" />
Sony Ericsson P990i: Velký, vetší, největší | Tisk |  Email
Sdílení:
Linkuj.cz!
Jaggni to!
pošli na vybrali.sme.sk
Facebook
Martin Vagner   
Pátek, 18. srpen 2006
Sony Ericsson P990i. Koupit či nekoupit, čekat či nečekat, milovat či proklínat? Nový, dlouho očekávaný smartphone řady P, byl konečně vyladěn do finální podoby a v brzké době vstoupí na trh. Na všechny otázky se vám pokusíme odpovědět naší maxirecenzí.

 

Sony Ericsson P990i je další z nástupců již dávno známé řady P. Jde o telefony s operačním systémem Symbian s grafickou nádstavbou UIQ, která je specifická svými displeji s dotykovým ovládáním. Jednotlivé modely mají svůj specifický tvar, jde o masivní, velké přístroje, které jsou známé svými prvky ve formě aktivního odklápěcího flipu a také bočního kolečka, tak zvaného Jog Dialu. Vše začalo kultovním modelem P800, který zaujal vyníkajícím dotykovým displejem a podporou paměťových karet. Nástupce s označením P900 se od staršího modelu lišil hlavně svým novým designem. Navíc samotný flip se začal velmi výrazně přetvářet, tentokrát již měl samostatná tlačítka. Třetím v pořadí byl dodnes velmi oblíbený model P910i, který se ale designově lišil od předešlého minimálně. Navíc firmware obou modelů byl tak podobný, že vcelku lehce se výhody P910i daly přenést do staršího modelu P900. Všechny tři modely však nabízely velmi podobné prostředí, které třeba neumožňovalo plnohodnotně využívat oblíbený multitasking, a tak prostě nastal čas na změnu. Nový model tak přichází s novou verzí operačního systému Symbian ve verzi 9.1 s grafickou nádstavbou UIQ 3.0, která přináší zcela nové přepracované prostředí. Vývoj modelu však nebyl snadný, integrovat do přístroje nový operační systém, podporu 3G, WI-FI a také nový vylepšený fotoaparát se velmi protáhlo, a tak model vstupuje na trh s obrovským zpoždením. Zda to opravdu stojí za to, si povíme v této recenzi.

  

Klasické tvary

Sony Ericsson P990i se tvarově víceméně neliší od předchůdců( rozměry 114 x 57 x 25 mm, váha 150 gramů), je otázkou zda tohle konstrukční rozložení už není trošku zastaralé či okoukané. Tak či tak tradičně najdeme na svých místech dotykový displej, aktivní flip, umístění paměťové karty, nebo třeba ovládací kolečko. Ale začněme pěkně popořadě.

Design telefonu se, myslím, vyvedl. Telefon je laděn do šedé kovové barvy v matném provedení. Kryty jsou plastové, ale zároveň pevné, a tak kladně hodnotím fakt, že nikde nic nevrzne. Přední díl okolo displeje a vnitřní klávesnice je navíc ještě barevně zvýrazněn, což vypadá luxusněji. Při zavřeném flipu se ,,péčko'' tváří jako běžný telefon. Flip v tomto režimu zakrývá asi 1/5 displeje a ten v tomto režimu není dotykový. Nyní tak lze novinku ovládat jako každý jiný telefon od Sony Ericssonu. Nabídka hardwarových tlačítek se totiž u tohoto modelu přiblížila běžným telefonům švédsko-japonské značky. Hlavním prvkem je kurzorový ovladač s potvrzovacím středem. Ten je mírně vyvýšen, a tak jej lze výborně nahmatat. Směrový oválek však na tom také není špatně. Každý ze čtyř směrů nabídne na svém konci ostřejší hranu, která dá palci signál, že je tam, kde být má. Ovládání tohoto prvku je vyníkající, není vůbec třeba používat z dřívějška oblíbený Jog Dial. Vedle této směrové klávesy najdeme další čtyři tlačítka spojená do dvojic. Vrchní dvě hlavní se řídí instrukcemi ze spodní lišty displeje, naopak ty spodní mažou písmenka či soubory z telefonu, nebo se vrací v menu zpět(stejné tlačítko však najdeme ještě na boku pod kolečkem).

  

Neméně důležitá je i klasická 12-tlačítková číselná klávesnice. Klávesy jsou miniaturní s velkými rozestupy, což zpříjemňuje ovládání. Kdo kdysi vlastnil model P900, tak bude doma. Klávesy jsou si velmi podobné a na první pohled se mi lépe ovládají, než tomu bylo u modelu P910i. Samotný flip je aktivní, nicméně není jej třeba možné použít pro příjem hovoru. Kdo má raději čisté PDA, tak si nový smartphone může přetvořit k obrazu svému. Stačí využít malý šroubováček(který najdete v balení), v zadní části po sejmutí krytu najdete dva malé šroubky a po povolení přední flip vyskočí ze své pozice. Tak je možné telefon používat i bez flipu.

  

Po otevření číselné klávesnice na vás vykoukne klasická QWERTZ klávesnice. Sony Ericsson P990i trošku poupravil své rozměry displeje, a tak přímo pod ním zůstal prostor pro umístění 35 miniaturních tlačítek ve čtyřech řadách. Klávesky jsou opravdu miniaturní, nicméně tím, že jsou posazeny na těle, se daleko lépe ovládají než na modelu P910i. Telefon držíte pevně a oběma palci směřujete přímo na jednotlivá tlačítka. Zvyknete si rychle, tvorba dlouhých e-mailů nebude žádný problém. Trošku tu chybí samostatná číselná řada, čimž je psaní o kousek složitější. Trošku mi vadí i poslední řada, která je příliš blízko ke spodní části vyvýšeného těla přístroje. Palce musíte slušně zalamovat, abyste se trefili na Shift, Alt či mezerník.

