" />
Sony Ericsson W950i: Malý, chytrý, hudbozraký | Tisk |  Email
Sdílení:
Linkuj.cz!
Jaggni to!
pošli na vybrali.sme.sk
Facebook
Martin Vagner   
Pondělí, 16. říjen 2006
Další smartphone od Sony Ericssonu klepe na dvířka. Model W950i, lahůdka s 4 GB flash diskem, zcela novou klávesnicí a slušnou velikostí. Bude to stát za to?

 

Rok 2006 bude nejspíše pro Sony Ericsson, co se týče smartphonů, přelomový. Letos se prvně setkáváme s více než jedním představeným modelem, který lze označit jako chytrý. Na model P990i se čekalo dlouho a ve velkých bolestech se postupně usazuje na trhu. Ve stejném čase se objevila jeho odlehčená varianta s označením M600i. Nyní na podzim jej doplní další krasavec, který rozšíří jak portfolio smartphonů, tak Walkmanů. Máme tu první chytrý model, který pevně směřuje k hudbě.

  

Smart nebo Walkman?

Telefon lze označit za hudební smartphone nebo také jako chytrý telefon s funkcí Walkman. Spíše bych se však přiklonil k druhé variantě. Jde o výborný telefon s operačním systémem, který velmi efektivně doplňuje možnost poslechu vaší oblíbené hudby.

  

Bohužel Sony Ericsson W950i vychází až velmi okatě z předešlého modelu M600i. Hlavní rysy, jako je velikost, tvar či displej, zůstávají zachovány a mění se jen možnosti ukládání vašich dat a také klávesnice. Celé grafické prostředí je hodně identické a je jisté, že se opět budeme opakovat. V některých pasážích tak možná raději nasměruji na recenze předešlé. Symbian 9.1 s nádstavbou UIQ 3.0 je totiž ve všech třech provedeních až příliš podobný.

Tip! Recenzi na Sony Ericsson M600i najdete tady, naopak na P990i zde.

  

M600i či W950i?

Základní designový tvar obou zmíněných modelů je naprosto identický. Rozměry sice mírně hovoří o opaku, ale okem není nic poznat. Sony Ericsson W950 se pyšní rozměry 106x54x15 mm při váze 112 gramů. Jde o příjemné rozměry, za které lze telefon jen chválit. Hlavní rozdíl oproti M600i je v barevném provedení. Zatímco první smart lze koupit v černé a bílé, model W950i útočí jen barvou Mystic Purple. Jde o hnědo-fialové provedení s oranžovými prvky pro určení identity Walkman. 

  

Zadní díl je stejně strohý jako u modelu M600i. Polovinu prostoru zabírá zadní kryt baterie BST-33 900 mAh. Vrchní část nabízí jen miniaturní otvor externího reproduktoru, logo výrobce a ukrytý konektor na externí anténu. Telefonu samozřejmě chybí fotoaparát, tak proto je vše tak kompaktně nevýrazné. Pod baterkou však klasicky najdete slot pro kartu SIM. Zasouvá se v levé části směrem nahoru. Jde o zajímavé řešení, kartu zasunete pod plíšek a při vyjmutí je nutné tlačit směrem dolů i s tímto kovovým pomocníkem. Ten se musí ihned zasunout, nicméně karta už zůstane povysunuta a vy ji lehce vyjmete.

  

Boky přístroje se nijak neliší od M600i. Vlevo se nachází známé kolečko Jog Dial, to je třísměrné - lze s ním točit, ale také potvrzovat. Pod ním najdeme tradiční vratnou klávesu. S tou se vždy dostane o krok zpět. Zbytek prostoru si vyhradil prolis s popisem Walkman, ten design slušně zvýrazňuje. Druhá strana nabízí ovládání Walkman přehrávače. Tlačítkem lze spouštět či zastavovat skladby, kolébkovou klávesou pod ním přeskakovat mezi písničkami nebo ovládat hlasitost. Vrchní část nabídne okénko infraportu a vedle něj velmi malé a nepohodlné start-stop tlačítko. Levá strana navíc ukrývá otvor pro oranžově laděný stylus pro ovládání dotykové obrazovky.

