" />

Vážení čtenáři SEMania.cz, web byl po osmi letech provozu zakonzervován a již nebudou přidávány nové články. Nicméně web bude nadále funkční a můžete tak stále čerpat z obsáhle databáze informací o produktech Sony Ericsson.

Jak jistě víte, nové telefony jsou nově na trh uváděny pouze pod značkou Sony, proto došlo k rozhodnutí na tomto webu dále nepokračovat.

Děkujeme všem čtenářům, kteří nás četli a také všem autorům, kteří pro vás psali.

Část redaktorů pokračuje ve své tvorbě a s jejich články se můžete setkávat na webech Xperia.cz, SonyMania.cz, SmartMania.cz, MobilMania.cz a dalších.

 Vaše SEMania.cz

 

Bleskovky (tip na bleskovku)
Na úplný závěr roku zde máme jednu příjemnou zprávu - do nabídky našich operátorů se od ledna dostane další komunikátor řady XPERIA. Konkrétně se jedná o model XPERIA Ray, který od začátku příštího roku najdete v nabídce operátora O2. Doufám, že postupný návrat telefonů Sony Ericsson (a do budoucna již jen Sony) bude pokračovat i příští rok. Kvalitou na to tyto přístroje rozhodně mají.
Podle očekávání ještě do konce roku uvolnil FXP (FreeXperiaTeam) nový Android ICS pro Sony Ericsson XPERIA Arc. Nová ROM prozatím ještě není ve finálním stavu a nehodí se pro běžné použití, brzy by ale měla být plně funkční a schopná nasazení. Jindy bychom možná po této zprávě jásali a slavili. Tentokrát je ale uvolnění testovací verze velmi tiché - Sony Ericsson vzal FXP vítr z plachet, sám oficiálně uvolnil testovací ROM pro trojici komunikátorů XPERIA a po několika dnech usilovné práci komunity jsou již tyto ROM vhodné na běžné použití.
Včera byl po trochu delší odmlce certifikován další necustomizovaný firmware pro komunikátory Sony Ericsson letošního roku. Jsem rád, že Sony Ericsson pouze nevyčkává na příchod ICS a i do té doby se snaží svým zákazníkům poskytnout maximální možnou podporu. Sám jsem zvědav, jestli se bude jednat o další vylepšení stávajícího Androidu 2.3.4 (označení by tomu napovídalo) nebo výrobce posune své telefony ještě o stupínek výše na Android 2.3.5, což ale nepovažuji za moc reálné.
Galerie
Sony Ericsson XPERIA Arc díl čtvrtý - srovnání s X10 | Tisk |  Email
Sdílení:
Linkuj.cz!
Jaggni to!
pošli na vybrali.sme.sk
Facebook
Jozef Cmar   
Středa, 30. březen 2011
Pomalu ale jistě se blížíme k recenzi Sony Ericssonu XPERIA Arc, dnes nás čeká poslední článek před samotnou recenzí. Konkrétně se podíváme na podrobnější srovnání tohoto telefonu s předchozím modelem XPERIA X10. Srovnání je o to zajímavější, že starší model dostane v polovině tohoto roku aktualizaci na stejný operační systém, jako nyní funguje právě v modelu XPERIA Arc. Souboj obou telefonů na trhu tak zdaleka nemusí být jednoznačný...
2~142.JPG 3~144.JPG 4~144.JPG 5~143.JPG


Na rozdíly mezi oběma telefony se dá dívat hned z několika pohledů, hodně přitom záleží na tom, co od telefonu očekáváte a svou roli hraje také to, jaký výsledek vlastně očekáváte. Svým způsobem jsou oba telefony prakticky totožné, stejně tak ale s čistým svědomím mohu prohlásit, že každý je jiný a je mezi nimi spousta rozdílů. Jak už to tak bývá, pravda je také tentokrát někde mezi. Dnes se podíváme na ty hlavní rozdíly, které v současné době mezi telefony najdeme. Některé informace ohledně odlišností v operačním systému však již za pár měsíců nemusí platit, tehdy totiž XPERIA X10 dostane očekávanou a uživateli vyžádanou aktualizaci na novější operační systém Android, který už se v současnosti nachází právě v modelu XPERIA Arc. Pojďme se na jednotlivé odlišnosti postupně podívat. Předem ještě chci upozornit, že některé věci mohou být docela subjektivní, chci ale využít toho, že mám oba telefony současně u sebe a rád bych tímto článkem odpověděl na různé otázky ohledně srovnání starého a nového modelu.