  

Samotný displej je fyzicky o kousek menší, což spousta uživatelů nemůže strávit. Osobně mi to nevadí, vše důležité najdete na svých místech, stačí si otevřít režim focení nebo přehrát video a už si ani nevzpomenete, že někde bylo něco větší. Přesto ještě promluvím řečí čísel, nový displej má rozměry 42 x 56 mm, u starších modelů jsme byli užší, ale delší, tedy 40 x 61 mm. Jak říkám neškodí to, zvlášť když se u novinky nově setkáváme s rozlišením 240 x 320 zobrazovaných bodů. Displej je samozřejmě aktivní a zvládne zobrazit až 262 tisíc barev. K displeji mám jen jednu výtku, chová se spíše jako zrcadlo. To je nejmarkantnější hlavně venku na přímém slunci, kde se stále spíše můžete dívat, zda jste dobře učesáni, než zjistit informaci o přijaté zprávě. Bohužel, displej se opravdu leskne, já jen doufám, že ochranná fólie alespoň částečně tento neduh napraví. U displeje se ještě zmíním o aktivním spořiči. Ten opět u tohoto modelu chybí, a tak nejen že ihned nezjistíte kolik je hodin, ale uniknou vám i příchozí textovky nebo nepřijatý hovor. Poslední záchranou je vpravo umístěná zelená LED dioda, která blikáním v rychlém intervalu informuje o zmeškané události. Přední část ještě doplňuje miniaturní čočka sloužící pro videohovory, ta je designově hezky posazena do černého rámečku.

  

Boky ledoborce s menším liftingem

Na bocích telefonu najdeme spoustu ovládacích prvků. Vespod nový konektor Fast Port, který slouží jak pro příjem energie, pro přenos dat, tak pro poslech muziky. Vedle něj najdete malé otvory, kudy proklouzne poutko na zavěšení telefonu. Levá strana nabízí ze všech ostatních asi nejvíce inovací. Kolečko Jog Dial je stále na stejném místě. Tentokrát se setkáváme s upravenou variantou, která umožní používání jen třísměrně. S kolečkem lze točit a také potvrzovat. Známé potvrzování do boku tu již nenajdeme. Částečně za to může tlačítko, které se objevuje po Jog Dialem. Jde o klasickou ,,vracečku'' kdekoliv v menu. Opět jde jen o otázku zvyku, za pár dní si na starší způsob ovládání ani nevzpomenete. Nově se objevuje horní hudební tlačítko(na stejném místě jej najdete i u běžných telefonů), kterým lze dle volby spouštět přehrávač, poslední skladbu nebo integrované rádio. Zcela vespod se ještě objevuje známý posuvník(z modelů S700i, W550i a W900i), který uzamkne či odemkne přístroj proti nechtěným stiskům. Tlačítko bude asi nejvíce použitelné v režimu bez flipu.

  

Druhá strana už tak nová není. Klávesa pro spuštění internetu je zhruba na stejném místě jako u starších modelů. Je však fajn, že je tentokrát programovací, a tak jí lze přiřadit jinou funkci. Slot na karty Memory Stick Duo zůstal zachován tak, jak jsem byli zvyklí. Chrání jej pevná krytka, pro vysunutí je snad nejlepší použít samotný stylus. V balení spolu s telefonem se nachází karta o velikosti 64 MB. Komu nepostačí, tak může využít až do velikosti 8 GB(neodzkoušeno). Pod slotem najdeme další důležitou klávesu. Jako jiné Sony Ericssony, tak i nový smart P990i fotí v režimu naležato. Tohle tlačítko je tedy spoušť fotoaparátu s možností namáčknutí a automatického doostření.

  

V horní části hledejte vypínací tlačítko. Tato klávesa se oproti starším modelům přesunula sem, což je asi přirozenější. Líbí se mi, že je velká a tím dobře ovladatelná(narozdíl od modelu M600i). Vedle startovacího tlačítka najdeme po celé ploše sklíčko infraportu. Také stylus mění pozici, přesunul se při pohledu zepředu k levému boku. Je mi záhadou proč taková rapidní změna.

Záda modelu P990i jsou zcela nová. Nejvíce asi zaujme kruhové prostředí okolo čočky fotoaparátu. To se velmi podobá modelu K600i, kdy stejně jako tady aktivní krytku odsouváte do boku. Posuvník je vyníkající, s otočením pomůže pružinka, je to příjemné. Jak jsem již řekl, krytka je aktivní, tudíž po otevření se ihned aktivuje prostředí fotoaparátu. Přímo na krytce také najdeme malé zrcátko pro tvorbu autoportrétů. V levé části vedle čočky je navíc vnější reproduktor, který díky vyvýšenému prostoru není utlumen při položení na stole. Vedle něj nechybí miniaturní dioda, která slouží jako blesk. Výsledkově příliš nepomůže, je to podobné jako u modelů K750i a W800i. Nad repráčkem se ješte ukrývá gumová krytka chránící konektor externí antény.

  

Polovina zadní části byla zálohována pro kryt baterie. Sejmutí jde ztuha, což je možná dobře, alespoň se krytka tak brzy nevychodí. Sony Ericsson u toho modelu použil baterii BST-34, která zaujme hlavně svoji kapacitou 1120 mAh. V reálu to znamená dva dny výdrže při zcela běžném používání. Pod baterkou nechybí důležitý slot pro vaši SIM kartu, který se usazením nijak neliší od jiných modelů výrobce.

Co je v balení?

Spoustu uživatelů bude asi zajímat, co si s sebou přinesou domů spolu s telefonem. Krabice je nově laděna do stříbrna a je asi o kousek menší, než jsme byli zvyklí u starších smartů. Kromě telefonu, baterie a již zmíněné paměťové karty o velikosti 64 MB v telefonu najdeme:

- redukci na Memory Stick

- poutko na ruku

- šroubováček na sejmutí flipu

- dva náhradní šroubky

- kryt na použití bez flipu

- náhradní stylus

- datový kabel DCU-60

- univerzální stojánek CDS-60 s plastovou podpěrkou

- standardní sluchátka

- nabíječku CST-61 s průchozím konektorem

Trošku mi v balení chybí nějaké slušivé pouzdro, které by alespoň částečně eliminovalo možné poškození tak choulostivého přístroje. I praktický hadřík z mikrovlákna, který si pamatujeme ze starších modelů, tu také nenajdeme. Škoda, na čištění displeje by se vždy hodil.

