" />
Sony Ericsson W302 - spousta zbytečných chyb (recenze) | Tisk |  Email
Sdílení:
Linkuj.cz!
Jaggni to!
pošli na vybrali.sme.sk
Facebook
Jozef Cmar   
Pondělí, 10. listopadu 2008
Sony Ericsson W302 je Walkman bráškou modelu S302, od kterého jej odlišují jen detaily. Telefony se neliší skoro v ničem, přesto je jeden z nich lepší a druhý horší. V recenzi se dozvíte, který je který.
18~9.JPG19~8.JPG7~7.JPG6~10.JPG


Hned na úvod musím podotknout, že vzhledem k tomu, že jsou oba telefony prakticky totožné, dovolil jsem si většinu textu recenze převzít z té modelu S302 a pouze jsem upravil a vypíchnul rozdíly. Na závěr jsem pak oba telefony krátce srovnal.

Podobně jako S302 se mi i W302 velmi líbí rozměy 100 x 46 x 10,5 cm a také hmotností 78 gramů. Kéž by více současných telefonů mělo nižší hmotnost, samozřejmě bez úbytku funkcí a kapacity baterie. Přední straně dominuje dvoupalcový displej s rozlišením 176 x 220 pixelů, který je schopný zobrazit až 262 00 barev. V podání Sony Ericssonu jsme již viděli i lepší, pro nenáočné uživatele ale bohatě stačí.

10~12.JPG12~9.JPG13~10.JPG14~6.JPG

Pod displejem se nachází velmi pěkná klávesnice, jejíž ovladatelnost nijak nepokulhává za jejím designem. Pracuje se mi s ní velmi pohodlně, tlačítka sice nejsou příliš veliká, ale dobře se mačkají a mají jistý stisk. Na levé straně se nachází tlačítko Walkman sloužící ke spuštění hudebního přehrávače, o kus níž pak konektor Fast port. Přiznávám se, že mi umístění konektoru na bok telefonu nikdy nepřirostlo k srdci a tak to vidím spíše jako nevýhodu. Pravá strana je zajímavější a nachází se zde spoušť integrovaného digitálního fotoaparátu a také dvojtlačítko sloužící k regulování hlasitosti, případně k ovládání digitálního zoomu v prostředí fotoaparátu. Na zadní straně se nachází čočka integrovaného digitálního fotoaparátu a logo Walkman. Zadní kryt má velmi zvláštní vroubkovaný povrch, díky kterému se telefon relativně dobře drží. Čočka je naprosto nechráněná a velmi rychle se zanáší prachem, čištění se tedy nevyhnete a časem se vám pravděpodobně poškrábe. Pod zadním krytem se nachází standardní baterie BST-33 s kapacitou 950 mAh, která telefonu zajišťuje velmi dobrou výdrž na jedno nabití, která atakuje hranici 6 dní. Velkou výhradu mám ale k provedení zadního krytu. ten se totiž sundává dost nepohodlně a navíc je vyroben z velmi tenkého kousku plastu, takže jsem se vždy bál, že kryt zlomím. Byl jsem upřímně nadšený, když jsem telefon vracel v pořádku, protože zadní kryt mě o pevnosti a odolnosti rozhodně nepřesvědčil.

