" />

pošli na vybrali.sme.sk
Zdenek a Zbynek Tarantovi
Pondělí, 19. prosinec 2005
Bluetooth™ Media Center MMV-200 by mel podle reklamy být stred naseho mobilního zivota. V cem ale konkrétne spocívají jeho výhody se moc nedozvíte, o nepopsaných  funkcích uz vubec ne.

Poznámka! Pokud jste doposud necetli recenzi tohoto zajímavého príslusenství, tak doporucujeme nejdríve nahlédnout sem

Co to umí:
Data je mozno do MMV-200 nahrát prostrednictvím Bluetooth z vaseho telefonu nebo prenést prostrednictvím nekteré z podporovaných pametových karet.
Výstupy je mozno sledovat v televizi, pocítacovém monitoru a zejména promítat dataprojektorem. Vse vcetne zvuku (klasický 3,5mm jack vsak zarízení nemá).

MMV-200 se vyznacuje rozsírenou podporou pametových karet Memory Stisk DUO, SD, MD, MMC nebo CompactFlash a to i zatím maximální dostupné kapacity 1 GB (testována karta Memory Stick Duo 1GB, viz foto).
Zarízení má jen minimální vnitrní pamet slouzící spíse jako cache. Skutecnou pametí jsou mu vlozené pametové karty výse uvedených formátu.

MMV-200 má dva základní zpusoby pouzití. Základní funkcí je schopnost císt pametové karty a prehrávat soubory na nich ulozené. V tomto módu máte k dispozici aplikaci pro vás telefon, díky které se z vaseho SE stane sikovné dálkové ovládání. Muzete také spustit druhý tzv. „party mode“ (bude popsáno dále) v nemz se zarízení jakoby otevre pro príjem jakéhokoliv z podporovaných souboru. Kdokoliv má zarízení vybavené technologií Bluetooth sem muze poslat svuj soubor. Po prijetí jej prístroj prehraje, ci zobrazí.

Zobrazovat je mozno obrázky ve formátech JPEG, BMP, GIF (pouze neanimovaný) jako slideshow s mozností výberu casování nebo jednotlive s manuelním ovládáním.

Zobrazovat je mozno video ve formátech MPEG4, 3GP a predevsím formát AVI (coz je nedokumentovaná funkce). AVI soubory je mozno poustet jen ty, které byly konvertovány aplikací SmartMovie, tedy s nizsím rozlisením, zato ve velikosti souboru az do kapacity pametové karty. V dusledku je tak mozno sledovat celovecerní film. Pri pouzití prístroje vsak byly zaznamenány prípady, kdy zarízení nekteré soubory typu 3GP a MP4 odmítlo (byt byly vytvoreny v SE P900).

Prehrávat je mozno zvukové soubory AMR, WAV a predevsím MP3 (up to 128 Kbps bis rate, 44 kHz and 16-bit stereo sampling rate). Po dobu prehrávání prístroj zobrazuje jednoduché vizualizace, název skladby a uplynulý cas. Soubory MP3 dokáze prístroj prehrávat i v „party modu“, tj. kazdý muze poslat svoji MP3 a ta se zaradí do fronty ci rovnou prehraje. Príjemné je i to, ze v tomto módu prístroj neceká na prenos celé skladby. Prehrává rovnou z vyrovnávací pameti a soucasne prijímá zbytek skladby.

Jak to vlastne funguje:

Po pripojení vsech potrebných vstupu (zdroj se standardním konektorem P900 – je stálou nepostradatelnou nutností, nebot MMV-200 nemá vlastní baterii), pametová karta (Memory Stisk DUO se musí pouzívat s redukcí) a zvolených pripojení výstupu, monitor a repro je zarízení pripravené ke spustení.
Spustení se provádí podrzením prostredního tlacítka po dobu 5 sec. Nad tlacítkem se rozsvítí modrá kontrolka a spustí se známá spoustecí animace SE po gongu zarízení zacne dodávat signál do výstupu.
Ovládací menu slouzí predevsím pro dalsí nastavení (vcetne spárování s mobilem i nekolika uzivatelu najednou) a pro prezentaci výstupu.

