" />
Papla - spolehlivý Instant Messenger z Polska | Tisk |  Email
Sdílení:
Linkuj.cz!
Jaggni to!
pošli na vybrali.sme.sk
Facebook
Martin Vagner   
Pondělí, 25. červenec 2005
Stále hledáme jak pomoci majitelum Sony Ericssonu T610, T630 nebo Z600 s jejich moznou komunikací pomocí ICQ prímo v telefonu. Objevili jsme zajímavého klienta z polské dílny - nese název Papla a s modely T6x0 si výborne rozumí.

 
 
Oblíbené modely T610, T630 a Z600 jsou postavené na stejné platforme. Dnes se sice jiz prakticky neprodávají, presto jsou stále velmi oblíbené a spousta uzivatelu je stále nosí ve svých kapsách.
Tyto telefony jsou slusne vybavené, presto jim neco chybí. Jednak je to málo pameti (2 Mb dnes jiz nikoho neosloví), ale také omezené moznosti Javy. Ta díky absenci socketu není dobre vyuzitelná pro rychlou komunikaci. Aplikace JIMM je díky tomu tabu a tak je potreba hledat neco jiného. O klientech cMessenger a Sicu toho bylo napsáno spousta. První zminovaný prakticky ukoncil cinnost, druhý chodí s obcasnými problémy. Nedávno jsme také objevili aplikaci IMMessenger. Jde o program technologie Mophun tvurcu z Chile. Zde si vsak stále nejsme jisti zda aplikace bude nekdy plne funkcní, ale jisté je jedno, zdarma nebude.
 
A tak jsme hledali dále a kupodivu opet na jednoho klienta narazili. Pochází od nasich sousedu z Polska a nese prapodivný název Papla (tezko ríct co tento název znamená v polstine :-)). Na jejich internetových stránkách najdete informace jak o klientu pro PC tak pro mobilní telefony. Ta je samozrejme napsána v Jave a pro telefony Sony Ericsson najdete verzi pro Sony Ericsson T6x0 a také pro P900, K500i a K700i. U posledne jmenovaných tento klient nebude az tak zajímavý, nebot komfort JIMMu a Agile Messengeru Papla urcite nenahradí, ale proc to nezkusit na Té sestsetdesítce.
 
První dulezitou informací je, ze klient je zdarma. U Sony Ericssonu stací stáhnout verzi s koncovkou JAR a dostat do telefonu. O tom jakou verzi uploaudovat informuje obrázek.
 
 
 
Majitelé modelu Z600 nemusí truchlit, verze T610, T630 platí i pro ne. Pozor si vsak dejte na jednu vec. Vetsina uzivatelu asi uprednostní anglickou verzi. Tu vám web nabídne az po prepnutí stránek na anglictinu (vlevé cásti stránek).
Po stazení se jiz muzeme smele pustit do nastavování. Jen podotýkám, ze aplikaci najdete standardne v sekci Hry a jiné aplikace. Klient se bohuzel neumí pripojit rovnou k ICQ serveru, ale bere to drobnou oklikou. Spojení je totiz zpostredkováváno pres Jabber server. Samotná aplikace pouzívá svuj (jabber.papla.pl), ale jiste bude mozné pouzít jakýkoliv jiný Jabber server. Výhodou celého klienta je moznost registrace k Jabberu prímo pres tuto aplikaci. To provedete po kliknutí na polozku New Account.
 
  
 
 
 
Zde vyplníte své nové jméno a heslo pro zalození nového konta u serveru Paply. Nezapomente na zadání e-mailu, kam vám dorazí potvrzení o úspesné registraci. V dalsím kroku je nutné vyplnit také vase mobilní císlo. Nevím k cemu je to dobré, ale vlozit se musí, jinak nelze pokracovat. Po potvrzení dostanete obratem zprávu, ze úcet byl úspesne zalozen.
Nyní tedy prejdeme k prímému prihlásení pomocí polozky Login. Tam je nutné vase údaje napoprvé znovu opsat.
 