  

Režim zavřený flip

Sony Ericsson P990i lze obsluhovat několika způsoby. Tím nejběžnějším je asi jako klasický telefon, tedy se zavřeným flipem. Jak jsem se již zmínil, tak v tomto režimu ovládáte telefon bez dotykového pera (displej není v tomto režimu ovladatelný dotykem). Základní nabídka na displeji zobrazuje všechny důležité stavy telefonu. Vrchní lišta je vždy plná nejdůležitější informací. Trvale se tu zobrazují informace o síle baterky, signálu a také stavu GPRS případně UMTS. V případě aktivity dalších funkcí se tu běžně zobrazí info o Bluetooth, WI-FI, přichozí zprávě nebo třeba tichém režimu. Pod lištou je defaultně zařazen název a případný typ buňky operátora(pokud tuto funkci podporuje). Spodní hrana informuje o možnostech tří hlavních kláves, plus nechybí čas a datum. Zajímavou možností je zobrazení přímých zástupců pro jednotlivé směry joysticku. Všechny volby je možné libovolně nastavit na svou nejoblíbenější funkci telefonu. Bohužel sem není možné vložit vše, co bychom si přáli. Takové doinstalované aplikace v nabídce chybí, prestože některé z nich je možné ovládat v zavřeném stavu. Asi nejpoužívanější možností bude volba s označením Dnes. Jde o věrnou kopii, o které jsme se již zmiňovali u smartíku M600i. U P990i však není možné tuto nabídku nechat trvale zobrazenou na displeji. Nabídka Today skrývá dvě samostatná okna. První informuje o zmeškaném volání, další o nepřečtených zprávách a následně se tu objevuje info o vašich schůzkách či ukolech. Druhá položka zobrazuje další oblíbené zástupce. Zde jsou již možnosti daleko komfortnější. Do této složky lze vložit zástupce na jakoukoliv aplikaci, obrázek, samostatný kontakt nebo třeba přímý odkaz na oblíbenou stanici uloženou v seznamu. Představivosti se meze nekladou, vše si můžete rychle a jednoduše nadefinovat, jak uznáte za vhodné. Trošku jen zamrzí nemožnost přesouvání zástupců mezi sebou, tak jak jsme zvyklí v Menu činností u běžných telefonů Sony Ericsson.

 


V zavřeném stavu je možné samozřejmě využívat multitasking. Jenže má to malý háček, jde totiž spíš o multitasking známý ze starších smartů řady P. Hned jako první musím říct, že ne každá aplikace je spustitelná v zavřeném módu a pokud ano, tak stejně nemáte vyhráno. Přestože ji spustíte a dlouhým stiskem vracejícího tlačítka aplikaci opustíte, tak se ve správci úkolů neobjeví. Lépe řečeno, správce úkolů je v zavřeném stavu ořezán o jedno okno, kde se řadí spuštěné aplikace, a tak, ačkoliv aplikace běží, tak jí znovu načtete až po opětovném najetí na zástupce. Opět neskutečně nepohodlné. Výrobce se nejspíše snaží při těchto pokročilejších funkcích využívat telefon v otevřeném stavu jako PDA. Na druhou stranu ale, i zde byly učiněny kroky. V módu telefonu (zavřený flip) lze spustit daleko více aplikací, takový javový Jimm nebo Opera Mini chodí jinak báječně.

Pokud potřebujete vyvolat kontakt z telefonního seznamu, tak i zde nebudeme mít problém. Celý adresář je seřazen stejně jak u běžných telefonů. Postupným výběrem lze zdrobňovat výběr, což u velkého seznamu bude třeba. Jednotlivé kontakty lze zobrazit a ve čtyřech oknech vedle sebe zobrazit naprosto všechny položky, které lze uložit. Samozřejmě nechybí možnost editace či přidání dalších položek do kontaktu.

  

Další samostatnou kapitolou je nabídka zpráv. Zprávy lze číst, editovat a samozřejmě třeba mazat. Kladně hodnotím možnosti e-mailu, i zde lze zprávy rychle a jednoduše přijmout a dokonce i psát. Ale popořadě. Základní struktura po kliknutí na menu zpráv je řazena minimálně netradičně. První položkou je volání hlasové pošty - netuším jak úzce tato volba souvisí s psaním zpráv, ale budíž. Další položkou je volba nové zprávy, zde si můžete vybrat mezi SMS, MMS nebo e-mailem. Další podložky jsou již oddělené a dělí se na Zprávy, vámi vytvořené e-mailové účty, a na konci je položka Synchronizační e-mail (tento účet dokáže automaticky synchronizovat vaše zprávy s Outlookem ve vašem počítači). U všech možností lze pohybem do boku postupně zobrazit zprávy Doručené, K odeslání, Koncepty a Odeslané (u běžných zpráv je tu ještě položka uložených zpráv na kartě SIM). Jde o nový způsob zobrazování a spousta uživatelů starších smarphonů od Sony Ericssonu si bude muset zvyknout.

  

Psaní zpráv je pohodlné, telefon vám samozřejmě umožní psaní pomocí T9. Ta je však až moc chytrá a často nabízí slova s diakritikou, která by ořízla vaši zprávu. Líbí se mi, že v nabídce nastavení je možné nastavit rovnou i dva jazyky T9. Psaní je pohodlné i díky znakům, které se odpočítavají od začátku a za lomítkem informuje o počtu vytvořených zpráv. Navíc je příjemné, když editor zpráv lze v jakémkoliv stavu opustit a k rozepsané zprávě se vrátit, aniž by se uložila do Konceptů. Editor multimediálních zpráv prakticky nedoznal žádných změn oproti modelu P910i, je smutné, že i takový model má neskutečné omezení délkou 100 kb.