Zobrazí se úvodní menu kde je mozno se pohybovat prostrednictvím tlacítek MMV-200 nebo JAWA aplikací, kterou si pomocí menu Settings poslete Bluetooth do telefonu a instalujete.

V tomto prípade se zacne chovat plocha displeje telefonu jako touchpad a je tak umozneno dálkové ovládání.
Ovládací menu MMV-200 je intuitivní, má v zásade dva zpusoby vyuzití. Bu? pohybem ve stromové strukture, kterou máte vytvorenu na pametové karte, nebo zvolením urcitého výstupu (treba video) a zobrazí se vsechna dostupná videa.

Výhody:
Mimo výhody uvádené v propagacních textech uvádím tu výhodu dle mého nejvetsí. V dusledku se jedná o nejlevnejsí dostupný zdroj dat pro dataprojektor, kdy datový obsah je jeste mozno prubezne upravovat svým stále dostupným telefonem. Prezentace vyzaduje notebook, který ale nemusí být k dispozici a trosku podobná vlastnost dataprojektoru, ze mají svoji vlastní pamet pro prezentované soubory, se jeste stále pohybuje v rádu statisícu korun. MMV-200 stálo zacátkem prosince 3400,-Kc vcetne DPH.
Jsou zde tedy velké moznosti pouzití pro prezentace, díky moznosti vyuzití konvertovaných souboru ze SmartMovie prakticky pro vsechny formáty. Podotýkám, ze sice nelze prohlízet soubory  PowerPoint  *.PPT, ale pokud se konvertují na obrázky nebo zpracujete výstup do prezentace formátu *.WMV máte vyhráno.
Velmi dobrá dostupnost a konektivita Bluetooth.
Zdánlivá nevýhoda nutnosti porizování dalsí pametové karty není tak aktuální, stací jen karta mensí kapacity s tím, ze vetsí soubory je mozno poustet prímo z vasí karty z mobilu, která se dá z mobilu dle potreby vyjmout do MMV-200 snadno zasunout, zarízení zvládá i velmi slozitou stromovou strukturu.

Konektivita Bluetooth je pro vsechny mobily SE s touto technologií, testováno na SE P900 flaschnuté na P910i s cestinou. V druhém rezimu (party mode), si zarízení rozumí s címkoliv co pouzívá technologii Bluetooth. Prakticky odzkouseno s konzolou Nokia N-Gage, NOKIA 6600.

Ponekud neprehledné pouzití:

Zarízení v dusledku pracuje ve dvou rezimech.
-          prehrávání dat ulozených na pametové karte, data ovládaná JAWA aplikací dálkove nebo tlacítky na prístroji.
-          v „party modu“ je mozné posílat obrázky a MP3 soubory i nekolika telefony najednou, které se nahrají do „fronty“ a postupne prehrávají.
Oba rezimy jsou dálkove ovládané, nevýhoda je, ze pri prechodu z JAVA aplikace do „party modu“ uz se nejde dostat zpet a nové Bluetooth propojení se musí zapnout tlacítky na MMV-200.

Nevýhody:
  1. Obcas nízká rychlost (vytvorení playlistu pro náhledy filmu!!)
  2. Zasekávání ovládací JAVA aplikace (v prípade neúspesného propojení)
  3. Zpocátku uzivatelská nárocnost (zde uvedený postup není v návodu popsán)
  4. Neexistence 3,5 mm jacku pro audio výstup vylucuje mnoho „lidových“ uzivatelu
  5. Nemoznost prepínat mezi dvema uzivatelskými módy „dálkove“ (bylo by to vubec resitelné? – viz. omezení plynoucí z technologie Bluetooth)
  6. Místy neprehledné menu
  7. Nemá baterii, nutno pripojovat na zdroj. Obcas to muze být nespolehlivé. Konektory SE na to nejsou stavené a prípadný spatný dotyk znamená okamzité vypnutí prístroje.