 
 
Jeste pred samotným pripojením doporucuji zkontrolovat vase GPRS pripojení. Za velkou výhodu lze oznacit zajímavý fakt. Pokud se budete chtít pripojit pomocí wapového profilu, tak pri pripojení se aplikace automaticky ohlasí chybovou hláskou (Connection Error). Aplikace totiz poctive pracuje jen s pripojovacím bodem internet, coz je presne to o co nám jde. Pro neznalé pripomenu nastavení datového profilu. Vzdy se vyplní jen polozka APN dle svého operátora.
 
Operátor:
Sluzba 
APN -pripojovací bod 
Eurotel 
Tarifní zákazníci 
internet 

Go
gointernet
Oskar
Tarifní zákaznicí
internet

Oskarta
ointernet
T-Mobile
Tarifní zákazníci
internet.t-mobile.cz
 
Twist 
internet.t-mobile.cz 

Nyní vsak zpet k samotnému pripojení. Po zadání vasí identifikace dojde obratem ke spojení. Po nekolika vterinách na vás zívne prázdné okno. To je zpusobeno tím, ze nemáte nastavenu zádnou uprednostnovanou sluzbu. Tu najdete po poklikání na polozku Menu a Services. Zde si muzete vybrat ze sluzeb MSN, ICQ nebo BB. Vetsina uzivatelu asi zvolí prostrední moznost. Po poklikání se objeví dve známá okénka, která vám nabídnou vlození vasich údaju u sluzby ICQ. Po zadání dojde k bezproblémovému potvrzení vámi vlozených údaju. Jak jiz vidíte tak po najetí zpet do sluzby Services se indikuje pripojení k danému úctu zlute oznacenou ikonkou.
 
 
 
Najedete-li zpet do hlavního okénka, tak vás asi zarazí nenactené kontakty z vaseho kontakt listu. Neprisel jsem na to jak je automaticky nacíst. Vám tedy nezbude nic jiného nez si alespon ty hlavní vlozit rucne. Stací znát UIN císlo daného uzivatele. Po zadání doporucuji vepsat do pripraveného pole i jeho jméno, at se vám ve vasem Papla listu nezobrazuje jako císlo. Tímto je vse hotové a vy muzete smele komunikovat se svými práteli. Uzivatelé, kterí budou online se zobrazují pomocí zluté kvetinky, u ostatních bude svítí cervená. V prípade, ze vám dorazí nová zpráva tak se objeví v pravém dolním rohu cervená bublina. Posunem joysticku vpravo prejdete do okna, ve kterém chatujete s daným uzivatelem. Komunikace se sice pres server Jabber lehce zpoz?uje, ale moje zprávy si vzdy nasly daného adresáta. Stejne to bylo i druhým smerem.
 
 
 
Samotná aplikace také nabízí nekolik zajímavých vychytávek v nastavení (Settings). Zde si lze vybrat v polozce Presence ze trí statusu - Online, Away, Invisible. Nechybí moznost nastavení jednoduchého zvuku a také je mozné se automaticky prihlasovat. Prekvapením je moznost rychlého spoustení nových oken pomocí klávesových zkratek. Joystickem najedete na danou osobu se kterou chcete komunikovat a stiskem klávesy 5 ji potvrdíte. Pak jen císlem 9 otevrete nové chatovací okénko a vepísete zprávu.
Celkove vsak musím ríct, ze klient nabízí trosku krkolomné prostredí, na které si ale dá velmi rychle zvyknout. Momentálne je to zatím jediný spolehlivý IM na stále populárních modelech s oznacením T610 nebo T630 a proto mu lze nejakou tu chybicku prominout.
Pokud jde o datovou nárocnost, tak zde se hodnoty pohybují ve vyssích sférách. Samotné prihlásení a nekolik komunikacních minut mi sebralo skoro 30 kb.To se mi zdá vcelku dost, na to, ze aplikace nenacítá celý kontakt list. Doufám, ze u vás to bude lepsí :-).
Presto vsechno aplikaci hodnotím kladne a to hlavne kvuli její spolehlivosti. Pri testování jsem se totiz nesetkal s zádným pripojovacím problémem. Vsem majitelum modelu T6x0 tedy muzu jen doporucit, urcite alespon vyzkousejte.
 
