" />
iGo MotoNav - navigace pro veliké displeje (zkušenosti) | Tisk |  Email
Sdílení:
Linkuj.cz!
Jaggni to!
pošli na vybrali.sme.sk
Facebook
Jozef Cmar   
Sobota, 30. říjen 2010
Původně měl miniseriál o uživatelských zkušenostech s jednotlivými navigacemi pro Sony Ericsson XPERIA X10 skončit už včera, pod prvním článkem o aplikaci NDrive mě ale jeden ze čtenářů upozornil na aplikaci iGo Motonav a jelikož jsem měl docela dost času, rozhodl jsem se udělat přehled kompletní a vyzkoušet tedy i tuto navigaci. Výsledek mě překvapil, takto propracovanou aplikaci jsem rozhodně nečekal. Hned na úvod tedy prozradím, že dnes recenzovaný produkt pokládám ve své kategorii za naprostý vrchol.
snap20101028_111259.png snap20101028_111306.png snap20101028_111310.png snap20101028_104737.png snap20101028_111447.png snap20101028_111603.png snap20101028_111500.png snap20101028_111442.png snap20101028_111324.png snap20101028_111547.png


Náš malý seriál o navigačních aplikacích pro Sony Ericsson XPERIA X10 se dnes blíží svému konci, čeká nás totiž poslední čtvrtý díl. Původně měl vše završit už včera Navigon, pod jedním z článků jsem ale dostal tip na kvalitní aplikaci, kterou jsem moc neznal. Hned na úvod je potřeba zmínit, že na rozdíl od předchozí trojice aplikací není její legální pořízení prakticky možné. O důvodech, jak se vlastně věci mají a proč jsem se i přesto rozhodl aplikaci zařadit do našeho výběru jsem se trochu rozepsal na konci článku, tím stěžejním ale i tentokrát budou uživatelské pocity a dojmy z této navigace. Jak už jsem naznačil v úplném úvodu, aplikace iGo MotoNav je zkrátka skvělá a kombinuje dobré vlastnosti všech tří předtím testovaných navigací.



Spuštění programu je o něco pomalejší, než je tom u jiných aplikací zvykem a trochu pomalejší reakce vás budou provázet prakticky celou aplikací. Není to ale nic hrozného, ovládání je i tak dosti pohodlné a svižné, navíc se jedná o pro mě jedinou drobnější nevýhodu této aplikace a pokud uvážím její ostatní kladné vlastnosti, tak občasné zpomalení nehraje v celkovém hodnocení téměř žádnou roli. Úvodní obrazovka programu je trochu jiná, než u jiných navigací. Nenajdeme zde rovnou matici velikých ikon, ale pohled na mapu (na místo, které si zvolíte jako domovské), pod kterým se nachází kvarteto dostatečně rozměrných tlačítek. První z nich vás přesune přímo do zadávání cíle cesty a vyhledávání trasy, ve druhém můžete pracovat s aktuální trasou. Dále je zde možnost podrobného nastavení a nakonec tlačítko ukončit, jehož význam asi není třeba více popisovat.

Pojďme se nejprve podívat na možnosti nastavení a uživatelské rozhraní. Vše je vyvedeno v modrofialové barvě, která je pro oko velmi příjemná a zachovává si také vysoký stupeň čitelnosti za všech okolností. Možnosti nastavení jsou skutečně obsáhlé, samozřejmostí je podrobné nastavení druhu trasy, po které chcete jet. Zajímavým doplňkem je galerie obrázků jednotlivých dopravních prostředků, můžete si tady snadno vybrat obrázek, jako který pak budete zobrazeni na mapě při navigaci. jednoduché a povedené. Nastavit jdou denní a noční barvy pro mapu, díky provázanosti s iGo zde navíc najdeme možnost široké škály doplňků. Vše je jednoduché a intuitivní, radost s aplikací pracovat.

Zdaleka nejvíce si mě ale získala samotná navigace a hledání trasy. Klávesnice je při vyhledávání téměř přes celý displej telefonu, takže je velmi velká a skvěle ovladatelná. Navíc postupně filtruje možné cíle vaší cesty a tomu přizpůsobuje také zobrazená tlačítka, díky čemuž je zadávání rychlé a pohodlné. Škoda, že to podobně nemají zpracované i jiné aplikace, pokud to například srovnám s Navigonem, který do sebe míchá názvy s diakritikou a bez ní a navíc nabízí celkem malou klávesnici, je to nesrovnatelné. Výpočet trasy je velmi rychlý, také případný přepočet při odbočení trvá jen okamžik. Hlasové povely jsou velmi zřetelné a optimálně nastavené, neslyšíte jich moc ani málo. Potěší také možnost použít mapy od lokálních poskytovatelů, díky tomu nemusíte čekat na aktualizace od výrobce a můžete mít v přístroji velmi aktuální mapové podklady. Globálně vzato je iGo MotoNav tím nejlepším, co se nyní dá pro X10 pořídit.



Celé zkušenosti se nesou v ryze pozitivním duchu, takže určitě čekáte nějaký pořádný zádrhel, který právě nyní přichází. Jedná se o to, že iGo MotoNav je aplikace určená primárně pro telefony značky Motorola a v telefonech Sony Ericsson ji tak legálně jde jen těžko provozovat. Společnost iGo sice nabízí vlastní aplikaci pro telefony s Androidem, ta zase ale korektně nepracuje na telefonech s vyšším rozlišením. Jelikož soubory určené přímo pro iGo a pro verzi MotoNav jsou vzájemně kompatibilní, nebál bych se navigaci používat za předpokladu, že máte legálně pořízené mapy. Přijde mi ale veliká škoda, že zrovna ta nejkvalitnější aplikace pro Sony Ericsson X10 je ta, která se jednoduše a legálně prakticky nedá pořídit. Ačkoliv si můžete koupit mapy jako takové, samotná navigační aplikace je zkrátka určená pro telefony Motorola. Cílem dnešního článku a vůbec celého seriálu ale nebylo zjišťovat, co a jak jednoduše se dá pořídit. Cílem bylo najít tu uživatelsky nejpřívětivější a nejlepší navigaci a v mých očích jí je právě dnes recenzované iGo MotoNav.



Komentáře
Příspěvky vyjadřují názory uživatelů a nejsou nijak redigovány.
Vyhrazujeme si však právo příspěvky odstraňovat.
Autor: incomer Datum: 2011-02-19 21:48:35
Prosím o radu jak nainstalovat tuto navigaci do x10 mini. Díky
Autor: bayon Datum: 2010-10-31 19:46:32
Osobne take potrvzuji, ze iGo je zatim nej nav a to i pro x10 mini (nutne ale najit spravne apk kvuli mensimu rozliseni). Doufam, ze iGo prijde z oficialni verzi co nejdrive. 
 
Snad take brzo prijde i Sygic s upravou aplikace pro nase rozliseni . 
 
:roll

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář.
Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

 
< Předch.   Další >