" />
Vylepšujeme úvodní obrazovku Sony Ericssonů s Androidem | Tisk |  Email
Sdílení:
Linkuj.cz!
Jaggni to!
pošli na vybrali.sme.sk
Facebook
Jozef Cmar   
Čtvrtek, 7. říjen 2010
Operační systém Google Android nabízí spoustu možností, jak jej můžeme upravit a vylepšit a mezi ty nejdůležitější úpravy podle mě patří možnost upravit si jednotlivé obrazovky k obrazu svému. Výsledkem je pak vyšší přehlednost a především pohodlnější ovládání pro samotného majitele přístroje, neboť tento si jej může přizpůsobit k obrazu svému. V případě modelu X10 si můžete vystačit i s defaultní úvodní obrazovkou, alternativní programy toho ale nabízí více. V případě modelů X10 Mini a X10 Mini Pro je pak dodatečná instalace alternativního uživatelského prostředí téměř nezbytnou podmínkou pro pohodlné používání. Pojďme se podívat na hlavní důvody, proč tomu tak je.
10~118.JPG 21~84.JPG 24~74.JPG 25~67.JPG


Rodina telefonů Sony Ericsson, která běží na operačním systému Android, se nám pomalu ale jistě rozrůstá a v nejbližší době očekáváme představení dalších členů, kteří by se do prodeje měli dostat už začátkem příštího roku a už nyní víme, že nové modely budou rozhodně stát za to. Spekuluje se jak o nové generaci operačního systému Android, tak o vyloženě herním telefonu postaveným na této platformě. Téma dnešního článku je ale úplně o něčem jiném - zkusíme zjistit, jak se dá vylepšit ovládací prostředí u jednotlivých komunikátorů Sony Ericsson a zaměříme se na úvodní obrazovku. Prakticky nejméně jsou změny potřeba u původního modelu X10, kde si na plochu můžete umístit hned 16 zástupců na vámi nejčastěji používané aplikace a jelikož máte k dispozici hned trojici obrazovek, můžete mít po ruce téměř všechny funkce, které na telefonu používáte. U všech tří nových modelů ale výrobce sáhnul k upravenému uživatelskému prostředí, které nabízí čtveřici ikon v rozích displeje, což ale samo o sobě není problémem. Tím je až skutečnost, že tyto modely umí standardně na každou z obrazovek umístit pouze jeden widget nebo jednoho zástupce a to je žalostně málo. Proto si dnes v článku představíme dvě volně dostupné alternativy, které tento neduh řeší a jsou schopny ovladatelnost všech zmíněných telefonů (a částečně i původní X10) posunou o něco dál. Pokud jste majitelem některého z těchto telefonů, rozhodně vyzkoušení doporučuji, nic neriskujete a kdykoliv můžete nový program odinstalovat, osobně si ale myslím, že to neučiníte.



Nejdříve ze všeho se stručně podíváme na úvodní obrazovky všech telefonů Sony Ericsson s operačním systémem Google Android a podíváme se na hlavní důvody, pro které má smysl využít některou z nabízených alternativ. Nejprve se zaměříme na původní model X10, ve druhé části pak svou pozornost obrátíme ke triu novějších telefonů, které jsou si totiž ovládacím prostředím velmi podobné a potýkají se v tomto směru se stejnými problémy. Co se týká Sony Ericssonu X10, u té hodně záleží na individuálních preferencích a právě ty rozhodují o tom, jak moc se vám instalace nového prostředí vyplatí. Telefon v základu nabídne trojici obrazovek a šestnáct zástupců, menu je pak ve formě abecedního seznamu ikon. Problém nastane, pokud chcete mít těch obrazovek více případně s nimi rychleji pracovat. Ani k většímu počtu zástupců na jedné obrazovce se nedostanete standardně žádným způsobem. Mě osobně šestnáct ikon a tři obrazovky stačí, přesto ale preferuji aplikaci Zeam, z jejího ovládání mám totiž lepší a příjemnější pocit. Prostředí mi přijde o něco uhlazenější. Sony Ericsson XPERIA X10 toho v základu nabízí dost, alternativní prostředí jako Zeam nebo ADW je nutností spíše pro náročnější uživatele, ti méně nároční si možná vystačí s defaultní aplikací. První program můžete stáhnout přímo v našem downloadu zde, ten druhý najdete přímo v Marketu.

