" />
Opera Mini 5 na telefonech Sony Ericsson - zasloužila by si být v základu (zkušenosti) | Tisk |  Email
Sdílení:
Linkuj.cz!
Jaggni to!
pošli na vybrali.sme.sk
Facebook
Jozef Cmar   
Pondělí, 5. duben 2010
Opera před několika týdny uvolnila finální verzi páté generace svého internetového prohlížeče určeného pro mobilní telefony disponující technologií Java - Operu Mini 5. Už betaverze programu se mi velmi líbily, finální verze kladné dojmy jen potvrzuje. Ne všichni uživatelé jsou sice se změnami v páté verzi spokojeni, já ale mez ty spokojené patřím a mrzí mě, že Sony Ericsson už dlouho ladí vlastní prohlížeč, místo aby využil kvalitnější a volně dostupné řešení.




Pokud se chystáte Operu Mini 5 teprve instalovat, máte k tomu hned několik možností. Můžete buď navštívit oficiální stránky Opery a odtamtud si stáhnout instalační soubor do počítače, rychlejším způsobem je ale stažení přímo přes mobilní telefon. Při stahování si dejte pozor na to, jakou verzi stahujete, web Opery má totiž v sobě zabudovanou identifikaci typu telefonu, se kterým se připojujete. V mém případě Opera správně zjistila, že používám model C901 od Sony Ericssonu, protože ale nemá ještě plně ověřenou kompatibilitu s tímto přístrojem, snažila se mi podsunout starší verzi 4.2. Na to jsem ale samozřejmě nepřistoupil a vybral možnost stáhnout další verze, kde ke konci stránky naleznete také Operu Mini 5. Stažení je celkem rychlé, o něco déle ale trvá instalace i samotné první spuštění prohlížeče. Líbí se mi, že prohlížeč je kompletně v češtině, největší pochvalu ale má výrobce za úvodní obrazovku. Nechybí okénko pro přímé zadání adresy, vedle kterého se nachází vyhledávací pole. DEfaultním vyhledávačem je sice Google, využít ale můžete také další služby. Ještě o kousek níže se nachází devět rychlých odkazů, kam můžete umístit vámi nejčastěji navštěvované weby. Kvarteto položek defaultně zabírají weby vybrané Operou, samozřejmě ale tyto můžete odstranit a nahradit vlastními odkazy. Opera Mini se při prohlížení stránek opět sanží na maximum šetřit data a tím zlevnit a zrychlit prohlížení, už jí to ale nejde tak, jako dříve. Osobně ale nevidím chybu ani tak v samotné Opeře jako v tom, že weby jsou zkrátka datově větší, než byly dva roky zpátky. Nechybí podrobné možnosti nastavení a přehledný klient sloužící pro stahování. Kteroukoliv část webu si můžete přiblížit, na stránkách se dá také vyhledávat a samozřejmostí je možnost si oblíbené weby uložit do záložek. Oceňuji také výraznou změnu vzhledu prohlížeče jako takového, vypadá mnohem více moderněji. Během dlouhodobého používání jsem se nesetkal s žádným problémem, Opera Mini 5 funguje velmi spolehlivě a rychle, jsem s prohlížečem nadmíru spokojený a pro Sony Ericssony bez otevřeného operačního systému se jedná o dle mého ideální volbu.



