení hudby nabízí celých jedenáct nastavení ekvalizéru, vcetne MegaBass. Pri prehrávání se na úvodní obrazovce telefonu v rámecku strídá název skladby s pomerem odehraného a zbývajícího casu skladby.
 
 
 
Tak tohle je ochutnávka nového prostredí UIQ 3.0, zbytek jsme si nechali na recenzi, kterou ockávejte v brzké dobe. 
 
 

Komentáře
Příspěvky vyjadřují názory uživatelů a nejsou nijak redigovány.
Vyhrazujeme si však právo příspěvky odstraňovat.
. Autor: toroa Datum: 2006-07-17 22:39:39
Zdravim vsechny, ja s nacitanim obrazku nemel sebemensi problem a tak se musim Martina zastat a jsem rad ze jsou zde recenze rychle a aktualne. Kdyby se zde diskutovalo vice o telefonech a ne o blbostech nebylo by to od veci :) I ja se tesim na recenzi a klidne s BMP, jen aby uz byla :)
Autor: Peshi Datum: 2006-07-17 17:22:19
No, vypada to pekne, UIQ ma neco do sebe!
Autor: MartinChroust Datum: 2006-07-17 16:33:08
Ano beru to na sebe, ve své prílisné snaze o exkluzivitu jsem fotky nedal do PNG ale nechal je v BMP. Príste radeji budu fotografie upravovat déle a clánky budou vycházet se spozdením
. Autor: ge0rge Datum: 2006-07-17 16:18:12
ad obrazky: To je proste, autor patrne nikdy neslysel o formatu PNG ktery pouziva ucinnou neztratovou kompresi (nedochazi ke ztrate kvality jako v pripade JPEG ani k omezeni barevne palety jako v pripade stareho GIFu), spolehlive funguje ve vsech dnes pouzivanych browserech a ve vysledku by mel ve srovnani s BMP jen zanedbatelnou velikost ... typicka chyba mezi klavesnici a zidli.
. Autor: odklizec Datum: 2006-07-17 15:59:05
Z te slozky fotoaparat se daji usuzovat dve veci..bud se fotak planoval a nebo (a to spis) fotak bude v nejake pozdejsi verzi tohohle mobilu. Je to taky jedina vec, ktera mu chybi k dokonalosti ;) A nebo je tu jeste jedna moznost, fotak se sice planoval, ale nakonec neni a nebude, protoze by se tim zabil prodej tak dlouho ocekavaneho a porad odkladaneho P990.
Autor: MartinChroust Datum: 2006-07-17 14:16:57
Aplikace capturescreen vytvárí presne takovéto soubory ve formátu BMP
. Autor: lummox Datum: 2006-07-17 14:02:40
proc mate ty obrazky v bmp? Dyt se to hrozne pomalu nacita... :?
. Autor: Vítez Datum: 2006-07-17 12:12:41
noo mooc heezkee!! moc se tesim na recenzi!! 
:)

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář.
Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

 
< Předch.   Další >