 
 
Info o aplikaci: 
 
Program: Papla
Verze: 3.1.1 
WAP: http:wap.papla.pl 
Druh programu: Instant Messenger 
Velikost: 40 Kb
Podpora: Sony Ericsson T610, T630, Z600, P900, P910i, K500i, K700i
Download:
Pres wap.papla.pl sekce Instant 
 

Komentáře
Příspěvky vyjadřují názory uživatelů a nejsou nijak redigovány.
Vyhrazujeme si však právo příspěvky odstraňovat.
. Autor: chch01 Datum: 2007-11-10 15:57:21
Při přihlašování na ICQ přes papla končím hláškou "Error Operation failed. Low level network error" Vím, že tento dotaz byl vznesen, leč neviděl jsem nikde odpověď. Radil k tomu již někdo či případně obětuje chvilku času pro mně? Díky
Autor: Anonym Datum: 2006-10-31 19:41:30
Mě to píše Error Operation failed. Low level network error. Má to co dočinění se špatným nastavením APN?Pokud ano, poraďte mi někdo prosím, co přesně a kde mám v telefonu nastavit. Děkuji
. Autor: algida Datum: 2006-05-16 19:26:57
Zdravim, da se nejak jednoduse udelat, aby se mi v paple objevily vsechny kontakty z ICQ? 
A
. Autor: algida Datum: 2006-05-16 19:26:57
Zdravim, da se nejak jednoduse udelat, aby se mi v paple objevily vsechny kontakty z ICQ? 
A
. Autor: Freeeeman Datum: 2006-04-28 10:37:38
Communication error occoured! java.io.IOException --- (Mam Oskar, resp. Vodafone) tohle mi to taky psalo, pak sem skusil zmenit APN wapu z - owap na - ointernet jak je popsano vyse a progrmam mi jen 2x vypnul a zapnul telefon a ted uz jede. Mozna ted budu mit problem s wapem ale ICQ je pro me dulezitejsi :-) hodne zdaru pri konfiguraci
. Autor: Jirka Datum: 2006-04-01 23:42:02
prosimvas mam paplu na t630 a pri registraci me to po chvilce napíse:Communication error occoured! java.io.IOException!!!! co stím mám delat??? dík za radu
. Autor: -FIK- Datum: 2006-03-13 16:52:15
Na T630 to vali bez problemu na 1. pokus, jen ty kontakty se tam sami neinportujou,ale jde udelat mensi vychytavka a to stahnout si i PC verzy papla, tam si postupne nainportovat kontakty (neni treba instalovat je to exac) a pak po zapnuti v mobilu tam jsou ty kontakty co sem si natahal na PC. Jinak potvrzuji ten zmatek s barvama kiticek, takze nejde moc zjistit kdo je of ci on.
. Autor: Anonym Datum: 2006-03-05 01:43:19
Chodí skvele i na Siem.CX65 a Nok 3220.Jen nekdy blbne barva kontaktu,ale o tom se tu uz psalo.
. Autor: Gazebo Datum: 2006-03-04 10:16:36
Mam 630ku a pouze pri prvnim spusteni se mi resetnul foun ale od ty doby to jede jak ma...teda krom toho ze kvetinky jsou jen cerveny...coz je sice mala vada na krase ale i tak je to v olrajtu.
. Autor: Ales-X Datum: 2006-02-17 11:51:51
Tak se me konecne podarilo paplu rozchodit no mojim SE T630, chodí to pekne, ale nesejeto, coz je u secího zarízení závazný problém, tímto citátem bych definoval funkcnost :-D Ne vázene funguje pekne, rychle a je stabilní, jen má dve vady, jednu podstatnejsí a druhou ne. Neumí diakritická znaménka, takze musíte vsechny kamarády obeznámit aby vám psaly bez hácku a cárek, pak je vse v porádku a ten druhý zásadnejsí je ze mám stále vsechny kontakty cervené, tj. jsou offline, jde jim napsat a jde s nimy komunikovat, jen musím vedet ze zrovna jsou online, nebo me oni musí napsat první, oni me vídí ze jsem online, ale já je jako offline, zatím se me nepodarilo prijít na to jak tuto závadu odstranit. Jinak celkove muzu jen doporucit. Predtím jsem pouzíval cMessenger a ten jsem si nemohl vynachválit, skoda ze byl ukoncen provoz :-/ Jinak jako druhý telefon mám SE P900 a tam pouzívám JIMM 4.3 ... funguje lépe nez instalace ICQ 5 na pocítaci. Pekný den cest Ales 
