" />
Upravujeme Sony Ericsson XPERIA X10 - co všechno už lze | Tisk |  Email
Sdílení:
Linkuj.cz!
Jaggni to!
pošli na vybrali.sme.sk
Facebook
Jozef Cmar   
Sobota, 25. prosince 2010
Sony Ericsson XPERIA X10 je stále ještě vlajkovou lodí společnosti, pomalu se ale chystám na představení jejího nástupce, který by s sebou opět měl přinést nějaká vylepšení. To ale neznamená, že by komunita kolem X10 nějak vyčkávala nebo nefungovala, spíše naopak. Stále častěji se objevují různé nové úpravy a za poslední týdny je pokrok skutečně obrovský. Od představení nového Androidu 2.1 pro komunikátory Sony Ericsson snad neuplyne týden, kdy by se neobjevila nějaká novinka. Jelikož sám testuji a používám téměř všechny úpravy, rozhodl jsem se udělat přehled jednotlivých modifikací i s odkazy na jednotlivé návody v našem fóru, pomocí nichž si úpravy můžete sami nainstalovat do vlastního telefonu.
10~105.JPG 15~91.JPG 7~104.JPG 18~77.JPG


Počet a kvalita jednotlivých úprav se samozřejmě prohlubují prakticky každý den, kdo si tak chce s telefonem skutečně pohrát a nesmíří se se stavem, v jakém přístroj v obchodě zakoupil, má nyní stále více možností, co s X10 provést. Sám ve svém telefonu testuji prakticky vše, co se na internetu objeví a pokud jsou návody dostatečně funkční, snažím se je překládat do češtiny případně dál sám upravovat. Asi nikoho nepřekvapí, že právě sekce věnovaná komunikátorům Android žije v současnosti na našem diskuzním fóru zdaleka nejvíce. Vzhledem k politice Sony Ericssonu se ale moc není čemu divit. Chytré telefony se Symbianem jsou minulostí, na stejném místě také odpočívají komunikátory s Windows Mobile. Hloupé telefony se málo inovují a o nástupcích topmodelů C905 a W995 si zatím stále můžeme nechat pouze zdát. Sice se už aspoň dají upravovat nové telefony na platformě A200, komunita kolem těchto telefonů ale není příliš početná a do nějakých zběsilých úprav se zrovna nehrne. Zbývá tedy jedině Android a právě v dnešním článku si ukážeme některé úpravy, které na X10 fungují a které mohou výrazně zvýšit jak její výkon, tak i stabilitu případně (a to je asi nejdůležitější) vaši celkovou spokojenost s tímto telefonem. Sám jsem nyní skutečně velmi spokojený.

1. root telefonu je naprostým základem. Umožní vám do telefonu instalovat sofistikované aplikace, mazat ty nepotřebné a modifikovat ty systémové. Rootnutí je klíčem ke všem ostatním úpravám, přitom je už v současné době root velmi jednoduchý a nezabere vám více, než pár vteřin. Poslední verze aplikace Z4Root už navíc jsou schopny i trvale odemknout telefon pro další úpravy, což hodně usnadní práci při dalších úpravách.

Návod najdete zde

2. změna startovací obrazovky patří k těm úpravám, které vám do systému žádnou velikou změnu neudělají, pokud ale chcete mít pěkné prostředí telefonu, je jednou z dílčích úprav také změna startovací obrazovky. Zatím není výběr příliš pestrý, osobně jsem nakonec zakotvil u toho řešení, kdy jsem původní animaci smazal a žádnou novou neinstaloval, při spuštění telefonu se mi tak objeví pouze nápis Android a nic víc.

Návod najdete zde

3. telefon se nám tedy spouští s novou animací a objevuje se samotné uživatelské prostředí. V tom dominuje modrá barva, ale ta se ne každému líbí. Proto následuje další úprava, kterou je pro tentokrát přebarvení celého hlavního menu. Tady se komunita činí a výběr jednotlivých úprav je stále větší. Navíc lze jednotlivé modifikace rychle dále upravit dle vlastní fantazie, nahrávání je spolehlivé a jednoduché. Přes Vánoce se navíc určitě budou objevovat další varianty.

Návod najdete zde

4. máme tedy novou startovací obrazovku, nové barvy uživatelského rozhraní, ale pořád to není úplně dokonalé. U mě tím posledním krokem, který chyběl ke spokojenosti, byla změna fontů v celém telefonu. Mám hodně rád kurzívu, font sice možná není tak dobře čitelný, jako ten standardní, ale podle mého vkusu vypadá mnohem lépe. Samozřejmě ale můžete použít jakékoliv vlastní fonty, fantazii se meze nekladou.

Návod najdete zde

5. pokud jsme si našli nějakou pěknou úpravu uživatelského prostředí a nesedí nám třeba jen pár obrázků, není nic složitého si tyto změnit. Asi nejvíce potěší jednoduchá možnost změny pozadí v systémových aplikacích - stačí prohodit navzájem pár souborů a telefon může vypadat úplně jinak, než jak jste dosud byli zvyklí. Na rozdíl od předchozích úprav se tady skutečně nekladou žádné meze, použít můžete libovolný obrázek ve vhodném rozlišení. Třeba obrázek kůže hada vypadá skutečně luxusně (námět jednoho ze čtenářů našeho fóra)

Návod najdete zde



V první polovině dnešního článku jsme se věnovali především grafickým úpravám, které nijak výrazně neovlivňují funkce a chod vašeho telefonu, starají se ale o to, aby se vám samotný přístroj co nejvíce líbil. Ačkoliv ne každý má čas a chuť si s tím takto hrát, nevidím na tom vůbec nic špatného. Pokud už člověk jednou investuje spoustu peněz do nákupu nového přístroje, měl by se mu líbit také po stránce uživatelského rozhraní. Pokud jsou navíc jednotlivé změny velmi jednoduché, skutečně nevidím problém. Samozřejmě je ale na zvážení každého, jestli půjde do grafických úprav. V druhé části článku už se podíváme spíše na úpravy systémové, které ovlivňují chod vašeho telefonu.

