" />
Vývoj hudebních přehrávačů v telefonech řady Walkman (velké srovnání 2/2) | Tisk |  Email
Sdílení:
Linkuj.cz!
Jaggni to!
pošli na vybrali.sme.sk
Facebook
Ganimed   
Úterý, 8. prosinec 2009
Jak jsme vám včera slíbili, dnes přinášíme druhou část jednoho z nejobsáhlejších článků, které kdy na SEManii byly publikovány, a který mapuje hudební přehrávače v telefonech řady Walkman od vůbec prvního modelu, kterým je legendární W800i, až po současný topmodel W995, který stojí na samotném vrcholu telefonů Sony Ericsson bez otevřeného operačního systému. Vzhledem k tomu, že Sony Ericsson postupně od modelových řad Walkman a Cybershot upouští a příští rok se dočkáme možná pouze dvou telefonů honosících se logem Walkman, je reálná šance, že právě model W995 už navždy zůstane nejlepším hudebním Sony Ericssonem řady Walkman. Konec předjímání, dnes nás čeká podrobný pohled na přehrávače modelů W960i, W980i a W995.
IMGP3635.JPG  


Sony Ericsson W960i

Tento telefon by si spíše zasloužil svůj vlastní test. Jde o přístroj s operačním systémem Symbian UIQ s dotekovým displejem, vybavený vestavěnou pamětí 8Gb. Telefon nepodporuje paměťové karty a tak žádnou kartu v balení nenajdete. Na hudbu se vám tedy budou hodit dodávaná sluchátka HPM-70 s redukcí do fastportu a také USB kabel 

IMG_0495.JPG IMG_0496.jpg IMG_0497.jpg IMG_0498.jpg IMG_0499.jpg
IMG_0501.jpg IMG_0502.jpg IMG_0506.jpg IMG_0507.jpg IMG_0508.JPG

Konstrukce a ovládání - W960i je klasické konstrukce, přehrávač se spouští klávesou walkman, která je umístěna mezi klávesami C a vratnou šipkou. Problém s klávesou jsem neměl je docela dost velká, možná by někomu mohly vadit malé rozestupy mezi klávesami. Na pravé straně jsou klávesy hlasitostí, které jsou svou funkčností shodné jako u předchozích modelů. Mají dost velký rozestup a velikostně jsou přijatelné. Konektor telefonu je na spodní straně. Pro ovládání přehrávače se dá použít také kolečko na levé straně přístroje. Reproduktor se nachází na zadní straně v horní polovině, na nejvyšší hlasitost neskřípe a hraje o dost lépe, než reproduktory u předchozích testovaných. Se zamknutou klávesnicí se přehrávač nedá spustit, ani s připojenými sluchátky, rovněž postrádám tlačítko (přehrát/zastavit) podobné tomu z W800i nebo W610i, ovládání přehrávače je pomalejší, vadí mi doba spuštění přehrávače po stisknutí klávesy walkman, tlačítka hlasitosti jsou taky pomalá.



Přehrávač má na obrazovce něco jako plug-in nebo aktivní odkaz, který zobrazuje info o skladbě, obrázek alba, časovou osu, údaje o náhodném nebo opakovaném přehrávaní. Přehrávač se dá ovládat různými způsoby, pod displejem jsou šikovně ukrytá doteková tlačítka, která se objeví, když se spustí přehrávač, anebo jestliže se minimalizuje a pak se najede na jeho plug-in na hlavní obrazovce. Tato tlačítka se používají na přepínání skladeb tam i zpět a přehrát nebo zastavit. Kolečko se může použít na rolování v playlistu a jeho stiskem provedete výběr hudby a její přehrání. Ke stejnému účelu jako mají dotekové klávesy pod displejem lze využít klávesy 1, 2, a 3. Nastavení nebo spuštění a vypnutí přehrávače se dá provést i pomocí dotekového displeje. W960i nemá pohybový senzor tak ovládání pohybem zápěstí můžete vypustit z hlavy.  