Jak je vidět, vylepšit si úvodní obrazovku na X10 rozhodně není na škodu, i když rozdíly jsou především v detailech. Poté, co jsem několik měsíců na střídačku používal ADW a Zeam jsem se v očekávání vydání nové verze operačního systému Android rozhodl, že už nebudu žádnou aplikaci instalovat a těch pár týdnů si vystačím s defaultním launcherem. Vydrželo mi to asi den a stejně jsem sáhnul po prověřeném řešení. Ačkoliv to tak možná nevypadá, rozdíly tady zkrátka jsou. Mnohem větší rozdíly nás pak čekají u trojice novějších komunikátorů Sony Ericsson, které mají uživatelské prostředí koncipované poněkud jinak. Jejich základem je obrazovka, na které si můžete libovolně nastavit funkce pro každou ze čtyř ikon, které s nachází v jednotlivých rozích displeje. Potud žádný problém, proč nemít nejčastější funkce hned po ruce.  Poté, co nastavíte ony čtyři ikony pravděpodobně zatoužíte na obrazovku dodat zbytek odkazů na aplikace, které používáte. Ale ouha, poté co přidáte první, jste skončili. Sony Ericsson totiž z mě neznámého důvodu neumožňuje standardně na každou z obrazovek umístit více, než jeden odkaz nebo widget. Ovladatelnost telefonu je tím značně stížena a na displeji se nachází spousta nevyužitého místa. Jestli je tedy použití alternativního prostředí u X10 trochu otázkou preferencí, u následující trojice komunikátorů je to téměř nutnost.

Umí totiž obrazovku i menu uspořádat nesrovnatelně lépe, navíc fungují spolehlivě a jsou k dispozici zdarma. Pojďme si rozdíly ukázat na konkrétních příkladech. V prvním řádku máme screeny ze standardního prostředí Sony Ericssonu Mini (Pro). Na modelu X8 vypadají podobně, jen zde najdeme 12 ikon v menu. Jak je vidět, odkazy v rozích displeje jsou sice fajn, ani s nimi se ale nedostanete nad pět ikon současně zobrazených na úvodní obrazovce. Přitom je všude spousta nevyužitého místa. Podobná situace je v menu, tady je ale po ruce aspoň devět ikon, což už není úplně hrozné. Pohled na další tři screeny nám ale jasně ukazuje, že se to dá udělat mnohem lépe. Na jedné obrazovce můžete mít až 16 zástupců nepočítaje v to ty, které se dají umístit úplně do spodního řádku. Ty sám nepoužívám, i tak ale mám na jedné obrazovce třikrát tolik ikon, než standardně. Pokud by někomu přišly malé, dá se jejich počet snížit (a jejich velikost se tedy samozřejmě zvětší). Ačkoliv mám velké ruce, nemám se současným zobrazením problém. Stejně tak menu je schopno zobrazit až 16 ikon, přičemž je vše velmi přehledné. Poslední obrázek ukazuje, jak se dá obrazovka upravit pomocí widgetů. Na jedné obrazovce můžete mít widgety, na druhé odkazy na oblíbené programy. Ovladatelnost se velmi zásadně zvýší.




Možná vám z dnešního článku vyplývá, že defaultní prostředí Sony Ericssonu je špatně ovladatelné nebo mu chybí nějaké zásadní funkce, ale není tomu tak. Na druhou stranu vývojáři, kteří se na vývoj uživatelského prostředí specializují a nejsou ničím limitováni, jsou schopni vytvořit ještě lepší ovládací prostředí s větším množstvím funkcí a jelikož své výtvory nabízí zdarma, nevidím důvod proč tuto možnost nevyužít. U Sony Ericssonu XPERIA X10 není rozdíl zase tak veliký (ale je zde, o tom žádná), nejvíce se ale projeví u ostatních tří modelů, které jsou standardně schopny na každou obrazovku umístit pouze jeden widget a to je pro pohodlné používání telefonu žalostně málo. Pokud navíc naplno využíváte možnosti operačního systému Android a máte v telefonu desítky aplikací, dostat se k nim je zbytečně zdlouhavé. Právě proto u těchto tří telefonů doporučuji doinstalovat některou z jichž zmíněných aplikací a začít si užívat výhod pohodlnějšího ovládání.

Sony Ericsson XPERIA X8 můžete zakoupit na oficiálním e-shopu Sony Ericsson

Sony Ericsson XPERIA X10 můžete zakoupit na oficiálním e-shopu Sony Ericsson

Sony Ericsson XPERIA X10 Mini můžete zakoupit na oficiálním e-shopu Sony Ericsson

Sony Ericsson XPERIA X10 Mini Pro můžete zakoupit na oficiálním e-shopu Sony Ericsson




Komentáře
Příspěvky vyjadřují názory uživatelů a nejsou nijak redigovány.
Vyhrazujeme si však právo příspěvky odstraňovat.
. Autor: coolroom Datum: 2010-10-20 16:15:50
Jsem začátečnik :-) mám experia x8 a chtěla bych si nainstalovat ADW.Launcher ale nikde jsem nenasla na stahnutí verzi pro android 1.6 . Nejlépe na stahnutí do počíítače protoze nemám doma wifi.  
Diky za jakoukoliv pomoc

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář.
Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

 
< Předch.   Další >