1~13.JPG20~8.JPG22~5.JPG24~5.JPG

Velmi zvědavý jsem byl na ovládací prostředí telefonu, nakonec jsem ale byl spíše zklamán. Prostředí vypadá podobně jako u modelu K700i (alespoň stylem ikon) a moc se mi nelíbí. V hlavním menu na vás čeká mřížka dvanácti ikon, další podnabídky jsou již jen textové a je možné se v nich rychle pohybvoat pomocí číselných zkratek. telefon bohužel neběží na žádné z moderních platforem od Sony Ericssonu, což mě velmi mrzí. Procházení menu je sice dostatečně rychlé, narazíte ale na spoustu nedostatků. Především mi vadí, že se nedají minimalizovat aplikace, což je vlasnost, na kterou jsem si velmi zvykl. Levá kontextová klávesa je standardně nastavená pro vstup do složky hudba a její funkce bohužel nelze změnit. Přiřazení složky hudba je pro mě nepochopitelné a nepřijatelné, kdo bude pravidelně chodit do správce souborů, když si koupil Walkman s kvalitním přehrávačem. Mnohem větší nevýhodu ale vidím v tlačítku se zakroucenou šipkou, která slouží k rychlému spouštění aplikací. Když už ne minimalizování aplikací, alespon kvalitní zkratky, tak nějak jsem přistupoval k této funkci. Bohužel nepochopitelně nelze seznam zkratek změnit, výrobce je nastavil napevno.

34~2.JPG38~4.JPG32~4.JPG3~11.JPG40~4.JPG

Telefonu nechybí podrobný telefonní seznam, který bohužel neumí přesně zobrazit dostupnou kapacitu.Vše ale nasvědčuje tomu, že je možné uložit až 1000 kontaktů. změn se nedočkal ani editor zpráv, vše je stále stejné, jako u ostatních telefonů Sony ericsson a sám necítím potřebu cokoliv měnit. Podobně jako u telefonního seznamu ale i zde platí, že telefon vám dostupnou kapacitu pro SMS zprávy přesně nesdělí. Organizační funkce jsou zpracovány dobře, na druhou stranu jsem už u Sony Ericssonu viděl lepší. K dispozici je totiž jen jediný budík, citelně mi navíc chyběla funkce poznámek.

51~0.JPG4~10.JPG50~2.JPG44~2.JPG

Telefonu nemůže chybět fotoaparát, kvalita (repktive nekvalita) jeho fotografií si ale moc pochval nezaslouží. Fotografie mají rozlišení až dva megapixely, ale jsou neostré a ani barvy nejsou příliš věrné. I v případě fotoaparátů bez AF jsem již viděl mnohem lepší výsledky. Jako záznamník například pro Policii při autonehodě se použít dá, nic víc ale nečekejte.

Fotografie 0046.jpgFotografie 0038.jpgFotografie 0036.jpgFotografie 0031.jpg

Kromě fotoaparátu telefon velmi dobře poslouží pro poslech hudby. Přehrávač Walkman lze rychle spustit pomocí tlačítka na boku telefonu. Ke kvalitě přehrávání ani k hudebnímu přehrávači nemám výhrady, vše funguje rychle a spolehlivě. Díky kvalitní klávesnice a rozšířenému rozlišení displeje si můžete dopřát spousty her, jejichž hraní si rozhodně užijete. Chybět nemůže ani rádio s RDS. Datové funkce jsou vzhledem k zaměření telefonu naprosto dostačující, dvojici GPRS a EDGE ve třídě 10 doplňuje na krátkou vzdálenost technologie Bluetooth. Přímo v základním balení získáte kromě stereo sluchátek také datový kabel a paměťovou kartu s kapacitou 512 MB..

Fotografie 0025.jpgFotografie 0020.jpgFotografie 0027.jpgFotografie 0019.jpg

Hlavní výhody:
Malé rozměry
Příjemné ovládání
Bluetooth s A2DP a EDGE třídy 10

Hlavní nedostatky:
Nemožnost upravit seznam zkratek
Žádné odlišnosti ve srovnání s S302
Natvrdo nastavená levá kontextová klávesa
Zastaralé prostředí