1. design - tomuto aspektu jsme se již jednou věnovali v samostatném článku, kde jsme uveřejnili hned několik fotografií, na kterých byly oba telefony současně. Komentáře pod článkem a také diskuze na našem fóru ale ukázaly, že zdaleka ne všem se novinky líbí tolik, jako třeba mě. V tomto směru tedy nezbývá, než se řídit subjektivními pocity, každému se zkrátka líbí něco jiného. Já se připojím k názoru, který tady už přednesl někdo přede mnou - na každém telefonu jsou designové prvky, které by mu ten druhý mohl závidět a nejkrásnější telefon by vznikl kombinací obou přístrojů. To je ale samozřejmě utopie, design bude vždycky o kompromisech a asi nikdo nikdy nevyrobí telefon, který by se líbil úplně každému.

2. konstrukční detaily - tady to taky bude vyrovnané, už to ale nebude tolik o pocitech, jako o konkrétních číslech a o tom, co kde na telefonu najdeme. XPERIA Arc je samozřejmě novější, zdaleka ve všech konstrukčních ohledech ale není lepší. Určitě potěší prohnutá záda a menší tloušťka, také konstrukční zrpacování je o něco výše, než u X10. Dle některých recenzí ale ne všechny kusy jsou vyrobené takto precizně. Za co ale nepochválím je umístění konektorů - audio konektor podle mě patří na horní hranu, ale určitě ne na bok. Je trošku škoda, že výrobce neumístil všechny konektory opět pohromadě. Takto je to sice pěkné, ale nepraktické. V tomto směru je na tom X10 mnohem lépe. Také spoušť fotoaparátu je u staršího telefonu lepší - má větší rozměry a lépe se s ní pracuje. Potěší také (podle mého) logičtější umístění tlačítka zpět, u modelu Arc je toto tlačítko prohozené s funkčním tlačítkem.

3. operační systém - v tomto směru to ještě nedávno vypadalo, že v podstatě nebude co řešit. Zatímco původní model XPERIA X10 stále ještě běží na Androidu 2.1, novinka se pyšní nejnovějším systémem Android 2.3.2 a dá se očekávat další aktualizace. Nová verze operačního systému  sebou přináší spoustu výhod, jmenujme například vyšší výkon, sdílení internetu nebo třeba instalaci aplikací na paměťovou kartu, místo do omezené paměti telefonu. Různých příjemných detailů by se našlo samozřejmě mnohem více, Google nespí a vývoj jde velmi rychle kupředu. Poslední dny nám ale udělaly čáru přes rozpočet a X10 dostane o letních prázdninách stejný operační systém, jako je nyní v modelu Arc. Musíme ale počítat s tím, že na novějším modelu bude Gingerbread fungovat lépe a navíc se dají očekávat další aktualizace. U X10 budeme muset čekat a oznámená verze 2.3.3 je už najisto tou poslední...

4. displej - z pohledu papírových hodnot vypadá souboj jednoznačně, model Arc nabízí větší rozměry displeje a také kvalitnější zobrazovací technologii. Už mnohokrát v historii se ale stalo, že některý výrobce dělal reklamu skvělé technologii, která se ale nakonec tak úžasnou neukázala. Právě v případě Sony Ericssonu jsme si navíc v posledních letech zvykli, že ne každá pozitivní novinka interpretovaná výrobcem se jako pozitivní nakonec ukázala i při běžném používání. Rozdíl je skutečně znatelný a poznáte jej při každodenním používání. Displej u modelu Arc nabízí lepší barvy a také nesrovnatelné pozorovací úhly. Ačkoliv jsem nečekal rozdíl tak diametrální, je to zkrátka poznat. Samotného mě to překvapilo, displej u modelu X10 sice byl klasické LCD, rozměry a rozlišením se ale řadil k tomu nejlepšímu. Nyní už k tomu přibyla také lepší zobrazovací technologie.