6. všechny Sony Ericssony s operačním systémem Google Android považuji za velmi odladěné, minimálně X10 by ale občas potřebovala více výkonu. Pokud si telefon výrazně upravíte podle svého, tak to nemusí být tak patrné. Konfrontace odladěné X10 s tou, kterou si běžně koupíte v obchodě je ale nesrovnatelná, rozdíl je zkrátka obrovský a patrný na první pohled. Pokud nechcete nic moc mazat a jde vám čistě o výkon, vyzkoušejte JIT. Podstatnou měrou zvýší výkon telefonu a na chodu náročnějších aplikací je poznat.

Návod najdete zde

7. oficiálně stále čekáme na nový Android 2.2 (o operačním systému Android ve verzi Gingerbread raději ani nemluvě), na XDA je už ale ke stažení raná alfa verze tohoto systému. Velkou výhodou je tzv. dualboot, takže nepřijdete o žádná data a můžete současně používat jak svou stávající ROM, tak i tuto testovací. Spouští se z paměťové karty a kdykoliv se dá dát pryč. Minimálně za vyzkoušení určitě stojí, pro běžné používání se ale zatím nehodí.

Návod najdete zde

8. zatímco alfa verze operačního systému Android 2.2 se pro běžné použití v X10 zatím nehodí, začaly na XDA celkem rychle vznikat různé modifikované ROM pro tento telefon. V praxi se nejedná přímo o nové ROM, jednotlivé v tomto článku popsané úpravy zkrátka někdo vloží přímo do operačního systému. Sám tak po instalaci takto udělané ROM mám k dispozici všechny programy, které požívám, včetně všech výše zmíněných úprav. Rozhodně to je příjemné.

Návod najdete zde

9. pomalu se blížíme do finále. K nejnovějším úpravám patří zprovoznění tzv. Recovery menu. Popisovat jej asi není moc důležité, hlavní jsou jeho funkce - u rootnutých telefonů umožňuje kompletní zálohu telefonu včetně veškerého možného nastavení. Samozřejmostí je také následná obnova ze zálohy, bonusem je pak možnost instalovat vlastní ROM přímo z paměťové karty nebo jednodušeji aplikovat některé z výše zmíněných úprav. Tuto úpravu nelze než doporučit, jedná se o to nejlepší, co můžete v současnosti pro X10 udělat.

Návod najdete zde

10. poslední bod navazuje přímo na ten předchozí, jedná se o kompletní zálohu systému. Ačkoliv existuje spousta různých zálohovacích aplikací, jednoznačně nejlepší mi přijde použití Recovery menu. Pokud s telefonem často laborujete, nebo zde naopak pouze máte spoustu důležitých dat, o která nemůžete přijít, záloha jednou za měsíc může vyřešit váš problém. Je to jednoduché, rychlé a hlavně maximálně funkční.

Návod najdete zde

Celkem deset různých novinek pro Sony Ericsson XPERIA X10. V některých případech se jedná pouze o vylepšení vzhledu telefonu (myšleno tím samozřejmě uživatelské rozhraní), jiné ale docela výrazně ovlivňují celkový chod telefonu, jeho spolehlivost a také výdrž. Kdo má čas si s telefonem trochu hrát, může dostat X10 na skutečně skvělou úroveň. Právě to je ale problém současné X10 - abyste z ní dostali maximu, musíte jí věnovat nemálo času. Přitom telefon rozhodně není levnější než konkurence. Po prvním spuštění nemáte v ruce bezkonkurenční stroj. Jak jsme si ukázali výše, dá se s tím něco dělat a dosáhnout velmi dobrých výsledků. Problém je v tom, že ne každý na to má čas a kdo si koupí podobně drahý telefon, očekává vše dokonalé napoprvé. Netvrdím, že X10 ve stavu, v jakém se prodává v obchodech, je špatným telefonem. Ale bohužel pro Sony Ericsson se za ty peníze (a co je horší, i za méně peněz) dají koupit přístroje kvalitnější. V současnosti například na oficiálním e-shopu dostanete k X10 autonavigaci Sygic zdarma, ani to ale není rozhodující výhoda. Snad se do budoucna Sony Ericsson poučí. Pro mě osobně nemá X10 chybu - mám čas a vše si na ni upravím sám. Pokud bych ale rovnou měl výrazně výkonnější telefon, nezlobil bych se...

Sony Ericsson XPERIA X10 v bílé barvě můžete zakoupit na oficiálním e-shopu Sony Ericsson

Sony Ericsson XPERIA X10 v černé barvě můžete zakoupit na oficiálním e-shopu Sony Ericsson



Komentáře
Příspěvky vyjadřují názory uživatelů a nejsou nijak redigovány.
Vyhrazujeme si však právo příspěvky odstraňovat.

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář.
Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

 
< Předch.   Další >