  

Ta se rozměrově nijak neliší od modelu M600i. Stejné rozměry a i stejné rozlišení 240x320 bodů. A tak hlavní inovace získala zajímavá klávesnice. Jde o ucelenou vrstvu s malými výstupky, které usnadňuji hledání jednotlivých ovládacích prvků. Základní struktura se nijak neliší od běžných telefonů. Klasických dvanáct číselných kláves doplňují dvě boční, které spustí Walkman přehrávač nebo mažou pomocí tlačítka C vše, co je možné. 

  

Klávesnice je originální, to se musí nechat, ovladatelnost je však mizerná. Za dobu testování jsem si na ni nezvykl, měl jsem obrovské problémy s překlepy. Vrchní řada kláves je navíc mírně prodloužena směrem nahoru a při spuštění přehrávače se objeví další ovládací prvky pro ovládání. Tři tlačítka vypadají, že jsou samostatná, ve skutečnosti jde o jeden díl s klavesami 1,2,3. Nemohu si pomoci, ale přijde mi, že design byl u Sony Ericssonu přednější. A tak si budeme pravidelně prohlížet velké logo Walkmanu těsně pod displejem, které mohlo ustoupit lepší ergonomii ovládacích prvků.

  

V balení s telefonem však získáte i šikovné semišové pouzdro, které ladí s telefonem ve všech směrech. Pouzdro je příjemné na omak a hlavně velmi dobře chrání telefon a hlavně displej proti jakémukoliv poškození. Kladně hodnotím i kvalitní sluchátka v balení. Tentokrát však ve verzi HPM-82. Rozdíl je v ovladači na kabelu, který usnadní ovládání Walkmanu. Samozřejmě nechybí oddělení pomocí tradičního Jacku, a tak nebude problém použít vlastní sluchátka. Jen se budete muset smířit s tradičním umístěním na konci kabelu.

  

Start

V Sony Ericssonu W950i tepe stejně jako u modelů M600i a P990i operační systém Symbian ve verzi 9.1 s grafickou nádstavbou UIQ 3.0. Základní nabídka a vše okolo je naprosto identické s M600i. Po delším startu vám telefon nabídne spuštění v běžném režimu či ve Flight módu, kdy telefonní část zůstává vypnuta. Standby obrazovka je poseta spoustou informací. Vrchní lišta informuje o síle signálu(GSM, GPRS, UMTS), stavu baterky a také zde najdete spuštěné aplikace, které jsou součástí firmware telefonu. Zde se zobrazí spuštěný Walkman přehrávač, rádio, Bluetooth nebo informace o příchozích zprávách či nepřijatém hovoru. Daleko zajímavější jsou však krajní ikonky, na které jsme u starší verze UIQ nebyli zvyklí. Pravá ikona obrácených šipek je asi tou nejsladší inovací. Jde o pohodlného správce úkolů, který sdružuje nabídku posledně spuštěných aplikací, ale hlavně v pravém okně dovolí pracovat s těmi spuštěnými. Lze tak rychle mezi aplikacemi přeskakovat nebo je rovnou zavírat. Bohužel aktivní práci s aplikacemi se nevyhnete. Telefon nabízí velmi malou operační paměť(problém všem telefonů s nových Symbianem), po spuštění nějakých 15-20 MB pro vaše programy, což opravdu není mnoho. Stačí nastartovat webový prohlížeč, nějaký instant messenger a k tomu například Quickoffice pro práci se soubory Word a Excel a budete na hraně s rezervou vaší RAM. Hlavně integrovaná Opera je velký žrout paměti a pokud si velikost neohlídáte, tak vám telefon při nízkém stavu všechny aplikace bez upozornění pozavírá.

  

Vlevo v horní liště najdeme další nabídku, která nabízí přistup k nejčastěji používaným funkcím. Zde lze obratem najet na vytvoření nové zprávy, kontaktu, poznámky nebo úkolu. Nechybí možnost rychlého nstavení času nebo přesun do menu Připojení, kde si lze jednoduše aktivovat Bluetooth, infraport nebo nastavit připojení pomocí USB.