5. ostatní - pár detailů, které se nevešly nikam jinam, jsem si nechal právě sem. Samozřejmě, že Arc je novější a bude ještě dlouhou dobu podporován. Dá se předpokládat, že v červenci se rozdíl mezi oběma telefony sníží, poté se ale opět dále bude prohlubovat. Také komunita se již zaměří na úpravy pro nové modely a docela vidět je to i na XDA, kde se výrazně zpomaluje vývoj nových ROM a je to logické. Zvláště ve chvíli, kdy Sony Ericsson oficiálně potvrdil pro tento telefon nový operační systém. Ale zpátky k dnešnímu srovnání. Oba telefony jsem ml možnost nějakou dobu používat současně a Arc na mě skutečně zapůsobil z pohledu současného lídra v telefonech Sony Ericsson. Osobní sympatie ale stále tak nějak tíhnou k X10, na které jsem vyzkoušel a používal desítky úprav, až jsem si nakonec telefon vyladil téměř k dokonalosti. Dokud pro Arc nebude dostupný root, určitě si k telefonu nezískám takový vztah, jako ke staršímu modelu. Do redakce každopádně míří XPERIA Neo a příští týden mám možnost si vyzkoušet naživo i ostatní novinky, uvidíme tedy, která se nakonec ukáže v nejleším světle.



Sony Ericsson XPERIA Arc patří k tomu nejlepšímu, co lze na současném trhu nalézt. Pro starší model X10 proto budiž pochvalou fakt, že se ve většině směrů dokáže novince prakticky vyrovnat. Sony Ericsson svým oznámením o vývoji Androidu Gingerbread pro X10 nepochybně spoustě zákazníků pořádně zamotal hlavu a navíc se z chvostu mezi výrobci z pohledu zákaznické podpory dostal téměř na vrchol. Samozřejmě, že větší displej nebo HDMI konektor červencová aktualizace do X10 nepřinese. Jinak si ale oba telefony mohou směle konkurovat. Asi nikdo nepochybuje o tom, že XPERIA Arc je výrazně lepší. Skutečně je, má na to věk a bude tomu odpovídat také cena. Právě nižší cena X10 ale může být jedním z důvodů, proč ne pro každého bude rozhodování mezi těmito dvěma telefony jednoduché. Z mého redakčního pohledu je to jednoduché, rozhodně bych šel do novinky. Za sebe ale rychle dodávám, že já si stejně počkám až na model Pro, který pokud nabídne dostatečně kvalitní hardwarovou klávesnici a bude pro něj dostupný root, stane se mým primárním telefonem. Dosud je právě kvalitní klávesnice a dlouhá výdrž hlavními důvody, proč kromě telefonů Sony Ericsson využívám i jeden komunikátor BlackBerry. Výhody operačního systému Android a především obrovská rozšiřitelnost ale pomalu začínají převažovat...



Komentáře
Příspěvky vyjadřují názory uživatelů a nejsou nijak redigovány.
Vyhrazujeme si však právo příspěvky odstraňovat.
Autor: Tomcat Datum: 2011-03-30 21:55:31
Audio konektor na horní hraně X10i mi moc povedený nepřijde. X10i nosím na opasku v pouzdru Noreve, při poslechu hudby vyndávám smart spodem pod bundou. Protože je kablík od sluchátek nahoře překáží při práci s X10i v sedě (v MHD apod.) a zkracuje manimulaci o výšku smartu. Autor článku již dřívě chválil umístění audio konektoru X10i.

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář.
Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

 
< Předch.   Další >