" />
Sony Ericsson HBH-DS980 vs. Sony Ericsson HBH-IS800 - každý na to jde jinak (duel) | Tisk |  Email
Sdílení:
Linkuj.cz!
Jaggni to!
pošli na vybrali.sme.sk
Facebook
Jozef Cmar   
Středa, 25. listopad 2009
Když jsem slyšel o tom, že Sony Ericsson představil nová bezdrátová sluchátka, hned mě napadlo srovnat je se starším modelem HBH-DS980. Očekával jsem vyrovnaný souboj, který rozhodnou detaily. Až v reálu jsem zjistil, že sluchátka jsou natolik odlišná, že samotný test je pouze formální záležitostí. Každý potenciální majitel bezdrátových stereo sluchátek totiž po krátké úvaze vždy bude mít jasno, který model pořídí. Kdo vyhraje u většiny zákazníků?
100_6996.JPG 171.JPG 100_6928.JPG 165.JPG 100_6994.JPG


Začal bych jako vždy vzhledem, který se u obou sluchátek diametrálně odlišuje. Zatímco starší model HBH-DS980 jde spíše klasickou cestou, kdy nabízí rozměrný dálkový ovladač a také šňůrku pro zavěšení na krk (a tyto právě velmi ovlivňují celkový styl sluchátka), novinka nabízí pouze krátký káblík mezi jednotlivými špunty a to je naprosto vše. Hodnocení vzhledu je tedy ryze subjektivní záležitostí, každému vyhovuje něco jiného. Někomu se bude více líbit jednoduchý vzhled nového modelu IS-800, daň za něj je ale veliká, jak si ukážeme v další části článku. Přes všechnu případnou stylovost modelu IS-800 se mi více líbí starší model HBH-DS980, jehož vzhled mi přijde více elegantní a bezdrátová sluchátka jsou minimálně pro mě jednoduše krásnější. Jednoznačného vítěze v tomto směru ale určit nejde, stejně jako jsem za něj já určil starší model, někomu jinému se bude výrazně více zamlouvat vzhled novinky.



Pokud v otázce vzhledu nemáme jasného vítěze, v otázce ovladatelnosti a uživatelského komfortu bude situace výrazně odlišná. Vše je zřejmé už ze zaměření obou bezdrátových stereo sluchátek, každé totiž útočí na zcela jiný segment zákazníků. Novinka disponuje jediným ovládacím tlačítkem, pro téměř každý úkon tak musíte sahat pro váš mobilní telefon a hudební přehrávač ovládat na něm. Díky tomu, že sluchátka IS-800 jsou velmi jednoduchá a vyjma krátkého spojovacího kabelu jej tvoří jen samotné špunty, není moc pohodlné ani samotné nošení a celkem bych se bál, abych sluchátka neztratil, především v okamžiku, kdy zrovna hudbu neposloucháte. V Těchto chvílích se vám vyplatí sluchátka raději někam schovat, než si je nechat na krku. Naproti tomu starší model disponuje spoustou ovládacích tlačítek a prakticky není úkon, pro který byste museli vytahovat svůj mobilní telefon. Rozdíl v ovladatelnosti je skutečně obrovský a plusem jsou i další věci, jako například praktická šňůrka pro pověšení na krk, díky které se o sluchátka DS980 nemusíte bát ani ve chvílích, kdy hudbu neposloucháte a můžete je s čistým svědomím nechat pověšené na krku.

Neméně důležitá je také nabídka funkcí a v tomto odstavci pouze plynule navážu na ten předchozí. Také zde se totiž jasně ukazuje, která sluchátka jsou zaměřena pouze na styl a která na funkčnost a koncového uživatele. Novinka samozřejmě umí přehrávat hudbu a dají se s ní vyřizovat také vaše hovory, vše je ale celkem kostrbaté a chybí jakýkoliv bonus navíc. Naproti tomu DS980 nabídne přímo v menu sluchátek položky jako telefonní seznam nebo výpis volání s možností okamžitého uskutečnění hovoru. Pokud tedy potřebujete vytočit někoho z telefonního seznamu, stačí vám na to u DS980 samotná sluchátka a ačkoliv to tak možná nevypadá, je to dostatečně pohodlné a rychlé řešení a totéž se dá říct i o seznamu hovorů a práci s ním. Pokud k tomu přidáme výrazně delší výdrž u staršího modelu, která je téměř dvojnásobná, než u modelu IS800, je asi všem jasné, kdo je v tomto směru vítězem a kam směřují mé sympatie.