  

Nemotorné ovládání 

Základní ovládání není příliš pohodlné. Pro používání jednou rukou je nutné občas kliknout na displej, což není dvakrát pohodlné. Takový vstup do telefonního seznamu je krapet složitější, stejně jako nastartování editoru zpráv. Proto budete potřebovat častěji vytahovat stylus. To je přece jen komfortnější, zvlášť když nové UIQ podporuje i Today zobrazení nejdůležitějších událostí ve standby režimu. Ihned tak máte přehled o novém e-mailu, jakékoliv jiné zprávě či zmeškaném hovoru. Jakmile spustíte hudební přehrávač nebo rádio, tak se v základním zobrazení objeví proužek s informacemi o přehrávané skladbě nebo stanici. Asi nejdůležitějsí jsou ikonky ve spodní části. Je jich pět a nabízí vstup k nejdůležitějším funkcím telefonu. Pokud vám nabídka nevyhovuje, tak si ji můžete obměnit za jakoukoliv jinou z nabídky.

  

Jelikož jde stále o telefon, tak nesmí chybět i slušný seznam na vaše kontakty. Ten je neomezený a je stejný jakou u ostatních modelů s operačním systémem Symbian s nálepkou UIQ 3. Řazení kontaktů je u chytrých telefonů Sony Ericsson správné, tedy i jména začínající písmenkem s diakritikou jsou umístěna na správném místě. Ke každému kontaktu lze tradičně přiřadit spoustu údajů. Několik telefonních čisel, e-mailů, poznámku, adresu, obrázek, vlastní vyzvánění nebo své vlastní hlasové příkazy. Možnosti jsou v tomto případě prakticky neomezené a nelze telefonu prakticky nic vytknout.

  

Psaní zpráv u Walkmanu W950i už tak pohodlné není. Jak jsem se již zmínil, tak hardwarová klávesnice příliš pohodlná není, lze ji však nahradit dvěma jinými způsoby. První možností je ručně stylusem přímo na displej, kdy telefon znaky rozpoznává. Tato funkce je známá nejen z modelů M600i a P990i, ale i ze starších ,,péček''. Ve spodní části displeje píšeme písmenka, v horní naopak číslice. Rozeznávání znaků je tradičně na velmi vysoké úrovni a lze si na něj velmi rychle zvyknout. Druhou možností je psaní pomocí softwarové klávesnice, která vám naskočí po kliknutí na příslušnou startovací ikonku. V obou případech mi nezbývá, než doporučit používání ochranné fólie na displeji, opotřebení dotykové vrstvy bývá velmi rychlé.

  

Pro psaní klasickým způsobem lze ale využít i slovník T9, se kterým se dobře pracuje. Nechybí možnost tvorby dlouhých zpráv, také lze konečně u chytrého Sony Ericssonu natrvalo nastavit příjem doručenek. Telefonu nechybí samozřejmě podpora MMS zpráv. Bohužel díky absenci fotoaparátu je však tato funkce méně využitelná. E-mailový klient je vynikající. Lze uložit několik schránek, které vytvoří v menu zpráv samostatné složky. Pohodlná je i práce s přílohami, nechybí synchronizace s počítačem a zaujme i nezávislá automatická kontrola jednotlivých e-mailových účtu v určeném intervalu. Pokud by i tak klient nevyhovoval, tak lze jiný díky otevřenému operačnímu systému doinstalovat. Můžeme doporučit třeba skvělý ProfiMail.

  

Kancelář a Walkman v jednom 

V ruce držíme smartphone a tudíž telefonu nechybí i možnost práce s kancelářskými soubory. Tentokrát však bohužel najdeme Quickoffice jen na přiloženém CD v demo verzi. Je to škoda, zvlášť když modely M600i a P990i obsahují plnou verzi již v základu. Na ,,cédéčku'' najdete spoustu dalších zkušebních verzí, info o nich jsme vydali v samostatném článku. Organizační složku v telefonu zastupuje slušný kalendář, který lze zobrazovat v denním, týdenním nebo měsíčním pohledu. Dále tu najdeme úkolovník a také poznámkový blok, který je zajímavý tím, že dokáže ukládat i rovnou ručně psaná slova. Je možné si třeba jen namalovat na displeji malou mapku či nakreslit obrázek a v tomto tvaru uložit. Nabídku standardních funkcí doplňuje jednoduchá kalkulačka, timer, konvertor měn nebo stopky.