  

Pokud se poohlédnu na další možnosti spouštění v zavřeném módu, tak toho není málo. Lze spustit rádio nebo hudební přehrávač, procházet si obrázky, lze fotit. Z organizačních funkcí lze plnohodnotně pracovat s kalendářem, úkoly, poznámkami, ale také je možné spouštět stopky či odpočet času. Všechny další možné aplikace, které jsou spustitelné v tomto režimu najdete seřazené ve složce Nástroje. Ještě dodám, že není možné pracovat s kancelářskými aplikacemi Quicksheet nebo Quickword, také nespustíte interní webový prohlížeč Opera. Na tyto aplikace prostě musíme otevřít telefon a vše ovládat hlavně pomocí pera.

Bez flipu

Jakmile se rozhodnete používat P990i bez flipu nebo jej jen odklopíte, tak se na vás usmějí netušené možnosti a výhody dotykového smartphonu. Vše zvýrazněné hardwarovou klávesnicí, která je přímo stvořena na psaní dlouhých textů. V tomto režimu se již ve většině případů neobejdete bez dotyku tedy bez stylusu. Lze sice předvolby a možnosti co se zobrazují na displeji odkliknout jednouduše polštářkem prstu, ale to není až tak pohodlné a to z několika důvodů. Jednak se po dotyku prstem displej docela slušně ohmatavá a pak jednotlivé předvolby nebo okénka jsou menší než je tomu u modelu M600i, a tak se budete obtížněji trefovat.

Základní řazení v aktivním režimu nelze nijak změnit. Po otevření flipu se vrchní informační lišta přesune dolů. Zde tedy najdete infromace o baterce a signálu. Kromě toho však v levém rožku najdete ikonku rychlých odkazů. Tudy se lze ihned prokousat k nové události - SMS, MMS, e-mailu, ale třeba také poznámce nebo novému kontaktu. Dále zde najdeme možnosti změny času, rychlého nastavení vše režimů hlasitosti, a také lze přejít do nabídky Připojení (Bluetooth, Infra, USB nebo WLAN).

  

Pravý rožek je natvdo vyhrazen Správci úkolů. Jde o kopii správce, který najdeme v zavřením flipu, zde však nabízí daleko rozšířenější možnosti. Nabídka je tentokrát řazena přehledně do dvou samostatných oken. V prvním se zobrazují poslední spuštěné aplikace, a tak lze mezi nimi jednoduše a rychle přepínat. První dvě volby, které směřují do menu telefonu a naopak na základní obrazovku, jsou pevné. Ostatní se mění, dle toho, kterou aplikaci jste opustili naposledy. Vypnutím telefonu se však seznam automaticky smázne. Druhá podsložka s označením Otevřít, myslím, jasně hovoří o tom, co zde lze provádět. Sem se vám hromadí všechny aktuální spuštěné procesy či aplikace. Mezi nimi jde pomocí této nabídky přepínat nebo libovolnou aplikaci zavřít. Je to pohodlné a až nyní lze říct, že od modelu P990i se konečně dočkáváme plnohodnotného multitaskingu u Samrtphonu UIQ.

Standby obrazovka však nabízí i další možnosti. Ve spodní části najdeme čtyři velké, pevně nastavené, ikonky. Nabízí vstup do nabídky Dnes, do menu a také je možné aktivovat telefonní část s tlačítky na displeji. Poslední ikona směřuje do nabídky zmeškaných, příchozích či odchozích hovorů. Další nabídka je již strohá, obrovský displej nabídne ještě informace o operátoru, času a datumu, to je vše. Trošku mi v pohotovostním režimu chybí možnost využití nabídky Dnes, tak jak je tomu u M600i. Tam se dostanete až rychlým stiskem první ikonky na displeji. Ještě že smarty od Sony Ericssonu stále počítají se šikovným Jog Dialem. Většinu možností a nabídek obsloužíte tímto ovládacím prvkem. Stiskem kolečka navíc lehce potvrdíte, klávesou s otočenou šipkou se zase lehce vrátíte zpět. Trošku mi však vadí, že v některých režimech potvrzení Jog Dialem nebo stiskem vratné klávesy není aktivní. Prostě telefon na váš povel nereaguje. Tento drobný neduh však přikládám jen první verzi firmware.

  

Nabídka Today(Dnes) se jistě stane oblíbenou. Telefon za vás do tohoto menu hromadí všechny události, které se udaly nebo mají stát. Odtud se ihned přesunete ke zmeškanému volání, příchozí SMS nebo informaci o schůzce či nesplněném úkolu. To však není vše, druhé okénko (lze nastavit, které se má spustit jako první) nabídne devět ikonek zástupců nejpoužívanějších aplikací. Vše je jen na vás, a na vaší představivosti, jak si toto menu uspořádáte.

Tak jaká je tedy nabídka?

Základní menu celého telefonu je označeno tradičně ikonkou se čtyřmi tečkami. Již při prvním vstupu budete tápat, oproti starší verzi Symbianu se toho spoustu změnilo. Vše je seřazené zcela jinak, držíte v ruce nový telefon se zcela novým prostředím, a tak očekávejte delší seznamování, než tomu bylo u starších modelů řady P.

Menu se dělí na devět základních položek, které je možné seřadit v mřížce 3x3 ikonky nebo jako seznam. Pokud zvolíte první možnost, tak se ikonková nabídka přesunuje částečně i do dalších podsekcí menu. Záklaadní nabídka zní takto: První je nabídka zpráv, následuje Přehrávač medií, Telefon, Kalendář, Kontakty, Multimédia, Zábava, Kancelář a Nástroje.

  

Nabídku zpráv jsme si již popsali, v otevřeném stavu se nic nemění, jen bude asi v tomto případě lépe využitelná hardwarová klávesnice. Psaní na ní je rychlé a pohodlné. Pokud vám však tento způsob z nějakého důvodu nesedí, tak v závětří na vás čeká klávesnice softwarová nebo ruční rozpoznávání znaků přímo na displeji. Vše je dobře známé ze starších smartphonů, a tak tyto funkce není třeba nijak výrazně představovat.