Kvalita přehrávání hudby je pravděpodobně jedinou disciplínou, ve které si jsou obě sluchátka podobné.V obou případech je zvuk dostatečně kvalitní, subjektivně lepší pocit jsem ale přeci jen měl z modelu HBH-DS980. Rozhodně tím ale nechci tvrdit, že zvuk z těchto sluchátek byl nějak výrazně lepší, zkrátka se mi jen více líbil, na čemž ale má lví podíl fakt, že tato sluchátka vlastním a celkem aktivně používám. Při hodnocení kvality přehrávání je třeba také nezapomínat na to, že hudba se posílá skrze Bluetooth, který má nějaké technologické limity, je proto logické, že při bezdrátovém poslechu hudby nedosáhnete nikdy takové kvality poslechu, jako s klasickými drátovými sluchátky. V této disciplíně nemáme jasného vítěze, zvuk obou sluchátek je dostatečně čistý a kvalitní, rovněž s hlasitostí nebudete mít žádné problémy. Moje náklonnost ale směřuje spíše ke staršímu modelu, dost možná i díky lépe zvolenému tvaru samotných špuntů.

100_6920.JPG 100_6922.JPG 100_6925.JPG 100_6927.JPG 100_6917.JPG

Ať už preferujete funkce nebo styl, mezi výše zmíněnými bezdrátovými sluchátky se moc dlouho rozmýšlet nebudete. stačí si ujasnit, na co kladete důraz. Zdali především na styl a samotný poslech hudby už pro vás není tak důležitý, nebo naopak hledáte sluchátka nejvyšší dostupné úrovně, která přetékají funkcemi a uspokojí vás po všech stránkách. Pro mě osobně není tak důležitý výjimečný styl, proto jsem už před delší dobou sáhnul po HBH-DS980. Při uvedení HBH-IS800 mě sluchátka rozhodně zaujala, ale nějak dlouho jsem je nezkoumal a právě to byla asi chyba, protože jsem se na ně hodně těšil. A jak už to bývá, kdo se hodně na něco těší, je pak zklamán a přesně tak jsem dopadl já v případě HBH-IS800. Vítězem dnešního srovnání se tak stávají sluchátka HBH-DS980. Sice možná nejsou tak stylová, jako HBH-IS800, ve všech ostatních parametrech jej ale výrazně převyšují a případnému majiteli toho nabídnou jednoduše více. Od pohodlnějšího nošení, přes lepší ovladatelnost, více funkcí, kvalitnější podání hudby až po delší výdrž. A vzhledem k nižší ceně není nad čím přemýšlet.

Sony Ericsson HBH-DS980 si můžete zakoupit na oficiálním e-shopu Sony Ericsson

Sony Ericsson HBH-IS800 si můžete zakoupit na oficiálním e-shopu Sony Ericsson

173.JPG 169.JPG 154~0.JPG 159.JPG 163.JPG

Komentáře
Příspěvky vyjadřují názory uživatelů a nejsou nijak redigovány.
Vyhrazujeme si však právo příspěvky odstraňovat.
Autor: vrahzvirat Datum: 2009-11-25 14:56:16
jacktalking: ano je to teorietická rychlost, ale "nové" BT s EDR by mělo být rychlejší. Dosah BT je taky věcí zařízení - na notesu se na 10 m dostanu, s telefénem ani náhodou (i když BT na mojí W850i už pomalu vypovídá službu). Jinak pokud někdy z nouze kopíruju něco z telefonu do notesu přes BT, tak je rychlost přenosu kolem 50-70 kB/s, což by pořád mělo na těch 320 kb/s stačit, tak nevím...
Autor: jacktalking Datum: 2009-11-25 11:54:59
vrahzvirat: ten 1mb/s jsou vše ideální hodnoty. Stejně jako dosah 10m :) V praxi to nikdy nedosáhen
. Autor: vrahzvirat Datum: 2009-11-25 09:26:01
Tak ty 980ky jsem si pořídil a jsem velmi spokojen - jenom mě štve výdrž pouze cca 2 hodiny přehrávání (co bych ale chtěl s tak malou baterkou že). Jinak super - PLAY/STOP, NEXT/PREVIOUS, vše se dá ovládat na tom ovladači. Možnost vytáčení přímo ze sluchátek nepoužívám, je to poměrně zdlouhavé - rychlejší je vytáhnout telefén. Sluchátka perfektně sedí i při běhu, můžete si i lehce popotáhnutím za kabely přizbůsobovat délku kabelů k uším. Sluchátka sem tam používám i k notesu a taky se to dá... 
 
Jinak k tomu Bluetooth - mám dojem, že propustnost je minimálně 1 Mb/s, takže MP3 v nejvyšším bitrate 320 kb/s má pořád dost prostoru, takže bych řekl, že BT kvalitu poslechu neohrožuje - nejsem ale hifista, takže to těžko dokážu posoudit :)

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář.
Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

 
< Předch.   Další >