Aby se ale dnešní článek nenesl jen v duchu chval na Operu Mini 5 a kritiku vestavěného prohlížeč od Sony Ericssonu je třeba říci, že udělat si z Opery Mini 5 defaultní prohlížeč a mít ji přímo v menu není nemožné, dokonce mám chuť říci, že je to celkem snadné. Stačí si podle některého z návodů na úpravu menu upravit soubor menu.ml a najít si pro prohlížeč nějakou vhodnou ikonku. Nic vám poté již nebrání, abyste Operu Mini 5 měli přímo v menu a na defaultní prohlížeč zapomněli. Jedná se ale o komplikaci pro uživatele navíc, určitě by bylo příjemnější, kdyby se v telefonu rovnou nacházela předinstalovaná verze Opery Mini s možností upgradu na vyšší verzi. Třeba se brzy dočkáme... Opera Mini 5 je pro telefony bez otevřeného operačního systému natolik vyspělým prohlížečem, že by si místo v telefonech Sony Ericsson zasloužila. Navíc by Sony Ericsson mohl ušetřené peníze věnovat na jiné projekty, které jej trápí víc. Internetový prohlížeč Opera Mini 5 si můžete zdarma stáhnout přímo na oficiálních stránkách Opery. Ačkoliv většina telefonů Sony Ericsson nedisponuje otevřeným operačním systémem, díky špičkovým Java aplikacím se dají i možnosti těchto telefonů posouvat výrazně dál. Tímto chci alespoň touto cestou poděkovat všem, kteří se na vývoji aplikací pro naše mobilní telefony podílí, my uživatelé často přicházíme k hotovému produktu a neumíme ocenit, kolik práce a zkoušení se za ním skrývá.

Komentáře
Příspěvky vyjadřují názory uživatelů a nejsou nijak redigovány.
Vyhrazujeme si však právo příspěvky odstraňovat.
Autor: Eiffel Datum: 2011-02-19 10:59:50
Nainstaloval jsem si ji do SE Elm a jsem spokojen. Používal jsem i starší verzi. Spolehlivost výborná a ovládání zvládne i takový počítačový analfabet jako já, takže vlastně každý. Jen jsem se musel zeptat jak vymazat předefinované stránky. Prostě se podrží kurzor. :grin :grin :grin
Autor: Pavuk70 Datum: 2010-07-06 11:40:22
Ahój, je tá opera mini 5 spolahlivá, stabilná a bezpecna? o tom viete nieco?? :) :)
Autor: kmonda Datum: 2010-04-27 21:39:10
Stáhl jsem si Operu, nainstaloval a při zadání adresy mě telefon píše "Nelze připojit, zkontrolujte nastavení". Nevíte někdo co s tím? Předchozí verze Opery normálně fungovali. Mám Sony Ericsson G900. Předem díky za odpověď.
Autor: v6ak Datum: 2010-04-06 15:01:17
No je tu víc věcí, které byly v 4.2 vpohodě a v 5 je podělali. Nebudu sem opisovat diskuzi. 
 
HUdasp: Jo, při programování (nejen v Javě) bývá zpravidla úplně jedno, jaké připojení je použito. Programátor se snaží* používat takové API, které jej maximálně odstíní od specifických problémů. Výsledkem je pak univerzálnější řešení a snadnější programování. J2ME snad dokonce nižší API na připojení nenabízí. A ta chyba/nedostatek (vlastnost) je spíš v konkrétním modelu. 
 
Sasakr: Animované GIFy by asi šly, ale nebylo by to asi až tak snadné, jak se na první pohled může zdát. 
 
*) Teoreticky by měl a v praxi se tak většinou děje.
Autor: Sasakr Datum: 2010-04-05 22:31:17
No na OM mi vadí, že spousta webů je zmršených, např. na MM se nejde přihlásit, v OM5 mi nejdou na furt nastavit normální, ne mobilní novinky.cz, přestože v předchozích verzích to šlo. Taky by mohla umět animované gify, pokud by uživatel chtěl.
Autor: HUdasp Datum: 2010-04-05 19:01:14
Psal jsem o pětce, ne 4-ce ;)
Autor: mironfs Datum: 2010-04-05 11:18:14
kamos mal n6300 a operu neviem kolko mal uz v mobile pri kupe
Autor: HUdasp Datum: 2010-04-05 10:54:31
Plnej souhlas. Na P1i jede spolehlivě. Jediná věc chybí k dokonalosti, a to aby si sama měnila připojení, frčim na mobilním internetu a když chci najet na wifi, tak musím operu vypnout a znova nahodit (operu nechávám běžet na pozadí). Ale toto je asi omezení v javě jako samotné:-/ 
 
Co se týče integrace prohlížeče, tak si myslím, že je to o penězích - Opera si určitě nenechá cpát prohlížeč do všech telefonů, aniž by jí na tom něco káplo. Co vím, tak žádnej masovej telefon nemá Operu 5 přímo od výroby.

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář.
Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

 
< Předch.   Další >