Nabídka Přehrávání medií se dělí na čtyři základní položky: Rádio, Hudbu, Video a také možné Online stahování muziky do telefonu. Rádio se nijak výrazně neliší od těch, co známe u běžných telefonů Sony Ericsson. Jeho spuštění je tradičně možné jen pokud připojíte dodávaná sluchátka. Není však problém následně v menu přepnout na zadní externí reproduktor. Zde však pozor, telefon, na rozdíl od běžných telefonů, nesmí být přepnut v tichém módu. V tomto režimu zadní reproduktor mlčí. Grafika nabídky rádia se jen mírně liší od jiných modelů výrobce. Na displeji však najdete daleko více prvků k ovládání a to hlavně díky dotykovému displeji, který umožní pohodlnější ovládání. Rádio samozřejmě podporuje funkce RDS a AF a umí běžet na pozadí. Tady však s možností vylepšení, informace o přehrávání se totiž přenášejí přímo do pohotovostní nabídky telefonu a to jak v otevřeném, tak při zavřeném flipu (stejně to funguje i při přehrávání muziky z telefonu). Do paměti telefonu lze uložit až dvacet stanic a to dokonce rovnou i s jejich názvy.

  

Hudební přehrávač je zcela jiný, než si pamatujeme u starších Symbianů UIQ. Opět se velmi podobá nabídkám z běžných telefonů Sony Ericsson. První položka nabízí aktuálně nebo poslední přehrávanou skladbu, další postupně zobrazí všechny Interprety a Alba. Nechybí možnost tvorby vlastního playlistu nebo seznam všech nahrávek v telefonu. Poslední položkou jsou Vlastní nahrávky, které jste zaznamenali telefonem. Jako ve všech podsekcích, tak i zde telefon ve spodní liště zobrazuje nabídky v menších oknech k potvrzení. Cokoliv dalšího lze vyrolovat z malé šipečky, která se ukrývá vždy vedle názvu složky. Ale zpět k přehrávači. Seznam všech stop je nutné pravidelně aktualizovat. Nejde až tak o pravidelnost, ale po každém downloadu skladeb do telefonu či na paměťovou kartu je třeba obnovit seznam - díky operačnímu systému je prostě nutné skladby najít v paměti a načíst do přehrávače(v nastavení je však ukryta možnost automatické aktualizace). Samotné okno s aktuální přehrávanou skladbou je díky velkému displeji maximálně přehledné. Našlo se místo na miniaturní obrázek daného interpreta(návod jak toho docílit jsme přinesli zde). Z dalších položek lze vyčíst název albumu či songu, lze přetáčet nebo zastavovat skladbu, zesilovat zvuk, ale také si nastavit v několika možnostech ekvalizér. V nabídce najdete 11 různých režimů včetně oblíbeného Megabassu. Ruční nastavení ekvalizéru jsem však v nabídce nenašel.

  

Samostatnou nabídkou v telefonu je i přehrávání videa. Není třeba se sáhodlouze rozepisovat. Díky vyníkající objemnému displeji je přehrávání maximálně pohodlné. Tím myslím v režimu naležato přes celý displej. Navíc integrovaný fotoaparát při přepnutí zvládne i velikost 240x320 ve formátu MP4, což je maximálně komfortní pro následné prohlížení. V recenzi na Mobilmanii jsme četli stížnost ohledně nekonečného rozběhu objemnějšího videa. Ano tento problém tu je a myslím, že bude způsoben ranou verzí firmware. Myslím, že není třeba se znepokojovat. V ruce držíte telefon s operačním systémem a neočekávejte svižný chod v menu, jako třeba u modelů K750i nebo K800i. Vše se vždy o nějakou sekundu protáhne, takový webový prohlížeč, přehrávač médií nebo fotoaparát se vám také rozběhne s velmi slušným zpoždením.

Další položkou menu je Telefon. Potvrzením této volby se na displeji objeví virtuální klávesnice. Samotné klávesy jsou bohužel docela malé, a tak vyťukávat jen palcem přímo na displej bude problém. Zde najdete i nabídku všech uskutečněných či zmeškaných hovorů a také režim video telefonování. Rozmístění prvků je stejné jako u běžných modelů s podporou UMTS. Malé okénko zobrazuje přední kamerkou vás, ve velkém vidíte volajícího. Lze však okna mezi sebou přepínat, nebo přenášet scénu hlavním fotoaparátem.

Kalendář také doznal slušných grafických úprav. Lze jej zobrazovat v měsíčním či týdenním náhledu. Nové události se dělí na čtyři volby: Schůzka, Upomínka, Celodenní událost a Výročí. Myslím, že možnosti jsou dostatečně známé a jen bych se opakoval. Pokud jde o opakování událostí, tak ty samozřejmě nechybí.

Telefonní seznam se řadí podobné jako v zavřeném stavu. Na displej se vám však vejde až devět kontaktů, s tím že označený se rozbalí a zobrazí defaultní číslo. Kliknutím na šipku do boku přepínáte mezi dalšími údaji pod kontaktem. Pro plné využití displeje však doporučuji rovnou potvrzením kontaktu rozbalit čtyři okna, ve kterých se všechny údaje jeví daleko přehledněji. Jako u starších ,,péček'', tak i zde se vedle čísel a e-mailových adres rovnou zobrazují ikonky jednotlivých zpráv, které umožní nastartovat editor a rovnou psát. Vyhledávání v seznamu lze zjednodušit zadáváním přímo z hardwarové klávesnice a seznam je omezen jen velikostí vnitřní paměti, takže je prakticky neomezený. Pro rychlé a jednoduché zálohování doporučuji používat rychlou zálohu ve formátu vcf přímo na paměťovou kartu. Tuto možnost najdete v nastavení.

  

Z multimediálních funkcí získává nejvíce bodů asi integrovaný fotoaparát. Nabízí rozlišení dva megapixely a kvalitu pořízených snímků lze zlepšit s pomocí automatického zaostření a makra. Nabízí spoustu dalších zajímavých funkcí, článeček o něm již vyšel. Najdete jej zde. Jen dodám, že foťák je prakticky identický jako u modelů K750i a W800i. Všechny možnosti se prakticky kopírují.