Přehrávač - Přehrávač je dost odlišný, graficky mnohem hezčí, nabídne mnohem více nastavení a funkcí než mají přehrávače hloupých SE telefonů. Kdyby Sony Ericsson tento přehrávač implementoval i do jiných SE telefonů hlavně do těch hloupých, tak by byly walkmany hned o úroveň výše. Na přehrávači mi ale vadí jeho rychlost, je totiž docela pomalý, a to hlavně při spouštění. Na velkém displeji se přehledně zobrazuje obrázek alba, opakované nebo náhodné přehrávání, nastavený ekvalizér, kolikátá písnička z výběru hraje, nově pak ikona pro udělení hodnocení a ikona udělení nálady. Vpravo nahoře je ikona šipky zpět, po jednom stisknutí přeskočíte do médií, po druhém stisku se minimalizuje přehrávač. Toto vše je odděleno časovou osou, ukazující uplynulý čas přehrávání a délku písničky, pod ní se standardně nachází údaje o přehrávané skladbě. Dole se pak nachází lišta s odkazy, vlevo Má hudba (Média) kde se třídí hudba podle interpreta, alba, kompilace, stopy, nálady, seznamů stop, automatických seznamů stop a vlastních nahrávek, prostřední odkaz vyvolá seznam písniček v pravě hraném playlistu, pohyb v něm zajišťuje kolečko a i ono může playlist vyvolat rolováním na hlavní obrazovce přehrávače. Vpravo se nachází odkaz Více, kde jsou nastavení přehrávače. Nabídka více obsahuje položky Informace, Uložit frontu stop, Přidat do (Fronta stop, Seznam stop, Nový seznam stop), Spravovat (Použít jako, Odeslat jako, Odstranit, Správce souborů), Přiřadit (Nálada, Hodnocení), Záložka (nastavit pozici), Nastavení (Předvolby, Vizualizace a nálada, Spánek, Přenést zvuk, Ekvalizér), Nápověda a Správce úkolů, přes který přehrávač vypnete.


Pokusím se ještě rozebrat pár položek. Nálada umožňuje hudbu hodnotit podle čtyř základních stavů (šťastný, smutný, energický, tíživý), tyto stavy se dají různě pojmenovat a nastavit na jinou rychlost hudby a to přímo v položce Vizualizace a nálada. V této položce se také nacházejí efekty, které mohou probíhat během přehrávání na pozadí přehrávače, na výběr jsou Vánek, Bubliny, Šum, Pod vodou, Sopka. Své skladby můžete hodnotit hvězdičkami od jedné do pěti. Skladby se dají také filtrovat nebo spíše vyloučit ty s nízkou kvalitou nebo menší než 1MB, filtr se může také ponechat vypnutý a nachází se pod položkou Předvolby. Přehrávač disponuje hned jedenácti ekvalizéry (Mega Bass, Hlasitý, Posílení výšek, Normální, Rock, Večírek, Pop, Tanec, Jazz, Klasická, Mluvené slovo). Libí se mi také funkce spánek kdy nastavíte čas, za jakou dobu se má přehrávač zastavit.   W960 je na tom, co se týká kvality přehrávaní, hodně dobře, kvalitou se blíží W980, ale i zde se při vysoké hlasitosti projevuje mírné skreslení. Při přehrávání do bezdrátových Bluetooth sluchátek mne telefon otravoval hláškou, že nelze zobrazovat vizualizaci při jejich připojení. Telefon by mohl mít 3,5 jack, za velké mínus počítám absenci paměťových karet.  

Sony Ericsson W980

Zde se opět vracím k platformě A200 a to k mobilu W98. Telefon nepodporuje paměťové karty, disponuje pouze vestavěnou pamětí o velikosti 8Gb. V balení s telefonem je opět přibalen datový kabel a novější sluchátka HPM-77 s redukcí do fastportu. Paměťovou kartu v balení nehledejte.