PS.: cena nejde urcit na hodinu, ale podle poctu odeslaných a prijatých zpráv, u T-mobile si uctují 0,06kc za kB, tj pri prumerným psaní to je asi 10-15kc za hodinu ;-)
. Autor: patmat Datum: 2006-02-07 15:11:05
Nevite nekdo cim to je, ze vidim celej contact list off line? Zpravy normalne fungujou, ale statusy ne. A jak jste na tom se stabilitou? Me to na T630 klekne co pet minut.
. Autor: Paja Datum: 2006-01-29 16:09:28
Pls jak nastavit protokol yahoo?
. Autor: Anonym Datum: 2006-01-25 11:40:03
Mam dotaz na uzivatele paply: zobrazuje papla barevne rozlisene ikony on-line a nepripojenych kontaktu?
Autor: Anonym Datum: 2006-01-17 16:16:59
:sigh
. Autor: zuz.a Datum: 2006-01-06 23:59:06
muzu se zeptat nejake dobre duse na kolik me to tak orientacne vyjde korunek? (T-mobile) treba za hodinu
. Autor: J-Rich23 Datum: 2005-11-19 22:03:50
nevim se rozhodnout,mam T610,vi nekdo kolik vyjde hodina povedzme na Oskarte pres tento mobil???dik
Autor: Kamilos Datum: 2005-11-11 03:59:11
Instalace i registrace v PC i SE T630-probehla O.K., ale ani na PC se nemohu prihlásit z Paply na ICQ bránu - proste stále jen do nekonecna vyhledává. 
Máte uz nekdo info o skutecné spotrebe Kc napr za 1 h. tlachání nebo jiné porovnání? ICQ: 307799277
. Autor: Danik Datum: 2005-11-06 23:05:01
Zdar, nevite nekdo neco o jakymkoliv messengeru na mophun?? Shanim ho uz strasne dlouho a nikde nic..
Autor: Milann Datum: 2005-10-22 20:37:33
Fachcí to bez problému a komu to nejede,toho litujiale nekde udelal chybu,bu? v nastavení apn nebo v samotném nastavení programu.Jede mi to super.
Autor: Jerec Datum: 2005-10-05 17:54:41
Kdyz ti to nejede tak si dmnt a neumis to nastavit,jede to krasne a bez problemu...
. Autor: bimbo Datum: 2005-09-28 09:03:52
nejede to - taky se furt snazí regnout, ale nebaví me to, kdyz to nejede - polskej sunt jako vsechno - asi si koupím mobil s OS a ne takovou smucku, co mám te? T630 - uz po 4 dnech me nebavil :upset
Autor: PET Datum: 2005-09-21 12:54:39
Jestlize ta registrace trva prilis dlouho - mate nejspis stejny login jako nekdo pred vama :) 
Ja sem si zmenil login a uz to frcii :) 
Bylo to behem 15 sekund :) 
. Autor: PET Datum: 2005-09-21 12:35:48
Taktez mam problem silene dlouho aktualizaci :( 
Uz mi to po displeji beha asi 5 minut :(
Autor: Anonym Datum: 2005-08-27 17:37:18
Jak dlouho trva ta registrace? 
Ja jsem se totiz dostal akorad do stadia kde je Registering... 
Prebiha to porad od 0 - 100 procent a nic se nedeje. 
Muze byt problem v tom, ze jsem pri registraci nezadal cislo? - nezadal jsem ho ovsem kvuli toho, ze zrovna pouzivam Anglicke cislo, ktere je delsi a do registrace se proste neveslo.

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář.
Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

 
< Předch.   Další >