Samostatnou kapitolou je i webový prohlížeč. Sony Ericsson tentokrát vsadil na Operu (na rozdíl od běžných telefonů, kde najdeme Netfront) ve verzi 8.60. Zda je to krok správným směrem zjistíme až časem, ale již nyní lze vysledovat několik drobných mušek. Tak jednak je aplikace náročná na operační paměť, velmi často čekáte několik sekund, než prohlížeč naběhne. Také se vám může stát, že Opera zahlásí chybu informující o malé operační paměti. Po odkliknutí však bez upozornění shodí všechny aplikace, které běží na pozadí. Ihned po naběhnutí naskočí jako úvodní stránka Google. Je jisté, že i zde SE uzavřelo přátelství s tímto mezinárodně uznávaným vyhledávačem, tuto stránku totiž nijak nezměníte. Nabídka prohlížeče je široká, lze vypnout zobrazování obrázků, také nechybí landscape mód, tedy naležato. Dokonce lze nastavit Operu tak, aby zobrazila stránky klasicky bez řazení pod sebe. Ihned se vám objeví horizontální lišta a vy se rolováním přesunete na určené místo. Další drobnou chybičkou je nefunkční diakritika u některých webů (například MobilMania). U našich stránek jsme žádný takový problém nezaznamenali.

  

Další zajímavou nabídkou složky Multimédia je čtečka kanálů RSS. Tato aplikace si získává v mobilních telefonech čím dál více prostoru a nejinak je tomu i u telefonů Sony Ericsson. Nastavení není složité, stačí zadal odkaz na uvedený kanál a do seznamu jej jednoduše přidat. Ze zajímavých voleb se lze zmínit o automatické aktualizaci a možnosti nastavení vlastního internetového profilu.

Posledními dvěma zajímavými položkami jsou Galerie obrázků a klasický neomezený Záznam zvuku. U obrázků je vše přehledně řazeno do dvou složek dle paměti telefonu či karty. Jako první se zobrazuje složka fotoaparátu a následně další na cliparty nebo třeba vizitky. Není problém editovat nové složky a do nich přidávat fotografie. Obrázky lze prohlížet naležato, není problém si je libovolně přibližovat a nechybí oblíbená prezentace.

Nabídka Zábavy v sobě ukrývá jedinou a dobře známou aplikaci MusicDJ na úpravu vaší muziky. Naopak složení v kancelářském balíčku je pestřejší. Samozřejmě, stejně jako u modelu P910i, i zde nechybí aplikace Quickoffice a PFD+. Možnosti nastavení jsou neomezené. Word a Excel je možné vytvářet a libovolně editovat. Opět nechybí přehození zobrazení naležato. Možnosti ukládání Poznámek a Úkolů jsou dobře známé, naopak absolutní novinkou je Skener vizitek. Jde o jednoduchou aplikaci, která pomocí fotoaparátu v telefonu naskenuje jakoukoliv vizitku a vyčte z ní všechny údaje. Aplikace jistě zajímavá, ale malinko budete mít problémy se složitějšími grafickými vizitkami, se kterými se telefon trošičku trápí. Výsledné údaje jsou pak nepřesné.

  

Poslední, a asi nejdůležitější složkou ja nabídka Nástrojů. Zde se netradičně hromadí všechny nainstalované aplikace a je jedno zda instalujete do telefonu či na kartu. Krom toho však mají přednost defaultní aplikace. Jednoduchý správce souborů, kalkulačka, která si poradí i se složitějšími výpočty a také konvertor měn, stopky a odpočítávání času. Možnosti Sony Ericssonu jsou neomezené, telefon v sobě v základu obsahuje vše, co si jen můžete přát. A co tam náhodou není, nebo co by vám nevyhovovalo, to doplníte aplikacemi třetích stran. Zatím jich není tolik kolik bychom si přáli, ale čas rány jistě zahojí(první články popisující aplikace pro UIQ3 jsme přinesli tady a tady).

Závěrečné shrnutí

Sony Ericsson P990i je vyníkající multimediální zařízení. Podporuje rychlé sítě 3G, dokonce mu nechybí i čím dál oblíbenější podpora bezdrátových sítí Wi-Fi. Při zkoušce funkčnosti jsem neshledal žádné velké nedostatky, na zabezpečené i volné sítě jsme se připojili bez větších problémů. Přenos dat je díky skupinám v internetových účtech daleko pohodlnější. Stačí nastavit pořadí upřednostňovaného připojení a doma tak můžete surfovat přes Wi-Fi, zatímco v práci třeba pomocí dat svého operátora.

U připojení k Bluetooth nechci zapomenout na čím dál oblíbenější podporu přenosu zvuku A2DP, kterou jsme testovali se sluchátky Sony Ericsson HBH-DS970. Párování se uskutečnilo automaticky, přenos stereo muziky byl bezproblémový.

Spojení s počítačem kromě Bluetooth zaručí i infraport, nás ale asi více zaujme přenos s datovým kabelem pomocí USB. Model P990i podporuje Mass Storage, tuto volbu však musíte mít v menu telefonu nastavenou. V režimu telefon je možné nastavit, zda chcete pomocí USB rozhraní telefon nabíjet či ne. Jinak tento režim ale využijete na synchronizaci vašich dat s počítačem. K tomu slouží nová upravená verze PC Suite pro nový Symbian hezky v české lokalizaci. O tomto komunikačním programu si něco povíme přístě, já jen dodám, že lze synchronizovat kontakty, kalendář nebo třeba e-maily. Není problém si zazálohovat kompletní telefon a pak vše obnovit (tedy tak, jak si to pamatujeme ze starších smartphonů). Dále je možné instalovat programy do telefonu či jazykové balíčky.