IMG_0541.JPG IMG_0542.JPG IMG_0543.JPG IMG_0544.JPG IMG_0545.JPG
IMG_0546.JPG IMG_0547.JPG IMG_0548.JPG IMG_0549.JPG IMG_0550.JPG

Konstrukce a ovládání - Telefon je véčkové konstrukce se dvěma displeji, v zavřeném stavu se přehrávač ovládá dotekovými klávesami pod vrchním displejem. Klávesy jsou podsvícené oranžovou barvou. Jejich přítomnost napovídá i pěkný prolis o třech kruzích na krytu W980. Tyto klávesy se dají zamknout pomocí posuvného zámku na pravé straně přístroje, Telefon je vybaven stereo reproduktory, které jsou umístěné na obou spodních hranách přístroje. Jsou dost male a jejich výstup proto není moc kvalitní. Hlasitost se ovládá klávesou na pravé straně, která by si zasloužila větší velikost, ale já osobně s jejím stiskem problém nemam. Klávesou hlasitosti lze stejně jako u ostatních modelů přepínat skladby. Na levé straně se nachází konektor fastport který slouží pro připojení redukce se sluchátky. Zde už je ale hodně závažný nedostatek a to je absence 3,5 jacku, u takhle vysoce označeného walkmanu by tento prvek neměl chybět. W980 zvládá při přehrávaní světelné efekty a to oranžovým poblikáváním diod do rytmu skladby. Tyto diody se při otevřeném telefonu nacházejí v průhledném plastu nad hlavním displejem. Poblikáváni se dá v menu přehrávače vypnout, osobně mi vadí, že po zhasnutí podsvětlení nebo minimalizaci přehrávače pohasnou i světelné efekty. Telefon moc hezky reaguje na připojení sluchátek. Samotné připojení oznámí zvukovým signálem a v otevřeném stavu následně dvakrát udělá světelnou vlnu, která začíná rozsvícením diod (bílou barvou) nahoře pokračující displejem a postupně až na spodek klávesnice. Odpojení je podobné, rozdíl je v tom, že vlna je jen jedna a telefon pak pohasne postupně odspoda nahoru.



V otevřeném stavu se přehrávač pouští pomocí klávesy walkman, která je pod klávesou menu činností. Po spuštění přehrávače se celá ovládací část klávesnice podsvítí oranžovou barvou. Ovládání pak zajišťuje kruhový ovladač a obě kontextové klávesy. V zavřeném stavu se ovládání trochu liší, středová doteková klávesa slouží pro spuštění přehrávače ale také jako přehrát a zastavit. Levá a pravá klávesa slouží pro přepínání skladeb, ta spodní slouží pro změnu barevných efektu na vrchním displeji http://www.youtube.com/watch?v=YMs6WhZhr1A a ta vrchní pro vstup do menu přehrávaní hudby. W980 disponuje také pohybovým senzorem, trhnutím zápěstí horizontálně můžete přepínat skladby a pohybem telefonu vertikálně zvyšujete nebo snižujete hlasitost přehrávání, Ovládání senzorem je možno použít jak v zavřeném stavu (použití pohybů za současného držení středového dotekového tlačítka), tak v otevřeném stavu (použití pohybů za současného držení tlačítka walkman).
 


Přehrávač - Zobrazení přehrávače na hlavním displeji je úplně stejné jako na W910 tak že jeho popis vynechám. V menu Možností se nachází položky Moje hudba (zde se hudba Třídí podle Interpreta, Alba, Skladeb, Seznamů skladeb, SensMe, Žánru, Roku, zvukových knih), další místo zabírají položky Nastavení, Soubor, Uložit seznam skladeb a nejvyšší tahák telefonu je vestavěný FM transmiter pod položkou FM vysílač. Nastavení má jen drobné obměny Režim přehrávání (Náhodné pořadí, Opakovat). Ekvalizér zde nám oproti W910i přibylo par ekvalizéru, jsou jinak propracované. Každý z nich je vybaven obrázkem a nastavením daného typu ekvalizéru, zůstal zachován i ruční ekvalizér, který je taky pěkně znázorněn. Počet ekvalizéru je 9 a mezi ně patří Výšky, Tvrdá hudba, Pop, Jazz, Normální, Ambientní hudba, Soul, Klidná hudba, Basy.


Další položkou nastavení jsou Vizualizace (Obal alba, Vizualizace, Vypnuto), Světelné efekty (Zapnuto, Vypnuto), Rozšířené stereo (zapnuto, Vypnuto) a přepnuti zobrazení přehrávače na šířku nebo na výšku, pokud není nastaveno menu media na automaticky, tato změna se provádí stejně jako u W910i ručně nebo pomocí pohybového senzoru. Nyní k funkci Vysílač FM. W980 je schopen přehrávanou hudbu z Walkman přehrávače vysílat na Frekvenci FM a to v rozsahu 88.2 až 107.8 MHz. Zvládne tak vysílat hudbu do třeba autorádia nebo domácího rádio přijímače na neobsazených nebo slabě rušených kanálech do vzdálenosti 10m, realita je ovšem o nějaké ty metry menší v závislosti na rušení. Pokud má rádio stanice silný signál, nemá W980 žádnou šanci jej přerušit.



