" />

Vážení čtenáři SEMania.cz, web byl po osmi letech provozu zakonzervován a již nebudou přidávány nové články. Nicméně web bude nadále funkční a můžete tak stále čerpat z obsáhle databáze informací o produktech Sony Ericsson.

Jak jistě víte, nové telefony jsou nově na trh uváděny pouze pod značkou Sony, proto došlo k rozhodnutí na tomto webu dále nepokračovat.

Děkujeme všem čtenářům, kteří nás četli a také všem autorům, kteří pro vás psali.

Část redaktorů pokračuje ve své tvorbě a s jejich články se můžete setkávat na webech Xperia.cz, SonyMania.cz, SmartMania.cz, MobilMania.cz a dalších.

 Vaše SEMania.cz

 

Bleskovky (tip na bleskovku)
Na úplný závěr roku zde máme jednu příjemnou zprávu - do nabídky našich operátorů se od ledna dostane další komunikátor řady XPERIA. Konkrétně se jedná o model XPERIA Ray, který od začátku příštího roku najdete v nabídce operátora O2. Doufám, že postupný návrat telefonů Sony Ericsson (a do budoucna již jen Sony) bude pokračovat i příští rok. Kvalitou na to tyto přístroje rozhodně mají.
Podle očekávání ještě do konce roku uvolnil FXP (FreeXperiaTeam) nový Android ICS pro Sony Ericsson XPERIA Arc. Nová ROM prozatím ještě není ve finálním stavu a nehodí se pro běžné použití, brzy by ale měla být plně funkční a schopná nasazení. Jindy bychom možná po této zprávě jásali a slavili. Tentokrát je ale uvolnění testovací verze velmi tiché - Sony Ericsson vzal FXP vítr z plachet, sám oficiálně uvolnil testovací ROM pro trojici komunikátorů XPERIA a po několika dnech usilovné práci komunity jsou již tyto ROM vhodné na běžné použití.
Včera byl po trochu delší odmlce certifikován další necustomizovaný firmware pro komunikátory Sony Ericsson letošního roku. Jsem rád, že Sony Ericsson pouze nevyčkává na příchod ICS a i do té doby se snaží svým zákazníkům poskytnout maximální možnou podporu. Sám jsem zvědav, jestli se bude jednat o další vylepšení stávajícího Androidu 2.3.4 (označení by tomu napovídalo) nebo výrobce posune své telefony ještě o stupínek výše na Android 2.3.5, což ale nepovažuji za moc reálné.
Galerie
Sony Ericsson XPERIA Play - PSP telefon se stal realitou | Tisk |  Email
Sdílení:
Linkuj.cz!
Jaggni to!
pošli na vybrali.sme.sk
Facebook
Jozef Cmar   
Úterý, 15. únor 2011
Mluvilo se o něm již od okamžiku, kdy se společnosti Sony a Ericsson spojily a po uvedení PSP všichni doufali, že jeho uvedení je jen otázkou času. Nakonec jsme si museli počkat o něco déle, ale konečně jsme se dočkali a výsledek by skutečně měl stát za to. V neděli byl představený Sony Ericsson XPERIA Play a PSP telefon se tak stal skutečností. Mluvit o jeho úspěchu či neúspěchu je zatím předčasné, jak si ale ukážeme v dnešním prvním pohledu, po funkční stránce se jedná o výborně vybavený telefon a s podporou kvalitního marketingu by se přístroj skutečně legendou mohl stát.
Xperia_PLAY_1.jpgXperia_PLAY_4.jpgXperia_PLAY_2.jpg


Sony Ericsson XPERIA Play je na první pohled úplně jiný, než všechny ostatní telefony současnosti. až tento model totiž dotáhnul hraní her a zábavu jako takovou až do úplného konce. Poslední roky jsou kvalitní hry doménou výrobků společnosti Apple, pokud ale má někdo šanci tuto nadvládu aspoň trochu narušit, je to právě operační systém Android ve spojení s herní platformou od Sony. Ale konec slov, pojďme si podrobně prohlédnout a představit model XPERIA Play. Rozměry přístroje jsou 119 x 62 x 16 milimetrů, nejedná se tedy o nikterak malý telefon a vše podtrhuje také hmotnost, která se vyhoupla až na hranici 175 gramů. Osobně jsem ale za tuto hmotnost rád, ono i PSP je poměrně těžké, ale velmi dobře se tak drží a člověk má pocit, že v ruce drží skutečně kvalitní zařízení. Osobně trochu doufám, že vysokým nárokům na baterii se přizpůsobí výrobce a použije akumulátor s dostatečnou kapacitou, vyšší hmotnost telefonu by to více než omlouvalo. V tomto směru ale zatím nemáme žádné zprávy, jak bude telefon vybavený. Osobně si dovedu představit, že tak hodinku bych denně na podobném typu telefonu hraním strávil. Operační systém Android už je ale co se týká spotřeby energie velmi dobře optimalizovaný, takže rozumná výdrž by neměla být problémem. Každopádně bych určitě očekával akumulátor s kapacitou 1500 mAh, pokud by to bylo výrazně méně, mohla by to být velmi zbytečná chyba. Čelní straně telefonu dominuje rozměrný dotykový displej, který nabízí úhlopříčku 4 palce a podporu multitouch. Je schopný zobrazit až 16 milionů barev a disponuje rozlišením 854 x 480 pixelů, tedy rozlišení totožné například se současnou X10. Co mě ale výrazně potěšilo (už všech novinek) je fakt, že displej je odolný vůči poškrábání a zrovna u telefonu určeného pro zábavu toto vítám dvojnásobně, mělo by se počítat s použitím za všech okolností.