Nový smarthone od Sony Ericssonu ušel obrovský kus cesty. Dlouho předlouho jsme na tento skvost čekali a právě nyní v těchto dnech vstupuje opatrně na český trh. Nabízí spoustu zlepšení oproti modelu P910i, a tak asi největší překážkou bude cena. Ta má začít někde okolo 18 tisíc korun. Investice vysoká, ale vyplatí se. Opravdovou otázkou je, zda konstrukce není přece jen malinko přežitá. Spousta funkcí telefonu se přepíná na režim naležato a rozměry s váhou jsou jedny z nejvyšších. Co se týče výdrže, tak i zde vše bude záviset od míry používání. Běžný uživatel vydrží s telefonem dva dny, ti aktivnější, rádi datující, si budou muset o energii říct každý den. Přesto všechno říkám ano.

  

Co na telefonu chválíme:

- kvalitní pohodlná klávesnice

- vylepšený multitasking

- podpora Wi-Fi

- kvalitní dvoumegapixeloý fotoaparát

- natáčení videa v rozlišení 240x320 

- nabídka Today

- slušná QWERTZ klávesnice

- skener vizitek 

- rádio s RDS

- čtečka RSS kanálů 

  

Co nepotěší:

- velké rozměry

- vysoká váha

- smartphone stále rychlostně vázne

- některé aplikace se spouštějí neúměrně dlouho 

- ořezaný multitasking v zavřeném stavu

- špatná čitelnost displeje na slunci

- chybí aktivní spořič displeje

  

Komentáře
Příspěvky vyjadřují názory uživatelů a nejsou nijak redigovány.
Vyhrazujeme si však právo příspěvky odstraňovat.
Autor: beryys Datum: 2007-07-25 17:28:06
tak ,vlastním p 990i a jsem v celku spokojený,jen mě dostává že nefunguje budík při vypnutém te.Jinak je to docela schopný aparát :)
Autor: OldřichMládek Datum: 2007-06-19 13:27:12
P990i je dobrý stroj. ;)
Autor: bauermp Datum: 2007-06-17 20:25:13
Dobry den premyslim o koupi P990i myslite ze je to dobry telefon ja mam N70 :upset
. Autor: danuska Datum: 2007-03-27 06:49:28
AHOJKY,CHTĚLA BYCH SONY ERICSSON P990I JAKO DÁREK.MŮŽE MI NĚKDO,KDO JEJ JIŽ VLASTNÍ,PORADIT ZDA JE TENTO MOBIL DOBRÝ?DĚKUJI. :roll
. Autor: Lomnicka Datum: 2007-01-29 11:02:26
Potřebuji pomoc, p990i nechce řádně spolupracovat se sadou do auta od siemensu HKW-720. Přípoji se a hned spadne. P990i povazuje tuto sadu za sluchátko bluetooth takže nejde nic ovládat pres sadu. Pokus s motorolou a nokie fungovala bez problému. Není to symbianem? Předem dík za pomoc.
. Autor: Anonym Datum: 2007-01-29 10:01:49
Je to trochu legrační, ale nemohu najít "tichý režim"! Když jdu na stavovém řádku (mám sundamý flip) na HLASITOST, tak se mi zobrazí pouze VOLAT a možnosti HLASITOST a ZTLUMIT MIKROFON. Možnost TICHÝ REŽIM naprosto chybí. 
Jinak s telefonem naprostá spokojenost! Měnil jsem za P900... 
Dík za radu.
. Autor: Anonym Datum: 2007-01-20 15:26:40
No nevím jak Vám, ale mě se zdá rozestup kláves stejný jako na p910i. Každopádně jsem na 910i využil oddělání flipu, ale na p990 by to asi ztrácelo smysl (mohl být raději vetší displej).
. Autor: Anonym Datum: 2007-01-11 08:24:12
Při Backupu se mi záloha zastaví s informací 1000080 - Zařízení je plné. 
Ví někdo čím to je a jak pomoci. 
Díky moc. 
ZaPa
. Autor: Anonym Datum: 2006-11-28 19:24:34
Když jsem tento telefon uviděl a zjistil jeho parametry hned jsem ho chtěl mít. Nyní ho mám týden, jsem s ním velmi spokojen, ale také jsem objevil několik věcí, které mi dost vadí. Za prvé mi trochu vrže kryt baterie, za druhé se mi již několikrát stalo, že se mi restartoval a nebo dokonce zamrzl a já jsem musel vyjmout baterii, aby znovu začal reagovat. Také mě nepříjemně překvapila kvalita zvuku. Když jsem ji porovnal s kamarádovo K 750 i, tak jsem zjistil, že je na tom hudebně jeho telefon mnohem lépe. Zvuk z P 990i je dost plechový a i když je nastaven maximálně do basů, tak je to pořád hodně špatné. Nevím, zda to mohu nějak ovlivnit, proto by mě zajímali zkušenosti ostatních uživatelů tohoto telefonu. A taky není pravda, že je v telefonu baterie 1.120 mAA, je tam pouze 950 mAh, výdrž je pouze kolem jednoho dne, protože to opravdu není telefon, který by se používal jen k telefonování. Ale jinak jsem velmi spokojen, doufám, že některé chyby půjde ještě odstranit. Michal.
. Autor: Anonym Datum: 2006-11-28 18:01:38
pROSÍM VÁS, JDE U TOHOTO TEL. ROZTŘÍDIT KONTAKTY DO VÍCE SLOŽEK? (NAPŘ. RODINA, ODBĚRATELÉ, DODAVATELÉ A POD) 
DÍKY ZA ODPOVĚĎ 
ŠÍMA
. Autor: aLiAs15 Datum: 2006-11-27 20:57:05
JJ super recenzce a jeste lepsi mobil P 990i,, Je superní, Mám ho asi 2 měsíce a jsem naprosto spokojeny ;-) DOPORUČUJI
. Autor: aLiAs15 Datum: 2006-11-27 20:56:32
JJ super recenzce a jeste lepsi mobil P 990i,, Je superní, Mám ho asi 2 měsíce a jsem naprosto spokojeny ;-) DOPORUČUJI
. Autor: Anonym Datum: 2006-11-10 16:10:12
Mám do placu jeden dotaz - mohl by mi někdo poradit, které tlačítko mám při zavřené klávesnici použít, aby se mi při rozdělané akci (rozepsaná zpráva či upomínka, náhled do kalendáře apod.) po přechodu obrazovky do spořiče při následné snaze o vrácení do "světlé obrazovky" tato rozdělaná akce automaticky nezavřela nebo neuložila ???? Abych zpětně zůstal aktivně v této operaci - správné tlačítko se mi zatím nepodařilo zjistit. Našel by se chytrý rádce ??? Díky
. Autor: Anonym Datum: 2006-11-06 10:51:27
Mam dotaz, kdyz budu chtít dokoupit tuto kartu do mobilu. Záleží na výrobci karty ? Nebo je to jedno a bude to fungovat treba s apacherem nebo tak. Dik za info
Autor: matooo Datum: 2006-10-15 22:52:36
Ahoj mam ho uz skoro mesiac. absolutne sa neseka a restaroval sa len raz. Konecne som do neho dal Jimm na icq a mini operu na veb a fachci to tip top. Maximalna spokojnost. Akurat cakam kym do toho noveho oper syst niekto vymysli navigaciu do auta a bude to ulna dokonalost :grin mal som predtym PDA a mobil a tato varianta je o sto percent lepsia. caooo 8)
. Autor: MartinVagner Datum: 2006-10-09 07:17:41
Lze dokoupit redukci za pár korun a připojit vlastní sluchátka, tak to funguje u všech SE phonů s Fast portem
. Autor: Petr Datum: 2006-10-03 16:45:35
Dost mne prekvapilo, ze P990 nema klasicky vystup na sluchatka. Mam P900 pouzivam mobil vlastne porad jako prehravac kdyz nekde jdu. Mam dokoupene sluchatka Sennheiser mm50 co maji 2,5 mm jack a je to super poslech. Nyni ale u P990 (jestli dobre chapu) jiz nemam jinou sanci nez poslouchat hudbu pres Sony sluchatka?
Autor: MartinVagner Datum: 2006-10-02 22:24:15
Češtinu zatím jedině pomocí opětovného update přes SEUS....
. Autor: Anonym Datum: 2006-09-29 21:05:37
kde stahnu cestinu?diky 
. Autor: Anonym Datum: 2006-09-23 21:02:52
můžete mi někdo poradit zda toho jít či ne?recenze jsou většinou pozitivní,reakce uživatelů už méně.Díky
. Autor: Anonym Datum: 2006-09-23 06:54:12
zdravim,ten telefon se pry rad acasto zamrza je to pravda?? envite nahodou..psali to nekteri jedinci na mobilmania.cz...a jeste jednom...
. Autor: Anonym Datum: 2006-09-12 22:41:20
Mám dotaz, zatim sem nepřišel na to jak nastavit, když probíhá hovor a otevřu flip, aby se hovor změnil naq hlasitý jako to bylo u P910i, poradí někdo???
Autor: OldřichMládek Datum: 2006-08-19 22:53:35
Tak máte zřejmě poslední možnost mít telefon tohoto konstrukčního podání. Nastupce již možná bude z řady SE Clié. ;)
Autor: sargis Datum: 2006-08-19 17:15:23
...je otázkou zda tohle konstrukční rozložení už není trošku zastaralé či okoukané... - s týmto nesúhlasím, stále ide o originálnu a jedinečnú konštrukciu, ktorú nikto nenapodobnil. Mám rád klasické telefóny, ale po hodinke s kamarátovým P910i som pochopil, prečo je P rada taká obľúbená.
. Autor: bicek Datum: 2006-08-18 21:13:22
Jo moc pekna recenze! Nemohl jsem se ji dockat, ale to cekani stalo za to. A jen to utvrdilo mou touhu po P990. :-) Pro me treba ta zpetna nekompatibilita neni problem - P990 bude muj prvni smart ... 
Diky za recenzi a jen tak dal.
. Autor: MartinVagner Datum: 2006-08-18 20:43:28
Dva jazyky u T9 nejsou špatný nápad, najde se spousta uživatelů co střídavě používají dva různé jazyky a tak T9 lépe využijí bez složitého přepínání. 
 
