" />
Programy pro telefony Sony Ericsson | Tisk |  Email
Sdílení:
Linkuj.cz!
Jaggni to!
pošli na vybrali.sme.sk
Facebook
Jozef Cmar   
Neděle, 21. červen 2009
Na našem webu si můžete přečíst návody na spoustu zajímavých úprav, které můžete na svých telefonech provádět. Nechybí ani tipy na zajímavé aplikace, které umí přidat vašim telefonům nové funkce. Výrazně méně se ale věnujeme programům určeným pro vaše počítače a které jsou často velmi užitečné a nabízí spoustu možností, jak více a lépe využít telefon Sony Ericsson případně jej upravit k obrazu svému. Jaké jsou tedy nejlepší programy, které by ve vašem počítači rozhodně neměly chybět?


Jako zdaleka nejlepší program, který si můžete do vašeho počítače nainstalovat, jsem vybral aktualizační službu Sony Ericsson, zkáceně SEUS (Sony Ericsson Update Service). Za poslední rok se aktualizační slušba celkem změnila jak po stránce vzhledu, tak v samotném principu přehrávání firmwaru. Počínaje loňským létem totiž SEUS provádí tzv. full flash, tedy jakési kompletní nahrání nového firmwaru, při kterém přijdete o všechna svá uživatelská data a nastavení. Možná se ptáte, co je na tom tak dobrého a výhodného. Vtip je v tom, že full flash často pomůže vyřešit různé problémy, které s telefonem máte. Pokud jste dříve měli s telefonem problémy, odnesli jste jej do servisu a první, co zde zkusili, byl často full flash. Pokud se jedná o softwarovou závadu, téměř vždy pomohl a servis si za to nechal zaplatit. Nyní tyto a podobné chyby vyřešíte pomocí SEUSu sami doma. Samozřejmě, že výhodou SEUSu je také jeho primární funkce - nahrávání nového firmwaru, který je většinou lepší, rychlejší a vybavenější, než jeho předchůdci. Pokud obě tyto funkce spojíme, získáme tím skutečně mocný nástroj na řešení problémů s telefonem a jeho postupné vylepšování. Je dobře, že SEUS je zde s námi již mnoho let, za tu dobu úspěšně aktualizoval miliony telefonů. SEUS můžete stahovat zde.



Na druhém místě se umístil program MyPhoneExplorer (MPE). Tento program není z dílny společnosti Sony Ericsson, to mu ale nic neubírá na funkcích. Co program umí a proč jej tak vychvaluji? Všechny jeho vlastnosti se bohužel nedají zmínit v jednom odstavci, na tento program by vydal celý samostatný článek a ani to by možná nebylo dost. Proto zmíním alespoň ty funkce, které sám považuji za důležité.

- synchronizace
- zálohování telefonu včetně SMS zpráv, kontaktů a událostí z kalendáře
- tvorba a prohlížení SMS zpráv
- prohlížení a editace kontaktů
- správce souborů
- široké možnosti nastavení
- možnost snímat displej připojeného telefonu
- a mnoho dalšího

Velkou devizou programu je také fakt, že je poskytován zdarma a jeho autoři jej pravidelně upravují a vydávají nové, vylepšené verze. Pokud by se vám program líbil skutečně hodně, můžete jeho autory finančně podpořit přes PayPal, je to ale naprosto dobrovolné. Aktuální verzi programu MyPhoneExplorer si můžete stáhnout na webu autorů zde.



Bronzovou medaily získává program Themes Creator. Jak už jeho název říká, jedná se o program, který slouží k vytváření a editaci tzv. schémat, kterými můžete velmi ovlivnit vzhled menu vašeho telefonu. Většina z vás pravděpodobně Themes Creator nikdy nebude potřebovat, protože si vystačí se schémátky, která najdou pro svůj telefon na internetu. Přímo na našem webu naleznete několik set schémat přehledně rozdělených do jednotlivých kategorií. stahovat u nás můžete schémata pro telefony s rozlišením 128 x 160 pixelů, 176 x 220 pixelů, 240 x 320 pixelů, případně také schémátka pro chytré telefony s operačním systémem Symbian UIQ. Ptáte se, na co Themes Creator, když schémat je na internetu dostatek? Často se totiž dostanete do situace, kdy se vám nějaké schémátko velmi líbí, ale nesedí vám nějaký detail, typicky barva nějakého písma apodobně. v tomto případě máte tři možnosti. Buď schémátko budete ignorovat a budete hledat další, které se vám líbí, nebo si jej přesto stáhnete a nevyhovující detaily nějak přetrpíte. Ani jedno z těchto řešení ale není zrovna dokonalé, proto doporučuji třetí možnost. Schémátko si stáhněte a v programu Themes Creator si upravte to, co se vám nelíbí. Je to velmi jednoduché a rychlé, v telefonu pak budete mít přesně takové schémátko, které se vám líbí. Sám to dělám právě takto, nejsem žádný grafik, takže si stáhnu nějaké schéma, které se blíží mé představě a sám si jej pak doladím podle svého. Nejnovější verzi programu Themes Creator si můžete stáhnout zde.