Po vysunutí spodního dílu se objeví speciální herní tlačítka, tady doporučuji podívat se na výše uvedenou fotografii a jednotlivé ovládací prvky si prohlédnout na ní. Na samotné dojmy z hraní si samozřejmě musíme ještě nějakou dobu počkat, Sony Ericsson XPERIA Play má ale všechny předpoklady k tomu, aby se stala nejpohodlnějším herním telefonem současnosti. Nechybí totiž žádný důležitý ovládací prvek a už při psaní tohoto článku se moc těším na dobu, kdy budu mít model Play v ruce a budu si moci zahrát některou ze svých oblíbených her. V tomto směru je nyní Sony Ericsson výrazně před konkurencí a díky přímé podpoře Sony by si výrobce mohl tento náskok udržet i v budoucnu. Protože už jsem hraní trochu otevřel, budu se ještě chvíli věnovat jemu a zbytku funkcí se budu věnovat později. Herní telefon bez kvalitních titulů nemá význam a toto Sony Ericsson samozřejmě ví. Uzavřel tedy smlouvy na vývoj her se spoustou vývojářů a co potěší možná ještě více, do Sony Ericssonu XPERIAPlay bude možné zakoupit hry původně určené pro první generaci hrací konzole Play Station. Ta je sice už relativně stará, herní tituly pro ni jsou ale i v současnosti dosti kvalitní a hlavně jich je obrovské množství. Sony Ericsson si tak od počátku zajistil jistotu toho, že na XPERII Play bude co hrát. Hraní her ale není jediná funkce tohoto telefonu, Sony Ericsson nijak neošidil ani zbytek přístroje.

Telefon běží na nejnovějším operačním systému Android ve verzi 2.3 a jistotu je i pozdější aktualizace na v té době nejnovější verze. Nechybí kompletní podpora rychlých dat včetně HSPA a W-Fi, samozřejmostí je také GPS modul nebo kvalitní pětimegapixelový fotoaparát s autofocusem. Výbava z větší části kopíruje například současný model X10, po programové stránce nechybí vůbec nic důležitého a díky Android Marketu máte navíc k dispozici možnost do telefonu doinstalovat tisíce dalších aplikací. Potěší také standardní konektory nebo 8 GB paměťová karta v základním balení. celé to pohání procesor s taktem 1 GHz a nechybí ani grafický čip Adreno. Není důvod pochybovat o tom, že by výkon jakkoliv limitoval možnosti tohoto telefonu. Zbývá už jen několik nezodpovězených otázek a tou hlavní je cena telefonu a dále pak také cena jednotlivých her pro Sony Ericsson XPERIA Play. Potěší dostupnost, minimálně pokud žijete v USA, budete si moci telefon pořídit už příští měsíc. Právě v této zemi se očekává obrovský úspěch. U nás si budete muset počkat na přelom dubna a května, což samozřejmě úplně nepotěší, ale pro tento telefon zkrátka nejsme nejdůležitějším trhem. Po mnoha letech čekání si na PSP telefon ty tři měsíce už snad dokáže počkat každý...


Sony Ericsson XPERIA Play je tedy konečně zde a nám nezbývá než počkat na dobu, kdy se oficiálně objeví i na našem trhu. Zatímco v Americe se zákazníci dočkají už příští měsíc, u nás to zatím vypadá na přelom dubna a května. Sice to není tak příjemné, jako březen, ale ani tento termín není zase tak vzdálený. Jelikož jsem sám už delší dobu zvažoval pořízení klasického PSP, jsem se Sony Ericssonem XPERIA Play už nyní spokojený a těším se, že právě toto bude můj příští Sony Ericsson, který plně nahradí současný model X10 Mini. Očekávání mám skutečně obrovská, zatím to ale vypadá, že bych (a nejen já) mohl být naprosto spokojený. Po stránce hardwaru je XPERIA Play dimenzována více než dostatečně a také software se už výrobce naučil dělat velmi kvalitní. Pokud to vše nezabije nepříznivá cena, mohl by tento telefon slavit obrovský úspěch. Nabídne totiž atraktivní vzhled, moderní funkce a hlavně hry v takovém podání, že mu nikdo z ostatních výrobců nemůže přímo konkurovat. Bez ohledu na to, jak brzy se podobné hry objeví v jiných telefonech, právě XPERIA Play je na ně nejlépe připravena i po stránce ovládacích prvků a toto prvenství ji hned tak někdo nevezme. Dlouhou dobu žijící legenda o PSP telefonu tedy v neděli skončila a je jen na Sony Ericssonu XPERIA Play, aby se i ve skutečnosti stala legendou, která navíc možná odstartuje opět vyšší prodeje celé společnosti a návrat na výsluní mobilního trhu.



Komentáře
Příspěvky vyjadřují názory uživatelů a nejsou nijak redigovány.
Vyhrazujeme si však právo příspěvky odstraňovat.

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář.
Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

 
< Předch.   Další >