Ano i P990 zvládá psát na hw klávesnici s T9
. Autor: B17S Datum: 2006-08-18 16:45:48
Nějak mě uniká k čemu je dobrý v nabídce nastavovat dva jazyky pro T9. A ještě mám jeden dotaz jde na té hardwarové klávesnici psát pomoci T9 jako u M600. Jinak pěkná recenze zatím nejlepší co jsem četl.
Autor: vojta Datum: 2006-08-18 14:31:15
pěkně napsané Martine.
. Autor: Conrad Datum: 2006-08-18 11:57:08
Tedy omluvám se nevyjádřil jsem se jasně není to pochopitelně minus telefonu ale velké minus při rozhodování zda opustit 910 a přejit na 990
. Autor: Conrad Datum: 2006-08-18 11:22:52
Díky za dobrou recenzi i když bych jako jeden z hlavních minusů tohoto telefonu označil nemožnost použití aplikací z P910.Většina začínala na 800 potom 900 a nyní má 910 a všechny aplikace které člověk postupem času nasbíral,ať je měl v telefonu nebo pro případ potřeby v PC kromě javových jsou ted na nic.
Autor: OldřichMládek Datum: 2006-08-18 08:24:44
Děkujeme za pochvalu. :)  
Snažíme se dělat pro vás maximum.
. Autor: dansmrcka Datum: 2006-08-18 00:18:54
stejne mam pocit ze vase recenze byla nejobjektivnejsi ze vsech co sem cetl :grin :grin :grin
Autor: OldřichMládek Datum: 2006-08-18 00:12:53
Sice později než jinde, ale ne vše máme hned a tento model potřeboval více času na recenzi :grin
. Autor: dansmrcka Datum: 2006-08-17 23:10:07
Konecne tu mame semaniackou recenzi :grin :grin :grin :grin :grin

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář.
Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

 
< Předch.   Další >