  

Pokud jde o data, tak ta jsou zastoupena klasickým GPRS, kterému sekunduje UMTS, použitelné výhradně pro přenos dat. Telefon lze samozřejmě použít jako hardwarový modem pro připojení vašeho počítače k internetu, ale stejně pohodlné bude surfování pomocí integrovaného webového prohlížeče Opera. Ten je identický jako u modelu M600i, nabídne možnost prohlížení ve full screenu nebo naležato. Stránky lze zobrazit i v klasickém zobrazení, kdy rolujete i do stran. Připojení s internetem zastupuje ještě RSS čtečka, která vám umožní sledovat pohotově všechny novinky oblíbených serverů.

  

4 GB volného prostoru 

Sony Ericsson W950i je asi nejzajímavější svou velikostí interní paměti. Ta nabízí neuvěřitelných 4 Giga volného místa ve formě flash disku. Ten je samostatný od disku C, tedy přímé vnitřní paměti telefonu, která nabízí dalších 60 MB volného místa. Je fajn, že oba distance jsou od sebe odděleny, při formátu telefonu nedojde ke smazání dat na samostatném čtyřgigovém flash disku. Pro lepší vysvětlení si představte, že v telefonu je na pevno zabudována paměťová karta o velikosti 4 GB. Volná data jsou asi nejvíce využitelná na muziku, není problém však prostor využít pro instalaci dalších aplikací nebo dalších dat. Po připojení telefonu k počítači lze využít USB Mass Storage, není tedy třeba žádných dodatkových ovladačů. To neplatí, pokud v nastavení zvolíte režim telefon, který umožní zařízení synchronizovat například s Microsoft Outlookem.

  

Pro hudbu zrozený

Asi nejdůležitější  funkcí je integrovaný hudební přehrávač. Do něho lze vstoupit několika způsoby, asi nejpohodlnější je ikonkou ve strandby režimu nebo přímým hardwarovým tlačítkem na klávesnici. Přehrávač je v tomto případě zcela přepracován. Rozmístění jednotlivých prvků oproti těm z modelů M600i a P990i je naprosto jiné. Líbí se mi možnost změny pozadí, a tak si prostředí můžete vyladit dle nálady. Řazení skladeb je řešeno dle ID Tagů, možnosti jsou tedy nepřeberné. Zajímavostí je možnost hodnocení každé skladby nebo okamžité změny nálady přehrávače. Walkman podporuje navíc funkci Sleep, tedy vypnutí přehrávače dle nastaveného času. Líbí se mi i možnost zobrazení obrázku interpreta a jako každé správné hudební zařízení i model W950i umožňuje ovládání přehrávače externím ovladačem. Ten je umístěn na kabelu přiložených sluchátek HPM-82. 

  

Jako správný Walkman nové řady, tak i tento má v nabídce novou zajímavou funkci. Sony Ericsson do každého nového hudebního mobilu přidává funkci rozpoznávání hudby TrackID™. Jde o zajímavý doplněk, který umožní nahrátí krátkého hudebního úryvku, ten se přenese na speciální server, který obratem odešle informace o autoru a skladbě. Službičku najdete ukrytou v Záznamníku zvuku nebo v menu Rádia.


Samotné rádio je identické s tím, které se nachází v modelu P990i. Podporuje funkci RDS, takže nic důležitého vám z vašeho oblíbeného rádia neuteče.  Líbí se mi i možnost ukládání stanic přímo s názvem. Do seznamu se vám jich vejde až dvacet. V nastavení navíc najdete i ekvalizér se spoustou různých režimů.

  

Chytrý Walkman nebude příliš stvořený pro hraní her. Přesto v balení najdete známou hru QuadraPop, která se úspěšně usídlila v bežných modelech Sony Ericsson. Naopak novinkou je Nightclub Empire. Ta vám pomůže společně vytvořit vysněný diskotékový bar. 