57~1.JPG58~2.JPG59.JPG60~0.JPG61.JPG62~1.JPG53~0.JPG

63~1.JPG64~0.JPG65~0.JPG66~1.JPG67~0.JPG68~0.JPG54~1.JPG

Který telefon bych si vybral já? Pokud váháte mezi W302 a S302, moje rada je jednoznačná - S302. Ta mi přijde na pohled hezčí, lépe mi vyhovuje nabídka rychlých zkratek a také je levnější. Navíc hudbu přehrává také velmi kvalitně a má mnohem rychlejší fotoaparát. Právě ona rychlost fotoaparátu spolu s aspoň trochu lepším seznamem zkratek jsou pro mě dva hlavní důvody, proč bych po W302 nesáhnul. Jak jsem ale již napsal v recenzi S302, pokud bych si mohl vybrat, nesáhnul bych ani po jednom z těchto přístrojů a zakoupil G502. Pravděpodobně se zde budu opakovat, ale platforma A200, vyhledávání v telefonním seznamu pomocí T9, kvalitnější displej, pohodlnější klávesnice, podpora UMTS a HSDPA, možnost minimalizace aplikací a nastavení vlastních zkratek, to vše hovoří právě pro G502.

69.JPG70~0.JPG71~0.JPG72.JPG74~1.JPG75~0.JPG

Závěr bude stručnější než jindy, protože jsem prakticky vše důležité řekl již v předchozím odstavci. Sony Ericsson W302 není úplně špatný telefon, podobně jako u S302 se ale výrobce dopustil několika chyb, které prostě nemohu pochopit a smířit se s nimi. A pokud chceme být jen trochu objektivní musíme uznat, že jiné telefony Sony Ericsson za podobné peníze nabídnou mnohem víc. Pokud by se u telefonu daly upravit zkratky a klesla jeho cena, o jeho úspěch bych se nebál. Za stavu, v jakém se prodává nyní, si jsem ale jistý, že úspěšný určitě nebude a je to škoda.

Sony Ericsson W302 lze zakoupit na X-Store.CZ

Komentáře
Příspěvky vyjadřují názory uživatelů a nejsou nijak redigovány.
Vyhrazujeme si však právo příspěvky odstraňovat.
Autor: kleopatra2005 Datum: 2010-01-31 15:45:23
dostala jsem pod stromecek sony ericsson w302 libil jse mi na prvni pohled ale casem se mi ukazovali chyby hodne casto vypadl signal a nesel vubec vratit i kdyz jsem dala rucne nebo automaticky jedine vypnout a zapnout telefon a zatim jednou se mi stalo ze me nepustil do sms jakmile jsem klikla napsat novou spravu naskocili presipaci hodiny a prerazuji jsem to skusila do odeslanych to same tak jsem vlezla do telefoniho seznamu nasla si urcene cislo a ze tak odeslu sms to ¨do seznamu me pustil ale sms neoslu ani nahodou tak jsem vypla zapla telefon a uz to slo a jakmile jsem ji odeslala zase ten proklety signal nebyl je to k zlosti
Autor: misanoo Datum: 2008-11-13 09:54:14
co tu uz nakomentujem, stale tie iste nedostatky, izolovany svet SE, do boha co tam ti sikmookí nepocuvaju, nerespektuju priania zakaznikov? jedina zmena - oznacovanie mobilov, to sa im podarilo, stacili tri kategorie - managerska, walkman a zabava, naco mi je rada Radio ked to nema poriadny prehravac? raz tam poseru display, potom spravia take zavazie az mi to v lete trenky stahuje.. sa nedivim, ze Samsung a spol. im dava lekcie ako robit sucasne a ziadane fony, aj velke displaye, aj dotykove, aj kvalitne 5mpx fotaky, aj velmi slusna vybava vratane mini jackov a micro USB.. v SE len chaos, to nie je spravna cesta
Autor: Joza Datum: 2008-11-10 05:36:17
Díky, opraveno, na NB ještě moc psát neumím :)
. Autor: Laki Datum: 2008-11-10 01:35:02
Recenzie som sa konečne dočkal, ale veľmi nepotešila :( 
 
P.S.: V druhom odstavci som si všimol 2 chybičky: "7á gramů" (78)+ "dvoupalcový displj" (displej)

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář.
Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

 
< Předch.   Další >