Pravděpodobně nejmenší procento z vás bude používat některý z programů na tunning telefonu. Tady nelze určit jeden konkrétní program, který budete k úpravám potřebovat. Vše totiž závisí na tom, jaký telefon vlastníte a také jaká je v telefonu verze ochrany, tzv. CID. Pokud vlastníte některý z nových telefonů Sony Ericsson, jste pravděpodobně majiteli přístroje na platformě A200 (typickým vlastnostmi je podpora EDGE, UMTS i HSDPA. displej s rozlišením 240 x 320 pixelů, rychlé vyhledávání v telefonním seznamu přímo z úvodní obrazovky a další) a k úpravám vašeho telefonu budete potřebovat program A2uploader, který si můžete stáhnout v našem downloadu zde. Pokud vám při stahování vyskočí varovné okénko antiviru, ničeho se nebojte, program skutečně virus není, používají jej desetitisíce lidí. Antivirové programy jej ale bohužel permanentně označují jako vir, během stahování programu tedy doporučuji antivir vypnout, staženému programu pak v antiviru udělit vyjímku, jinak bude pravděpodobně přesunut do karanntény (osobní zkušenost, antivir NOD32). Pokud máte starší telefon na platformě A100, budete potřebovat program XS++, v některých případech vám pak nezbyde než použít FAR s pluginem JD Flasher (pokud máte CID 53).



Možná neprávem zmíním na posledním místě aplikaci, která má pro vás, fanoušky Sony Ericssonu klíčový význam. Na posledním místě proto, že jistou obdobu této aplikace už pravděpodobně ve svém počítači nainstalovanou máte. A o čem tady tak tajemně mluvím? Řeč je o internetovém prohlížeči, který vám zpřístupňuje náš web a umožňuje vám každý den pročítat novinky ze světa Sony Ericssonu, diskutovat o nových telefonech, řešit případné problémy, které s vaším přístrojem nastanou, stahovat u nás schémátka, upravovat telefony podle u nás uveřejněných návodů a mnoho dalšího. narozdíl od předchozích programů máte na výběr vícero alternativ. Nebudu se tady pouštět do polemik, který internetový prohlížeč je nejlepší, přidám ale odkazy na ty nejpoužívanější a v České republice nejoblíbenější. Jsou jimi Firefox, Opera, Safari a Chrome. Stačí kliknout na název toho kterého prohlížeče a budete přesměrováni na stránku, ze které si můžete nejnovější verzi stáhnout. Záměrně vynechávám Internet Explorer, ten má ve svém počítači většina z nás, jejich operačním systémem je Windows. Nejnovější verzi 8 naleznete například na Windows Update.

Komentáře
Příspěvky vyjadřují názory uživatelů a nejsou nijak redigovány.
Vyhrazujeme si však právo příspěvky odstraňovat.
Autor: Thymallus Datum: 2009-06-28 13:49:58
Jojo, už koukám. Já měl za to, že mám nejnovější verzi a asi jsem si to nějak zapomněl přeinstalovat :-) 
Dík
Autor: Joza Datum: 2009-06-26 10:29:04
Tím se to vysvětluje, chce to používat nejnovější verze :)
Autor: Thymallus Datum: 2009-06-25 22:05:53
mám verzi 1.7.0 a mobil k750i, asi jsem slepý, ale vážně nic nevidím... 
ani v té klávesnici - tam jsou pouze tlačítka telefonu + ovládání hudby...
Autor: Joza Datum: 2009-06-25 19:30:36
To Thymallus: jaký máš telefon? Pokud něco na A100 nebo A200, určitě to jde, je tam nahoře na to tlačítko, stačí pohledat, tolik jich tam není :)
. Autor: brmbos Datum: 2009-06-24 23:34:24
Umí některý program (třeba MPE) nahrát věci jako seznam, různé vyzvánění u jednotlivých kontaktů, nastavení RSS a mailů atd atp a pak po připojení jiného nahrát toto do nového?
Autor: Thymallus Datum: 2009-06-24 22:06:49
Tak zkoušel jsem extra>klávesnice telefonu a nic... 
je tam sice tlačítko fotoaparátu, ale nic nedělá... 
nevíš přesnější postup, prosím?
Autor: Joza Datum: 2009-06-23 23:07:39
Nahoře možnost Extra a poté klávesnice telefonu, pokud si dobře vzpomínám :) Ne každý to tam hned najde
. Autor: Thymallus Datum: 2009-06-23 20:17:19
Zajímalo by mne, jak se v my phone exploreru snímá aktuální displej připojeného telefonu... jsem to nikde nenašel :-/

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář.
Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

 
< Předch.   Další >