Summary

Sony Ericsson W950i je hudební napodobenina pracanta M600i. Nabízí novou zajímavou, nicméně ne příliš pohodlnou klávesnici a obrovský vnitřní prostor pro vaše data. Bohužel baterie má příliš nízkou kapacitu, abyste vydrželi dlouhodobě bez energie. V aktivním režimu, který lze s tímto telefonem očekávat se nedostanete nad dva dny. Bohužel trošku rozporuplné reakce očekávejte i s hospodařením operační paměti telefonu. Držíte sice v ruce hudební telefon, ale i smart a bylo by hřích jej plnohodnotněji nevyužít. Bohužel právě volná RAM vám bude znepříjemňovat život, zde prostě něco Sony Ericsson nedotáhl do konce. Cena přístroje začne někde na hranici osmnácti tisíc korun, což je vcelku vysoká částka. Doufejme, že brzy klesne na únosnější mez a brzy vstoupí na celosvětový trh. Čekání je totiž již příliš dlouhé.


 

Obsah balení:

- telefon

- nabíječka s průchozím konektorem

- sluchátka s ovladačem HPM-82 

- baterie BST-33, 950 mAh

- semišové pouzdro

- 2 CD (PC suite, aplikace)

- manuál

  

Čím ,,smartík'' oslovil:

- kompaktní malé rozměry

- velký dotykový displej 

- kvalitní sluchátka v balení 

- 4 GB flash disk

- propracovaný hudební přehrávač

- rádio s RDS


Co na ,,smartíku'' vadí:

- klávesnice je malá a nepohodlná

- telefon se přiliš podobá modelu M600i 

- ne vždy pohodlné ovládání jednou rukou

- špatná čitelnost displeje na slunci 

- příliš málo operační paměti 
 

Komentáře
Příspěvky vyjadřují názory uživatelů a nejsou nijak redigovány.
Vyhrazujeme si však právo příspěvky odstraňovat.
Autor: depeha1 Datum: 2007-03-14 16:37:17
no fuj!!! tak zašpinene slúchatko na obr. 20... Trebalo by si občas umyť uši... :grin :grin :grin :grin :grin :grin :grin
Autor: Kolda.o Datum: 2007-03-09 16:37:57
To by me zajimalo u ktereho operatora ma ten Anonymous z Nedele 21 pausal :-)  
 