Nastaveni vysílané frekvence je jednoduché, provádí se ovládací kruhovou klávesou směry doleva a doprava, stisknete spustit. Vysíláni je signalizováno u stavu signálu malou ikonou s vysílačem. Pak stisknete hotovo, automaticky se objeví obrazovka přehrávače a může se spustit hudba. Ladění se dá provést více způsoby. Spustíte vysílač i hudbu, a pokud nemáte na rádiu digitální ladění ale jen ruční pomocí kolečka tak stanici dohledat pomocí něj. Další variantou je naladit si na rádio přijímači šum, spustit na W980 hudbu a pak vysílač FM a pomocí kruhového ovladače cvakat tak dlouho dokud v radiu nebude hudba hrát čistě.   Přehrávání na W980 je na vysoké úrovni, hraje nejlépe ze všech testovaných. Pár věcí mi ale na W980 vadí, při spojení s bezdrátovými BT sluchátky se mi signál bluetooth jeví, jako slabý docela často se stávalo, že jsem si ho přerušil, i když jsem měl telefon v přední kapse u kalhot toto se u W610i, W910i, W960i a W995 neprojevuje. Hodně mne mrzí, že telefon nemá 3.5 jack a podporu paměťových karet. Jinak telefon na mně děla obrovský dojem a to hlavně svým designem.  

Sony Ericsson W995
Posledním nejvyšším Walkmanem je W995, telefon podporuje paměťové karty Memory stick micro a 8Gb karta je přímo v balení s telefonem, je zde také datový kabel a špuntová sluchátka HPM-77 i s redukcí na fastport.

IMG_0422.JPG IMG_0423.JPG IMG_0424.JPG IMG_0426.JPG IMG_0427.JPG
IMG_0428.JPG IMG_0429.JPG IMG_0431.JPG IMG_0432.JPG IMG_0433.JPG
IMG_0442.JPG IMG_0477.JPG IMG_0451.JPG IMG_0450.JPG IMG_0452.JPG

Konstrukce a ovládání
- Jedná se o telefon výsuvné konstrukce. W995 je telefon který mne překvapil a to hlavně přítomností 3,5 jacku na těle přístroje. Jack se nachází na horní hraně přístroje. Na horní hraně se také nachází jeden ze dvou stereo reproduktorů, ten druhý pak hledejte na spodní hraně. W995 přes tyto reproduktory hraje velice dobře poslech přes ně je nejlepší ze všech testovaných. U reproduktorů se neprojevuje žádné chrastění nebo skreslení ani na nejvyšší hlasitost. Na pravé straně se nachází tlačítka pro ovládání přehrávače, pomocí nich můžete přepínat skladby tam a zpět, prostřední z nich pak slouží pro spuštění, zastavení (pauza) anebo spuštění přehrávače. Prostřední tlačítko mne nadchlo, vrátila se u něj totiž stará známá funkce ze starších SE jako je W800i a W610i. Když mám telefon zamknutý a k němu připojená sluchátka, tak mi toto tlačítko umožní spustit minimalizovaný přehrávač, aniž bych musel odemykat telefon a stisknout tlačítko Walkman. Pod těmito třemi ovládacími prvky se nachází tlačítka ovládání hlasitosti, funkce přepínání skladeb je stejná jako u starších modelů.