z nasich operatoru nema nikdo W950 v nabidce
Autor: Anonym Datum: 2007-01-23 15:11:26
Tak to je husty..... :eek
Autor: Anonym Datum: 2007-01-21 14:20:35
ja platim 1800 pausal, upsal jsem se na rok a w950ku mam zdarma. :p plus 800minut a 500 sms, neni ten svet krasnej?
. Autor: Anonym Datum: 2007-01-03 20:18:39
ahoj,prosim pomozte mi mam SE w950i ale mam s nim problemy,kdyz ho zapnu objevi se "aplikace ukoncena watchermainthread kod duvodu USER cislo duvodu 11,kdyby nekdo znal odpoved na moji otazku prosim odepiste na [email protected] :cry predem dekuji
. Autor: Anonym Datum: 2007-01-02 22:47:10
ja se chci zeptat kolik by stal sony ericson w900i pls piste na [email protected] odpovedi pisi hned
. Autor: Anonym Datum: 2006-12-10 10:01:12
Mám problém.Nainstaloval jsem si z dodaného CD quick office,ale nejde mi spustit.Máte radu?
. Autor: Anonym Datum: 2006-11-27 16:39:53
JA BICH TO SFLEU OD TEHO PATRICKA KOUPIL BEZVAHANI
. Autor: Anonym Datum: 2006-11-27 16:38:15
JE TO MOC OK TELEFON NECHCE HO NEKTA KOUPIT YA 10 000KC JA JSEM ZE SLOVENSKA LELEF.CISLO 004210915031440
Autor: Anonym Datum: 2006-11-22 01:38:30
Nešlo by někde sehnat to semišové pouzdro?Hodilo by se mi k M600i :grin
. Autor: Anonym Datum: 2006-11-09 18:34:49
Vlastnil jsem k800i a nedávno jsem jí pohřbil.Odešel konektor sluchátek,nešlo nabíjet z nabíječky,jen z USB.A finále?"Machři" z Britexu Kladno mně sdělili,že konektor zoxidoval a tudíž záruku ruší.Telefon jsem rozebral a nechápsl jsem to.Tak stupidně udělanej konektor jsem ještě neviděl.Vyleptaný cesty v plošném spoji a na nich natlačený samotný pérový konektor....hrůza.Stačí kapička čehokoliv a je vykydáno!!!Nejlepší je,že se musí vyměnit celá systémová deska,ale to je vlastně celý telefon.Takže pozor na to.
. Autor: Anonym Datum: 2006-10-31 13:00:43
Tento telefon už se mi podařilo sehnat, a je naprosto skvělý ve všech směrech. Snad jen ta slabší baterka - to je pravda. Ale jinak opravdu doporučuju. Jen kdyby byl levnější - původní odhad ceny byl kolem 15, a pak najednou 18...
Autor: Goddmetal Datum: 2006-10-26 11:11:43
Juu ona uz tam je..Omlouvam se!!
Autor: Goddmetal Datum: 2006-10-26 11:10:53
Už aby byla recenze na w850tku..Myslim na serveru Mobilmania:P
Autor: Anonym Datum: 2006-10-17 15:22:44
Je to nehezky,neoriginalni mobil a jeste k tomu pekne drahy! :upset
Autor: lexicon Datum: 2006-10-17 14:39:43
S tim nosenim po kapsach to zas takovej problem neni (aspon pro me, nosim kapsace a v pohode se vejde i do hornich kapes aniz by ti kapsu utrh). Vydrz je trochu slabina, ale neni problem s sebou mit na delsi cestu jeste jednu baterii. Konec koncu tady v recenzi se pise ze na tom W950 taky neni nejak zvlast dobre s vydrzi. ;)
. Autor: Atlis Datum: 2006-10-17 14:06:59
No hlavne je lepsia v pripade, ze ti a) N91 odtrhne vrecko b) dojde ti baterka kvoli HDD potom ti bude 8GB kapacita fakt potrebna... 
 
Martin Vagner - Martine, fajn foto, ale priliz modrej... skus upravy...
. Autor: lexicon Datum: 2006-10-16 23:33:49
Myslim ze N91 ME je pro hudebni maniaky za cenu o 500kc vyssi mnohem lepsi volba...
Autor: xtec Datum: 2006-10-16 21:38:57
Cena s DPH: 16 990,- Kč //// http://www.digipoint.cz/sony-ericsson-w950i-mystic-purple+dp48224/ 
 
nejkvalitnejsi obchod na SE, pac SE dodava prvne semka a ten pak do cele CR,mno a cena neni tak strasna,juj,za tyden ho mam doma :-P juchuuuuuu 8)
Autor: Anonym Datum: 2006-10-16 18:42:05
je drahej jako krava a nema ani fotak takovej 3,2 Mpix by bylo šik :) :grin :p :x :( :sigh :upset
. Autor: Anonym Datum: 2006-10-16 20:00:32
Příspěvek smazán redakcí. Vyjadřujeme se slušně!!
. Autor: TomB Datum: 2006-10-16 16:44:57
Cekal jsem od toho trosku vic, myslim, ze si radeji pockam na N95 :roll
Autor: OldřichMládek Datum: 2006-10-16 12:02:12
V cenících je za 17990Kč. Ceny podle obchodů se můžou lišit samozřejmě. Momentálně je to nejdražší telefon od SE, dokonce o dražší než P990i
. Autor: Anganiel Datum: 2006-10-16 07:26:06
Nekde jsem cetl ze cena bude nekde kolem 18k - 19k takze pekne draha sranda :sigh
. Autor: John Jigsaw Datum: 2006-10-16 05:00:43
A co tahle srande bude stát?

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář.
Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

 
< Předch.   Další >