Tyto ovládací prvky tím myslím tlačítka pro ovládání walkmanu a hlasitosti mají zásadní nedostatky. Prvně mi vadí jejich velikost, jsou hodně malá. Zadruhé jsou moc zapuštěná a špatně se tisknou. Dalším problémem je jejich rozmístění. Rozhodně nesouhlasím s umístěním tlačítek pro ovládání hlasitosti. Ne levé straně se nachází konektor Fastport a pod ním tlačítko walkman, které slouží ke spuštění, vypnutí nebo minimalizaci přehrávače, ale také stejně jako u W980 k ovládání přehrávače pomocí vestavěného pohybového senzoru. Opět si musím stěžovat na její zapuštění, ale problém se stiskem nemám, protože se tiskne výrazně lépe než tlačítka pro změnu hlasitosti a ovládání walkmanu. Slot pro paměťové karty se nachází pod krytem baterie na levé straně přístroje. Toto řešení se mi vůbec nelíbí, protože když chcete kartu vyndat, musíte odklopit stojánek, odjistit zámek a sundat kryt. Slot krytý záslepkou se mi rozhodně líbí více. Při spuštění přehrávače klávesou Walkman nebo stejnojmennou nabídkou v menu se kontextové klávesy se středovou podsvítí sytou oranžovou barvou, také kolem ovládacích kláves na pravé straně se rozsvítí oranžové prstence, toto podsvícení je dobře viditelné a moc hezké.
 


Přehrávač
- Zde se žádná změna nekoná, přehrávač je vzhledově absolutně totožný s W980, po stránce nabídky funkcí je na tom hůře protože nemá vestavěný FM vysílač a podporu světelných efektů. Chybějící vysílač se dá kompenzovat dokoupením příslušenství. Přehrávač se řadí mezi špičku, osobně bych ho zařadil těsně pod W980.   W995 je dobrá mašinka oplývá hromadou funkcí, potěší 3,5 jack, velká paměťová karta v balení, já osobně v něm používám kartu o velikosti 16Gb potěší velký displej, ale vadí mi ono ovládání přehrávače. Na W995 můžou díky fastportu a 3,5 jacku poslouchat 2 lidé najednou.  



Kdybych měl rozdávat ceny tak by to bylo asi tak, kvalita přehrávání – W980, možnosti nastavení a funkce – W960, stylový walkman – W980, kvalita reproduktorů – W995, možnosti klávesového ovládání – W995, ovládání přepínání hudby – W980 muže zde být více bodů ale je to jen pro orientaci.



Komentáře
Příspěvky vyjadřují názory uživatelů a nejsou nijak redigovány.
Vyhrazujeme si však právo příspěvky odstraňovat.
. Autor: frape Datum: 2009-12-14 14:30:27
kde jsou ty krásný časy kdy byl SE w800i hight-end:-)
Autor: Skrblík Datum: 2009-12-09 21:25:11
nevim, co je na šedivkách tak blbý? mě na mí ''šedivý'' C902 vadí jen to odporný logo Vodafone - jinak když má šedivka český FW tak je to snad jedno, ne? 8)
Autor: Joza Datum: 2009-12-09 20:13:39
Mankote... Nedávno jsem vydal fotogalerii X10, tu tady ofiko taky ještě nekoupíte... Čtenost webu by jistě stoupla, kdybychom o telefonech vždy psali až v době, kdy jsou ofiko na našem trhu.
Autor: Pepinotk Datum: 2009-12-09 19:48:35
Takže Semania tu prezentuje šedivky? No fuj..
Autor: Joza Datum: 2009-12-09 19:32:02
Ofiko nikde
Autor: Pepinotk Datum: 2009-12-09 10:16:41
Prosím vás kde je možné zakoupit W995 v černé barvě, myslel jsem že u nás je oficiálně k dostání pouze stříbrná varianta :?
Autor: nugetorion Datum: 2009-12-08 22:27:18
tak to je voblož s tím ošoupaným nápisem :eek
Autor: Sasakr Datum: 2009-12-08 17:53:29
Já bych řekl, že stojí za zmínku, že nehledě na přehrávač, mezi A100 a A200 je rozdíl v tom, že u A200 puštěná muzika mobil neskutečně zpomalí, zatímco u A100 to nemá na rychlost žádný vliv.
. Autor: Skrblík Datum: 2009-12-08 16:17:01
podívejte se na fotce W995 - jak se na přední straně sloupává nápis Sony Ericsson - původně jsem to četl na mobil.cz, ale tipoval jsem to vadu kusu či ''1. série'', ale jak vidím, je to i zde. navíc mě štve a málo sedřený nápis na mobilu, tudíž u mobilu za cca 10000,- mi to připadá jako celkem dost ''nehezký'' problém...

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář.
Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

 
< Předch.   Další >